Gospodarstvo

Ustavno sodišče: Pravna podlaga za izbrise v bankah ustavna, ni pa omogočila učinkovitega sodnega varstva

Ljubljana, 27. 10. 2016 14.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Ustavno sodišče je ugotovilo, da je novela zakona o bančništvu, ki je bila podlaga za te izbrise, skladna z ustavo v delu, ki je omogočil izredni ukrep Banke Slovenije. Ni pa skladna z ustavo v delu, ki ni omogočal učinkovitega sodnega varstva. Državnemu zboru je naložilo odpravo neustavnosti novele zakona o bančništvu v roku pol leta.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Tožbe proti bankam?
    01:54
    Iz 24UR: Tožbe proti bankam?
  • Iz SVETA: Odločitev sodišča pilatovsko umivanje rok
    02:01
    Iz SVETA: Odločitev sodišča pilatovsko umivanje rok
Odziv Banke Slovenije
Ustavno sodišče je soglasno potrdilo, da so členi zakona o bančništvu, ki bo bili pravna podlaga za izredne ukrepe Banke Slovenije leta 2013 in 2014, v skladu z ustavo. Tako so tudi ukrepi, ki so bili izrečeni bankam, v skladu z ustavo in jih ni mogoče kakorkoli izpodbijati, ugotavljajo v Banki Slovenije.

Ustavno sodišče Republike Slovenije je znova obravnavalo problematiko razlastitve imetnikov podrejenih obveznic v leta 2013 podržavljenih bankah. Ugotovilo je, da izbris obveznosti v bankah ni bil v celoti v skladu z ustavo, zato je državnemu zboru naložilo, da mora neustavnosti novele zakona o bančništvu odpraviti v roku pol leta. 

Novela zakona o bančništvu, ki je bila podlaga za te izbrise, je skladna z ustavo v delu, ki je omogočil izredni ukrep Banke Slovenije. Ni pa skladna z ustavo v delu, ki ni omogočal učinkovitega sodnega varstva. Sodišče je ugotovilo, da sodno varstvo iz novele zakona ni bilo učinkovito, ker zakonodajalec ni upošteval in ustrezno uravnotežil znatno šibkejšega položaja vlagateljev v kvalificirane obveznosti v primerjavi z Banko Slovenije.

Da bi zavarovalo pravico do sodnega varstva, je ustavno sodišče odredilo odložitev začetka teka zastaranja odškodninskih zahtevkov do poteka šestmesečnega roka, ki začne teči po odpravi ugotovljene protiustavnosti. Do odprave protiustavnosti se odškodninske pravde glede tega vprašanja prekinejo.

Za kaj gre?

Ustavno sodišče je s tem sklenilo obravnavo problematike razlastitve imetnikov podrejenih obveznic v leta 2013 podržavljenih NLB, NKBM, Abanki, Probanki, Factor banki in Banki Celje, ki jo je začelo novembra 2014. Takrat je zadevo prekinilo, saj je želelo prej slišati mnenje Sodišča EU o tolmačenju evropskega pravnega reda na tem področju. To mu je svoj vidik posredovalo julija, ustavni sodniki pa so nato o tej zadevi razpravljali na sejah sredi septembra in oktobra.

V obravnavi kompleksnega spora med državo in razlaščenci je eden glavnih vidikov presoje ta, ali bi razlaščeni delničarji in imetniki podrejenih obveznosti v podržavljenih bankah v primeru stečaja teh bank izgubili več ali manj. Drug pomemben vidik pa je vprašanje, ali zakon o bančništvu imetnikom podrejenih obveznic krati ustavne pravice do sodnega varstva, saj jim ne omogoča vložitve tožbe proti Banki Slovenije, ki je ukrepe izrekla.

Obravnavo je predlansko jesen prekinilo, saj je želelo odgovore na to temo od Sodišča EU. To mu je odgovore na sedem vprašanj posredovalo sredi julija, v njih pa sta obe strani v sporu o ustavnosti izbrisa delnic in imetja podrejenih obveznosti v bankah videli 'svoj prav'.

Po podatkih združenj malih delničarjev je škodo utrpelo blizu 100.000 imetnikov delnic in 2000 lastnikov podrejenih obveznic s 600 milijonov evrov premoženja ter okoli 500.000 državljanov, ki varčujejo v različnih družbah. Odločitev je zaradi morebitnih posledic za javne finance zelo pomembna tudi za državo.

