Tudi IMF bolj optimističen v napovedi glede rasti slovenskega gospodarstva

Mednarodni denarni sklad je napoved letošnje rasti slovenskega BDP popravil na štiri odstotke. To je za eno odstotno točko več kot ob zadnji napovedi. Še naprej pa naj bi padala tudi stopnja brezposelnosti.

Gospodarska rast

IMF za slovensko gospodarstvo napoveduje štiriodstotno rast. (Foto: iStock)

Mednarodni denarni sklad (IMF) v najnovejšem poročilu o svetovnih gospodarskih obetih Sloveniji za letos napoveduje štiriodstotno gospodarsko rast, kar je eno odstotno točko več kot v zadnji aprilski napovedi. V prihodnjem letu naj bi se rast upočasnila na 2,5 odstotka, kar je še vedno 0,2 odstotne točke več od aprilske napovedi.

IMF je poročilo objavil ob začetku rednega jesenskega zasedanja IMF in Svetovne banke v Washingtonu, Sloveniji pa med drugim za letos napoveduje 6,8-odstotno stopnjo anketne brezposelnosti, v prihodnjem letu pa naj bi ta upadla na 6,4 odstotka.

Inflacija naj bi bila letos 1,6-odstotna, leta 2018 pa 1,8-odstotna, presežek na tekočem računu plačilne bilance pa naj bi bil letos petodstoten, prihodnje leto pa 4,9-odstoten.

IMF se je tako pridružil domačim in tujim ustanovam, ki so v zadnjem času že občutno zvišale napoved letošnje rasti slovenskega gospodarstva. Urad RS za makroekonomske analize in razvoj (Umar) je tako nedavno napoved krepitve BDP zvišal za 0,8 odstotne točke na 4,4 odstotka, za prihodnje leto pa s 3,2 na 3,9 odstotka. Organizacija za ekonomsko analizo in razvoj (OECD) je septembra ob objavi zadnjega ekonomskega poročila o Sloveniji napoved popravila s 3,8 na 4,5 odstotka, novembra pa bo objavila svojo jesensko napoved.

Pričakuje se, da bo napoved navzgor v svojih jesenski napovedi popravila tudi Evropska komisija.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 19
 
jzkzfzmz 16.10.2017 10:17:36
Ja vi kradljivci si dvigujete plače in se dviguje povprečna pača. Politiki, mediji, javni sektor... Narod?.... Delajte vi za 500 evrov novinarčki! Da vidim če boste še take pisali!
mejacrnikal 18.10.2017 18:19:11
delas za 500e ? najdi drugo sluzbo.preprosto
Več komentarjev