Gospodarstvo

Uspeh Boeinga, težave Airbusa

Hamburg/Toulouse, 07. 10. 2006 09.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Evropski proizvajalec letal Airbus se je znašel v hudih težavah, njegov ameriški konkurent Boeing pa posluje odlično.

Zaradi zniva podaljšanega roka dobave največjega potniškega letala na svetu, imajo pri Airbusu hude težave
Zaradi zniva podaljšanega roka dobave največjega potniškega letala na svetu, imajo pri Airbusu hude težave FOTO: Reuters

Medtem ko evropski proizvajalec letal Airbus zaradi že tretjič podaljšanega roka dobave največjega potniškega letala na svetu A380 beleži več milijard evrov stroškov, se je vrednost delnic njegovega največjega konkurenta, ameriškega letalskega proizvajalca Boeing, na newyorški borzi v obdobju od januarja povečala s 66,49 dolarja na 83,62 dolarja. Na vodstvo Airbusa zato letijo očitki, zaposleni pa se na dogajanje odzivajo zaskrbljeno.

Dvoletni zamik dobave letal A380 povzroča veliko nezadovoljstva tudi med naročniki letal, zaradi česar se bo družba Airbus v prihodnje najverjetneje morala soočiti tudi z njihovimi odškodninskimi zahtevki. Doslej je Airbus že pristal na to, da bo indijski letalski družbi Kingfisher zaradi zamude pri dobavi petih letal izplačal odškodnino v višini 22 milijonov dolarjev.

Težave, v katerih se je zaradi tehničnih zapletov znašel evropski letalski proizvajalec, so v četrtek dobile še dodatne razsežnosti. Uprava družbe je namreč sporočila, da bi Airbus lahko potreboval tudi do 15 let, da bi se lahko spet približal Boeingu.

Številni zapleti so ogrozili tudi projekt izdelave novega Airbusovega letala A350, obenem pa povečali možnosti uvedbe ukrepov za prestrukturiranje podjetja. Zaenkrat se večinski lastnik Airbusa, letalski in oborožitveni koncern EADS, še ni odločil za sprejem tovrstnih ukrepov, bo pa v naslednjih mesecih situacijo natančno preučil. Prvi mož Airbusa Christian Streiff je svoje predloge, uperjene v zmanjševanje stroškov, upravnemu odboru koncerna EADS ta teden sicer že predstavil, vendar pa jih ta ni odobril, saj naj bi bili po navedbah francoskega časnika Les Echos preveč radikalni.

Predlogi za zmanjšanje stroškov so predvidevali spremembe na področju organizacije proizvodnih procesov ter večje sodelovanje s tujimi partnerji. Predvidene pa so bile tudi spremembe na področju razdelitve dela med francoskimi in nemškimi tovarnami.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

theykilledKenny
08. 10. 2006 16.03
Če v Airbusu niso v stanju sestaviti letala v roku, potem naj ti nesposobneži zaprejo štacuno in se prijavijo na zavod... kakšna blamaža pred jenkiji...!!!