Bratuškova zadovoljna

Poslanka in nekdanja premierka Alenka Bratušek je zadovoljna z razsodbo ustavnega sodišča, da je bil izbris v bankah pri njihovi sanaciji skladen z ustavo. Treba pa je v zakonodaji urediti tisti del, ki po odločbi sodišča ni skladen z ustavo, ker ni omogočal učinkovitega pravnega varstva, je dejala nekdanja premierka.

Poudarja, da je treba sodbe sodišč spoštovati, je pa zadovoljna, da je ustavno sodišče razsodilo, kot so po njenih besedah ves čas govorili: da je bil izbris podrejenih obveznic nujen ukrep pri sanaciji bank, preden so davkoplačevalci dali veliko denarja.

V zakonodaji je skladno z ugotovitvijo ustavnega sodišča seveda treba urediti dele, ki se nanašajo na pravno varstvo, je dejala Bratuškova. Težko ocenjuje, kot pravi, koliko tožb je pričakovati. A če je bil ukrep skladen z ustavo, bodo druga sodišča po njenem mnenju težko odločila, da je bilo karkoli narobe.

V MDS delno zadovoljni z odločitvijo sodišča; nezadovoljni glede napotila na pravde

Predsednik Društva Mali delničarji Slovenije Rajko Stanković je deloma zadovoljen z odločitvijo ustavnega sodišča, ki jim je pritrdilo, da obvezničarji in delničarji niso imeli učinkovitega pravnega varstva za zaščito svojih interesov pri izbrisu obveznosti iz leta 2013. Ni pa zadovoljen, da jih sodišče napotuje na pravde.

Med drugim v MDS niso zadovoljni z delom, v katerem menijo, da odločitev Banke Slovenije, da prisilno izbriše ali konvertira obveznosti, ki so že obstajale, ni učinkovala retroaktivno in torej ni posegala v ustavo. "Moti nas, da niso problematizirali tega, da lahko za nazaj spremeniš pravila igre, kar nas preseneča. V pravni državi velja načelo zaupanja v listine, torej če si nekaj zapisal in obljubil, moraš to izpolniti," je navedel.

Moti ga tudi način povračila, saj jih ustavno sodišče, kot je dejal, v zvezi z morebitnimi odškodninami napotuje na pravde, s katerimi pa so povezani tudi stroški. "Sodišče bi lahko odločilo tudi, da se odločba izvrši tudi v delu odškodnine, tako pa je na prvo žogo, kolikor smo uspeli prebrati, to nedorečeno," je dodal.

V društvu so zadovoljni tudi, da je ustavno sodišče zaustavilo rok o zastaranju, ki bi sicer potekel 18. decembra, hkrati pa upajo, da bosta vlada in DZ ustrezen zakon, tudi z morebitnimi odškodninami, sprejela prej kot v pol leta.

Verbič o tem, koga bodo tožili

Predsednik Vseslovenskega združenja malih delničarjev (VZMD) Kristjan Verbič pozdravlja odločitev ustavnega sodišča, čeprav so zanjo kljub prednostni obravnavi potrebovali kar 1045 dni. V društvu se že pripravljajo in preučujejo možnosti individualnih tožb, ne samo proti Banki Slovenije, temveč tudi komercialnim bankam. "Dokazali smo, da so bile naše utemeljitve in dokazovanja upravičena, saj je zakon o bančništvu neustaven vsaj v dveh členih," je poudaril Verbič. Presojo je namreč sprožila pobuda, ki sta jo za VZMD v imenu 158 razlaščenih fizičnih oseb napisala odvetnik Miha Kunič in prvopodpisani Tadej Kotnik. Slednji je že dejal, da bodo lahko dokazali oškodovanje. Kunič pa, da gre za pričakovan korak sodišča, na podlagi katerega pričakujejo, da bodo vsaj imetniki podrejenih obveznic v celoti izplačani.

Verbič pričakuje, da bo glede na napotilo ustavnega sodišča DZ v avtonomni obravnavi in presoji s konstruktivnim pristopom omogočil pravna sredstva razlaščenim imetnikom delnic in podrejenih obveznic po razlastitvi v šestih slovenskih bankah. Ustavno sodišče je namreč presodilo, da je bila pravna podlaga za izbrise v bankah ustavna, ni pa omogočila učinkovitega sodnega varstva.

