Gospodarstvo

Uprava Luke Koper pozvala k pogajanjem

Koper, 31. 01. 2018 12.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Uprava Luke Koper, kjer že od petka poteka upočasnjeno delo, zaradi česar prihaja do zamud, v torek pa je pred luko potekal tudi protest, je sogovornike pozvala k pogajanjem, saj si prizadevajo za normalizacijo razmer v družbi.

Uprava Luke Koper si v pogovorih s predstavniki sindikata žerjavistov aktivno prizadeva poiskati rešitve za normalizacijo razmer v družbi. Zato je sogovornike pozvala, da je treba odprta vprašanja in nesoglasja preseliti za pogajalsko mizo in se izogniti dejanjem, ki bi družbi povzročile poslovno škodo, so zapisali v Luki.

Kot so sami navedli v sporočilu za javnost, so razmere najbolj problematične na kontejnerskem terminalu, kjer delo že od četrtka poteka upočasnjeno in povzroča velike težave poslovnim partnerjem, predvsem ladjarjem, ki so odvisni od dogovorjenih terminov v pristaniščih severnega Jadrana.

V Luki Koper so žerjavisti delo upočasnili v četrtek popoldan.
V Luki Koper so žerjavisti delo upočasnili v četrtek popoldan. FOTO: POP TV

"V kolikor gre res za vprašanje tehnoloških postopkov z vidika varnosti pri delu, kot trdijo predstavniki zaposlenih, se uprava strinja, da je treba te pregledati in po potrebi dopolniti," so pojasnili ter dodali, da je bil ta proces uveden že konec lanskega leta in zajema vse delovne procese v pristanišču.

Žerjavisti so delo upočasnili potem, ko je decembra lani imenovana nova uprava pod vodstvom Dimitrija Zadela sprožila postopek izredne odpovedi pogodbe o zaposlitvi sindikalistu Mladenu Jovičiću, ki je bil julija lani kot žerjavist udeležen v delovni nesreči s smrtnim izidom. Kot je v torek ob robu protestnega shoda v podporo Jovičiću povedal predsednik sveta delavcev Mirko Slosar, žerjavisti sicer delajo v skladu z določbami varstva pri delu, se pa bojijo hitenja in morebitnih nezgod, ki bi lahko sledile.

Zadel je še v ponedeljek miril javnost s pojasnili, da zaradi zamud ni prišlo do preusmeritve ladij, namenjenih v Koper, zato pa je po navedbah Slovenskih železnic že prišlo do tega, da stranke SŽ-Tovornega prometa odpovedujejo vlake.

V Luki so v današnjem sporočilu spomnili na še druge izzive, ki zahtevajo prioritetno reševanje. Uprava se tako vse od imenovanja ukvarja s pripravo poslovnega načrta za letos, brez katerega je poslovanje ohromljeno.

V torek je pred Luko Koper potekal protest, na katerem se je zbralo več sto oseb.
V torek je pred Luko Koper potekal protest, na katerem se je zbralo več sto oseb. FOTO: Aljoša Kravanja

Eno od ključnih poglavij bodo investicije v infrastrukturo, saj se s pridobivanjem dodatnih parcel v zaledju pristanišča odpira tudi vprašanje prioritete načrtovanih naložb. Uprava se z ministrstvom za infrastrukturo med drugim dogovarja o pogojih uporabe drugih razpoložljivih zemljišč v zaledju pristanišča ter o dodatni razširitvi koncesijskega območja.

Kot so še navedli, pa se skupina zunanjih in notranjih strokovnjakov intenzivno ukvarja s problematiko izvajalcev pristaniških storitev (IPS) oz. s spremembo modela IPS. Prav nereševanje te problematike je bil eden glavnih argumentov za razrešitev uprave Dragomirja Matića konec decembra lani. V Luki pričakujejo, da bodo predlog rešitve lahko predstavili v naslednjih 14 dneh.

Medtem pa Primorske novice danes poročajo, da so na delovnem sodišču že prejeli tožbe nekdanjih članov uprave Luke Koper - poleg Matića še Andraža Novaka in Irene Vincek - zaradi nezakonite odpovedi delovnega razmerja. Na sodišču bodo obravnave razpisali v dveh mesecih od dne, ko bodo prejeli odgovore Luke Koper na prejete tožbe. V Luki so danes sicer pojasnili, da tožb še niso prejeli.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

den456
31. 01. 2018 20.11
+10
Njami, njami, njami njam, čimveč evrov dajte nam. Si bomo plače zviševali, delavcem pa čim manj dali. Če nas kdo še ne pozna, mi smo vladni SDH.
den456
31. 01. 2018 20.07
+12
Najprej nezakonito zamenjajo uspešno upravo, porušijo dogovore s sindikati, hočejo odpustiti sindikalisti, potem bi pa še rado, da bi delavci delali mimo zakona o varnosti pri delu, da bi skrili svojo nesposobnost. Človek bi pričakoval,, da so na čelo podjetja prišli z izdelanim poslovnim planom, glede na to, koliko časa so rušili prejšnjo upravo. Ta nova uprava je lep dokaz etičnosti in morale cerarjeve vlade in SDH. Upravljanje v smeri rušenja uspešnega podjetja.
xyxyxyxyxyxyxy
31. 01. 2018 18.51
+7
naj ta uprava odstopi, ker je bila nezakonito postavljena s strani SDH
War76
31. 01. 2018 15.54
+11
Na oblast je prišla ena velika požrešna banda!!!!