Gospodarstvo

Umar: Slovenija lahko težave v tem trenutku reši sama

Ljubljana, 11. 07. 2012 11.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Po podatkih Umarja se bo BDP letos predvidoma skrčil za okoli odstotek. Čeprav so trenutno razmere zaostrene pa lahko Slovenija težave reši sama. Čedalje bolj omejujoči dejavnik morebitnega okrevanja pa postaja bančni sistem.

Recesija
Recesija FOTO: Thinkstock

Umar zaenkrat ostaja pri spomladanski napovedi, da se bo slovenski bruto domači proizvod (BDP) letos predvidoma skrčil za okoli odstotek, čedalje bolj omejujoč dejavnik morebitnega okrevanja pa postaja bančni sistem, je povedal direktor Umarja Boštjan Vasle. Ocenjuje, da lahko Slovenija težave v tem trenutku reši sama.

"Zaenkrat vsi podatki kažejo, da je še vedno realistično oz. smiselno pričakovati, da se bo BDP letos skrčil in da bo ta padec nekje na ravni enega odstotka," je povedal Vasle. Če se bodo gospodarske razmere v mednarodnem okolju in na finančnih trgih čez poletje dodatno zaostrile, bi se jeseni ta napoved lahko spremenila.

Čeprav so razmere v Sloveniji v tem trenutku zelo zaostrene, tako v realnem gospodarstvu kot tudi na trgu dela in v finančnem sistemu, na Uradu RS za makroekonomske analize in razvoj (Umar) ocenjujejo, da "lahko Slovenija v tem trenutku te težave reši sama", je ob predstavitvi julijske publikacije Ekonomsko ogledalo povedal Vasle.

Glede fiskalnega pravila je dejal, da bi lahko, sploh če bi bilo zelo jasno zapisano v tako pomemben dokument, kot je ustava, predstavljajo "dodatno motivacijo, dodatno zavezo oziroma institucionalni pritisk na to, da bi se javne finance uredile in hitreje postale vzdržne".

V območju evra je v zadnjih mesecih zaznati upočasnitev gospodarske aktivnosti in poslabšanje razpoloženja. Slednje je mogoče opaziti tudi v državah, ki so za Slovenijo najbolj zanimive z gospodarskega vidika, npr. v Nemčiji in Italiji, je povedal Vasle.

To se je začelo odražati tudi v napovedih gospodarskih gibanj. Območje evra naj bi letošnje leto po napovedih analitikov zaključilo s približno 0,4-odstotnim padcem BDP, za leto 2013 pa so se začele napovedi v zadnjih dveh mesecih slabšati. "Na podlagi trenutnega stanja lahko pričakujemo, da se bodo v prihodnjih mesecih še poslabšale," je dejal Vasle.

Evroobmočje
Evroobmočje FOTO: Thinkstock

Zaostritev razmer na finančnih trgih

Poleg zapletenih razmer v realnem gospodarstvu so se v zadnjih mesecih zaostrile tudi razmere na finančnih trgih, še posebej po tem, ko je Španija uradno zaprosila za pomoč za svoj bančni sektor. Trgi so znova postali bolj nemirni in previdni, začeli pa so se zviševati tudi donosi na obveznice najbolj izpostavljenih držav, je pojasnil Vasle.

Naraščati je začel tudi donos na slovenske obveznice. "Vse to ima seveda pomembne vplive, pomembne posledice za slovensko gospodarstvo, tudi aktivnost v Sloveniji v zadnjih mesecih stagnira," je pojasni prvi mož Umarja. Rast izvoza vseh najpomembnejših panog se upočasnjuje, negativni trendi pa se kažejo tudi v predelovalnih dejavnostih, trgovini na drobno in gradbeništvu.

Slabe terjatve celotnega bančnega sektorja naraščajo, zato postaja bančni sistem v zadnjih mesecih čedalje bolj omejujoč dejavnik morebitnega nadaljnjega okrevanja. Obseg slabih terjatev se je v zadnjih mesecih še povečal in je v prvem letošnjem četrtletju dosegel približno šest milijard evrov. Banke posledično oblikujejo rezervacije in slabitve, ki se močno povečujejo, nadaljevanje teh gibanj pa lahko pričakujemo tudi v prihodnjih mesecih, je povedal Vasle.

"Če so bile slabe terjatve v preteklosti vezane predvsem na gradbeništvo in tisti del gospodarstva, ki je bil povezan s finančnimi prevzemi, se sedaj ta slaba posojila širijo tudi v druge segmente gospodarstva, predvsem v predelovalne dejavnosti. To je še dodaten razlog, zakaj je realistično pričakovati, da se bodo razmere v tem segmentu v prihodnjih mesecih še slabšale," je povedal Vasle.

Tudi na trgu dela razmere v zadnjih mesecih ostajajo zaostrene.
Tudi na trgu dela razmere v zadnjih mesecih ostajajo zaostrene. FOTO: Thinkstock

Zaostrene razmere na trgu dela

Tudi na trgu dela razmere v zadnjih mesecih ostajajo zaostrene. Število delovno aktivnih se je med letoma 2008 in 2011 zmanjšalo za 55.291, v prvih štirih mesecih letošnjega leta pa je to število na letni ravni upadlo za 9379, je navedel Vasle.

