Gospodarstvo

Upočasnitev gospodarske rasti: zaposlenost še narašča

Ljubljana, 31. 05. 2019 16.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
A.K. / STA
Komentarji
15

Gospodarska aktivnost se je v začetku leta 2019 upočasnila, vseeno pa ostaja razmeroma visoka in precej višja kot v povprečju evrskega območja. Na letni ravni se je BDP v prvem četrtletju povečal za 3,2 odstotka. Pri tem se je rast domačega trošenja opazno upočasnila, se je pa po dveh četrtletjih nekoliko nižje rasti precej povečal izvoz. Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek je glede gospodarske rasti optimist.

Domača potrošnja je bila v prvem četrtletju za 1,8 odstotka večja kot v enakem obdobju lani, kar je najmanj v zadnjih treh letih. To rast so bistveno zadrževale bruto investicije, ki so bile za 1,3 odstotka nižje kot v prvem četrtletju 2018, je danes na novinarski konferenci v Ljubljani povedala Romana Korenič iz Statističnega urada RS. Še posebej so se zmanjšale zaloge.

Bruto investicije v osnovna sredstva so se sicer povečale za 9,3 odstotka, kar je podobno kot v preteklih četrtletjih. Pri tem so se investicije v gradbene objekte povečale celo za 18,1 odstotka, vendar se po drugi strani umirja rast investicij v stroje in opremo, prav tako v transportno opremo.

Statistiki sicer opažajo, da so gospodinjstva v opazovanem obdobju upočasnila nakupe trajnih dobrin. "Še posebej se je umirila rast izdatkov za nakupe avtomobilov, kjer so bile stopnje rasti v preteklih dveh letih več kot desetodstotne."
Statistiki sicer opažajo, da so gospodinjstva v opazovanem obdobju upočasnila nakupe trajnih dobrin. "Še posebej se je umirila rast izdatkov za nakupe avtomobilov, kjer so bile stopnje rasti v preteklih dveh letih več kot desetodstotne." FOTO: iStock

Banka Slovenije pozitivno presenečena

V primerjavi z razmerami v mednarodnem okolju Banko Slovenije četrtletna rast investicij v opremo in stroje pozitivno preseneča, medtem ko se ji zdi skok v gradbenih investicijah skladen s povišano rastjo opravljenih gradbenih del. Okrepile so se tako stanovanjske investicije kot investicije v druge vrste zgradb.

Podjetja so v prvem četrtletju zmanjšala zaloge za 2,1 odstotka, kaj bi bil lahko vzrok za to, pa statistiki za zdaj le ugibajo. Ena od možnosti je zmanjšanje naročil, čeprav podatki iz poslovnih tendenc tega ne kažejo, je dejala Koreničeva. Tudi stopnje rasti blagovne menjave ne kažejo bistvenega zmanjšanja naročil.

K 1,8-odstotni rasti domačega trošenja je tako prispevala le končna potrošnja, ta se je na letni ravni povečala za 2,9 odstotka. Potrošnja države se je predvsem na račun sprostitve napredovanj v začetku leta in povečanja plač javnih uslužbencev povečala za 3,6 odstotka, gospodinjstev pa za 2,6 odstotka.

Gospodinjstva upočasnila nakupe trajnih dobrin

Statistiki sicer opažajo, da so gospodinjstva v opazovanem obdobju upočasnila nakupe trajnih dobrin. "Še posebej se je umirila rast izdatkov za nakupe avtomobilov, kjer so bile stopnje rasti v preteklih dveh letih več kot desetodstotne," je povedala Koreničeva. So se pa okrepili dnevni nakupi, torej hrane, pijače, goriva in nekaterih vrst storitev.

Rast zasebne potrošnje je ob nadaljevanju rasti zaposlenosti spodbudila tudi višja rast plač in socialnih transferjev. "Razmeroma visoka pričakovanja v podjetjih glede zaposlovanja in precejšnje pomanjkanje usposobljenih delavcev, ki vpliva na višjo rast plač in ga le delno blažijo povišani prilivi tujih delavcev, kažejo na nadaljevanje podobnih gibanj na trgu dela v prihodnjih nekaj četrtletjih," je napovedala v.d. direktorja Urada RS za makroekonomske analize in razvoj (Umar) Maja Bednaš.

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek je glede gospodarske rasti optimist.
Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek je glede gospodarske rasti optimist. FOTO: Damjan Žibert

Zaposlenost še narašča

Zaposlenost še narašča, čeprav je tudi tu opaziti umirjanje stopnje rasti. V prvem četrtletju je bilo v Sloveniji zaposlenih 1.026.547 oseb oz. 25.798 več kot v prvem četrtletju 2018. Od tega se jih je polovica zaposlila v predelovalnih dejavnostih in gradbeništvu, živahnejše pa je bilo zaposlovanje v opazovanem obdobju tudi v prometu, trgovini ter strokovnih, znanstvenih in tehničnih dejavnostih.