Predsednik VZMD zato tudi od vlade v prihodnje pričakuje bolj konstruktiven pristop, saj da se je izkazalo, da ne gre slepo zaupati trditvam vodilnih iz Banke Slovenije. "V vseh nadaljnjih postopkih bomo skupaj uveljavljal vse tisto, kar izhaja iz pravic manjšinskih delničarjev in razlaščenih lastnikov obveznic," je napovedal. "Odločitev ustavnega sodišča nam omogoča, da stopimo na to pot," je dodal. Kot je napovedal, je treba v nadaljnjih postopkih najprej izpodbijali akte Banke Slovenije, ki so to stanje povzročili.

"Strokovni sodelavci že pripravljajo in preučujejo možnosti. Že pred tem smo najavili, da imamo pripravljeno vse za vlaganje morebitnih odškodninskih tožb. Šlo bo za individualne tožbe, ki bodo močno obremenile slovenski sodni sistem," je napovedal Verbič. "Ne samo zoper Banko Slovenije, posledično tudi samo državo, pač pa tudi na ravni komercialnih bank."

V združenju so prepričani, da se da zadeve v dialogu enostavno rešiti, zato so že predlagali zakonsko ureditev za vse razlaščene imetnike delnic in obveznic, v kateri so predvideli participacijo Banke Slovenije, bank in Družbe za upravljanje terjatev bank, na katero se bilo prenesene terjatve.

Z razlastitvijo je namreč po Verbičevem mnenju prišlo do enormnega oškodovanja, s temi ravnanji pa so bili prizadeti tudi vsi preostali državljani, saj so se postopki predolgo vlekli, regulator - Banka Slovenije - pa je deloval neustavno. Zato je pozval tudi k ukrepanju proti vodilnim v Banki Slovenije, ki so po njegovem mnenju odgovorni za nastale razmere. V VZMD so te sicer že ovadili prav zaradi razlastitve, je spomnil Verbič in dodal, da je to že vodilo v hišne preiskave.

Kaj pravijo v NKBM?

