Gospodarstvo

'Vsi so dvignili roke'

Rogaška Slatina / Ljubljana, 10. 08. 2009 10.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
P.J./STA/N.S.
Komentarji
14

Zdaj lahko le delavci sami zaženejo proizvodnjo na lončenih pečeh, s čimer bi ohranili minimalno možnost, da se kadna peč zažene pozneje, ko bi dobili kapital, pojasnjuje predsednik sindikata Steklarske nove Miklaužić.

Zaveza Kapitalske družbe (Kad) iz prejšnjega tedna, da bi družbi, ki bi prevzela upravljanje sredstev Steklarske nove, zagotovila do četrtine oziroma do 100.000 evrov obratnega kapitala, če bi drugi strateški dobavitelji zagotovili preostalo, še velja, je po današnjem sestanku s predstavniki sindikata v družbi Steklarska nova v stečaju v Ljubljani povedal predsednik uprave Kada Borut Jamnik.

Predsednik uprave Kada Borut Jamnik
Predsednik uprave Kada Borut Jamnik FOTO: POP TV

"Naša zaveza še vedno velja. Še vedno smo pripravljeni zagotoviti četrtino potrebnega obratnega kapitala v naslednjih šestih mesecih," je dejal Jamnik in dodal, da mora poslovodstvo družbe Steklarska, proizvodnja stekla, s ključnimi partnerji doseči dogovor.

Danes so po Jamnikovih besedah razčistili, da bi Geoplin lahko plin dobavljal z zamikom plačila, o tem, kako bi se ta plačila zavarovala, pa se Geoplin in Zupan minuli četrtek nista uspela dogovoriti. "Med Zupanom in Geoplinom ni prišlo do dokončnega dogovora o zavarovanju plačil – ali z izvoznimi terjatvami, z vstopom vseh partnerjev v dobavne pogodbe ali kako drugače. Gre za tehnične zadeve ki jih mora dogovoriti družba z dobavitelji," je dejal Jamnik.

Direktor Geoplina Alojz Stana pravi, da odgovora na ponudbo Geoplina, da so pripravljeni sodelovati s potencialnim novim najemnikom, ob predpostavki, da bi lahko plačila zamaknili ob določenih garancijah, do danes ni bilo. "Če damo ponudbo, pričakujemo odgovor, nato pa se je treba o stvareh podrobneje dogovoriti," je povedal Stana.

GEN-I je, kot je znano, danes ponudil, da bi, če bi se Kad, Zupan, stečajni upravitelj Štefan Rola in preostali dobavitelji dogovorili, za šest mesecev zagotavljal dobavo električne energije z odloženim plačilom.

Kad je sicer pripravil pravno odličnost dogovora, po kateri vsi vstopajo v podjem pod enakimi pogoji. "Če ga podpišejo, je na družbi Steklarska, proizvodnja stekla, da podpiše najemno pogodbo s stečajnim upraviteljem," je dejal Jamnik.

Zupan pravi, da "za nas sprejemljivih razmer pri dobaviteljih nismo uspeli doseči". Peč bodo sedaj ohladili do konca, opreme in proizvodnje ne bodo najeli. "Za nas je peč ohlajena in ne vidimo več možnosti za najem in nadaljevanje dela," pravi.

Delavci Steklarske nove
Delavci Steklarske nove FOTO: POP TV

Predsednik podjetniškega sindikata Steklarske nove Stjepan Miklaužić, ki je tudi eden izmed petih družbenikov novoustanovljene družbe Steklarska, proizvodnja stekla, je dejal, da so "vsi dvignili roke, tudi novi družbeniki". Po Miklaužićevih besedah lahko sedaj delavci le sami zaženejo proizvodnjo na lončenih pečeh, s čimer bi ohranili minimalno možnost, da se omenjena kadna peč zažene kasneje, ko bi dobili nekaj kapitala.

Zupan sicer pravi, da ponovni zagon pri teh pečeh ni običajna praksa. Ocenjuje, da bi bilo za vnovičen zagon potrebnih vsaj 70.000 evrov, vprašljiva pa bi bila tudi življenjska doba peči in kakovost proizvedenega stekla.

Je za stečaj kriva uprava?

Iz Kada pa so sporočili, da so stečajnemu upravitelju Štefanu Roli predlagali posebno revizijo, s katero bi preverili poslovanje uprave od leta 2005 do 2008. V Kadu namreč sumijo, da je uprava podjetja opravljala določene nezakonite transakcije, ki so povzročile znižanje vrednosti sredstev ter poslabšanje finančnega položaja družbe in posledično stečaj družbe. Posebno revizijo bi plačala Kapitalska družba sama.

Steklarska nova
Steklarska nova FOTO: POP TV

V Kadu so posebej opozorili na določena področja, ki bi bila glavni predmet revizije, in sicer: obračunavanje in plačevanje prispevkov, ki jih je družba kot zavezanec dolžna plačevati, najemanje in dajanje kreditov, vodenje zalog zagotovljenih izdelkov ter vodenje in izvršitev posameznih pravnih dejanj na podlagi potrjene prisilne poravnave v letu 2005.

