Gospodarstvo

Tovšakova predlagala minimalno plačo za tri mesece

Velenje, 10. 02. 2010 10.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA / P.J.
Komentarji
64

Predstavniki zaposlenih in uprave Vegrada, ki ima blokirane bančne račune, bodo pogajanja za izplačilo plač nadaljevali prihodnji ponedeljek. Tovšakova naj bi predlagala minimalno plačo za vse delavce.

Vegrad
Vegrad FOTO: POP TV

Predstavniki zaposlenih in uprave Vegrada so zjutraj začeli pogajanja za izplačila razlike za lanski regres in razlike za decembrske plače zaposlenim v režiji. Strani sta postavili okvirne roke za izplačila, o konkretnih datumih pa bosta pogovore nadaljevali v ponedeljek, je povedal predsednik podjetniškega sindikata Samo Mastnak. Po poročanju Dnevnika pa naj bi direktorica Vegrada Hilda Tovšak predlagala, da bi vsi delavci tri mesece dobivali minimalno plačo.

Del delavcev je prejel le akontacijo plače

Zaposleni v Vegradu, ki ima trenutno blokiranih več poslovnih računov, so novembra lani prejeli akontacije lanskega regresa, zdaj pa od vodstva družbe zahtevajo izplačilo razlike. Hkrati družba zaposlenim v režiji dolguje tudi izplačilo razlike do polnih plač za december. Akontacije v višini 562 evrov neto je od 150 do 200 zaposlenih v režiji dobilo prejšnji teden.

Kot je po današnjih pogajanjih povedal Mastnak, so zdaj prvi cilji uprave deblokada transakcijskih računov, zagotovitev plač za januar in zaključek gradnje stanovanj v Celovških dvorih v Ljubljani. Vegrad z gradnjo teh stanovanj namreč zamuja, zato bo Mestni občini Ljubljana moral plačati zamudne kazni. Po neuradnih informacijah Financ pa naj bi NLB razmišljala o tem, da bi zaradi nezmožnosti odplačevanja posojil Vegradu spomladi zasegla Celovške dvore.

Direktorica Vegrada Hilda Tovšak
Direktorica Vegrada Hilda Tovšak FOTO: POP TV

Razpoloženje med zaposlenimi je različno, je pa zagotovo slabše kot pred nekaj meseci, je ocenil Mastnak in dodal, da to sicer ne vpliva na delovni proces. Je pa trenutno zimsko vreme precejšnja ovira za izvajanje del glede na slab likvidnostni položaj v podjetju, pravi predsednik podjetniškega sindikata v Vegradu, kjer je zaposlenih 1700 delavcev.

Bodo banke zasegle premožnje Vegradu?

Po neuradnih informacijah Financ naj bi NLB razmišljala o tem, da bi zaradi nezmožnosti odplačevanja posojil Vegradu spomladi zasegla Celovške dvore. NLB leasing pa je že zasegel del gradbene mehanizacije Vegrada (tovornjaki ipd.). Družba ima trenutno blokirane vse bančne račune v Sloveniji.

Uprava zanika govorice o finančnih težavah Vegrada

Tovšakova je sicer v torek dejala, da namigovanja o zasegu Celovških dvorov ne držijo, ker z NLB "korektno sodelujemo“ pri tem in tudi pri drugih projektih. Glede blokade pa so iz uprave sporočili, da je posledica nepričakovanih finančnih obveznosti, da so že sprejeli ukrepe za deblokado in da si za izvrševanje ukrepov prizadevajo, da bi bili čim prej. Tudi glede izplačila polnih plač pravi, da se trudijo, da bi bilo čim prej, vendar da terminsko še ni določena.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (64)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

