Gospodarstvo

UBS zaradi nepooblaščenega trgovanja ob dve milijardi dolarjev

Zürich, 15. 09. 2011 10.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Reuters / STA
Komentarji
3

Švicarska banka UBS je razkrila, da je zaradi nepooblaščenega trgovanja v investicijski banki izgubila približno dve milijardi evrov. Delnice banke so po objavi informacije že padle za okoli sedem odstotkov.

Banka UBS
Banka UBS FOTO: Reuters

Švicarska banka UBS je danes razkrila, da je zaradi nepooblaščenega trgovanja v svoji investicijski banki po prvi oceni izgubila približno dve milijardi dolarjev. Delnica banke je takoj po objavi te informacije potonila za okrog sedem odstotkov, na 10,16 franka.

V UBS pojasnjujejo, da je nepooblaščeno trgoval uslužbenec v njihovi investicijski banki. Drugih informacij iz banke niso posredovali, dodali so le še to, da preiskava primera še poteka in da vse skupaj na stranke ne bo imelo vpliva.

Londonska policija pa naj bi prav danes aretirala 31-letnega moškega zaradi suma kaznivih dejanj povezanih z izgubo dveh milijard evrov pri poslovanju UBS. Londonska policija je za Reuters potrdila, da so moškega aretirali zaradi suma kaznivih dejanj in zlorabe položaja. Moški naj bi do nadaljnjega ostal v pridržanju. Neuradno naj bi se imenoval Kweku Adoboli.

Primeri goljufivih uslužbencev znani že iz preteklosti

Podoben primer se je sicer zgodil leta 2008 v francoski banki Societe Generale. Njihov uslužbenec Jerome Kerviel je z nepooblaščenimi posli banki povzročil izgubo v višini 4,9 milijarde evrov oziroma okrog sedem milijard dolarjev.

Kerviela so obsodili na petletno zaporno kazen, od tega na dve leti pogojno. Hkrati mu je sodišče naložilo poplačilo škode v višini vrtoglavih 4,9 milijarde evrov, vendar pa so v banki nato dejali, da ne bodo zahtevali poplačila celotne vsote.

Še pred tem je leta 1995 britanska banka Barings zaradi svojega trgovca z vrednostnimi papirji Nicka Leesona, ki je za banko delal v Singapurju, izgubila milijardo funtov (takrat je to pomenilo 1,5 milijarde dolarjev). V zaporu je preživel tri leta in pol, napisal pa je tudi avtobiografijo z naslovom Rogue Trader.

Istega leta je japonska Daiwa Bank zaradi nepooblaščenega trgovanja svojega zaposlenega Tošihideja Igučija, ta je delal v newyorški podružnici banke, izgubila 1,1 milijarde dolarjev. Omenjenega so obsodili na štiri leta zapora in plačilo dveh milijonov dolarjev odškodnine.

Na Japonskem so leta 1998 doživeli tudi primer trgovca s kovinami Jasua Hamanake, ki je korporaciji Sumitomo z nepooblaščenimi posli povzročil 2,6 milijarde dolarjev izgube in zato dobil osem let zaporne kazni

Leta 2002 pa so Johna Rusnaka, zaposlenega v Allied Irish Bank, zaprli za sedem let in pol zaradi 750 milijonov dolarjev visoke izgube, ki jo je povzročil z nepooblaščenim trgovanjem z valutami.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zalijanc
15. 09. 2011 20.37
Razočarali ste me !
damirg@email.si
15. 09. 2011 19.12
da je jaz malo dobišem, kar 24 kur izpušča: trader ni hedgal, kar je pravilo njihovih trejderjev. traderji imajo popolnoma proste roke in vodstvo gleda samo na rezultate. UPS banka je skoraj nadomestila vso izgubo do danes.
korintos1
15. 09. 2011 11.12
Zakaj pa v Sloveniji bankirjev malo ne "ohladijo"?