Po dveh četrtletjih nekoliko nižje rasti je bila stopnja rasti izvoza v letošnjem drugem četrtletju spet višja, in sicer kar 7,6-odstotna. Za nekoliko manj se je povečal uvoz (6,4 odstotka), kar je vodilo v visok zunanjetrgovinski presežek.

Bolj ugodni pa so podatki ob izločitvi sezone in koledarja; v tej primerjavi je bil BDP v prvem četrtletju za 0,8 odstotka višji kot v prejšnjem četrtletju in za 3,7 odstotka višji kot v prvem četrtletju 2018.
Bolj ugodni pa so podatki ob izločitvi sezone in koledarja; v tej primerjavi je bil BDP v prvem četrtletju za 0,8 odstotka višji kot v prejšnjem četrtletju in za 3,7 odstotka višji kot v prvem četrtletju 2018. FOTO: iStock

Rast izvoza se je ponovno okrepila, čeprav so razmere v mednarodnem okolju ostale močno negotove, gospodarska rast v evrskem območju pa nizka, ta podatek komentirajo na Banki Slovenije. Dinamika blagovnega izvoza je bila precej močnejša od rasti dodane vrednosti v predelovalnih dejavnostih, čeprav se je tudi ta nekoliko povišala v primerjavi z lanskim drugim polletjem. Izpolnjevanje tujih naročil je tako verjetno v veliki meri potekalo prek zmanjševanja zalog, kar je zaviralo rast uvoza.

Z rastjo izvoza je sovpadala solidna rast industrijske proizvodnje, ki je najbolj vpeta v zunanjo trgovino, pa opažajo na Umarju. "Oboje povezujemo z visoko rastjo v omejenem številu podjetij in dejavnosti, ki bi lahko bila vsaj delno začasne narave, in tudi nekoliko višjo rastjo gospodarske aktivnosti v glavnih trgovinskih partnericah," je dejala Bednaševa.

K 1,8-odstotni rasti domačega trošenja je tako prispevala le končna potrošnja, ta se je na letni ravni povečala za 2,9 odstotka. Potrošnja države se je predvsem na račun sprostitve napredovanj v začetku leta in povečanja plač javnih uslužbencev povečala za 3,6 odstotka, gospodinjstev pa za 2,6 odstotka.
K 1,8-odstotni rasti domačega trošenja je tako prispevala le končna potrošnja, ta se je na letni ravni povečala za 2,9 odstotka. Potrošnja države se je predvsem na račun sprostitve napredovanj v začetku leta in povečanja plač javnih uslužbencev povečala za 3,6 odstotka, gospodinjstev pa za 2,6 odstotka. FOTO: Thinkstock

Rast nižja od pričakovanj Gospodarske zbornice Slovenije

Četrtletna rast DBP za 3,2 odstotka je najnižja po zadnjem četrtletju 2016, ko je bila triodstotna. Medtem ko je predsednik fiskalnega sveta Davorin Kračun takšne številke pričakoval, pa je rast nižja od pričakovanj Gospodarske zbornice Slovenije. Ta ocenjuje, da se bo gospodarska rast v drugem četrtletju umirila, in sicer predvsem zaradi počasnejše rasti izvoza in slabšega vremena, kar niža izkupiček v gostinstvu ter otežuje izvajanje del v gradbeništvu. Del te rasti se bo tako prenesel v naslednja četrtletja, pričakujejo.

Bolj ugodni pa so podatki ob izločitvi sezone in koledarja; v tej primerjavi je bil BDP v prvem četrtletju za 0,8 odstotka višji kot v prejšnjem četrtletju in za 3,7 odstotka višji kot v prvem četrtletju 2018. Tako pravijo tudi na Umarju. "V prvem četrtletju ni prišlo do umirjanja gospodarske rasti," je povzela Bednaševa in dodala, da sta tako medletna kot četrtletna rast realnega BDP nekoliko višji kot četrtletje prej.

Čeprav gospodarske razmere ostajajo ugodne, še zlasti v primerjavi z drugimi članicami evrskega območja, pa v Banki Slovenije ponovno opozarjajo na nekatere strukturne izzive, med drugim na nizko rast produktivnosti. Ta je bila v letošnjem prvem četrtletju le 0,6-odstotna, so sporočili.

Počivalšek: Zadovoljen sem z vsako rastjo

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek je glede gospodarske rasti optimist. Zadovoljen je z vsako rastjo, tudi 3,2-odstotno, koliko je znašala v prvem četrtletju, je dejal in dodal, da je treba ustvarjati pogoje za nadaljevanje gospodarske rasti.

"Če govorimo o ohlajanju, je to ohlajanje, in ne kriza. Zadovoljen sem z vsako rastjo, tudi 3,2-odstotno, kot država, kot politika in kot vlada se moramo truditi, da ustvarjamo pogoje, da bo naše izvozno gospodarstvo to lahko počelo še naprej," je povedal minister, ki se mudi na obisku na Madžarskem.

