Gospodarstvo

Uprava Secopa dosegla dogovor s sindikatom

Črnomelj, 01. 06. 2011 15.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Pogajanja med sindikatom in upravo Secopa so obrodila sadove. Potem ko je vsaka stran nekoliko popustila, so se dogovorili glede osnovne plače in izplačila odpravnin.

Secop v Črnomlju - 26
Secop v Črnomlju - 26 FOTO: Rudi Vlašič

V nadaljevanju pogajanj med sindikatom in upravo črnomaljskega Secopa, kjer naj bi do konca prihodnjega leta odpustili 650 delavcev, so se dogovorili glede osnovne plače in izplačila odpravnin. Obe pogajalski strani sta pri tem nekoliko popustili, podrobnosti dogovora pa bodo javnosti sporočili v naslednjih dneh.

Kot je povedal Secopov sindikalist Zdravko Bahor, so se predstavniki sindikata, uprava podjetja in predstavniki nemških lastnikov doslej uspeli zediniti glede izplačila regresa ter dodatka za produktivnost, ki ne sme biti nižji od četrtine, danes pa so se dogovorili še o zahtevi sindikata glede dviga osnovne plače in izplačila odpravnin.

Predstavniki sindikata so sicer zahtevali izplačilo odpravnin po nemškem vzoru, kakšen dogovor so dosegli, pa bodo sporočili v naslednjih dneh, je še povedal Bahor.

Do konca leta 2012 selitev na Slovaško

Po načrtu uprave Secopa naj bi tam do konca prihodnjega leta odpustili 650 delavcev, od 963 v marcu zaposlenih pa naj bi v omenjenem črnomaljskem podjetju ostalo še 317 delavcev. Lastniki družbe nameravajo hkrati do marca prihodnje leto Secopove montažne linije preseliti na Slovaško.

Secop v Črnomlju - 14
Secop v Črnomlju - 14 FOTO: Rudi Vlašič

Po podatkih Sindikata kovinske in elektro industrije (SKEI) predlagani načrt odpuščanja v Secopu predvideva do konca meseca odpustitev 221 delavcev, do konca decembra še 76 in nato v prihodnjem letu do konca marca 155 delavcev, zatem do konca junija 148 in do konca prihodnjega leta še zadnjih 50 delavcev.

Ob navedenem je SKEI od lastnikov podjetja zahteval odpustitev slovenskih delavcev pod enakimi pogoji oz. z enakimi zneski odpravnin, kot jih je Secop ob zaprtju njegovega podjetja v nemškem Flensburgu leta 2008 izplačal tamkajšnjim 1500 delavcem.

  • Zbirateljski komplet Play-time
  • Natikači Slovenija
  • Kratke hlače Slovenija
  • Navijaška majica Slovenija
  • Navijaška kapa s šiltom

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tinaburga
02. 06. 2011 21.44
nč ni dogovorjeno!!!!mi o tem nč ne znamo
Tomaz Skof
02. 06. 2011 11.44
sindikate naredite pravilno
odbogaposlan
01. 06. 2011 17.20
odpravnine so vam edine šanse, da jih vložite in začnete delati na kmetijah! itak je to tajkunski posel EU bogatašev! hrana bo še draga!