Število brezposelnih se je v zadnjih mesecih sicer nekoliko znižalo, vendar pri tem ne gre toliko za spremembe v gospodarstvu. "V ozadju teh podatkov so na eni strani manjši prilivi v evidence brezposelnih, na drugi strani pa so večji odlivi iz teh evidenc," je pojasnil. Gospodarstvo novih delovnih mest ne ustvarja, ob koncu leta pa je pričakovati več brezposelnih.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (29)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mario7
15. 07. 2012 18.10
+1
Slovenijo ne reši niti Bog kaj šele grabežljiva vlada zloglasnega JJ.
JanezNovakJohn
14. 07. 2012 05.55
+3
Ne pozabiti da v odškodnino izbrisanim sodijo certifikati, katere jim je vladajoča ekipa UKRADLA:
kolcamož
12. 07. 2012 14.28
+0
LAHKO,zakaj tega ne počne v danem trenutku,koga čakamo,sveta pomagalka..nesposobneži.....
batom@pinkponk.com
12. 07. 2012 11.17
+1
no, ajde, kaj potem čakate???
BlaBlaGluposti
12. 07. 2012 07.48
+0
Seveda bi lahko, a kaj ko imamo toliko lakomnih in slave ter blišča željnih ljudi. Noben pa ne bi industrije, turizma in kmetijstva razviju. No mogoče, nekega dne...
olyca
11. 07. 2012 22.10
+2
To pravi Janša z svojo ekipo, ki ni vredna počenega groša, v njej so sami učenci z enkami iz obdobja 2004-2008 in ti naj bi reševali. Njihov cilj je pokrasti kar se še da, potem pa na lepše...........
habsburger
11. 07. 2012 23.27
-2
kaj so pa še pustili tvoji rdeči vodenoglavci, ki so pridno od 91 dalje kradli .- uničevali ter pridno ropali v Slo bankah - kam so izginili milioni iz NLB KBM itd?Kaj naj torej sedanja vlada še pokrade . po tvoje?
olyca
12. 07. 2012 09.56
+4
JJ je prisoten od 90-ga naprej in tudi od takrat že izvirajo afere, -prodaja orožja in še in še. Tu ni pobarvanih in transparentnih, vsi so isti, barva je samo pesek v oči.
djdj
11. 07. 2012 17.46
+3
Objekti in hale propadlih podjetij obstajajo (?). Država bi morala prispevati za zagon projektov ne glede na a si naš ali ne.
odpisan2x
11. 07. 2012 17.30
+0
predlagam naslednje,kdor ima dobro poslovno idejo,.pa naj bo kmet ali študent ali osnovnšolec mu damo po 1eu-če mu ne uspe pa kaj potem-samo da opraviči če ni šlo,pa bog ne daj da se vmeša kakšna politika
luckyss
11. 07. 2012 19.53
+1
Evo ti ena brezplačno - kmetje (napr. 10 kom. skupaj) naj si organizirajo direktno prodajo pridelkov - dobili bodo več za svoje proizvode, potrošniki pa bodo jedli ceneje in kakovostno ! Trgovine pa naj se je.... s svojo ogromno maržo :))
odpisan2x
11. 07. 2012 20.46
+2
se trinjam s tabo-direktna prodaja-si bomo morali slovenci pomagat med seboj če ne bomo vsi crknili, zastonj spletne strani pa verjemte da nam bo kdo pomagal,imam kmeta v bližini je nastavil ceno mleka na 30 c pa so sami odjemalci povečal na 50c-dajmo mularija saj znamo naredmo svet boljši
odpisan2x
11. 07. 2012 20.48
+1
vam bom zastonj naredil spletnostran pa tu server bom najdu ki bo zastonj
alterego
11. 07. 2012 16.00
+6
Umar: Slovenija lahko težave v tem trenutku reši sama ... samo vlado mora prej zamenjat!
habsburger
11. 07. 2012 23.28
+1
.. v tako "učinkovito", kot je bila v zadnjjih treh letih, ko nam je vsak mesec "pridelala" milione novih pufov?..
luckyss
11. 07. 2012 13.41
+12
Bla, bla bla.....vsa varčevanja bodo imela le ta rezultat, da bomo vsak dan namesto 10 milijonov, dolžni le 9, 2 milijona več. Denarja za zagon proizvodnje pa ni !! Bolje bi si bilo izposoditi 10 milijard, dati ljudem delo in višje plače, potem pa bi ta "spirala" lahko zaokrožila navzgor.. Ljudje bi delali, trošili, gradili - država bi lahko začela poslovati pozitivno in dolg bi se manjšal...tako pa se bo ne glede na to koliko varčujemo - le večal !! Očitno je ukaz EU, da propademo, politiki pa so nas prodali za novodobne sužnje..
regall
11. 07. 2012 15.28
+5
Osebno mislim, da lahko Slovenijo rešijo samo tuje investicije. Rešitev bi bila tudi najem dodatnega posojila, ker pa vem kje živim, vem tudi, da bi ta denar končal v žepih lopovov in se vsekakor ne bi porabil za zagon gospodarstva.
