Gospodarstvo

Uber, ne na veselje vseh, si utira pot v Slovenijo: kaj so prednosti in kdo jim nasprotuje?

Ljubljana, 19. 10. 2016 12.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Uber si vsekakor želi tudi v Slovenijo, saj naj bi to želeli uporabniki. Pri nas bi uvedli posebno brezogljično storitev, a še preden lahko pridejo, se mora spremeniti zakonodaja. Številna združenja, še posebej pa taksisti, novemu ponudniku prevozov seveda odrekajo gostoljubje.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Sodobni načini prevoza
    03:33
    Iz SVETA: Sodobni načini prevoza
  • Iz 24UR: V Slovenijo prihaja Uber
    02:49
    Iz 24UR: V Slovenijo prihaja Uber
Uber
Uber FOTO: AP

Ponudnik prevozov Uber očitno želi prodreti tudi v Slovenijo. Tako so danes pripravili novinarsko konferenco, na kateri so spregovorili o storitvi in o posebnosti, ki bi veljala za Ljubljano. V naši prestolnici so namreč želijo uvesti storitev UberX, ki je že poznana, unikatna na svetu pa bi bila brezogljična storitev Uber Ljubljana, v kateri bi prevoze opravljali le z električnimi vozili.

Kaj je Uber?

Na kratko: Uber je mobilna aplikacija, prek katere naročite prevoz. Rob Khazzam, regionalni direktor Uberja za Srednjo in Vzhodno Evropo, je pojasnil, da je Uber med najbolj enostavnimi aplikacijami, ki so jih razvili v zadnjih letih. Je globalni fenomen, saj delujejo v 80 državah, od tega v 21 državah Evrope, v 500 mestih po svetu, opravili pa so že okoli dve milijardi prevozov. Poudaril je, da gre za visokokakovostno storitev.

V aplikaciji zaprosite za avtomobil, takoj lahko vidite, kje se nahaja vam najbližji prevoznik in prav tega storitev tudi napoti k naročniku, da je tako čakalna doba najmanjša možna. Prav tako lahko v aplikaciji vidite, za kakšen avtomobil gre in kdo je voznik in kakšna bo cena vožnje.

Khazzam je pojasnil, da GPS onemogoči, da bi se voznik izgubil oziroma da bi ogoljufal uporabnika in ubral daljšo pot. Sistem ves čas beleži, kje poteka vožnja in koliko stane. Po koncu vožnje se cena avtomatsko izračuna (izračuna tudi dežele, če je uporabnikov v avtomobilu več), plača pa se prek kreditne kartice, ki ste jo vnesli v aplikacijo. Ker gre za brezgotovinsko plačevanje, je omogočena sledljivost in tako se zmanjša utaja davkov. 

Pri Uberju, ki so trn v peti predvsem taksistom in zato so se po številnih mestih v preteklosti tudi že sprožali protesti - poudarjajo transparentnost, saj se vse beleži, potnik takoj po zaključku vožnje prejme račun z vsemi podatki na elektronsko pošto. 

Kdo so vozniki?

Khazzam je še dodal, da je pri storitvi ključno tudi to, da tako uporabnik kot voznik drug drugega ocenita. Povedal je, da Uber nima zaposlenih voznikov, saj so tehnološka platforma, ki sodeluje s partnerji. Ti so po Evropi večinoma licencirani vozniki, tako bo tudi v Sloveniji. Uberju se morajo izkazati z vozniškim dovoljenjem, z licenco za prevoze in z ustrezno podlago, da lahko sodelujejo (da imajo podjetje ali s.p.). Prav tako morajo predložiti dokumentacijo o nekaznovanosti, kakšno imajo prometno statistiko, in da imajo zavarovanje, ki bi stopilo v veljavo, če bi se zgodila prometna nesreča. Vozniki uporabljajo svoja osebna vozila.

