Gospodarstvo

Umestitev skupnih kurilnic med majhne odjemalce ne bi vplivala na znižanje cen

Ljubljana, 21. 01. 2022 16.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Maja Pavlin, STA
Komentarji
29

Po oceni ministrstva za infrastrukturo umestitev skupnih kurilnic oziroma odjemalcev, katerih letni odjem presega 100.000 kilovatnih ur, med majhne odjemalce nikakor ne bi pripomoglo k znižanju cen zanje. Prav tako pa tudi ne bi vplivala na stabilno delovanje plinskega trga. Razlog za to je po njihovem mnenju tudi delovanje evropskega trga. Dodajajo, da je težko oceniti, kakšna bodo nihanja cen plina na evropskem trgu v prihodnje, "zagotovo pa lahko pričakujemo povprečno višje cene od zgodovinsko nizkih ravni v letu 2020 in 2021".

Kot pojasnjujejo na ministrstvu za infrastrukturo, je Evropska unija vzpostavila enoten trg z zemeljskim plinom. Od leta 2004 si tako lahko vsi večji, od leta 2007 pa tudi vsi manjši odjemalci plina samostojno izberejo dobavitelja in z njim sklenejo pogodbo o dobavi. "Enoten plinski trg je tako povzročil postopno izenačevanje cen zemeljskega plina na območju EU, kar je za naše okolje pomenilo postopno nižanje cen za končne odjemalce," navajajo.

Cena plina
Cena plina FOTO: Thinkstock

Poseben skok v znižanju cen se je zgodil predvsem v letu 2012, ko je na trg plina v Sloveniji prišel domači ponudnik, ki do takrat še ni imel svojih odjemalcev. Cene so se v dveh tednih znižale za kar okoli 30 odstotkov.

Za primerjavo, leta 2020 in v začetku 2021 so se dnevne in povprečne letne cene za naslednje leto gibale na vrednosti okoli 16 evrov na megavatno uro. Konec leta 2021, ko je prišlo do rekordno visokih cen, pa se je dnevna cena gibala tudi do 180 evrov na megavatno uro, povprečna cena za naslednje leto pa na okoli 90 evrov na megavatno uro.

"Ker Slovenija nima svoje proizvodnje plina, ki bi ga lahko oddala v plinovodno omrežje, morajo dobavitelji plin v celoti kupiti na plinskih trgovalnih vozliščih v Evropi," pojasnjujejo na infrastrukturnem ministrstvu. Nam najbližje vozlišče je v Avstriji, od koder v Slovenijo prihaja tudi večino plina. Plin se vsak dan kupuje za različna obdobja: celo leto, sezona, mesec ali dan. Dobavitelji morajo tako za svoje odjemalce kupiti plin po ceni, ki velja na dan nakupa, ter ga nato pripeljati do Slovenije.

Ob tem na ministrstvu poudarjajo, da se trg z zemeljskim plinom v EU na povpraševanje in ponudbo odziva v skladu z mehanizmi delujočega plinskega trga. "Tako je bila cena plina zaradi pandemije covida-19 v letu 2020 in v začetku leta 2021, ko je bilo povpraševanje po plinu zelo nizko, na zgodovinsko nizkih vrednostnih. Ko pa se je povpraševanje po plinu v drugi polovici leta 2021 povečalo, ponudba pa iz različnih vzrokov temu ni uspela slediti, je cena plina v novembru 2021 poskočila kot še nikoli ter dosegla zgodovinske vrednosti."

Mali odjemalci so šibkejša stranka, zato jih zakon še posebej ščiti

V skladu z evropsko direktivo se cena plina na trgu oblikuje prosto, kar pomeni, da se odjemalec in dobavitelj dogovorita zanjo. Pri sklepanju pogodb o dobavi se loči med majhnimi odjemnimi mesti, kamor sodijo posamezni gospodinjski odjemalci in mali poslovni odjemalci do 100.000 kilovatnih ur odjema letno ter večjimi odjemnimi mesti.

Odjemalci na majhnih odjemnih mestih so šibkejša stranka v odnosu do dobavitelja, zato so po Zakonu o varstvu potrošnikov, Energetskem zakonu, Zakonu o oskrbi s plini in po evropski direktivi posebej varovani. "Zanje mora dobavitelj objaviti ponujeno ceno za plin, ki velja na dan podpisa pogodbe," navaja ministrstvo.

Taki odjemalci sklepajo pogodbo za nedoločen čas, pri čemer pa lahko dobavitelj kadarkoli spremeni pogodbeno ceno za plin, hkrati pa lahko tak odjemalec kadarkoli zamenja dobavitelja.

