Upniki: Butara je GPG oškodovala za vsaj milijon evrov

Da stečajni postopek Gradbenega podjetja Grosuplje ne poteka, kot bi moral, so upniki opozarjali že dolgo. Zdaj so se lotili svoje preiskave, stečajni upraviteljici Meliti Butara pa očitajo vrsto nepravilnosti.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Upniki Gradbenega podjetja Grosuplje so končali svojo preiskavo poslovanja stečajne upraviteljice Melite Butara. Ugotovili so, da je Butara stečajno maso pri priznavanju stroškov oškodovala za vsaj milijon evrov.

Ker ni vlagala izpodbojnih tožb in ni realizirala predvidenih ukrepov, naj bi bila škoda, ki jo je povzročila, še večja. Upniki zdaj zahtevajo njeno razrešitev in napovedujejo kazenske ovadbe.

"Mi smo pregledali, koliko sklepov smo pripravili, kako je ignorirala naše predloge. Postavili smo ji, recimo, vprašanje, kako lahko prizna ločitveno pravico za NLB na osnovi kreditne pogodbe, ki ni bila overjena. Poslala nam je drugo kreditno pogodbo, ki ni overjena. Ima nas za manjvredne. Nima nobenega odnosa do upniškega odbora," je povedal predsednik tega odbora Štefan Sobočan. Butara očitkov ne komentira.

Njeno delo še brez uradne kritike

Z delovanjem Butare v omenjenem stečajnem primeru se je že ukvarjala tudi zbornica stečajnih upraviteljev, ki pa ni ugotovila spornega ravnanja.

Po izbruhu afere "prijatelji v stečajih" je ministrstvo za pravosodje in javno upravo želelo odgovor na vprašanje, ali je šesterica stečajnih upraviteljev zaradi prijateljskih vezi kršila stečajno zakonodajo.

Melita Butara

Melita Butara (Foto: POP TV)

Butari je ministrstvo očitalo, da je v stečaju GPG mimo zakona naročila revizijo posla pri podjetju 3M, katerega solastnica je njena prijateljica Marina Marinc Pilej, pa tudi to, da pred vložitvijo predlogov za prodajo dela premoženja ni zahtevala mnenja upniškega odbora.

Stroške naročenega naj bi pod postavko "dodatna računovodska služba" predvidela že v načrtu stečajnega postopka. Kljub zunanji reviziji pa je Butara upnike prepričevala, da razlogov za tožbe zoper nekdanje vodilne v podjetju ni.

Medtem ko je zavlačevala z vložitvijo odškodninskih tožb, pa je zadnjemu direktorju in lastniku GPG Borisu Dolamiču pred upniki uspelo umakniti domala vse javno znano premoženje, so Butari očitali upniki. Neuradno so pred dnevi zaradi oškodovanja upnikov Dolamiča ovadili preiskovalci NPU.

Na Butaro so besni tudi nekdanji zaposleni v podjetju. Med drugim je dva delavca podjetja skoraj v celoti izključila iz stečajne mase, čeprav enemu pripada 25 tisoč evrov, drugemu pa pet tisoč.

Skupaj GPG delavcem dolguje 2,6 milijona evrov, delavce pa je decembra lani razjezila tudi novica, da naj bi Butara podjetju Deos oprostila plačilo milijona evrov v stečajno maso, družbi pa naj bi brez javne dražbe nameravala prodati še elitne prostore v Kristalni palači.

 

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 34
 
nazor-123 27.09.2013 23:39:59
Gospa ima popolnoma dodelan sistem crpanja denarja iz stecaja preko 3jih oseb. To da je dobila tako velik stecaj jo je stalo =50.000,00 Eur. (predsednica zbornice). Namenoma j..b.. upnike ki niso v njenem krogu svoje pa favorizira.
 
JE-BI GA 02.03.2013 13:44:14
Razne zbornice treba takoj ukiniti, to je kraja denarja podjetjem in raznim obrtnikom. Za približno 240 € obvezne članarine dobiš od njih krajnsko pa pir enkrat na leto, razliko si barabe potalajo ali jo pa posamezniki celo ukradejo. To pač je v Sloveniji sistem pravne države, kako dolgo še bomo to podpirali. V 20-tih letih samostojni podjetnik prispeva 5000 € v zbornico zato, da lahko potem bere članke kako se krade in kako denar ponika. Razni Milići in podobni veljaki si naj probajo sami kako zgleda podjetništvo, ne pa da nam prodajajp meglo in solijo pamet !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
 
kakafonijaprava 01.03.2013 16:11:39
Ne to ni RES!
 
JE-BI GA 01.03.2013 11:31:39
To se tako ve, kaj stečajniki počenjajo, bolj me skrbi, če proti takim sv-in-ja-m obstaja zakon, malo se spomnimo nazaj fotografij ki so obkrožile slovensko javnost. Na račun takšnih je šlo na stotine podjetij pod rušo in na tisoče ljudi na cesto, da so si oni lahko podajali milijone.
lunatetrka 01.03.2013 10:48:42
Še ena Tovšakova
 
novoupanje 01.03.2013 08:28:33
Stečajnim upraviteljem bi jaz roke polamal, pa jih tak prebutal, da jih lastna mati ne bi prepoznala !!!
delta61 01.03.2013 09:06:18
to ni dovolj.....
treba bi bilo ukrepati tako, da tem našim političnim, sodstvenim in gospodarskim kriminalcem, niti na misel ne bi prišlo da počnejo vse to, kar se upajo početi sedaj...
zemljemerec 01.03.2013 07:11:31
Najprej so politiki omrežili podjetja s svojim plagiatorskim kadrom, nato podjetje izčrpali, zakreditirali in poslali v stečaj. Stečajni postopek vodi politično kadrovan član stranke, ki poskrbi za transparentnost podjetja do zadnje deske.
To so rezultati članov strank, ki se že 20 let prerivajo za nacionalni interes družbenega premoženja.AMEN.
 
lila2140 01.03.2013 06:37:46
Glede na prijatelske veze s sodniki in cehovsko naklonjenostjo, se ji ni ničesar bati. In ne le to, še dolgo in plodno zase, bo lahko stečajna upraviteljica in si strgala zadnje drobtine obubožanih podjetij v lasten žep.
Na zapadu ništa novo....
Mugabee 01.03.2013 06:11:27
kaj nam pa morejo, morejo, morejo če smo vesel'!
master69 01.03.2013 02:10:00
Ta ista Butara k se je zabavala z sodniki?! ,,,,,,Lepo vas prosim no, djte te stečajne upravitelje mal pregledat!!! Pa pokvarjene sodniške vrste malo počistit.. Zato ker se ve kateri posamezniki so "tajkunizirali" slovenski narod in pognali med drugimi dobra podjetja rakom žvižgat !!!!
breakbeat 01.03.2013 09:20:33
Ljudstvo jim bo sodilo!!!
Več komentarjev