Gospodarstvo

Ustavili prisilno poravnavo in začeli stečaj

Ljubljana, 12. 10. 2012 16.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Začel se je stečajni postopek nad družbo SCT Stanovanjski inženiring. Najprej je sicer potekala prisilna poravnava, a ker je za sprejem prisilne poravnave glasovalo premalo upnikov, je sodišče ustavilo postopek in začelo stečaj.

Okrožno sodišče v Ljubljani je ustavilo postopek prisilne poravnave in začelo stečajni postopek nad družbo SCT Stanovanjski inženiring. Za upravitelja so imenovali Matjaža Polenčiča, ki je vodil tudi postopek prisilne poravnave.

Ko se je povpraševanje po stanovanjskih nepremičninah zmanjšalo, se je tudi družba SCT Stanovanjski inženiring znašla v težavah.
Ko se je povpraševanje po stanovanjskih nepremičninah zmanjšalo, se je tudi družba SCT Stanovanjski inženiring znašla v težavah. FOTO: Reuters
Podjetje SCT Stanovanjski inženiring je bilo ustanovljeno pred 20 leti in se je sprva ukvarjalo z dejavnostjo gradbenega inženiringa, projektiranjem in svetovanje, zatem pa je dejavnost razširilo na poslovanje z nepremičninami. V težave je zašlo leta 2010, ko se je povpraševanje po stanovanjskih nepremičninah zmanjšalo.

Upniki morajo v treh mesecih po objavi oklica prijaviti svoje terjatve ter ločitvene in izločitvene pravice v stečajnem postopku. Zadnji dan roka za prijavo terjatev ter ločitvenih in izločitvenih pravic je 14. januar, je razvidno iz objave na spletni strani Agencije RS za javnopravne evidence in storitve (Ajpes).

Kje se je zalomilo pri prisilni poravnavi?

Sodišče je postopek prisilne poravnave za SCT Stanovanjski inženiring uvedlo 14. februarja. Polenčiču so upniki prijavili za skupaj 10,8 milijona evrov terjatev, priznal pa jih je za slabih devet milijonov evrov.

Sodišče je upnike družbe 27. avgusta pozvalo, naj se izrečejo o sprejemu prisilne poravnave. Ker je za to glasovalo premalo upnikov, je sodišče ustavilo postopek prisilne poravnave in odločilo, da se nad dolžnikom začne stečajni postopek.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.