V NKBM menijo, da gre za zahtevno in kompleksno temo. "Današnja odločitev oz. ugotovitev ustavnega sodišča predstavlja določen mejnik pri razreševanju problematike, vendar proces še ni dokončan," so povedali na NKBM in dodali, da odločitev na njihovo vsakodnevno poslovanje ne vpliva.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (66)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ferencz 1
30. 10. 2016 15.39
+3
čez 15 let bomo po sodbi evropskega sodišča plačevali tem izbirsancem, tako kot hrvaškim varčevalcem milijarde!
slovenskidelavec
30. 10. 2016 20.22
+3
LLLEPI
30. 10. 2016 13.17
+3
Vi kar veselo kupujte obveznice delnice vzajemne sklade pokojninske sklade.NA KONCU BOSTE ZAKONITO OSTALI BREZ VSEGA;Pa cim bolj skromno zivite in cim vec prisparajte za bankirje in politike
kolbek460
29. 10. 2016 19.53
+1
Malo cinizma ,vzeli so tistim k so imeli ,
ROMELS
30. 10. 2016 11.27
+5
.........ali pa si pridobili po prirejenih si predpisih, raznih pogodbah, na splošno na špekulativen način itd..........
ROMELS
29. 10. 2016 14.57
+8
Zahvalite se bratuškovi, čuferju in ostalim na banki slovenije. če bi takrat prišla EU trojka se izbris ne bi zgodil. Prav vam je, ker ste tako vehementno podpirali bratuškovo.
Frane Šajn
29. 10. 2016 19.18
+4
No ti tako razgledan desnjak,pa raztolmači reakcijo v Bruslju , ko so naši organi pregona zašumeli da razkrinkajo vse o Ljubljanski banki Juncer & company je skočila metr v zrak z mesta telefoni do Ljubljane so žareli. In potem je vse tiho, tiho poniknilo.Hlapčki so povili repke med noge,
ROMELS
30. 10. 2016 08.45
+8
Frane Šajn
29. 10. 2016 12.32
+1
Na tej inštanci se skriva zanka na Slovenskem vratu!
slovenc59
28. 10. 2016 14.56
+2
Mene sam zanima, a teh ljudi ni nič sram, ko takele nebuloze producirajo. In to čedalje bolj pogosto !! So se postavili kot neke vrsta vrhovna oblast.......
darlok
28. 10. 2016 08.41
+3
Tu se vidi sprijenost naših politikov. Sodišče ugotovi, da je bil izbris v enem delu v skladu z ustavo, v drugem delu pa ne. Torej izbris NI BIL v skladu z ustavo. AB pa pametno izjavi, da je bil (gleda samo pač prvi del, ne drugega) in da so ves čas govorili, da je bil v skladu z ustavo. A če mi na tehničnem rečejo, da imam vse OK, zavore pa niso zadovoljive, potem tudi naredim tehničnega? Banditi. Nihče (poslanci iz drugih strank, novinarji... ) pa se ne obregne ob njene besede in jo vpraša po zdravju.
Castrum
27. 10. 2016 18.09
+2
Gospa AB in njeni "svetovalci" so naredili škodo ki je "VEČMILIJARDNA" ! Z izbrisom bančnih delnic so celemu svetu pokazali, da je vložek v delnice podjetij (bank !!!!) ki so v večinskem lastništvu države Slovenija - veeeeeelik rizik ! Od te Famozne odločitve bivše premierke, je konfuzija na slovenski borzi popolna. Se pa enim smeji....takim, ki niso prav rosno mladi....ampak pustimo teorije zarote....
slovenc59
27. 10. 2016 17.39
+16
Ali po domače - nategnal so vas po zakonu in s tem mnenjem si lahko nekaj obrišete !!!
LLLEPI
30. 10. 2016 13.22
+2
Zdaj pa se uzivajte saj ste sami volili te ljudi in z tem tudi taksne zakone.Upret se pa tako ali tako ne upate mogoce ostanete se brez minimalca
LLLEPI
30. 10. 2016 13.23
+2
pop greznica
27. 10. 2016 17.24
+16
A tele maškare nam branijo ustavo? No pri trgovskih sporazumih so se slabo odrezali, pri reševanju janše pa odlično. Verjetno ima JJ svojo svobodo zapisano v ustavi
JApajaDAja
27. 10. 2016 17.37
+8
Kollerik
27. 10. 2016 22.27
+5
+++++, bolj nesposobnega in politično pristranskega US pa res še nismo imeli, kot je sedaj
kakafonijaprava
27. 10. 2016 17.22
+3
Ah to brez sodnega varstva, to je kot povojni poboji (sarkazem!) Žali se Bogu!
JApajaDAja
27. 10. 2016 17.14
+5
micka, francka, jožica.....in še nekaj slo je rodilo-pa o njih niti besede! koga zanimajo novi tujci in novi socialci, ki še naši niso!
dostojevski II
27. 10. 2016 17.12
+11
"Moti nas, da niso problematizirali tega, da lahko za nazaj spremeniš pravila igre, kar nas preseneča. V pravni državi velja načelo zaupanja v listine, torej če si nekaj zapisal in obljubil, moraš to izpolniti," je navedel.... TO ENOSTAVNO NI RES !!! .... Ker to se dogaja stalno, v vseh državah. Naprimer zakon, ki ureja upokojevanje. V vseh državah, se ta zakon stalno menja, stalno se povečuje starostna in delovna doba... Danes nekdo, ki je star 30 let, ne ve kdaj se bo upokojil. Ker se pravila igre stalno spreminjajo. In to v vseh državah.