Slovenski dobavitelji trenutno za posamezne odjemalce v Sloveniji ponujajo plin po ceni od 27 do 70 evrov na megavatno uro, nekateri pa tudi po 125. (podatki za januar 2022)

Dobavitelj oceni, koliko plina bo potreboval za oskrbo takih odjemalcev in na plinskem vozlišču zakupi plin glede na ocenjeno količino prodanega plina tem odjemalcem. Če pa se zgodi, da je takih odjemalcev več, kot je pričakoval, ali pa da mu plina zanje zmanjka, ga mora dokupiti. Zaradi tega lahko tisti dobavitelji, ki so zakupili dovolj plina po še nizki ceni za leto 2022, odjemalcem ponudijo nižjo ceno. Ostali pa so morali ceno plina že dvigniti, ali pa bodo to še storili.

Za večje odjemalce se ponudba načeloma oblikuje na osnovi povpraševanja

Pri večjih odjemalcih pa so pogodbene cene plina višje, zato dobavitelji navadno šele po podpisu pogodbe za oskrbo s plinom kupijo plin za te odjemalce na plinskem vozlišču. Na ministrstvu ob tem poudarjajo, da je čas nakupa izredno pomemben, kar je v tej kurilni sezoni še posebej močno izpostavljeno.

Tako se za vsa ostala večja odjemna mesta oziroma večje odjemalce plina iz omrežja ponudba načeloma oblikuje posebej na osnovi posameznega povpraševanja. "Nekateri dobavitelji sicer tudi za večje odjemalce ponujajo plin v obliki objavljenega cenika ali pa jim v ponudbi ponudijo enako ceno kot iz cenika," dodajajo na ministrstvu.

Za ta odjemna mesta lahko odjemalci pridobijo več ponudb za dobavo plina in na tej osnovi sprejmejo odločitev, s katerim dobaviteljem bodo sklenili pogodbo o dobavi plina, običajno za obdobje enega leta.

Ministrstvo ocenjuje, da je več večjih odjemalcev plina zamudilo pravi čas nakupa ali pa upalo na padec cen

"Ob skokoviti rasti (ali morebitnemu padcu) cen plina je čas nakupa izredno pomemben, kar je v tej kurilni sezoni izredno močno izpostavljeno." Dobavitelji zato ne morejo ponuditi cene, ki bi bila nižja ali bistveno nižja od takratne tržne cene plina za določeno obdobje na nabavnem plinskem vozlišču, saj bi s tem ogrozili svojo likvidnost in posledično tudi oskrbo vseh ostalih odjemalcev plina, s katerimi imajo sklenjene pogodbe o dobavi.

Brez uspeha čakali na padec cen.
Brez uspeha čakali na padec cen. FOTO: Thinkstock

Odjemalci plina oz. upravniki v njihovem imenu na večjih odjemnih mestih imajo tako dodatno odgovornost, da poskrbijo tudi za pravilen čas nakupa plina. "Glede na situacijo je verjetno kar nekaj večjih odjemalcev plina, kljub očitnim trendom dvigovanja cen plina čez leto, zamudilo pravi čas nakupa ali pa so upali na padec cen v zadnjem delu leta, kar pa se ni zgodilo," ocenjujejo na ministrstvu.

Glede na situacijo prehoda iz zgodovinsko nizkih cen v zgodovinsko visoke cene plina v tej kurilni sezoni na plinskih trgih, so posledično tudi pogodbene cene plina za oskrbo večjih odjemalcev v letu 2022 zelo različne, domnevajo. Posamezni veliki odjemalci so sklenili pogodbe po dnevnih cenah ali mesečne pogodbe. Trenutno sta na CEGH dnevna in mesečna cena plina okoli 75 evrov na megavatno uro.

'V prihodnje lahko pričakujemo povprečno višje cene od zgodovinsko nizkih ravni'

Glede na omenjeno izredno situacijo na veleprodajnem plinskem trgu v Evropi in na normalen in odgovoren potek zakupa plina dobaviteljev za končne odjemalce, se v letošnji kurilni sezoni pojavljajo tudi znatne razlike v strošku za dobavljen plin med končnimi odjemalci, ki so lahko tudi sosedje in imajo enako porabo plina za ogrevanje. "Težko je oceniti, kakšna bodo nihanja cen plina na evropskem trgu v prihodnje, zagotovo pa lahko pričakujemo povprečno višje cene od zgodovinsko nizkih ravni v letu 2020 in 2021," pravijo.

Skupne kurilnice, tudi tiste preko katerih se oskrbujejo gospodinjstva, predstavljajo večjega odjemalca na omrežju, ki sklene pogodbo za oskrbo s plinom na osnovi pridobljene ponudbe, običajno od več dobaviteljev.

