Gospodarstvo

Mramor: Za napovedovanje posledic poslabšane napovedi rasti je še prezgodaj

Ljubljana, 16. 03. 2016 13.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Urad za makroekonomske analize in razvoj je poslabšal napoved gospodarske rasti za letos. Ta ne bo 2,3-odstotna, kot so sprva napovedovali, pač pa le okoli 1,7-odstotna. Finančni minister Mramor še ne želi napovedovati, kaj to pomeni za proračun.

Urad RS za makroekonomske analize in razvoj (Umar) v spomladanski napovedi ocenjuje, da bo letošnja gospodarska rast v Sloveniji znašala 1,7 odstotka oz. 0,6 odstotne točke manj, kot je napovedoval lansko jesen. Razlika je precejšnja, glavni razlog pa manjše pričakovane javne investicije ob začetku nove evropske perspektive.

V prihodnjem letu bo gospodarska rast 2,4-odstotna, v 2018 pa 2,3-odstotna, napoveduje Umar. Slovenija je lani zabeležila 2,9-odstotno gospodarsko rast, s pomladansko napovedjo gospodarskih gibanj pa se je na današnji seji seznanila tudi vlada.

Umar napoveduje, da je bo gospodarska rast v Sloveniji letos 1,7-odstotna.
Umar napoveduje, da je bo gospodarska rast v Sloveniji letos 1,7-odstotna. FOTO: Thinkstock

Spomladansko napoved so najpomembneje zaznamovale načrtovane državne investicije v povezavi s črpanjem evropskih sredstev, je pojasnil direktor Umarja Boštjan Vasle. Te so v zadnjih letih močno pozitivno prispevale h gospodarski rasti, letos pa je ob prehodu na novo evropsko finančno perspektivo pričakovati padec. Zasebne investicije se bodo sicer okrepile, vendar padca javnih ne bodo uspele nadomestiti.

Drugi pomemben dejavnik, ki vpliva na spomladansko napoved, je gospodarska aktivnost v evrskem območju. Ta bo letos približno na ravni lanskega leta, vendar pa to hkrati pomeni močno poslabšanje od predpostavk, ki jih je Umar upošteval pri pripravi jesenske napovedi, je pojasnil Vasle. Spomnil pa je še na nizke cene nafte oziroma energentov na svetovnih trgih.

Spomladanska napoved Umarja je sicer še nekoliko bolj pesimistična od ocen Bruslja, ki Sloveniji za letos napoveduje 1,8-odstotno gospodarsko rast, v prihodnjem letu pa 2,3-odstotno.
Izvoz bo ostal komponenta z največjim prispevkom h gospodarski rasti, čeprav se bo njegova rast upočasnila. Po lanski 5,2-odstotni realni rasti izvoza bo tako slednja po napovedih Umarja letos 3,7 odstotka, k čemur bo prispevalo tudi manjše število delovnih dni. V prihodnjih dveh letih se bo izvoz krepil, v 2017 naj bi bila rast 4,8-odstotna, še leto kasneje pa 4,9-odstotna. Nižja bo letos tudi rast uvoza, predvsem zaradi nižjih državnih investicij.

Prispevek investicij, skupaj državnih in zasebnih, bo, kot omenjeno, letos negativen. Po 0,5-odstotni rasti v lanskem letu se v 2016 obeta triodstoten padec, za kar so krive državne investicije.

Zasebne investicije se bodo medtem krepile, za kar na Umarju vidijo več razlogov. "Prvi razlog je, da pričakujemo boljše pogoje financiranja za podjetja oziroma da bi letošnje leto lahko bilo tisto, ko se bo kreditni tok med bankami in podjetji pričel krepiti," je povedal Vasle. Hkrati podatki kažejo na visoko izkoriščenost proizvodnih kapacitet, nenazadnje pa so v zadnjih letih podjetja odlašala z večjimi investicijami, kar je oslabilo njihovo tehnološko sposobnost.

Zasebna potrošnja bo nadaljevala močno rast, potem ko se razmere na trgu dela še naprej izboljšujejo, ugodni pa so tudi podatki o zaupanju potrošnikov. Zasebna potrošnja se bo tako letos okrepila za 2,1 odstotka, v prihodnjih dveh letih pa bo rast po 1,7-odstotna.

