Turistov je dovolj, zanimanja za počitnice pa tudi

Kakšna bo letošnja poletna turistična sezona, je še prehitro govoriti, a prvi podatki za prvomajske praznike kažejo na dobro zasedenost. Veliko zanimanja je za počitnice na Obali, dobro zasedena pa so tudi slovenska naravna zdravilišča.

Prvomajski prazniki ne bodo razočarali turističnih delavcev, saj prvi podatki kažejo na dobro zasedenost v izbranih turističnih destinacijah in slovenskih naravnih zdraviliščih. Kot so sporočili s Slovenske turistične organizacije (STO), so sicer napovedi o tem, kakšna bo letošnja poletna turistična sezona, še prehitre, vendar prve ocene in podatki, ki so jih pridobili iz posameznih turističnih krajev, kažejo, da so nastanitvene kapacitete dobro zasedene.

Turisti na plaži

Konec tedna, ki je pred nami, na Obali pričakujejo predvsem italijanske turiste. (Foto: Reuters)

Z dosedanjo letošnjo sezono so na slovenski Obali zelo zadovoljni, saj so v prvem trimesečju zabeležili 149.074 hotelskih nočitev, kar je šest odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Povpraševanje v hotelih občine Piran se dnevno stopnjuje, zato pričakujejo, da bodo hoteli med prvomajskimi prazniki dobro zasedeni. Povpraševanje poteka po dveh terminih, od 25. do 28. aprila, ko beležijo predvsem italijanske goste, in od 1. do 5. maja, ko je več povpraševanja tudi s strani domačih, avstrijskih in nemških gostov.

Ljubljana

Ljubljanski turistični delavci dosedanjo sezono ocenjujejo kot dobro. (Foto: Reuters)

Za vse, ki se med prazniki odpravljate na Hrvaško, pa obvestilo, da lahko zaradi stavke policistov nastajajo na mejnih prehodih z našo južno sosedo daljši zastoji.

Po začasnih podatkih je ocena povprečne zasedenosti med ljubljanskimi hoteli v času prvomajskih praznikov približno 43-odstotna. V noči s 30. aprila na 1. maj pa v Ljubljani pričakujejo okoli 50-odstotno zasedenost. Turistični delavci dosedanjo sezono ocenjujejo kot dobro, saj se ta giblje v lanskih okvirih, kar glede na dolgo zimo ni slab rezultat, poudarjajo na STO.

V Kranjski Gori se po napovedih obeta boljša zasedenost hotelskih kapacitet, kot so jo beležili v istem času lani. Sneg se v tej destinaciji šele zdaj poslavlja in turistični delavci bodo do prvomajskih praznikov poskrbeli za ureditev daljinske kolesarske steze. Prav tako bo do praznikov že urejen in odprt kolesarski park na pobočjih Vitranca.

Na Bledu so do 29. aprila polno zasedeni, saj ta konec tedna na Bledu poteka Evropsko prvenstvo v taekwandoju ter poslovna konferenca. Samo prvenstvo je na Bled v tednu dni pripeljalo 900 udeležencev. Za prvomajske praznike je v blejskih hotelih na voljo še nekaj prostora, za konec tedna, med 3. in 5. majem, pa beležijo hoteli visoko zasedenost. Prevladujejo gostje iz Italije, Srbije, Nemčije, Hrvaške.

Dobro zasedena tudi slovenska naravna zdravilišča

Veliko slovenskih naravnih zdravilišč bo te dni odprlo zunanje bazene in zato pričakujejo tudi povečano število dnevnih obiskovalcev.

Po podatkih Skupnosti slovenskih naravnih zdravilišč bodo slovenska zdravilišča med prvomajskimi prazniki dobro zasedena. Največ povpraševanja slovenska zdravilišča pričakujejo v zadnjem hipu, kot je to moč zaznati že nekaj zadnjih let.

V Termah Čatež pričakujejo tako domače kot tudi tuje goste, predvsem iz bližnjih držav. Ob lepem vremenu pričakujejo več gostov z avtodomi iz sosednje Italije. Večje število gostov prihaja tudi konec aprila iz Srbije, ko bodo slavili pravoslavno veliko noč. V Termah Dobrna med prvomajskim prazniki pričakujejo največ slovenskih gostov (kar polovica vseh gostov), sledijo jim italijanski gostje (četrtina), avstrijski, nemški in ruski gostje.

V Termah Krka pričakujejo predvsem slovenske in italijanske goste, sledijo Avstrijci, Nizozemci in Rusi. V Dolenjskih Toplicah pričakujejo več kot 80-odstotno zasedenost, v Termah Šmarješke Toplice pa nekoliko boljšo zasedenost kot lani. V Talaso Strunjan bodo med prvomajskimi počitnicami po pričakovanjih zasedene vse kapacitete.

V Thermani Laško pričakujejo podobno zasedenost kot lani. Tretjino gostov naj bi predstavljali domači gostje, dve tretjini pa tuji.

V Termah Lendava, Termah 3000, Termah Ptuj in Zdravilišču Radenci pričakujejo, da bodo prenočitvene kapacitete čez prvomajske počitnice zapolnili, predvsem pa v tistih zdraviliščih, kjer s ponudbo nagovarjajo družine.

Terme Topolšica beležijo trenutno 75-odstotno zasedenost v hotelu in 90-odstotno zasedenost v apartmajskem naselju. Pričakujejo še večjo zasedenost, saj imajo rezervacije za te termine. V Termah Zreče in na Rogli je med prvomajskimi počitnicami na voljo še nekaj prostih mest. Tudi tu pričakujejo še nekaj rezervacij v zadnjem hipu.

Smučišče Vogel pa med prazniki vabi na pomladno smuko.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 6
zemljemerec 29.04.2013 09:07:10
jaz sem prebral, da je imela lani Slovenija 3.milijone obiskovalcev, pa ne da krajani plačujemo smeti za njimi.
Več komentarjev