bondjanez
27. 10. 2016 17.19
+5
LOPOVIGOTOVISTE
27. 10. 2016 17.09
+23
Mala 'Slovenija' dobila ime: Sabrin ...... ZAKAJ TUKAJ NI DOVOLJENO KOMENTIRAT??? ZAKAJ ??? ČE ZAKLEPATE KOMENTARJE ZAKLENI PRAV VSE ALI PA NOBENIH, KER V NASPROTNEM PRIMERU KRŠITE USTAVNE PRAVICE DRŽAVLJANOM ... VSAK MORA IMET PRAVICO DA IZRAZI SVOJE MNENJE ... A NE ??? TO VAŠE NEUSTAVNO POČETJE MI ŽE GRE NA ŽIVCE ... KAJ SI PA MISLITE BANDA ENA ?? ZA SLOVENSKE OTROKE ZBIRAMO ZAMAŠKE ZA TUJCE PA SRBITE ??? IN TAKOJ DRŽAVLJANSTVO ITD .... ???? A STE NORMALNI??
MrMack
27. 10. 2016 18.07
-4
24ur je privatno podjetje... če zaklenejo komentiranje, je to čisto njihova odločitev in ne kršijo ti nobenih pravic... tako da se umiri in izklopi caps-lock
LOPOVIGOTOVISTE
27. 10. 2016 21.57
+3
IZ ČESA SE PA NAPAJAJO???? POGLEJTE NA SUPERVIZORJU ZA PODJETJE PRO PLUS KOLIKO DAVKOPLAČEVALSKEGA DENARJA SO DOBILI .... NEKJE OKROG 2 MILIJONA EVROV DO ZDAJ ... PA TUDI ČE JE PRIVATNO PODJETJE NIMAJO PRAVICE KRŠIT ČLOVEKOVE USTAVNE PRAVICE ...
Raptorrrrrrrrr
27. 10. 2016 16.50
-1
------------e.tako. tako imamo
Damian666
27. 10. 2016 16.49
+18
Očiten dokaz, da bebasti in podkupljivi politiki, kapital, mafija, sodstvo in organi pregona v Sloveniji hodijo z roko v roki. Ne bom rekel, kaj si zaslužijo vpleteni v lopovske rabote slovenskih politikov, aparatčikov, sodnikov, policajev , itd, saj se bojim "kvazidemokratov" na oblasti in okoli nje. Ljudem pa svetujem, naj denar takoj dvignejo iz naših bank ter odprejo račune v Avstriji ali pa Švici. Našim sodnikom, politikom in bančnikom ni za zaupati niti toliko, kot je črnega za nohtom. Kdor je pričakoval, da se bo ustavno sodišče postavilo na stran ljudi, ki so jih banke in država okradle, se je hudo motil.
Armagedon
27. 10. 2016 16.45
+7
Temu se reče ...volk sit, koza pa na pol cela. Odškodninske tožbe so bile teoretično možne že pred odločitvijo Ustavnega sodišča. Sedaj jee to samo izrecno tudi rečeno in zapisano (pa mal so podaljšali rok zastaranja), to pa je tudi vse.
Bullschevik
27. 10. 2016 16.43
+13
Vse je bilo v skladu z ustavo, samo zdej je treba mal spremenit ustavo.....da bo vse v skladu z njo. Jaz vem samo to , da ste me dvakrat ukradli, prvič delnice NKBM, drugič pa še denar za dokapitalizacijo le-te. Da se splača biti lopov, pa vam bo prikimalo tudi ustavno sodišče..
bondjanez
27. 10. 2016 17.21
-5
Sam si se odlucil. Si spekuliral dobicek in stal v vrsti. Noben ti ni roke zvijal.
bondjanez
27. 10. 2016 17.36
-5
Minusarji. SAM se je odlocil za nakup , ker je spekuliral dobicek. Nobe ne prisile in nobene znanosti.
osnovna šola
27. 10. 2016 17.41
+2
janezbond, ti ne veš, kaj so obveznice, kaj pa delnice, zato bodi tiho.
bondjanez
27. 10. 2016 17.56
-1
Ne bom. Mam prjatle ki so kupovali NKBM. So se pac zafrknili.
bondjanez
27. 10. 2016 17.57
+0
V primeri NKBM je slo za delnice. Ti nimas Pojma. V primeru ostalih bank pa za obveznice. Saj bo.
bondjanez
27. 10. 2016 18.00
-1
So stali par ur v vrsti, ker so spekulirali dobicek.
Ustavno sodišče po 1.045 dneh pritrdilo VZMD - ZBan-1 protiustavno posega v pravico do učinkovitega sodnega varstva, in Državnemu zboru naložilo sistemsko odpraviti to protiustavnost Vseslovensko združenje malih delničarjev (VZMD) pozdravlja dejstvo, da je Ustavno sodišče RS danes, v četrtek, 27. oktobra 2016 naposled končalo ustavnopravno presojo zakonske ureditve razlastitve imetnikov podrejenih obveznic in delnic slovenskih bank, pri tem pa je dva člena te ureditve (350.a člen ZBan-1 in 265. člen ZRPPB) prepoznalo za protiustavna, saj je bila razlaščencem odvzeta pravica do učinkovitega sodnega varstva (23. člen Ustave RS). Presojo je sprožila pobuda, ki sta jo za VZMD v imenu 158 razlaščenih fizičnih oseb napisala odvetnik Miha Kunič in prvopodpisani prof. ddr. Tadej Kotnik, član Strokovnega sveta VZMD.
Armagedon
27. 10. 2016 16.35
+27
Kaj je Janezeki...kaj vam ni jasno? Kdaj boste že končno pokapirali da pravo, zakonodaja in varuhi prava (torej celoten pravni in sodni sistem) niso namenjeni zaščiti malih pred zlorabami velikih, pač pa za zaščito velikih, da se mali in zapostavljeni ne bi slučajno kdaj približali velikim, močnim in vplivnim.