Skupaj se bo domače povpraševanje, ki je lani raslo po 2,1-odstotni stopnji, upočasnilo. Letos bo tako rast le enoodstotna, nato pa je v prihodnjih dveh letih pričakovati močnejše domače povpraševanje - v 2017 naj bi bila rast 2,3-odstotna, v 2018 pa 2,1-odstotna.

Zaposlenost se bo krepila. Število registriranih brezposelnih se bo znižalo na 107.400 v letošnjem in na 101.000 v prihodnjem letu, stopnja registrirane brezposelnosti pa bo z 11,7-odstotne letos v letu 2017 spustila na 11 odstotkov. Po anketi o delovni sili bo po napovedih Umarja brezposelnost letos 8,6-odstotna, v prihodnjem letu pa 8,1-odstotna.

Bruto plače se bodo letos okrepile za dva odstotka, kar bo v skladu z rastjo produktivnosti, vendar to lahko veseli predvsem zaposlene v javnem sektorju. Njim Umar v luči dogovorov vlade s socialnimi partnerji - predvsem o napredovanjih - napoveduje 3,8-odstotno rast. V zasebnem sektorju pa bo rast plač ostala "relativno umirjena", pri 0,9 odstotka, je pojasnil Vasle. Opozoril je še na vztrajanje določenih makroekonomskih neravnovesij. Tudi letos se tako Sloveniji obeta deflacija (v letnem povprečju 0,3-odstotna), ohranil pa se bo tudi visok presežek na tekočem računu plačilne bilance. Ta je v primeru Slovenije posledica zaostrenega varčevanja v kombinaciji z močnim padcem investicijske aktivnosti.

Gospodarska rast bi bila lahko od Umarjeve napovedi še nižja, predvsem če bi se še dodatno upočasnila rast hitro rastočih svetovnih gospodarstev. Na domačem parketu pa bo ključno nadaljevanje konsolidacije oziroma vprašanje, kako uspešna bo Slovenija pri črpanju evropskih sredstev, je izpostavil Vasle.

Direktor Umarja je znova spomnil tudi na demografske razmere v Sloveniji, ki niso več vprašanje prihodnjih let ali desetletij, ampak jih že čutimo, saj med drugim na trg dela prihajajo manjše generacije. Vzdržnost javnih financ bo odvisna predvsem od vprašanja, kako uspešno bomo naslovili tovrstne strukturne težave, je poudaril in ocenil, da je boljša opcija pokojninska reforma, ki bi začela učinkovati z letom 2020, kot nesprejetje reforme.

Mramor: Za napovedovanje posledic poslabšane napovedi rasti je še prezgodaj

Po besedah finančnega ministra Dušana Mramorja ministra so napovedi vendarle samo napovedi, za oceno pa je še prezgodaj, saj se je vlada z novo Umarjevo napovedjo seznanila šele danes. "Treba je videti, kaj se dejansko dogaja z davčnimi prihodki in odhodki," je poudaril.

Dušan Mramor
Dušan Mramor FOTO: Damjan Žibert

V Gospodarski zbornici Slovenije (GZS), kjer so 1,8-odstotno rast za letošnje leto napovedali že jeseni, pa po besedah izvršne direktorice za socialni dialog Tatjane Čerin menijo, da so zdajšnja predvidevanja "zelo realna". "Naše ugotovitve so bile posledica dogajanj na svetovnih trgih in negotovosti, ki se pojavljajo v svetu. To za Slovenijo posledično pomeni bistveno nižji izvoz in manjšo potrošnjo," je pojasnila. Kljub temu pa je izrazila skrb glede predvidene rasti bruto plač v javnem sektorju, ki naj bi se zvišale za 3,8 odstotka. To je "izjemno visoko in glede na predvidevanja glede gospodarske rasti pretirano". Poleg tega so se sredstva za investicije v letošnjem proračunu znižala za 30 odstotkov, "to pa so zdaj posledice, ki jih bomo vsi skupaj čutili". Zato je vlado in ministrstvo za finance pozvala k resnemu premisleku o nadaljnjih ukrepih, "da ne bi do konca leta zabredli v še večje finančne težave kot v tem trenutku".

