Gospodarstvo

Še manj bomo zapravljali, še bodo odpuščanja

Ljubljana, 01. 10. 2013 10.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Sloveniji se po napovedih Umarja za letos obeta 2,4-odstotno krčenje BDP. Domače povpraševanje se bo še skrčilo, vse manj bo zaposlenih, plače stagnirajo. Pozitivno je, ker se bo izvoz še povečal. Rast naj bi dosegli šele leta 2015.

Urad za makroekonomske analize in razvoj (Umar) v jesenski gospodarski napovedi Sloveniji za letos napoveduje 2,4-odstotno krčenje BDP, kar je enako junijski napovedi. Leta 2014 naj bi se BDP znižal za 0,8 odstotka, kar je 0,6 odstotne točke slabše od poletne napovedi. Rast naj bi dosegli šele leta 2015, in sicer 0,4-odstotno.

Po besedah direktorja Umarja Boštjana Vasleta se je v zadnjih treh mesecih od objave poletne napovedi spremenilo kar nekaj stvari, ki so jih upoštevali v novi napovedi. Kot pozitivno okoliščino je izpostavil nekoliko boljše razmere v mednarodnem okolju, saj lahko prvič po daljšem času pričakujemo, da bodo impulzi iz trgovinskih partneric za Slovenijo pozitivni. Padec investicij bo letos manjši kot v predhodnih letih zaradi večje investicije v energetiki in relativno manjšega padca gradbenih investicij.

Umar je poslabšal gospodarsko napoved za 2014.
Umar je poslabšal gospodarsko napoved za 2014. FOTO: Thinkstock

Negativno na gibanje BDP še naprej vplivata sanacija bančnega sistema in fiskalna konsolidacija. Pri urejanju razmer v finančnem in bančnem sistemu je prišlo do zamika, kreditna aktivnost pa se bo tudi letos skrčila. Prihodnje leto na Umarju pričakujejo, da bodo gibanja še vedno negativna, a v nekoliko manjši meri, proti koncu leta pa naj bi se krčenje predvidoma ustavilo, je povedal.

Vasle je spomnil, da so na Umarju ves čas zagovarjali stališče, da je javnofinančna konsolidacija nujna, a hkrati opozarjali, da nobeni državi javnih financ ni uspelo konsolidirati tako, da bi že v istem letu ugotavljala pozitivne učinke na gospodarsko aktivnost in trg dela.

Po opozorilih Umarja se bo letos zaposlenost občutno zmanjšala, in sicer v vseh dejavnostih. Zaradi javnofinančnih omejitev prvič tudi v sektorju država. Na letošnji skupni padec zaposlenosti vpliva tudi občutno zmanjšanje števila zaposlenih zaradi prehoda v neaktivnost v začetku leta, ki je povezano s sprejetjem pokojninske reforme. V povprečju letošnjega leta na uradu pričakujejo 120.600 registriranih brezposelnih. Zaposlenost se bo zmanjšala tudi v prihodnjih dveh letih, število registriranih brezposelnih pa se bo gibalo okoli dosežene ravni, 120.000.

V dejavnostih zasebnega sektorja se je rast povprečne bruto plače v prvem polletju skoraj ustavila, tudi v povprečju leta bo stagnirala. Povprečna bruto plača se bo letos tako nominalno znižala zaradi znižanja v dejavnostih javnih storitev kot posledica lani sprejetih usmeritev in letošnjega dogovora. V prihodnjih dveh letih se bo skupna bruto plača zaradi rasti v zasebnem sektorju skromno povečala, v dejavnostih javnih storitev pa se bo ob nadaljevanju javnofinančne konsolidacije še nekoliko znižala.

Inflacija ostaja umirjena

Ob prvih znakih okrevanja v evrskem območju, ki bo postopno povišalo izvoz, se bo še naprej krčilo domače povpraševanje. Dejavniki, povezani predvsem s sanacijo bančnega sistema in konsolidacijo javnih financ, predstavljajo tudi največje tveganje za dodatno poslabšanje gospodarskih razmer. Umar

Letos bo inflacija zaradi nadaljnjega padca gospodarske aktivnosti nižja kot lani, zaznamoval jo bo predvsem julijski dvig davka na dodano vrednost (DDV). V prihodnjih dveh letih pa bo, upoštevajoč sprejete ukrepe na davčnem področju in ob odsotnosti cenovnih šokov iz mednarodnega okolja, predvsem zaradi nadaljevanja slabih razmer v gospodarstvu nižja kot letos.

Izvoz se bo povečal

Izvoz bo še naprej pozitivno prispeval h gospodarski rasti. Letos naj bi se povečal za približno dva odstotka, prihodnje leto pa za približno tri odstotke, pri čemer je Vasle opozoril, da tudi izvozni del gospodarstva trpi zaradi nekaterih težav v domačem okolju, predvsem zaradi sanacije bančnega sistema. Domača potrošnja se še naprej krči.

