Upniki: Butara je GPG oškodovala za vsaj milijon evrov

Da stečajni postopek Gradbenega podjetja Grosuplje ne poteka, kot bi moral, so upniki opozarjali že dolgo. Zdaj so se lotili svoje preiskave, stečajni upraviteljici Meliti Butara pa očitajo vrsto nepravilnosti.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Upniki Gradbenega podjetja Grosuplje so končali svojo preiskavo poslovanja stečajne upraviteljice Melite Butara. Ugotovili so, da je Butara stečajno maso pri priznavanju stroškov oškodovala za vsaj milijon evrov.

Ker ni vlagala izpodbojnih tožb in ni realizirala predvidenih ukrepov, naj bi bila škoda, ki jo je povzročila, še večja. Upniki zdaj zahtevajo njeno razrešitev in napovedujejo kazenske ovadbe.

"Mi smo pregledali, koliko sklepov smo pripravili, kako je ignorirala naše predloge. Postavili smo ji, recimo, vprašanje, kako lahko prizna ločitveno pravico za NLB na osnovi kreditne pogodbe, ki ni bila overjena. Poslala nam je drugo kreditno pogodbo, ki ni overjena. Ima nas za manjvredne. Nima nobenega odnosa do upniškega odbora," je povedal predsednik tega odbora Štefan Sobočan. Butara očitkov ne komentira.

Njeno delo še brez uradne kritike

Z delovanjem Butare v omenjenem stečajnem primeru se je že ukvarjala tudi zbornica stečajnih upraviteljev, ki pa ni ugotovila spornega ravnanja.

Po izbruhu afere "prijatelji v stečajih" je ministrstvo za pravosodje in javno upravo želelo odgovor na vprašanje, ali je šesterica stečajnih upraviteljev zaradi prijateljskih vezi kršila stečajno zakonodajo.

Melita Butara

Melita Butara (Foto: POP TV)

Butari je ministrstvo očitalo, da je v stečaju GPG mimo zakona naročila revizijo posla pri podjetju 3M, katerega solastnica je njena prijateljica Marina Marinc Pilej, pa tudi to, da pred vložitvijo predlogov za prodajo dela premoženja ni zahtevala mnenja upniškega odbora.

Stroške naročenega naj bi pod postavko "dodatna računovodska služba" predvidela že v načrtu stečajnega postopka. Kljub zunanji reviziji pa je Butara upnike prepričevala, da razlogov za tožbe zoper nekdanje vodilne v podjetju ni.

Medtem ko je zavlačevala z vložitvijo odškodninskih tožb, pa je zadnjemu direktorju in lastniku GPG Borisu Dolamiču pred upniki uspelo umakniti domala vse javno znano premoženje, so Butari očitali upniki. Neuradno so pred dnevi zaradi oškodovanja upnikov Dolamiča ovadili preiskovalci NPU.

Na Butaro so besni tudi nekdanji zaposleni v podjetju. Med drugim je dva delavca podjetja skoraj v celoti izključila iz stečajne mase, čeprav enemu pripada 25 tisoč evrov, drugemu pa pet tisoč.

Skupaj GPG delavcem dolguje 2,6 milijona evrov, delavce pa je decembra lani razjezila tudi novica, da naj bi Butara podjetju Deos oprostila plačilo milijona evrov v stečajno maso, družbi pa naj bi brez javne dražbe nameravala prodati še elitne prostore v Kristalni palači.

 

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 34
 
nazor-123 27.09.2013 23:39:59
Gospa ima popolnoma dodelan sistem crpanja denarja iz stecaja preko 3jih oseb. To da je dobila tako velik stecaj jo je stalo =50.000,00 Eur. (predsednica zbornice). Namenoma j..b.. upnike ki niso v njenem krogu svoje pa favorizira.
Več komentarjev