'Naši delničarji lahko mirno spijo'

Delničarji NLB so se zbrali na skupščini, na kateri je bila predvidena tudi točka o dokapitalizaciji omenjene banke. Vendar so točko o dokapitalizaciji umaknili z dnevnega reda in skupščino končali.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Predvideno je bilo, da bodo delničarji Nove Ljubljanske banke (NLB) danes odločali o "previdnostni" dokapitalizaciji v višini 375 milijonov evrov. A na skupščini sta uprava in nadzorni svet banke točko o dokapitalizaciji NLB umaknila z dnevnega reda.

Janko Medja - 3

Janko Medja (Foto: POP TV)

Kot je zbranim delničarjem pojasnil predsednik uprave NLB Janko Medja, so od sklica skupščine, torej od konca novembra, pa do danes opazili bistvene spremembe na bolje, kapitalska ustreznost je zadovoljiva, glavni delničar – država – pa je tudi napovedal, da v tem trenutku ne namerava podpreti dokapitalizacije.

Po oceni države je namreč ustreznejša rešitev za krepitev kapitalske ustreznosti NLB z ukrepi, ki so predvideni v zakonu o ukrepih za krepitev stabilnosti bank, ki predvideva ustanovitev t. i. slabe banke. Ti ukrepi naj bi se predvidoma izvedli v prvi polovici prihodnjega leta.

"Naši delničarji lahko mirno spijo," je poudaril Medja in dodal, da se bodo prihodnje leto "borili naprej", da banka ostane stabilna in varna, prizadevali si bodo tudi sanirati kapitalsko vrzel in nadaljevali prestrukturiranje banke.

Kapitalska vrzel banke po njegovih pojasnilih izhaja iz slabih naložb iz preteklosti in vedno višjih zahtev po kapitalski ustreznosti, treba pa je tudi upoštevati, da odprodaje neključnih naložb v trenutnih gospodarskih razmerah potencialno prinašajo dodatne izgube.

Kljub temu da v NLB izvajajo programe za doseganje maksimalne možne kapitalske ustreznosti in so v procesu odprodaje nestrateških naložb, bo dokapitalizacija banke, tako meni Medja, prihodnje leto vseeno potrebna.

NLB - 2

Na skupščini NLB so točko o dokapitalizaciji umaknili z dnevnega reda. (Foto: Damjan Žibert)

Novost v zgodbo o vnovični kapitalski krepitvi NLB je vnesla odločitev ustavnega sodišča, da bi bila referenduma o zakonu o Slovenskem državnem holdingu in zakonu o ukrepih za krepitev stabilnosti bank, ki predvideva ustanovitev t. i. slabe banke, protiustavna. To je omogočilo uveljavitev zakona, s katerim bo država sistemsko sanirala slabe terjatve v bančnem sistemu.

Dogajanje v oziroma okoli NLB je bilo sicer pestro tudi včeraj, saj je minister Šušteršič sporočil, da bo država od belgijske banke KBC kupila njen 22-odstotni delež v NLB. Cena za delnico bo en evro.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 188
 
olyca 03.01.2013 22:50:46
NLB ponos Slovenije in Bruslja.............................
Več komentarjev