Gospodarstvo

Ameriške carine na uvoz kanadskega papirja razveljavljene

Washington, 29. 08. 2018 19.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, / K.H.
Komentarji
8

Trgovinska politika ameriškega predsednika Donalda Trumpa, ki stavi tudi na protekcionistične ukrepe, je doživela udarec. Komisija za mednarodno trgovino je namreč razveljavila kazenske carine na uvoz papirja iz Kanade, ki jih je Trumpova administracija uvedla spomladi. Trgovinski pogovori med Kanado in ZDA se medtem nadaljujejo.

Uvoz papirja ne škodi ameriški industriji, je odločila Komisija za mednarodno trgovino.
Uvoz papirja ne škodi ameriški industriji, je odločila Komisija za mednarodno trgovino. FOTO: AP

Komisija za mednarodno trgovino (ITC), katere naloga je revizija carinskih ukrepov, je na podlagi analize ugotovila, da so carine na papir za knjige in časopise neupravičene, saj uvoz tega blaga ne škodi ameriški industriji.

Na odločitev ITC se lahko vladni predstavniki še pritožijo, a za zdaj velja, da so kazenske carine v višini do 30 odstotkov razveljavljene, denar, ki ga je carina zbrala od njih, pa bo treba povrniti.

Preiskavo je sicer sprožila pritožba enega samega ameriškega proizvajalca papirja, da se papir iz severne ameriške sosede zaradi subvencioniranja kanadske države v ZDA prodaja po vrednosti, ki je od 23,5 do 55 odstotkov nižja od tržne.

Tako kanadske oblasti kot tudi združenje papirne industrije v ZDA so medtem opozarjali, da je bila odločitev neupravičena in da bo imela negativne posledice za ameriške časopise še posebej v manjših mestih ter bo povzročila izgubo delovnih mest v tiskarski industriji.

Današnjo odločitev ITC so tako pozdravili v Zvezi novičarskih medijev, ki združuje kakih 2000 medijskih hiš. Ob tem so poudarili, da je glavni razlog za padec povpraševanja po tiskanih medijih v zadnjih letih selitev uporabnikov na digitalne platforme, ne pa uvoz papirja iz Kanade. Je pa uvedba carin po njihovih opozorilih povzročila le še dodatno škodo tiskanim medijem, v katerih se je število zaposlenih v novem tisočletju več kot prepolovilo.

Današnja odločitev sicer prihaja sredi pogajanj o prenovi severnoameriškega sporazuma o prosti trgovini (Nafta). Predstavniki Kanade in ZDA so tako v torek začeli pogovore o spremembah Nafte, potem ko so ZDA tem dogovor o novem sporazumu dosegle z Mehiko. Pogovori se danes nadaljujejo, kanadska zunanja ministrica Chrystia Freeland pa je poudarila, da so dosedanji pogovori spodbudni.

Donald Trump sicer na Ottawo pritiska, da bi strani pogovore sklenili še ta teden, tako da bi lahko kongres prenovljeni in po Trumpovem prepričanju pravičnejši sporazum o trgovini med tremi državami sprejel še pred novembrskimi kongresnimi volitvami. Kanadski premier Justin Trudeau je danes ocenil, da je takšna časovnica mogoča.

Trgovinski in politični odnosi med ZDA in Kanado, tradicionalno najtesnejšima zaveznicama in partnericama, so se sicer v času Trumpovega bivanja v Beli hiši močno poslabšali ter so kljub napovedim postavitve zidu na južni meji ZDA in strogi priseljenski politiki morda še slabši od odnosov z Mehiko. ZDA so tako proti Kanadi uvedle že tudi višje carine na uvoz kanadskega lesa ter tako kot proti nekaterim drugim državam tudi višje carine na jeklo in aluminij. Kanada je medtem odgovorila s protiukrepi.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

lilihip
30. 08. 2018 08.12
+0
najbolj porazen predsednik v zgodovini ZDA....ma kaj ZDA vseh držav, kadarkoli!
lipov list
29. 08. 2018 21.17
-2
nikhrast
29. 08. 2018 21.07
-8
Kdaj ste pa nazadnje kupili cajteng?
korintos23
29. 08. 2018 20.20
+9
Iz totoga trumposa se pa že vsi norca delajo!
giiinem
29. 08. 2018 21.10
-21
norca zakaj.Model ma kesa kot ti... no ti nimas nicesar toliko.Pa se predsednik je.Norca se delajo samo uni s prazno glavo in ne zastpijo velikanskih potez velikega intelektualca.
Apostol1
29. 08. 2018 21.15
+16
Podpirajo ga pa tisti s še bolj prazno glavo in mednje spadaš kot kaže tudi ti.
Maxx365
29. 08. 2018 21.33
+14
Trump "velik intelektualec", hahaha... počo bom od smeha
Brabus
30. 08. 2018 08.42
+0
O, ko bi imel še v naši deželici kakšnega , vsaj, malega Trumpa, da bi se zavzel za slovenca, ne pa za vse tuje, kar leze in gre.