Na drugi strani v Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) verjamejo, da je zdaj pravi trenutek, da bi začeli odpravljati pomanjkljivost, ki se kažejo na makroekonomski ravni - da bi okrepili povpraševanje. "Z dvigom delavskih plač in zaščito pokojnin v skladu z obstoječo zakonodajo lahko dvignemo kupno moč," je poudaril predsednik ZSSS Dušan Semolič. Predlagali bomo, da bi se na tem področju začel drug proces, da bi se dvigoval standard ljudem in ne samo elitam, je dodal.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (92)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

murinar
23. 03. 2016 15.32
Si v pripravljenosti lažnivi lopov ?
žlikrofi
19. 03. 2016 18.17
+3
ČEB NONE V PUŠČICE OB NEDELJAH NE ME METALE OGROMNO KEŠA IN DALE MRAMORJU BI BLI PRVA ŠVICA
puspan
20. 03. 2016 09.24
-3
A to vam dela tako hude skrbi? Raje naj vas skrbi 24 urno dežuranje po portalih in nedelo.
Biofanatik
18. 03. 2016 19.25
-3
In ta zblojenec piše reforme z vseh področij v slolandiji za naslednje in sedanje generacije, gorje tistim ki nimamo kam zbežati.
RdecaZvezda
18. 03. 2016 08.19
-1
ne morem si predstavljat BOJANA DOBOVŠKA,še ne dolgo tega je govoril o neki etiki in morali,zdaj se je pa sam vpisal med pokvarjene barabe
Ivan janez
17. 03. 2016 20.04
+1
pravična uskladitev pokojnin bi bila da bi se pokojnine povišale samo tistim upokojencem do 600 EUR in to za 50 eur.
RdecaZvezda
18. 03. 2016 08.16
proletarec1
17. 03. 2016 18.44
+1
TA LOPOV, V VLADI IN PARLAMENTU, NIMA , VEČ KAJ ISKATI.MED TEM ,KO 50%UPOKOJENCEV, DIHA NA ŠKRGE, ON ŠE VEDNO ZAGOVARJA , KRAJO DAVKOPLAČEVALSKEGA DENARJA.
puntova
17. 03. 2016 12.59
+1
Kaj nam ta lažnivec in lopov spet razlaga laži, do kdaj, do kdaj se komu ne strga.
User1285812
17. 03. 2016 12.39
+2
"DDV se je februarja nabralo za 233,8 milijonov evrov, kar je 4,6 odstotka manj kot februarja lani." Pa toliko govora o stotinah miljonov, ki naj bi ga prinesla uvedba davčnih blagajn ...
polene
17. 03. 2016 09.33
+4
Politika skupaj z statističnim uradom kalkulirata kako ne dvignit penzije in ustavit sindikate javne uprave. To je dobro, vendar če ne prepolovimo javne uprave se bomo sesipali kot hišica iz kart.
ROMELS
17. 03. 2016 08.53
+4
Oblastnikom je pač ne sekirajo. Oni so lahko vseeno židane volje ali je kriza ali pa krize ni. Sedaj legalno na veliko kradejo, in si delajo ozimnico z evri, ker se obeta negativna obrestna mera v bankah.
RdecaZvezda
17. 03. 2016 08.06
+1
Pahor te dneve spet prodaja toplo vodo v svojo korist in našim denarjem pri gasilcih,nasljedna njegova naloga bi pa naj bila,RAZDELJEVANJE HRANE NA KARITASU ALI PA NA RDEČEM KRIŽU,PA,da vidimo če bo ostal živ,frajerčina
Borec21
16. 03. 2016 22.30
+8
Mramor go home na stand by tko ko si navajen bo najman škode ......vsak dober kmet ve da lahko puf vrne da stroške zniža na minimum in poveča storilnost.....vse ostalo kar ti počneš je glihanje bilance za Bruselj narod pa bo plačal ta zapitek....
ONniON
16. 03. 2016 22.01
+11
slovenski javni dolg je 32 milijard euro, zgodovinsko visok
kointos23
16. 03. 2016 21.48
+8