Počivalšek vidi dve glavni nevarnosti za gospodarsko rast Slovenije: morebitno trgovinsko vojno med ZDA in EU, ki bi po njegovih besedah na Slovenijo vplivala posebej na področju avtomobilske industrije, ter pomanjkanje delovne sile.

Glede slednjega je dejal, da mora država z ukrepi pri brezposelnih doseči, da bodo ljudje raje delali, kot bili na zavodu. Doseči je treba, da bodo mlajše generacije prej vstopile na trg dela, ter upokojencem, ki to želijo, omogočiti delo, pri čemer bi državi plačevali prispevke, in prejemanje pokojnine, kot so si jo zaslužili, da bi lahko "njihovo znanje in izkušnje izkoriščali za razvoj našega gospodarstva". Na koncu ostane še uvoz delovne sile; minister si želi, da bi uvažali "kulturološko podobno delovno silo".

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Transformerji
05. 06. 2019 13.56
Končno je toplo, ko se bo pa v jeseni shladilo, bo pa zaposlenost padala....
Transformerji
05. 06. 2019 13.59
-1
in vedno bolj padala .... zato mi ni jasno, da nekateri še vedno verjamejo v boga, kajti sem pa tja bi se moral vendarle prikazati, da bi mu verjeli in zaupali.
SadButTrue
03. 06. 2019 14.34
+3
To pa je PRAVI GOSPODARSKI PORTAL. Že več dni je udarna novica "Cene prenočišč v Madridu v času Lige prvakov". Mislim, da bi se 24.ur moral držati vsebin, ki mu najbolj ležijo; to so visokointeligenčni resničnostni šovi in glasba za zaostale.
Justiceiscoming81
03. 06. 2019 11.23
+6
Una slika z rožico in kovanci je za slovenijo glih prava... U sloveniji se deli samo drobiž, k za kej več raja tko nima...
pravica5
03. 06. 2019 08.31
+5
a bo spte kriza:( a bodo naši levaki spet nabili davke!!Dobr nas je šivilja nate....gnila da je samo za času krize ddv 22%, in letalo ni treščilo v tla:))) no saj bo zdej rešila težave kot ministrca ki sploh ni bila izvoljena v DZ kljub temu da je kandidirala na DZ VOLITVAH.
Supervillain
02. 06. 2019 17.37
+1
Gospodarska rast bo vedno višja v Sloveniji.
boris c
31. 05. 2019 17.46
+13
Prejšnja kriza je pljunek v morje v primerjavi s tisto ki prihaja. Nimam paranoje, ampak počasi se bo treba pripravit. Takole nonstop rast ne bo več dolgo, je treba mal z glavo naprej gledat.
Firnk
31. 05. 2019 16.51
+15
banke nas gulijo so dvignal storitve za več procentov
puspan
31. 05. 2019 19.36
-5
Kaj ima tvoj komentar opraviti z naslovnico?
Brakedirt
31. 05. 2019 16.32
+11
"Če bo koalicija v naslednjih dveh letih dokazala, da ima prav, da smo se odbili, da rastemo, da bo Slovenija čez dve leti dosegala pozitivno gospodarsko rast ... potem ... se jaz upokojim kot politik in bom užival v tem blagostanju", je pred skoraj šestimi leti javno obljubil Janez Janša. Slovenija od leta 2014 beleži več kot 2—odstotno letno gospodarsko rast.
Julijann
31. 05. 2019 16.42
+13
Pa smo zopet tam.namrec.da veliko zaposlenih nima kaj vec od te gospodarske rasti.ker jim delodajalec se vedno izplacuje minimalca....mi imamo pac reveze.ceprav delajo.sej tolk si pa menda brihten.da ves.da vsi ljudje ne morejo biti visoko.viaje izobrazeni in da so na delih.ki so za druzbo potrebna.a kot receno.placana mizerno...
Brakedirt
31. 05. 2019 16.46
+3
daj preberi se enkrat, o cem je govora v citatu...
puspan
31. 05. 2019 19.34
-2
Ali mi lahko poveš, katero delo je plačano mizerno?
Jernej Capuder
01. 06. 2019 17.08
+2
tocno tako. nic ne pomaga niti enemu v Sloveniji tako imenovana gospodarska rast ce pa Nimas zato nic vec vsake mesec v zepu. vse obdrzijo pohlepni delodajalci. to jwe resnica
Zbujen
03. 06. 2019 14.28
+3
A to, da pa država od BRUTO-BRUTO pobere skoraj pol so zate "pohlepni delodajalci"? Plus "povišan DDV" in nabijanje trošarin? Ali je zdravstvo zato kaj boljše? So pokojninski indeksi kaj boljši? Fakultete bolj učinkovite? Koliko % letnega donosa pa ima ZPIZ s svojim planskim gospodarstvom, ups… z deleži v državnih firmah (kar je v bistvu isto)?