Jamnik je dejal, da bi se lahko z revizijo potencialno povečala stečajna masa, iz katere se prednostno poravnajo terjatve zaposlenih do družbe.

Danes so se dogovorili, da bo Kad spremljal proces predvidenih odmer pokojnin za zaposlene v Steklarski novi, za katerega so se junija dogovorili predstavniki Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (ZPIZ), davčne uprave, ministrstva za finance in predstavnikom vlade. Celjska območna enota bo po Jamnikovih besedah v naslednjih dneh preverila dejanski izračun in morebitno znižanje pravic zaposlenih do pokojnin.

Šlo naj bi za neplačane prispevke za pokojninsko zavarovanje za skoraj tri leta, in sicer v skupni višini 2,5 milijona evrov.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Prvo Borec
11. 08. 2009 08.09
resslovenka pod vlado JJ je bilo vse mogoče !!
resslovenka
11. 08. 2009 08.00
Me pa res zanima, kako je to kar beremo mogoče. Kako država dovoli, da so prispevki delavcev neplačani kar tri leta. Prispevki morajo (tako naj bi bilo) plačani isti dan kot so izplačane plače. Drugače ti visi za vratom DURS in jih izterja. Tri leta? A ne veljajo za vse enali zakoni. Še ena primerjava s prejšnjimi časi. Prispevke za delavce je bilo potrebno plačati v šestih dneh po izplačilu plač. Če tega podjetje ni storilo, jim je bivši SDK oz. APP zablokiral račun do poplačila z obrestmi vred. In danes? Nima človek besed.
manco-capac
10. 08. 2009 20.56
Me prav zanima, kdo bo kupil nepremičnine in kaj bo počel z njimi.
odbogaposlan
10. 08. 2009 18.24
dober da sm kupil politrski kozarec za vino, mal višja cena, vendar bom lahko nazdravljal ob sedminah pri slovenskih podjetjih, ob zafuranih politikih in slovenskih ultra menađerjih!
yeyo.white
10. 08. 2009 18.19
nej zaprejo to sranje brez perspektive, pa dajo mir.
Prvo Borec
10. 08. 2009 15.02
Kaj se pa čudimo, da želijo pregled poslovanja podjetja. Desničarji pokradli !! Država ne sme pomagati, ker je že pomagala in kakor se mi zdi, da lahko pomaga samo enkrat !
Andrejka Lenar?i?
10. 08. 2009 13.46
steklarska nova pač ni v lj.mislim da sem s tem vse povedal
kales
10. 08. 2009 13.05
Sramota za državo da ne mora pomagat tem ljudem,in to samo z 350 tisočaki, a tam pa izplačujejo milijone nagrad,pa kam gre ta svet.
igor_zmaj
10. 08. 2009 12.56
Kdo vse se tle neumnga dela ??? Država itak, ampak jaz niti delavcev ne razumem. Če jim že neko pomoč ponujajo, se pravi niti 350.000 € ne rabijo več za zagon. Cca. 350 ljudi bi pa rado ohranilo službo. Če bi vsak najdu 1.000 € (vsak ma to možnost, če ne na banki pa že kje zvrta, sej se gre za delo) bi lahko rešili delovna mesta, postali delni lastniki in s polno paro delali naprej. Poznam tako firmo npr. iz Francije, ki sedaj super dela, pa zihr ni edina niti tolk redka. Ker bi pa vsi sam u žepe trpal, delavci plačo, lastniki dobiček, vsi bi sam svoje pravice zahteval za minimalni vloženi trud, bo šlo vse skupaj lepo u ku...
alterego
10. 08. 2009 12.31
takole se ne dela s podjetji, ki so vam zaupana v upravljanje, dragi KADovci, bo moral Pahor razmisliti o menjavah v KADu!
danaaajaaa
10. 08. 2009 11.48
100.000Evrov??? Naj jih bo sram!
Leonard Rubins
10. 08. 2009 11.23
Dajte nehat vzganjat patetiko! Socializem je mrtev. Nihče ki je v pomanjkanju ne potrebuje reči, ki jih steklarstvo v rogaški izdeluje! Delavci bodo lačni! Položnice neplačane! Otroci pa.... Pa še ena "utopična" o katerem dobro rejena birokracija ne razmišlja in prav tako odtujeni urednik tega portala!!! :Država naj brezposelnim ponudi v zakup zemljišča, ki propadajo v vsaki občini. Naj to obdelujejo. Tako se vsaj ne bodo poniževali pred raznimi uradi in vsaj lačni ne bodo. Preverjeno deluje!
icewoman
10. 08. 2009 11.07
GO SLATNA, GO STEKLARSKA!!!!!
AnžeZ
10. 08. 2009 11.06
Ne?!?! Za zagon bi potrebovali menda 1.000.000 eurov, ker so peči že popolnoma ugasnili.