Levičarske pajacke je kap ? Ali pa so tiho na ukaz ;)
Mauzahecmauzares
16. 03. 2016 21.47
+1
Mramor mi je neki fertik na slik kok je hecn
puspan
16. 03. 2016 21.34
+11
Tu mu moram pa kar pritrditi. Če vzamemo povprečje vsakomesečnega najema kredita v višini miljarde € pod zelo ugodnimi pogoji, si jih bomo do konca leta sposodili še najmanj 9. Potem upoštevamo še faktor zelo ugodnega odplačevanja za dobo 20 let, katere ne bomo plačevali več mi, temveč naši otroci, oz. vnuki, pridemo do zaključka, da gospodi tam pri vrhu niti ne bo šlo tako slabo. Ne samo slabo, celo za 24 urno pripravljenost bo zopet sredstev več, kot dovolj. Slovenci smo pa res en čuden folk, vedno boljše nam gre, mi pa iz dneva v dan vedno bolj jamramo. Res čuden folk.
ONniON
16. 03. 2016 22.02
+8
pod pragom revščine pa živi 290.000 slovencev največ po osamosvojitvi
trunck
16. 03. 2016 20.40
-3
Mramor, kakšna gospodarska rast neki, Slovenci bi radi Janeza, da bi BDP padal. Za njih je padec BDP-ja navada in običaj, v padcu BDP-ja uživajo, ker vedo, da gre sosedom slabo. Zato se Mramor potrudi, da bo BDP padal, bo veselje v Sloveniji veliko.
kointos23
16. 03. 2016 21.45
+4
Samo v letih 04-08 smo imeli rekordno gospodarsko rast, pa lajajte vi kolikor želite.
Brabus
17. 03. 2016 09.45
ONniON
16. 03. 2016 20.40
+17
kako lahko govorite o gospodarski rasti če pa je 290.000 slovencev pod pragom revščine, 700 družin je na robu deložacije, plačilna disciplina je na nuli, zadolženi smo za 32 milijard evrov, iz koga se norca delate, številke so najslabše po osamosvojitvi
srebrnibreg
16. 03. 2016 21.00
+2
Torej je tista osamosvojitev bila velika napak. Milan je dal zelo dober predlog za konfederacijo pa trem Balkancem ni bilo aktualno in za ene pri nas tudi ne.
kointos23
16. 03. 2016 21.45
+6
Je bila napaka. Ker smo vas pustili da naprej ropate.
Kollerik
16. 03. 2016 21.47
+1
Odkar so prišli tačrni in tabeli h koritu, je šlo vse v franže. Peterle kar naj prinese tisto sliko nazaj.
RdecaZvezda
18. 03. 2016 08.24
-2
Petrle je ena velika pokvarjena baraba,prvi je začel prodajat Slovenijo,čudno je samo to ,da ga Hilda ne potunka
kointos23
16. 03. 2016 20.16
+2
Slovencem je potrebno, v dobro otrok, odvzeti volilno pravico in jo upravljati iz EU.
trunck
16. 03. 2016 20.32
-4
To je edinkrat, da se s tabo strinjam. Ker ljude, ki volijo Janeza ne bi smeli imeti opravilne sposobnosti.
srebrnibreg
16. 03. 2016 21.02
+1
Kar hlapci bi postali. V tem primeru tudi države ne rabimo in se nekomu priključimo.
kointos23
16. 03. 2016 21.46
+0
In v SFRJ ste bili neodvisni in samostojni :)
kointos23
16. 03. 2016 21.46
+3
trunck :) Kaj pa vam je zdaj JJ kriv za vašo nesposobnost :))
Kollerik
16. 03. 2016 21.48
+4
prav bebasto je gedat, kako vas bivši komiji vodijo za nos
felix59 drugič
16. 03. 2016 20.05
+13
Mramor , spokaj se že enkrat v penzijo, kaj ne vidiš , da si že star, zmačkan, plešast , na pol čorov pa še demenca se ti približuje !!
trunck
16. 03. 2016 20.34
-6
Ali pa se spokaj v SDS, tam so vsi še bolj zmečkani, plešasti, da ne govorimo o demenci,.. Taki so, pa še stari niso toliko.
kointos23
16. 03. 2016 21.47
+1