Umestitev skupnih kurilnic med majhne odjemalce ne bi pripomogla k znižanju cen.
Umestitev skupnih kurilnic med majhne odjemalce ne bi pripomogla k znižanju cen. FOTO: Shutterstock

Mnogi upravniki, ki so odgovorno in pravočasno pristopili k pridobivanju ponudb, so tudi za leto 2022 uspeli zagotoviti ugodne ponudbe in ugodno ceno za oskrbovana gospodinjstva preko skupnih kurilnic za celo leto 2022, izpostavljajo. "Tisti upravniki, ki tega niso storili, pa so bili v zadnjem četrtletju 2021 izpostavljeni opisanim tržnim dogajanjem in posledično nakupu plina po višjih cenah." Enak pristop kot za skupne kurilnice velja tudi za večje ali manjše sisteme daljinskega ogrevanja, ki kot energent v kurilnicah uporabljajo zemeljski plin.

"Iz opisanega postopka delovanja plinskega trga je razvidno, da umestitev skupnih kurilnic med majhne odjemalce nikakor ne bi pripomoglo k znižanji cen za te odjemalce, kakor tudi ne bi prispevalo k stabilnemu delovanju plinskega trga. Tak pristop tudi ni predviden v evropski zakonodaji," tako zaključujejo na ministrstvu.

