Gospodarstvo

V Airbasu zlorabili informacije?

Pariz, 16. 06. 2006 18.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nekdanji prvi mož Airbusa Noel Forgard zanika, da bi prišlo do zlorabe notranjih informacij.

Nekdanji prvi mož Airbusa in francoski predstavnik v EADS, krovni družbi letalskega proizvajalca Airbus, Noel Forgeard je danes povedal, da je za zamudo pri dobavi največjega potniškega letala A380, ki jo je Airbus napovedal v torek, izvedel aprila. Forgeard je tako zanikal, da bi zlorabil informacije, ko je marca prodal svoje delnice EADS v vrednosti več milijonov evrov.

EADS je po zadnjih ocenah izgubil 5,5 milijarde evrov tržne vrednosti.
EADS je po zadnjih ocenah izgubil 5,5 milijarde evrov tržne vrednosti. FOTO:

Forgeard je še dejal, da je za možno zamudo pri dobavi A380, do katere naj bi prišlo zaradi tehničnih težav, izvedel aprila, na sestanku maja pa da se je še zdelo možno, da bi zamudo nadoknadili. V torek so po njegovih besedah končali s podrobno analizo težav pri proizvodnji in takoj obvestili javnost.

Po objavi zamude pri dobavi A380 za šest do sedem mesecev in posledično po 500 milijonov evrov manj dobička iz poslovanja na leto v obdobju med letoma 2007 in 2010 je cena delnic EADS padla za 26 odstotkov. EADS je tako o ocenah izgubil 5,5 milijarde evrov tržne vrednosti.

Forgeard je marca prodal delnice v vrednosti 2,5 milijona evrov, trije njegovi otroci pa po 1,4 milijona.
Forgeard je marca prodal delnice v vrednosti 2,5 milijona evrov, trije njegovi otroci pa po 1,4 milijona. FOTO: Reuters

Tržni nadzorni organ AMF je v četrtek sporočil, da že več tednov preiskuje trgovanje z delnicami EADS, in potrdil, da so poleg Forgearda v marcu delnice EADS prodali še trije njegovi otroci in nekaj vodilnih managerjev koncerna. Prodaje delnic omenjenih oseb bodo del te preiskave.

Francoski predsednik Jacques Chirac je danes ob robu vrha EU v Bruslju izrazil popolno podporo Airbusu. Dodal je, da gre za tehnično izredno kompleksen projekt in da so zamude razumljive ter da jih ne bi smeli napihovati.

Airbus naj bi se z nekaterimi kupci njegovih letal - med njimi Singapore Airlines, ki naj bi prevzel prvo letalo A380 do konca leta - že dogovoril za pogovore o kompenzaciji.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.