Sporazum o Južnem toku je podpisan

Predsednik upravnega odbora Gazproma Aleksej Miller in predsednik uprave Geoplina plinovodi Marjan Eberlinc sta podpisala sporazum o ustanovitvi skupnega podjetja Južni tok Slovenija.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Člani slovenske in ruske delegacije, ki jo na obisku v Sloveniji vodi ruski premier Vladimir Putin, so med obiskom govorili o najbolj perečih političnih temah – med njimi so posebej omenili razmere v Libiji in na Zahodnem Balkanu – in krepili gospodarske vezi.

V središču je bila gradnja plinovoda Južni tok. Zaradi tega Putina spremlja šef naftnega giganta Gazprom Aleksej Miller, ki je s predsednikom uprave Geoplina plinovodi Marjanom Eberlincem podpisal sporazum o ustanovitvi skupnega podjetja Južni tok Slovenija.

Obisk Putina - 10

V središču pogovorov je projekt Južni tok. (Foto: Miro Majcen)

Gazprom in Geoplin plinovodi bosta imela v skupnem podjetju, katerega sedež bo v Sloveniji, vsak po 50-odstotni delež.

S tem se skladno z medvladnim sporazumom po Eberlinčevih pojasnilih zaključujejo intenzivne in zelo uspešne pripravljalne aktivnosti obeh družb, vezane na zaključevanje študije izvedljivosti in ustanovitev skupne družbe.

Eberlinc je prepričan, da Slovenija v tem prostoru s tem projektom pridobiva svojo vlogo. "Možnost, da se bomo odločili za traso preko Slovenije, je zelo velika," je dejal in dodal, da so v slovenski študiji izvedljivosti zelo natančno obdelali vse možnosti, ki jih ima država, da projekt razvije v tej smeri.

Slovenska študija, ki jo je za Gazprom pripravil Geoplin plinovodi, je pokazala, da je umestitev plinovoda čez Slovenijo mogoča in da Slovenija lahko predstavlja eno od tranzitnih držav. V študiji so tudi predvideli različne možne trase in zmogljivosti plinovoda.

Od zmogljivosti plinovoda je odvisna tudi vrednost naložbe. Študija po Eberlinčevih pojasnilih ponuja različne količine - 2,4 milijarde kubičnih metrov na leto, 3,7 milijarde kubičnih metrov na leto, 6,7 milijarde kubičnih metrov na leto, 19 milijard kubičnih metrov na leto in največ 25 milijard kubičnih metrov na leto Zmogljivost plinovoda čez slovensko ozemlje je odvisna od končnih odločitev Gazproma.

Slovenija je k Južnemu toku pristopila novembra 2009, med Pahorjevim obiskom v Moskvi. Gazprom je sporazume o sodelovanju pri projektu podpisal še z Bolgarijo, Srbijo, Madžarsko, Grčijo, Hrvaško, Avstrijo, Makedonijo in Turčijo, vendar pa se zdaj pri Turčiji zapleta, in sicer zaradi gradnje plinovoda prek turškega morja.

Plinovod, ki bo ruski plin v Evropo prinesel mimo Ukrajine, naj bi bil dokončan leta 2015, po njem pa naj bi letno steklo 63 milijard kubičnih metrov zemeljskega plina.

Podpis sporazuma o ustanovitvi skupnega podjetja Južni tok Slovenija je eden od šestih, ki so jih danes podpisali na Brdu pri Kranju.

Še pet pomembnih dogovorov

Predsednik uprave Petrola Tomaž Berločnik in predsednik družbe Gazprom Neft za področje nafte in naftnih derivatov Aleksander Dikov sta podpisala sporazum o sodelovanju med družbama, ki predvideva preučitev možnosti morebitnega prihodnjega poslovnega sodelovanja na področju trgovine z naftnimi derivati.

Zunanji minister Samuel Žbogar in namestnik ruskega ministra za zunanje zadeve Vladimir Titov sta podpisala sporazum med vladama o ustanovitvi in delovanju znanstveno-kulturnih centrov, ki med drugim določa spodbujanje vzajemnega sodelovanja med državama v znanosti, kulturi, umetnosti, književnosti in založništvu.

Kmetijska ministra Dejan Židan in Elena Skrinik sta podpisala memorandum o soglasju med ministrstvoma o sodelovanju v kmetijstvu, ki opredeljuje možnosti nadaljnjega dogovarjanja o tesnejšem sodelovanju med državama na področju raziskovalnih institucij pri prenosu znanja na področjih, ki so v interesu obeh držav.