stane12
17. 02. 2010 12.26
ME RESNO ZANIMA KAJ BO HILDA JEDLA DO PONEDELJKA ,ČE NI DOBILA PLAČE ,ŽE 3 MESCE.....BABA?
robba
15. 02. 2010 19.33
pa to je texas, pred 120 leti. javno povedo, da ne plačujejo prispevkov, da na papirju prikažejo, da kredite plačujejo, pa nič, ej pa to ne more bit res. a inšpekcija, sindikati, kriminalisti in kaj jaz vem kdo še imajo še vedno zimsko spanje..., aja tv ne gledajo, hehehe
pezo
13. 02. 2010 10.45
HAHAHAHA...Mastnak sindikalist.....smešno za umret. Hildin pajac, odkar je prišel v firmo; nesposoben za karkoli so mu dali za nardit; sedaj pa sindikalist...ha ahaha ... in seveda ubogi delavci ob takšni spregi.
.eu.
11. 02. 2010 13.59
Kok je že cena stanovanja
bnam 2707
11. 02. 2010 10.33
Če delavec povzroči škodo na delovnem mestu,odgovarja,če delodajalec ne izplača plače pa se nič ne zgodi.Delavci bi morali kolektivno prenehati z delom ob prvem neizplačilu plač. Če firma ne more zagotoviti plač,naj zapre vrata.Podjetja naj delajo toliko kolikor lahko,ne pa na kredit in na račun zastonj delavcev.Nekateri pri nas so čez noč enormno obogateli prav na račun takega poslovanja,ki ga zahodna evropa ne pozna.Tam so se podjetja rastla postopoma in ustvarjala lasten kapital za rast,ne pa kot pri nas,ko se dela vse na kredit in z zastavitvijo delnic,kredite pa vračajo zastonj delavci.Temu je treba narediti konec za vselej.Nič ni narobe,će gre firma v stečaj,narobe je,da delavci mislijo,da bo jutri kja bolje.Ne bo!
Tonček Balonček
11. 02. 2010 09.21
To je vse posledica tiste "gospodarske rasti" 2004-2008, ko je gospodarstvo vse delalo na kredit in up, gledalo se je pa samo na odstotek rasti, kot da da ta podatek sam po sebi kaj pomeni. Zaradi emne se lahko podjetje še tako širi in fakturira 100 na uro, če ga pa potem vzame hudič. Pa saj je v gospodinjstvu enako!
resslovenka
11. 02. 2010 09.16
Kdo koga rešuje? Gospe je prav malo mar za delavce. Sebe. To bo to. Več kot minimalca delavci tako ali tako niso videli. Če sploh? Naj nas že enkrat nehajo razni gospodarstveniki prepričevati kako so pravzaprav dobrohotni delodajalci do delavcev. Ker to niso. So nemilosrdni, izkoriščevalski , maščevalni in brezvestni. In taki naj se speljejo iz slovenske gospodarske scene. Prijazno delovno okolje in pošteno plačilo za pošteno opravljeno delo naj jim bo vodilo. In zadovoljen delavec mu bo s svojim delom tisočkrat povrnil. Sicer pa problem ni v delavcih ampak nesposobnih vodilnih kadrih, ki jim je dober zaslužek edino vodilo.
SexySmartGuy
10. 02. 2010 22.45
A nimajo Vegradovi delavci (razen Tolšakove, njenega sina in ostalih, ki so na vrhu družbe) že sedaj minimalne plače?
miha040
10. 02. 2010 21.34
zakaj gre vegrad v stečaj???enostavno rečeno ker je tovšakova zastavila delnice firme ampak priliva ni takega kot je bil pred krizo sedaj pa ni denarja za sočasno plačevanje kreditov za prevzem podjetja...da povem enostavno isti primer kot bavčar in šrot!!!
furmank
10. 02. 2010 20.27
Se spomnite nagrad in priznanj več menedžerjev leta ki jih je podeljevala država,in med njimi je bila tudi Tovšakova.Vsi ti direkttorji so pokopali svoja podjetja in jih pripeljali do likvidacije.Isto je z vegradom.
Nauders
10. 02. 2010 19.41
in ne morem verjet da bodo delavci to sprejeli, kaj še imajo za izgub slabše je lahko sam še suženjstvo iz starih časov enostavno bi morali vsi delavci prenehat delat in ostat doma
tron3
10. 02. 2010 19.41
V režiji so dobili plače tisti ki pa ustvarjajo pa ne, bravo tipična ekonomska logika iz Ekonomske fakultete v Ljubljani, tam jih tako učijo, in ni čudno, da je gospodarstvo v razsulu
alterego
10. 02. 2010 19.28
slabo vodenje firme, velik pokradenga, na koncu so delavci na cesti. tipično
odbogaposlan
10. 02. 2010 19.02
naj gre že v stečaj1 kako si kaj takšnega upa ponuditi!
Marija Krebs
10. 02. 2010 17.47
Minimalne plače bo Tovšakova lahko izplačevala iz svojega privarčevanega denarja - je bila dobro plačevana
laufer
10. 02. 2010 16.58
Problem zadolženosti in razdolževanja, ne da bi podjetje utrpelo škodo, sa reši z modelsko optimizacijo. Je pa dejstavo, da banke reprogramirajo dolgove tako dolgo, dokler lahko varno črpajo obresti (od tega živijo) in ni tveganja izgube glavnice. Zato je za Vegrad skrajni čas, da se reši, saj tam kjer je dim je tudi ogenj! Optimizirajte poslovne rešitve preden dokončate stanovanja, da vam jih banka ne odproda!
sundancer
10. 02. 2010 16.16
Vegrad imam prav posebej v želodcu zato prosim, da ne omenjate, da ima Vegrad blokiranih "več poslovnih računov", ker ima namreč blokirane "PRAV VSE POSLOVNE RAČUNE" in prav je tako in tako naj tudi ostane.Pa aleluja.
Sharkln
10. 02. 2010 15.53
Jest predlagam, da tudi vodstvo s Tovšakovo na čelu dobi minimalno plačo, vsaj za toliko mesecev, ko so dobivali nekaj tisoč € mesečno za ne-delo, ki je sedaj privedlo do skorajšnjega stečaja.
.eu.
10. 02. 2010 15.53
ma naj propade čimprej
galiot
10. 02. 2010 15.00
Ve se da bo spet prikrajšan delavec,najbrž Tovšakova ne bo pristala na minimalcu kajti tudi ,če bi ima zaloge,za mnogo mnogo let.Ve se da ni edina in da je takšnih primerkov kar lepo število v naši opevani Sloveniji.Še nekaj pri nas je dovoljeno bogatiti na takšen način in kdor je znal to izkoristit,je izkoristil,saj je tako ali tako v skladu z predpisi...