Gospodarstvo

V.d. direktorja Apeka je postal Schuster

Ljubljana, 26. 11. 2009 12.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Vlada je razrešila direktorja Apeka Tomaža Simoniča, ki je bil na čelu družbe od januarja 2006, za v.d. direktorja pa imenovala Schusterja. V Apeku trdijo, da o menjavah ne vedo nič.

Vlada je na predlog ministra za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Gregorja Golobiča razrešila direktorja Agencije za pošto in elektronske komunikacije (Apek) Tomaža Simoniča, je povedal premier Borut Pahor. Kot so sporočili s šolskega ministrstva, so se za razrešitev odločili, ker je Simonič pri opravljanju svoje funkcije kršil določbe zakona in predpisov, sprejetih na zakonski podlagi. Kot ob tem pojasnjujejo, je upravno sodišče 20. oktobra letos izdalo sodbo, s katero je odpravilo sklep Apeka, s katerim je  zavrgel predlog za obnovo postopka v zvezi z brezplačno dodelitvijo radijskih frekvenc Tušmobilu.

Apek
Apek FOTO: Blaž Garbajs
Obenem je vlada danes izdala odločbo, da se za vršilca dolžnosti direktorja agencije s 27. novembrom imenuje Dušan Schuster, in sicer do imenovanja direktorja omenjene agencije, po opravljenem javnem natečaju, vendar največ za dobo enega leta. Schuster na ljubljanski fakulteti za elektrotehniko pripravlja doktorsko tezo na temo Razvoj novega pristopa ITU k mednarodnemu upravljanju frekvenčnega spektra in globalnim procesom standardizacije. Je priznan strokovnjak za vprašanja mednarodne procedure in regulative v telekomunikacijskem okolju, kjer je nujna harmonizacija in optimizacija uporabe frekvenčnega spektra in satelitskih orbit. Schuster ima več kot 35-letne delovne izkušnje na številnih področjih telekomunikacijskega sektorja, predvsem pri oblikovanju mednarodne strategije razvoja telekomunikacijske infrastrukture in njene globalne standardizacije.

V Apeku niso bili obveščeni o menjavah

V drugem največjem slovenskem mobilnem operaterju Simobil pa so dejali, da je naloga Apeka, da z udejanjanjem jasne strategije razvoja panoge zagotavlja zdravo konkurenčno okolje. "Želimo si, da bi Apek deloval transparentno in pri svojem delu vodil enakovreden dialog z vsemi akterji. S tem bo vzpostavil zaupanje akterjev in končnih uporabnikov, kar je ključni temelj dobrega delovanja te institucije," so pojasnili.

"Agencija za pošto in elektronske komunikacije Republike Slovenije ni bila s strani Vlade Republike Slovenije uradno ali neuradno obveščena o kakršnih koli kadrovskih spremembah v vodstvu Agencije. Apek je v času mandata direktorja mag. Tomaža Simoniča postal eden najprepoznavnejših in najproaktivnejših regulatorjev trga elektronskih komunikacij v Evropski uniji,“ so sporočili iz agencije. Poudarili so še, da ji je uspelo z dobrimi regulatornimi odločitvami vzpostaviti konkurenčnost in dvigniti kakovost ponudbe elektronskih komunikacij v Sloveniji. Poročila Evropske komisije jasno kažejo, da je smer regulatornih odločitev Apeka pravilna, saj se je s prihodom novih ponudnikov slovenski trg elektronskih komunikacij močno razvil, končno korist pa so predvsem pomembno občutili, kot že ugotavlja Evropska komisija, končni uporabniki, so še zapisali.

V Tušmobilu so odločitev vlade pozdravili, saj da jim je aprila letos Apek z izdajo začasne odločbe na upoštevnem trgu sedem – gre za medoperaterski trg zaključevanja govornih klicev v posamičnih javnih mobilnih telefonskih omrežjih –, ki je bila po njihovem mnenju izdana na podlagi nestrokovnih in neutemeljenih razlogov, povzročil za več milijonov evrov poslovne škode. Glede dodelitve frekvenc Tušmobilu in posledično razlogov za zamenjavo pa še enkrat poudarjajo, da je Tušmobil frekvence za storitve UMTS pridobil povsem transparentno in zakonito, "kar je ne nazadnje dodatno potrdilo tudi sodišče, ki je v vsebinskem odločanju pred časom zavrglo tožbo Mobitela za razveljavitev veljavne odločbe glede podelitve UMTS-frekvenc in potrdilo legalnost odločbe".