Zasebna potrošnja bo tako ob nadaljnjem padcu razpoložljivega dohodka tudi prihodnje leto največ prispevala k znižanju BDP. Padec državne potrošnje bo manjši, spet pa se bo poglobil padec investicij. Omejenost virov financiranja bo še naprej zavirala rast poslovnih investicij, nižje bodo tudi gradbene investicije.

Ob uresničitvi načrtovanih pozitivnih premikov pri konsolidaciji javnih financ in sanaciji razmer v bančnem sistemu v prihodnjem letu v letu 2015 na Umarju pričakujejo skromno okrevanje gospodarske aktivnosti (0,4 odstotka).

GZS napoveduje 2,6-odstotno krčenje BDP

Na Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) medtem ne spreminjajo napovedi za 2,6-odstotno krčenje BDP v letu 2013, ''saj za to ni vidnejših razlogov. Državna potrošnja se znižuje, zasebna potrošnja še bolj, tudi zaradi splošne klime in z njo povezanega varčevanja. Izvoz se krepi na račun oživljanja izvoznih trgov, a je izpostavljen hudi konkurenci in pritiskom na znižanje prodajnih cen, medtem ko so vhodne cene še vedno v porastu.''

Po njihovem prepričanju rahla rast sektorja gradbeništva ne naznanja, da sektor vzdržno oživlja in da bi s tem manj negativno prispeval h krčenju BDP kot pretekla obdobja od 2008. ''Nasprotno. Kljub več investicijam, tudi iz naslova EU sredstev, projekti marsikje zastajajo zaradi blokade javnih sredstev, ki jih zmanjkuje tako občinam kot državi. Napoved o nadaljnjem krčenju v letu 2014 je zagotovo zanesljiva, nimamo pa dovolj izhodišč za presojo, koliko je realna,'' je sporočila izvršna direktorica GZS za zakonodajo in politike Alenka Avberšek.

Slovensko gospodarstvo se je lani skrčilo

Po besedah direktorja Umarja Boštjana Vasleta na gibanje BDP še naprej negativno vplivata sanacija bančnega sistema in fiskalna konsolidacija. Dodal je, da se bodo še naprej zaostrovale razmere na trgu dela.
Po besedah direktorja Umarja Boštjana Vasleta na gibanje BDP še naprej negativno vplivata sanacija bančnega sistema in fiskalna konsolidacija. Dodal je, da se bodo še naprej zaostrovale razmere na trgu dela. FOTO: Aljoša Kravanja

Slovensko gospodarstvo se je lani po revidirani oceni skrčilo za 2,5 odstotka. V drugem četrtletju letos se je BDP na letni ravni znižal za 1,7 odstotka, v prvem trimesečju pa za 4,8 odstotka. Skupaj se je v prvi polovici letošnjega leta zmanjšal za 3,2 odstotka.

V javnosti so se v zadnjih dneh znova okrepila ugibanja, ali bo morala Slovenija zaradi sanacije bančnega sistema zaprositi za pomoč iz evropskega reševalnega mehanizma ESM. Finančni minister Uroš Čufer je v ponedeljek dejal, da trenutno še ni potrebe, da bi razmišljali o prošnji za mednarodno pomoč.

Mednarodne ustanove Sloveniji za letos napovedujejo padec BDP v višini od dveh do 2,5 odstotka, za prihodnje leto pa se njihova pričakovanja precej razlikujejo. Segajo vse od skoraj enoodstotnega upada pa vse do 1,5-odstotne rasti.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (284)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