Storitev deluje prek aplikacije.
Storitev deluje prek aplikacije. FOTO: AP

Pohvalil se je še, da so prednosti za partnerje številne, saj ni mesečnih naročnin, prav tako lahko začnejo voziti takoj, lahko imajo več voznikov. Kot ključno prednost pa je izpostavil fleksibilnost, saj lahko voznik storitev opravlja, ko ima čas oziroma željo. Na Hrvaškem, kjer storitev deluje eno leto, številni vozniki Uber uporabljajo za dodaten zaslužek.

Kako se je izkazal na Hrvaškem? 

Kako izbirajo mesta? ''Mi ne izbiramo mest, mesta izbirajo nas,'' je dejal Khazzam in dodal, da opažajo, da si v Sloveniji številni želijo storitve. Aplikacijo je po njihovih podatkih odprlo že 17.000 evrov. 

Davor Tremac, direktor Uberja za Jugovzhodno Evropo, pa je spregovoril o delovanju Uberja na Hrvaškem, kjer delujejo v Zagrebu, Splitu, Dubrovniku in Zadru. Dejal je, da je storitev pripomogla k zmanjšanju brezposelnosti. Na Hrvaškem velja sistem licenciranih voznikov in tako so si lahko številni brezposelni uredili podjetje in v nekaj dneh brez investicije dobili službo. Poudaril je, da ne zahtevajo, kdaj in koliko časa morajo njihovi partnerji delati.

Odgovarjal je tudi na vprašanja o davkih. Ker imajo partnerji podjetja, morajo od prihodkov odvajati davke, ki so lokalni. Po sistemu lahko v realnem času davčni urad izve, koliko voženj je imel posameznik in koliko denarja je dobil za to. Prav tako je po njegovih navedbah storitev dobra za okolje, saj naj bi eden zamenjal kar šest avtomobilov. Spremeni se tudi obnašanje ljudi, ki raje naročijo Uber za prevoz v center mesta, je še našteval. 

Na Hrvaškem so opravili raziskavo zadovoljstva. Tremac je dejal, da je kar 65 odstotkov partnerjev Uber uporablja za dodaten zaslužek, 91 odstotkom je všeč fleksibilnost, 90 odstotkov ljudi bi storitev priporočilo tudi drugim podjetjem. Storitev po njegovih besedah uporabljajo tudi starši za prevoze otrok na obšolske dejavnosti, saj vedo in kdo je voznik in kje se otrok nahaja.

Sprememba zakonodaje

Kot so še povedali na novinarski konferenci, pa je nujno, da se v Sloveniji, če želijo uvesti storitev, spremeni zakonodaja. Znano je, da so nekateri ministri zelo za storitev, številna združenja pa mu tudi pri nas močno oporekajo. Premier Miro Cerar je minule dni dejal, da bo ministrstvo za infrastrukturo do konca leta pripravilo predlog sprememb zakona o prevozih v cestnem prometu, s čimer bomo stopili korak proti sodelovanju z Uberjem. Pri tem pa vlada ne bo dovolila, da bi prišlo do kršenja pravic taksistov, je zagotovil Cerar.

Po vsem svetu taksisti protestirajo ob prihodu Uberja v mesto, saj so tako ob zaslužek.
Po vsem svetu taksisti protestirajo ob prihodu Uberja v mesto, saj so tako ob zaslužek. FOTO: AP

Sogovorniki so spregovorili tudi o nasprotovanjih, ki so jih bili deležni v preteklosti. Med hujšimi protesti so se zaradi storitve sprožili v Parizu, kjer so se uprli taksisti. Poudarili so, da niso nikjer prepovedani, da pa je bilo v preteklosti veliko nezadovoljstva zaradi nepoznavanja, prav tako pa so se morali prilagoditi lokalne zakonodaje. Pariz je sicer bil prvo mesto v Evropi, kjer so uvedli storitev.