Vsi operaterji so imeli enake možnosti, da se prijavijo na poziv, objavljen v uradnem listu, in izrazijo interes za pridobitev UMTS-frekvenc, so poudarili v Tušmobilu in dodali, da sta sicer danes za zainteresirane operaterje na voljo še dva pasova po 5 MHz frekvenc, ki lahko tako kot Tušmobil, ki je v telekomunikacije investiral več kot 120 milijonov evrov zasebnega kapitala, zgradijo lastno omrežje in konkurirajo na trgu. Pri tem upajo, da bo regulator v prihodnje zagotavljal zdravo konkurenco, saj je Slovenija v primerjavi z drugimi evropskimi državami že sedaj ena najmanj konkurenčnih držav na trgu mobilnih komunikacij.

V Telekomu Slovenije, ki je lastnik največjega slovenskega operaterja Mobitel, pravijo, da zelo odločno komentirajo regulatorne odločitve, ki so institucionalne narave in vplivajo na njihove trge, poslovanje in poslovne odločitve, nikakor da pa ni njihova pristojnost presojati odločitve vlade ali ravnanja posameznikov, ki opravljajo javne funkcije.

Bo moral frekvence vrniti?

Apek ob dodelitvi frekvenc UMTS Tušmobilu operaterjev ni obvestil na spletni strani, kot je bila to praksa pred tem, ampak tik pred božičem v uradnem listu. Tušmobil naj bi frekvence dobil zato, ker se zanje ni zanimal nihče drugi, vendar pa se lahko zgodi, da jih bo moral vrniti. Upravno sodišče je namreč odločilo, da je bil postopek dodelitve frekvenc sporen.

Spomnimo

Da je bil postopek sporen, je ugotovila tudi protikorupcijska komisija. "Postopek ni bil izpeljan tako, kot je določeno v predpisu agencije, kar pomeni kršitev dolžnega ravnanja, posledica teh kršitev pa je, da je samo eden od zainteresiranih dobil brezplačno uporabo teh frekvenc. To pa ustreza definiciji korupcije," je že marca povedal pomočnik predsednika komisije za preprečevanje korupcije Bečir Kečanović.

Aprila so bili sicer na Apeku in na Simoničevem domu kriminalisti, vendar pa je tožilstvo namigovanja, da je bila preiskava usmerjena na dodelitev frekvenc UMTS, ovrglo. Medtem so nekateri mediji poročali o anonimki, da naj bi od prihoda Simoniča na mesto direktorja Apek občutno povečal najemanje zunanjih svetovalcev.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

manco-capac
27. 11. 2009 12.52
Ta je bil že zdavnaj zrel za odhod!
galaxy21
26. 11. 2009 13.46
ne tušmobil..... zaradi tega ker je zaje....SIOL, mora sedaj letet.včeraj novica o siolu danes pa že direktor APEK-a odleti. hitro so to zrihtali.da bi drugje bili tako hitri.....
galiot
26. 11. 2009 13.46
Ja in kaj se mu bo zgodilo,nič kot ponavadi sum,potem pa neutemeljen sum.Ali bo za spremembo kaj drugače.
NENORMALEN
26. 11. 2009 13.34
ČISTI RAČUNI? MISLIM, DA NE...
dakinezero
26. 11. 2009 13.26
Ne more bit vsak na Ultra omrežjih :)
CezDrnInStrn
26. 11. 2009 13.20
Ahahha... ni naš !
proofreader
26. 11. 2009 13.02
Preveč se je ukvarjal s Kmetijo in premalo s telekomunikacijami.
Uporabnik113189
26. 11. 2009 12.43
Za korupcijo pa ni dokazov. Je pač tako, da tudi smrad vsi takoj izvohamo le tega od kod prihaja nihče ne more zanesljivo potrditi.
mc_burek@email.si
26. 11. 2009 12.36
se bo vsaj pocenil mobilni interent upajmo