resslovenka
04. 10. 2013 16.55
-1
Ker bo še dodatno upadla javna poraba, bo to sprožilo še en domino efekt. Ne kupujemo, ne trošimo (ker skorajda za preživetje ni), upade še tisto malo proizvodnje kot jo je ostalo, krčijo se delovna mesta, propadajo podjetja, BDP polzi še bolj v minus. Ja, vsemu temu doprinese "varčevanje". Izvoza pa tudi ni toliko, da bi zapolnilo vse bolj prazno državno blagajno. Bi rekla, da sami sebi žagamo vejo, na kateri sedimo.
Nauders
03. 10. 2013 21.30
+3
takoj pod Avstrijo, lepo prosim! če še takrat ne bi bili pod Avstroogrsko, vprašanje, po čem bi se danes vozili
Nauders
03. 10. 2013 21.29
+0
do 2020 bo životarjenje Slo ni sposobna biti "država" na mestu
ONniON
02. 10. 2013 22.40
-1
Slovenska stopnja brezposelnosti je 10,4 % 15 let nazaj je bila 7,3 %, najmanj pa leta 2008 : 4,4 %
Jeanus1
02. 10. 2013 22.34
+2
Najlažje je ugotavljati, narediti pa nič. Vlada da te kap!
resslovenka
04. 10. 2013 16.58
+2
Hja, saj ugotavljajo že 2 destletji, pa ne ugotovijo nič pametnega za obče dobro. No ja, zase...to je pa povsem nekaj drugega.
soba666
02. 10. 2013 21.30
mat.r je mraz, nikjer ni tak mraz, kakor je mraz pri nas, ta refren od BFM mi leti po glavi, ko prebiram kao novice, kao zato, ker to je že dolgo znano, ali pa oni Na zapadu ništa novo - v tem primeru je Slo zapad
ONniON
02. 10. 2013 17.42
+1
pogrešam devedeseta !!!!
nikana
02. 10. 2013 11.01
+23
A je mogoče že kdo pomislil, da bi pa omejili zgornjo mejo plač. Mislim, da če lahko eni preživijo s 500 ali 600 evri, bi lahko drugi preživeli tudi s 5.000 ali 6.000 evri. Mislim, da toliko več si pa ne zaslužijo, kljub izobrazbi, kljub vodilnemu položaju, da bi lahko imeli 10.000 ali več plače. Mislim, da to več ni higiensko. Kot na primer zdravniki za eno dežurstvo 1.000 evrov bruto (a so zlati ali kaj). To je moja mesečna plača. Pa čeprav imam samo srednjo šolo, mislim, da tudi nekaj prispevam za dobro naše države. Zato mislim, da ne bi smele biti problem minimalne ampak maksimalne plače.
soba666
02. 10. 2013 22.51
+2
zetta
02. 10. 2013 09.37
+3
hvala alenka bratusek
zetta
02. 10. 2013 09.35
+5
hvala alenka bratusek
Volfek
02. 10. 2013 05.30
+26
Pa ja,naj pride trojka,da bo enkrat za vselej spucala in dokazala naši vladi,da jih je 50 % preveč v vladnih službah. Ustanavljali so razne komisije in ustvarjali nepotrebne zaposlitve(komisija za nadzor komisije,ki nadzira komisije za nadzor,to je možno samo v maši državici)da so lahko zaposlovali svoje sorodnike,prijatelje.......mi ovce pa to vse lepo gledamo in plačujemo.
ONniON
01. 10. 2013 22.41
+20
češka republika je v veliko boljšem stanju kot slovenija
ONniON
01. 10. 2013 22.00
+9
predlagam da se mladi odselijo severno od karavank kjer je najboljše v evropi
tron3
01. 10. 2013 21.48
+6
Slovenski vizionarji gospodarskega razvoja za aktualno Vlado so - Banke, Državna uprava, Zavarovalnica Triglav, komunalna podjetja, Elektro podjetja, Jankovič in njegova velika družina itd, vsi našteti nas bodo izvlekli iz krize in popeljali v svetlo prihodnost!!!
Goflja_1
01. 10. 2013 21.38
+11
Kje ste udeleženci mitingov resnice ?? Je zdaj kaj boljše? Kako kaj nov DDV? Dražje vinjete! Nepremičninski davek...... Ste že odprli denarnice??? Kar je zakuhala slovenska trojica (Erjavec, Virant in Žerjav) bo reševala bruseljska trojka. In to konkretno!! VI nid moni not tajm.
nevski
01. 10. 2013 20.22
+28
Kako lahko pričakujejo večji izvoz, če se podjetja zapirajo. Državna uprava nič ne izvaža, razen bedarij, teh pa imajo tudi drugje dovolj.
fujjjjjj
01. 10. 2013 19.21
+33
najbolje da slovenija razglasi osebni stečaj,nas pobere italija korošce in štajerce avstrija ,prekmurce madžarska dolenjce hrvaška ,V ljubljani pa je že tako republika srbska,
NCAT
02. 10. 2013 07.37
+4
Super ideja, saj smo že bili pod Avstrijo in je bilo bolje, tudi Italija ni slaba; res je da ima mafijo ampak na jugu....
MaunelNeuer
01. 10. 2013 17.36
+22
slovenitanik se počasi potapla
mogerad
01. 10. 2013 17.10
+23
naša vlada je na zad napisala "drugo leto bo gospodarska rast" tako kot v gostilni piše na zidu "jutri točimo zastonj"
j66
01. 10. 2013 18.59
+4
Resnicaboli Ja
01. 10. 2013 16.42
+29
haha ja, se spomnim še par let nazaj, ko sem šel delat novo osebno - tam za šalterjem ne 1 ne 2, ampak 5 bab! Prva mi reče: molim? 3 vzadi pijejo kavico, 4ta se pa neki dela, ko tam prčka. Vse lepo in prav, dam sliko, vse to, kar rabijo pa mi baba zabrus: oglasite se čez en tedn, ko bo osebna gotova....Hehe, evo vam sedaj "samoupravljanja" pa zaposlovanja žlahte v iste fabrike. Valda je preveč ljudi v javni upravi, za kar se imamo zahvalit komunajzerjem in levakom, ko so od l. 1945 trpali vse v fabrike...