V preteklosti je bila storitev v številnih državah prepovedana in so morali plačati tudi odškodnino, prav tako so morali počakati na ureditev zakonodaje. Voznik pri Uberju je namreč lahko praktično vsak, ki ima vozniški izpit, a se storitev zdaj večinoma uvaja za partnerje z licencami. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (78)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Eitipatapa
20. 10. 2016 17.46
+7
Kateremu občasnemu prevozniku se pa splača v Sloveniji imeti namenski s.p.? Stroški so previsoki.
b s 1
20. 10. 2016 12.03
+9
Kdaj bomo uporabniki javnih storitev enostavno in preko javnih portalov ocenjevali delo odgovornih v javnem sektorju ( učiteljev, sodnikov, zdravnikov, medicinskih sester, policajev, javnih uradnikov, .... ) ? Razvoj tehnike nam to že omogoča. Razvoj kulture pa verjetno še ne.
Tempus Fugit
20. 10. 2016 09.29
-2
Servilnost naših politikov do ZDA nima meja. Zaradi neke aplikacije bodo šli spreminjat zakonodajo...Kdaj pa bomo imeli kolesarske poti (vsaj) med večjimi mesti po Sloveniji?
BŠK
20. 10. 2016 08.16
-5
Na tako prenasičenem trgu ga ne bo in ne more delovati
ADRR
21. 10. 2016 08.23
+0
Dobra storitev je vedno dobrodošla in bo uspela.
genius2013
19. 10. 2016 22.46
+20
kmalu bodo "naši" oderuški in goljufivi taksisti le še zgodovina..tujci bodo prvi uporabljali Uber, saj "naši" taksisti še Slovensko ne znajo, kaj šele Angleško ali Nemško, da o nategih od Brnika do Ljubljane ne govorimo..
ONniON
19. 10. 2016 21.58
+4
komaj čakam robotizacijo, tehnološke viške !
ONniON
19. 10. 2016 21.16
-2
komaj čakam da se zaradi robotizacije uničijo delovna mesta ! naj cveti brezposelnost !
snakky
19. 10. 2016 21.15
-4
Od storitev Uberja tudi davkov ne bo pobranih, tako kot so zdaj. Gre za privilegije, ki bi jih morale uživati lokalne, ne pa tuje firme.
murkecc
19. 10. 2016 21.13
+9
Vse lepo in prav, sam da si UBER vzame 25% zalsužka samo na račun neke aplikacije, je pa mal bosa. Procent ali dva bi bilo čisto dovolj. Koliko sploh ostane vozniku, potem ko odšteje nafto, amortizacijo avta, davek,..? Od domačih mojstrov ni nikogar, ki bi naredil podobno aplikacijo Uberjevi, ki ne bi bila tako pogoltna, pa še denar bi ostal v domačih rokah?
Roxy79
19. 10. 2016 20.52
+14
Pa sej Blejski pletnarji tud zavračajo kakršno koli konckurenco...(rekoč....tradicija)--- bla bla bla... PROFIT sereče.......... ne pa tradicija.
Brcavrit
19. 10. 2016 20.46
+20
Dol mi visi za UBER in taksi službe, moti me edino, ker se zaradi tega, da lahko UBER sploh nastopi pri nas, spreminja obstoječe zakone. Nekdo bo pobral mastne denarce za to. Zakaj se ne spremeni zakonodajo o poslovanju tujih podjetij pri nas!? Ker bi od tega bolje živela le država od pobranih davkov in manjših socialnih pomoči, noben pa ne bi pospravil v žep kaj velikega. V tej zafurani kmetiji od države ni nikomur do dobrobiti državljanov ampak le do polnjenja lastnih žepov.
ONniON
19. 10. 2016 18.41
+7
ne uporabljam pametnih telefonov in aplikacij imam navadnega in lahko komot preživim brez njega , ta svet gre z to tehnologijo počasi v pogubo ! komaj čakam na robotizacijo in izgubo delovnih mest
lilyallen
19. 10. 2016 19.53
+3
do izgube delovnega mesto bo prišlo le v primeru da je vsak kamen na tleh bolj uporaben od tebe
Cofar
19. 10. 2016 20.28
+3