Smer, ki jo zasleduje tudi nova evropska plinska direktiva, so namreč aktivni in odgovorni odjemalci, kar v primeru skupnih kurilnic še posebej naslavlja upravnike večstanovanjskih stavb oziroma kurilnic. Ti bodo morali tudi v prihodnje angažirano in aktivno slediti možnostim optimalne in cenovno ugodne oskrbe s plinom ter tudi na ta način upravičiti zaupanje stanovalcev izkazano s pogodbo o upravljanju.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (29)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ni_mi_vse_eno
21. 01. 2022 19.13
-1
Živimo v dobi turbo kapitalizma, kjer vsak gleda za čim večji profit, zato skupna kurišča ne morejo biti odgovor, saj ima kurjač monopol nad vsemi. Ekonomija nas uči, da monopol ni nikoli dober za nizke cene, ampak nizke cene priskrbi odprta konkurenca in svobodna izbira potrošnika. Izberi tako, da ne boš odvisen od cene elektrike, prav tako od Ruskih odnosov do Evrope, izberi lokalno, izberi trajnostni vir. Drva so najboljši odgovor. Živela pa svoboda izbire vsakega posameznika in živele posledice vaših odločitev. Saj od posledic se lahko veliko naučimo.
ni_mi_vse_eno
21. 01. 2022 19.09
+2
Drva so najbolj smotrna uporaba v naših krajih. Drva ne bo zmanjkalo in cena ne bo bistvena narasla. Vsako leto zrastejo, zato je to trajnostni vir.
92ddt 1
21. 01. 2022 18.52
No ne vem. Nekje pa kaže na isto divjo zadevo kot pri elektriki. Vsi bi radi nekaj samo prodajali tudi ko nimajo svoje infrastrukture. Mogoče je Energetika LJ kupila in tudi shranila (zaenkrat dovolj plina po stari ceni) Dočem ostali pač tega ne morejo zaradi skladiščenja. Se pravi da samo gledajo na števec kaj bo pokazal in zaračunajo trenutno ceno. Se pravi da kaj več kot podjetja z mobitelom niti niso. Vprašanje je tudi kako boš zakupil in z čem boš zakupil v tem primeru? Seveda tudi pri komu boš zakupil. Ne vem bomo sledili zgodbi. Lahko samo povem da sem se spomnil za enega ki mi je že lanjsko leto govoril o položnici za plin okoli 300 EUR. Za kuhanje ogrevanje in ogrevanje sanitarne vode. Na 50 m2.Kar je za mene guljenje dobro kuhanega krompirja. Za navedeno zgoraj moj strošek nikoli ne presega 70 EUR. Vsaj do sedaj ni.
graf
21. 01. 2022 18.26
+8
spomnim se časov ko so vsi metali ven peči na drva (tudi kmetje) in jih nadomeščali s pečmi na kurilca ker je bilo zaradi nizke cene kurilca to smotrno predvsem pa komot ! Brez pepela , umazanije , enkrat letno naročiš kurilca in je to to ! Potem se je situacija obrnila , cene kurilca so se potrojile in folk je spet metal peči ven ! Poznam precej znancev ki so iste peči na drva znova namestili nazaj ! V teh časih pa je že skorajda pri vsaki hiši toplotna ki naj bi bila oh in sploh varčna zadeva ...seveda le če je cena elektrike nizka ! Zaenkrat so cene še znosne , a vse kaže da bo tut cena elektrike sledila trendu drugih energentov , kajpak je veliko odvisno od države in njenih regulatorjev , potrošniki predvsem v večstanovanjskih enotah na svoji koži kljub "zaščiti države majhnih odjemalcev" že zdaj ugotavljajo kam to pelje ...
3xutišani
21. 01. 2022 18.25
+0
Aha krive so zgodovinsko nizke cene preteklih let🤷
srečen
21. 01. 2022 18.24
-1
1 eur, po m2 je normalno! Nekateri so plačevali za 40m2 20eur na mesec, sedaj pa jok.
mackon08
21. 01. 2022 18.43
+1
Ja ona se je jokala ker je prej imela 15Euro na mesec zdaj pa duplo.
Bpultimate
21. 01. 2022 18.14
+9
Upravniki večstanovanjskih stavb so dobesedno legalni lopovi in kraja denarja lastnikov stavbe in privat lastnine za nič dela. Upravnike bi morali ukiniti.
Kaliopa
21. 01. 2022 18.48
-6
Ja, pa bencinske črpalke tudi. Pa zdravilce, pa vrtce, pa trgovine. Vse ukinit. To je pametna ideja. Če so upravniki legalni lopovi bi jih morala za rešetke dati policija. In veliko jih tudi sodi za rešetke. Ne pa vsi, no.
tolu
21. 01. 2022 17.52
+5
Imajo oni rezerve ja,pokraden denar!
?a?kica
21. 01. 2022 17.49
+4
Skupno preskočit na biomaso!!! Druge opcije ni, ikea je odprta materjala se ne manjka!
Holy50
21. 01. 2022 17.49
+6
Ministrstvo ne omenja praznih plinskih skladišč. Kako je z državnimi rezervami, jih sploh imamo?
2fast4
21. 01. 2022 17.48
+12
Po oceni ministrstva...Ko slišiš te tri besede te kar srat prime. Strokovnjaki v vsem svojem sijaju...
ni_mi_vse_eno
21. 01. 2022 17.45
-2
Ministrstvo prav razmišlja. Skupna kurišča, vedno večji profit
Zeljejedec
21. 01. 2022 17.45
+9
Jajo dobr si državo spravu na kolena bravo res si domoljub pa pol
Zeljejedec
21. 01. 2022 17.43
+14
se pravi s 750 eu neto lahko ljudje Kupijo hrano plačajo vse položnice najmnine in nato še 200 eu za štrom jejo pa naj zrak a kako ? sramota kam smo prišli
Zeljejedec
21. 01. 2022 17.43
+4
Spalec
21. 01. 2022 17.41
+7
Z takimi cenami pozagam vn radiatorje, zmontiram klimo in se ogrevam z njo. Nastavljena na 22 stopinj porabi 350w.
graf
21. 01. 2022 18.10
+2
klima laufa pa na zrak al kako ? Z dežja pod kap bi lahko temu rekli : čist en mal še počakaj , s cenami elektrike se bo zgodilo isto kot s plinom , boste potem na svoji koži doživeli "varčevanje" s toplotnimi črpalkami ! Dokler bom le lahko se bom ogreval na drva ...
Spalec
21. 01. 2022 18.37
+2
Graf, drva v bloku so mal nerodna zadeva, klimo ni problem zmontirat za vse skupaj 600e. Za stanovanje v bloku je zadosti 1 kom, pri porabi 350w na 22 stopinjah je dodatn strosek pri elektriki okoli 20e.
graf
21. 01. 2022 19.08
+3
strinjam se (spalec) , za blok so okoliščine drugačne , predvsem pa država nosi glavni del krivde da so upravniki postali monopolisti ker jim kljub dokazanim goljufijam in mahinacijam noben nič ne more in tut če jih ljudje nočejo se jih ne morejo znebit !
92ddt 1
21. 01. 2022 17.40
+3
Če že ne gre drugače vse izklopiti in vklopiti kaloriferje.Upravniki naj pa odpovejo dobavo plina. Samo v mojem primeru se ne pozna nič ali pač res mogoče malo več. Uporabljam pa plin samo za kuhanje in sicer v Energetiki Ljubljana. Tudi za ogrevanje se še ne pozna veliko če že sploh. Pri elektriki pa zagotovo čisto nič in sem pri geni-u. Tako da kar z presenečenjem berem kakšne položnice nekateri dobivajo.
kwa.dugaja
21. 01. 2022 17.40
+13
kaj spet bluzite? GOSPODINJSTVA naj imajo plin po ceni za gospodinjstva!! kaj ni resitve, kaj ta nesposobnez blebece sploh?!?
guruguru
21. 01. 2022 17.38
+9
V glavnem, če potegnemo pod črto, so zafurali sistem da ni izhoda! Predlagam... Samooskrbo...
tolu
21. 01. 2022 17.37
+12
Spet lazejo in se zmisljujejo.
čokolino23
21. 01. 2022 17.35
+12
znižajte davek na 15% !!!!!!!!!!!