Gospodarstvo

Trump bi rad preiskal trgovinske prakse Kitajske

Washington, 15. 08. 2017 09.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ameriški predsednik Donald Trump je ameriškega trgovinskega predstavnika Roberta Lighthizera pooblastil, da ugotovi, ali je potrebna preiskava glede trgovinskih praks Kitajske na področju zaščite intelektualne lastnine in prisilnih transferjev ameriške tehnologije.

Trump je v predsedniški kampanji obljubil, da bo izvedel 'odločne' ukrepe v smeri intelektualne lastnine in trgovinske prakse Kitajske.
Trump je v predsedniški kampanji obljubil, da bo izvedel 'odločne' ukrepe v smeri intelektualne lastnine in trgovinske prakse Kitajske. FOTO: AP

Ameriški predsednik Donald Trump je ameriškega trgovinskega predstavnika Roberta Lighthizera pooblastil za morebitno preiskavo kitajskih trgovinskih praks. Trump je v nastopu pred novinarji dejal, da s tem "odločnim" ukrepom za zaščito intelektualne lastnine ameriških podjetij izpolnjuje še eno obljubo iz časa predsedniške kampanje. Poudaril je, da kraje intelektualne lastnine ZDA stanejo več milijonov delovnih mest in milijarde dolarjev vsako leto. "Washington predolgo časa ni storil ničesar, vendar si ne bomo zatiskali oči," je dejal.

Predsednik ZDA pravzaprav ni naredil veliko, saj se mora Lighthizer šele odločiti, ali je preiskava sploh potrebna. Če se bo odločil, da je, jo lahko začne, vendar takšne preiskave po navadi trajajo leto dni. Šele potem se bodo ZDA odločale, ali se bodo pritožile v okviru Svetovne trgovinske organizacije (WTO) ali bodo ukrepale same.

Trump je v petek poklical kitajskega predsednika Ši Džinpinga in ga pohvalil za podporo zadnji resoluciji VS ZN proti Severni Koreji. Obenem mu je povedal, da se bo morda začela preiskava zaradi trgovinskih praks. Kitajska je v ponedeljek sporočila, da bo v skladu z resolucijo v treh tednih prekinila uvoz železa, svinca in premoga iz Severne Koreje.

Trump je v svojem nastopu povedal, da se bodo ZDA borile proti državam, ki nezakonito silijo njihova podjetja v prenos dragocene tehnologije kot pogoj za dostop na trg. Kitajska od podjetij zahteva, da za dostop do njenega trga ustanovijo mešana podjetja s Kitajsko in razkrijejo poslovne skrivnosti.

Trump je za javni podpis memoranduma prekinil dopust v New Jerseyju in prišel v Belo hišo, od koder je potem odpotoval v svojo stolpnico v New Yorku, kjer naj bi ostal do srede. Od tam se bo za nekaj dni vrnil v svoj golf klub v New Jersey, dokler ne bo končana obnova Bele hiše.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

samuray1
16. 08. 2017 17.06
oh in sploh, A sedaj bi se vsak imel za svetovnega cesarja,da kar tako kliče okrog in deli pohvalne plakete.
flojdi
15. 08. 2017 15.54
-1
.zakaj pa ne tudi ZDAjskih
nikhrast
15. 08. 2017 15.17
+2
Kitajci bodo pocrkali če samo Wal-Mart zapre svoje markete po Ameriki.
puspan
15. 08. 2017 12.22
-2
Kaj vse bo še ta kekec privlekel iz rokava?
samuray1
16. 08. 2017 17.02
-1
še večji kekec je ti sta nekdanja desničarka ki danes kraljuje v Reichstagu.
Fafonizemjefashizem
15. 08. 2017 11.30
-2
Z ameriko je konec.
krtofl
15. 08. 2017 12.11
-2
torej ne bo na zelencu več napisa v boga verjamem.....lepo lepo....
emilzapata
15. 08. 2017 12.49
+3
z ZDA ne bo tako hitro konec, samo potem bi šele videli vraga, če bi njhovo mesto zavzela Kitajska. Malo povprašajte afričane, ki imajo zadnja desetletje opravka s Kitajci, kako so človeški in razumevajoči.
flojdi
15. 08. 2017 15.55