TolarTolarTolar se popolnoma strinjam s tabo. Uber sploh ni prevoznik služi pa milijone in milijone na račun delavnih ljudi. Torej je zgolj posredik naročia, še posrednik dela ni :) Takih aplikacij in podjetij ne maram.
Brcavrit
19. 10. 2016 20.50
-1
TTT, kaj potem počneš na medmrežju, na računalniku!? Če sam nimaš službe, potem ne bodi privoščljiv do drugih! Delat se spravi, ne pa da komaj čakaš zadnjega v mesecu na socialo! Mucek!
ADRR
21. 10. 2016 08.26
-2
Robotizacija je že dolgo prisotna, pa ljudje še vedno delamo in se razvijamo naprej. Svet se spreminja in če se ti nehaš spreminjat, potem te čas povozi in na koncu si res lahko brez službe, ker si neprilagodljiv. Edina konstanta na tem svetu so spremembe.
Explainator
19. 10. 2016 18.08
-1
ko bodo enkrat vozila avtonomna ne bomo rabili niti uberja...ljudje bodo skupinsko šli v nakup avtonomnega avta, recimo blok z 100 stanovanji bo kupil 20-30 avtomobilov, in ti bodo pokrili vse potrebe stanovalcev bloka, vedno in povsod...ne bo potrebe po nobenem taksiju in uberju..sam tolk, kaj nas čaka...neke vrste privat taksiji
DIWG
19. 10. 2016 18.08
+11
Razlika med Uberjem in taksijem je v prvi vrsti cena. Uber je zelo poceni. Poleg tega v aplikaciji vidiš ceno, kdo je voznik, kako so ga ljudje ocenili, kakšen je avto. Pri taksistih pa pokličeš centralo in ti nekoga pošljejo - ne moreš izbirat. Tko sm zanč dobu enga čist zakajenega taksista, avto je smrdel po cigaretih in bil ves usran. Plaču sem tok da bi lahk kupil 25 litrov goriva za ta denar.
Explainator
19. 10. 2016 18.06
+0
ne vem kaj tem taksistom ni jasno...po uberju pridejo avtonomna vozila, v roku 10-15 let bodo na naših cestah...temu se ne bodo mogli izognit...tako da naj raje kar sedaj razmišljajo o prekvalifikacijah...tudi jaz moram, tisti ki pa ne bo, pa bo seveda jamral in bo na koncu imel dolg nos
ADRR
21. 10. 2016 08.28
Res je. 10-15 let in zadeve se bodo začele korenito spreminjat na cesti.
aristotel
19. 10. 2016 16.26
+14
UBER je skrajno liberalno kapitalistični koncept ki prinaša v bodočnosti UBER delo od proizvodnega delavca,programerja, smetarja,učitelja,zdravnika,politika,policista-vojaka pa do sodnika in vse administracije..ki bodo prodajali delo in znanje redno zaposlenih praktično ne bo več ...to so mokre sanje ve se koga,ki bo pobiral procente in se naprej nenormalno bogatil,kam vse to pelje pa tako vemo...taksi je samo prva stopnica za otip...dobro nas dresirajo...
ONniON
19. 10. 2016 18.42
+4
saj si to želite pol pa imate, prihodnost je gnila
ONniON
19. 10. 2016 16.12
-4
jaz pa ne uporabljam pametnega telefona in aplikacij kje pa piše
ONniON
19. 10. 2016 16.10
-5
komaj čakam da roboti nadomestijo človeško delovno silo, saj se napoveduje da bo an ta račun izgubljenih 5 milijonov delovnih mest , juhu brezposelnost in revščina komaj čakam!
Explainator
19. 10. 2016 18.11
+4
upam da bodo do takrat sprejeli temeljni dohodek drugače smo u p
izpolni polje vzdevek
19. 10. 2016 20.48
+0
Roboti bodo nadomestili samo nizkokvalificirane poklice. Za iznajdljive in pridne bo zmeraj delo.
ONniON
19. 10. 2016 16.09
+1
ne maram uberja uporabljam raje klasični taksi !
ADRR
21. 10. 2016 08.30
Jaz ne uporabljam taxija, ker gre za mafijsko organizacijo, ki lupi ljudi. Pozivam koga, da odpre taxi službo in se postavi na Brnik, pa da ga vidmo.
NiVseRes
19. 10. 2016 16.06
+5
Spet bo nek shazzamm pobral smetano...