Gospodarska ministrica Darja Radić in guverner Uljanovske pokrajine Sergej Morozov sta podpisala memorandum o sodelovanju med ministrstvom in vlado Uljanovske pokrajine. S strani slovenskega gospodarstva obstaja velik interes za sodelovanje z uljanskimi gospodarskimi partnerji, zlasti na področju avtomobilske industrije in strojegradnje.

Predsednik Slovenskega inštituta za standardizacijo Bogdan Topič ter generalni direktor ruske zvezne agencije za tehnično regulativo in metrologijo Grigorij Eljkin pa sta podpisala memorandum o sodelovanju na področju standardizacije in ocenjevanju skladnosti med omenjenima institucijama.
Radićeva in ruski veleposlanik v Sloveniji Doku Zavgajev sta izmenjala še noti o sklenitvi sporazuma o spremembi sporazuma med vladama obeh držav o sodelovanju pri gradnji in delovanju plinovoda na ozemlju Slovenije.

Prodor na ruski avtomobilski trg?

V Kranju pa so podpisali pogodbo o sodelovanju med slovenskim podjetjem Kovinoplastika Lož, ruskim podjetjem Daaz in Uljanovsko oblastjo, ki odpira možnosti za prodor na hitro rastoči ruski avtomobilski trg.

Pogodbo so podpisali guverner Uljanovske oblasti Sergej Morozov, predsednik uprave Kovinoplastike Lož Janez Poje in tehnični direktor podjetja Daaz Aleksej Banov. Kovinoplastika Lož si bo s skupnim podjetjem za litje cinka avtomobilskih komponent, pohištvenega okovja in elektronike v Dimitrovgradu odprla možnosti za prodajo v ruski avtomobilski panogi.

 

 

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 32
 
franceljtancelj 28.03.2011 21:35:23
Saj more biti bi naši še nardili kakšen posel v Rusiji, če nebi bili taki mečkači.
sajn.frane 25.03.2011 08:08:58
Prvo srečanje kjer se ni obnašal kot klovn! Čeprav je v špairju naskočil ruskega veleposlanika, naj mu bo. Pa protokola ne obvladajo.
O južnem toku pa tako: Ribenčani imajo en lep rek ," če sem oblubu nejsm še dal"!
FZS1000 24.03.2011 15:47:20
Putin se čez teden dni sploh ne bo spomnil, da je bil v Sloveniji.
porka.malorka 24.03.2011 13:23:36
halojekdodoma
In kaj bo mela od tega slovenija ajde povej. a bo imela cenejši plin ja pa jade. A bodo službe ja pa jade. Kaj bo mela ?????
 
jero_x 24.03.2011 12:55:55
no potem bo vsaj plin bol poceni če ne bo zopet kdo preveč pokrado
 
Govedo 23.03.2011 23:41:46
Phur pa ne more z droge............................na pokojninsko reformo se spomni le še med menopavzo
 
BlameThaGame 23.03.2011 21:45:28
Sej ne, da bi bil jast kaj tečen, ampak a morda kdo kaj ve ali bo Pahor plačal davek Državi za darilo, ki ga je sprejel ? samo zanima me ker lani al kdaj so policisti bili kaznovani, ker so sprejeli darila od nekga Šejka! kako bo sedaj z tem darilom, ki ga je prejel Borut Pahor ? glede na to, da je državljan slovenije in če darilo presega 40 Eu ga moraš prijavit in plačati Davek, samo zanima me :) !
Silvo Pečnik 23.03.2011 19:10:02
ko je putin prispel vslovenijo je britko zajokal ko je videl kam pahor gospodarstvo je zapeljal
halojekdodoma 23.03.2011 18:31:30
Tukej se vidi koliko vas je zaostalih. Če to zgradijo ni prav, če ono spet ni prav, če hočejo avtocesto graditi spet ni prav ker bodo krali, ljudje dejte se malo zalislit. Pa me ne briga ali bi sporazum za plin podpisal pahor al pa janša, pomemben je gospodarski razvoj. Če pa so razlogi za take komentarje ravno pahor ki ga nimate radi, vsaj enkrat ma vsaj enkrat pomislite na našo prihodnost, kajti to kar so podpisali je zelo pomebno.
Danijel Fric 23.03.2011 18:22:31
Janez Jerancic
Vsak si od Rusije do doma skoplje sam, priklopi Pahor in Putin
Več komentarjev