Gospodarstvo

Uprava Preventa upoštevala predlog sindikatov

Ljubljana, 02. 06. 2010 15.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vodstvo Prevent Globala je v okviru priprave programa 400 presežnih delavcev sindikatoma posredovalo predlog kriterijev za odpuščanje, pri čemer so upoštevali predlog, da se iz kriterijev izključi delovna uspešnost.

Prevent-4
Prevent-4 FOTO: Mateja Klavs

Vodstvo Prevent Globala je postopek odpuščanja zaposlenih začelo skladno s sanacijskim načrtom družbe, v katerem je predvidelo letos od 350 do 400 manj zaposlenih v Preventovih slovenskih podjetjih, ki skupno zaposlujejo okoli 2000 delavcev. Po zdajšnjih načrtih bo delo letos izgubilo 145 zaposlenih na Koroškem in 255 zaposlenih v obratu na Mirni na Dolenjskem, kjer so zaposleni od konca maja na čakanju.

Ni pa več na čakanju 67 zaposlenih v krovni družbi Prevent Global, kjer so spet začeli opravljati storitve za nemškega kupca Prevent DEV, s katerim se še dogovarjajo glede nadaljnjega sodelovanja, so pojasnili v Prevent Globalu. Prav tako je zaradi trenutnega povečanja naročil na čakanju le manjši del zaposlenih v slovenjgraški proizvodnji, in sicer 30, še pred kratkim jih je bilo na čakanju na delo okoli 120.

V postopek priprave programa presežnih delavcev je, kot to določa zakonodaja, vključen tudi sindikat. Predsednik svobodnega sindikata v podjetju Vlado Zorman je povedal, da bodo vodstvu družbe do četrtka posredovali pripombe na predloge kriterijev, ki bodo odločali o odpuščanju zaposlenih.

Program predvidoma usklajen do sredine junija

Uprava je upoštevala predlog sindikatov, da se iz kriterijev izključi delovna uspešnost, da ne bi bili s tem vnaprej slabše ocenjeni tisti, ki so bili ali pa so še na čakanju.

Po pričakovanjih bodo kriteriji za odpuščanje podobni, kot so bili v preteklosti, in sicer so to strokovna izobrazba, delovna doba na Preventu, oddaljenost kraja bivanja in socialni kriterij. O vrstnem redu in točkovanju se vodstvo družbe s sindikati še pogaja, vodstvo Prevent Globala pa je sredi maja napovedalo, da bi lahko bil program presežnih delavcev v družbi usklajen do sredine junija. Nato ga bodo posredovali še zavodu za zaposlovanje.

Nadzorni svet Prevent Globala je sanacijski načrt družbe, ki ga je pripravila uprava na čelu s predsednikom Renatom Krajncem, potrdil konec januarja letos. Poleg odpuščanja do 400 zaposlenih v skupini načrt predvideva tudi reprogramiranje 55 milijonov evrov velik dolg do bank, odprodajo poslovno nepotrebnega premoženja in preoblikovanje družbe.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

misli-si
03. 06. 2010 07.05
kaj pa šefi,ki so viška?
b77
02. 06. 2010 15.58
se pravi , zadržali bodo šolane lenuhe iz oddaljenih krajev! Delovna uspešnost pa ni važna! TOVARIŠI USPELO VAM BO NAZAJ V KAMENO DOBO