orangensaft
11. 07. 2012 16.55
orangensaft
11. 07. 2012 17.03
+2
Ko je črni petek l. 1929 zajel svet, so v ameriki brezposelnost reševali z javnimi deli (številne ceste, železnice, jezovi). Zasebni investitorji (pa dajmo na stran dvomljive načine, kako so prišli do denarja) so gradili (Rockefeller center), vlagali v znanje, ljudi (knjižnice, inštituti). Kupovali so propadle delnice, da bi dvignili zaupanje v trg. Da bi pri nas kak zasebni investitor vlagal v razvoj? Ne glede na način, s katerim je pridobljen ves denar… Banke ne financirajo več projektov. Pa so zunaj številne dobre ideje, za katere ni denarja. In pri nas se ne najde niti en investitor, ki be se šel banko. Pustimo ob strani tiste oderuhe, ki ti dajo obresti take, da jih niti pokrivat ne moreš, kaj šele odplačat glavnico. Kolektivna zavest v Sloveniji je mrtva. Nobenega občutka za sodelovanje in skupno dobro. To se vidi tudi po večini sovražnih, enostavčnih, neargumentiranih komentarjih po spletu. Čakamo na neke tuje investicije… Kdo bo investiral v narod, ki noče investirat sam vase? V tujini je normalno, da tisti, ki so obogateli, vračajo družbi. Gradijo igrišča, razne centre, izobraževalno rekreacijske centre. En bogati anglež, katerega imena se žal ne spomnim, je velik ljubitelj umetnosti. Umetnine zgodovinske vrednosti so zanj tako neprecenljive, da veliko premoženja nameni nakupu le-teh. In potem jih podari lokalnim muzejem, ki imajo zadostno varovanje. Si lahko predstavljate? Kupuje zato, da lahko občudujemo vsi. Da bi karkoli podobnega, kadarkoli, padlo na pamet kakemu slovencu s preveč denarja? Buahahahahahahahahahahahahahahahah
112011
11. 07. 2012 12.55
+6
HAHAHAHAH, še ena za lase privlečena, še par mesecev bodo lagali, potem pa žal.......
klekipetra
11. 07. 2012 12.41
+11
Za rajo držati v strahu so eni podatki, za gospodje v Bruslju, drugi podatki, za poslanece tretji podatki, sedaj pa bodi pameten in ugotovi kateri so pravilni? Pravilni odgovor bi bil, smo ovce s katerimi Majer manipulira kakor si zaželi in mu cca 20% raje slepo sledi, cca 5 % raje to izkorišča ostali pa to prenašamo in upamo na "rešitelja", pa ga ni v ednini ker smo to lahko mi volivci v množini.
yss
11. 07. 2012 12.36
+3
Si predstavljate, kako težko bi bilo v naši državici, če se nam nebi zgodili politiki in vlade, ki so ves čas po malem "potpravljale" naše imetje na varne kraje na Cipru in v lastne žepe , če nebi imeli tajkunov, ki so z veliko vnemo skrbeli za promocijo naših blagovnih znamk in jih veselo razprodajali za poplačilo svojih dolgov in če nebi imeli skbnih "Zvonarjev", ki so za naše dobro plasirali denar na "cvetoče" trge in nam v potu obraza prigarali milijardne izgube v bankah. Vsi ti ljudje so skrbeli za nas in še skrbijo za to, da nam ni treba razmišljati, saj nam vsak dan sproti sporočajo, kaj smemo in kaj ne in v zameno zahtevajo samo to, da smo razumni in poslušni in seveda ne preveč radovedni. Kaj pa je to kaj takega...
Komentiranje prepovedano
11. 07. 2012 12.10
-3
Kdo bo torej rešil težave, partizani ali domobranci?
I G N O R A N T
11. 07. 2012 12.16
+10
pgdpgd
11. 07. 2012 12.31
+8
Nobeden , vsaj en mesec bo stalo vse na miru,ker gredo na dopust. Prvega septembra bodo pa povedali,da smo v bankrotu in da NLB rabi vsaj še 10 miljard dokapitalizacije.
preverjen55
11. 07. 2012 12.34
+6
tajkuni, in bankirji naj vrnejo nakraden denar, in je rešitev začasno rešena.
Komentiranje prepovedano
11. 07. 2012 12.45
+3
Komentiranje prepovedano
11. 07. 2012 12.45
+2
slaboumneži, nam ni rešitve. To bi morali vedeti iz naše zgodovine.
HellWolf
11. 07. 2012 14.20
+3
ne en ne drug... dlje ko se bomo kregal slabše nam bo. Na koncu koncev se od nas pričakuje to da smo na dveh polih ker skreganemu narodu ni problem vladat. Kratko bomo pa mi vsi potegnil... ne glede na pol.