Gospodarstvo

V Airbusu bodo letele glave

Pariz, 27. 06. 2006 13.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Francoski predsednik zaradi zamude pri dobavi letal A380 pričakuje menjavo v vrhu francosko-nemškega koncerna.

DaimlerChrysler in Lagardère, največja delničarja v francosko-nemškem koncernu EADS, sta po poročanju evropskih finančnih časnikov zahtevala odstop francoskega člana uprave Noela Forgearda. Pritisk stopnjuje tudi francoska vlada, saj se je do krize v EADS, ki je nastala zaradi zamude pri dobavi letal A380, opredelil tudi francoski predsednik Jacques Chirac.

Sestavljanje A380 v francoskem Toulouseu.
Sestavljanje A380 v francoskem Toulouseu. FOTO: Reuters

Forgeard je pred dnevi povedal, da naj bi za zamudo pri dobavi največjega potniškega letala A380 izvedel šele aprila. Forgeard je tudi zanikal, da je zlorabil notranje informacije, ko je marca prodal delnice EADS in pri čemer je zaslužil okrog 2,5 milijona evrov, trije njegovi otroci po 1,4 milijona evrov, managerji pa skupaj 1,5 milijona evrov. Ko je postalo znano, da bo prišlo do zamud pri dobavi letala, se je vrednost delnice EADS znižala za tretjino. EADS je tako izgubil 5,5 milijarde evrov tržne vrednosti.

Francoska država ima v lasti 15 odstotkov delnic EADS, francoska medijska družba Lagardère 7,5 odstotka, nemško protiutež pa predstavlja avtomobilski koncern DaimlerChrysler lastnik 22,5 odstotka delnic. EADS je nastal leta 2000 iz nemške Dase, španske Case in francoske družbe Aérospatiale. Da bi preprečili francosko-nemška trenja za prevlado, so postavili dvočlansko upravo, ki jo vodita Francoz Forgeard in Nemec Thomas Enders.

Pogodba s Kitajci kljub krizi

Kljub krizi v koncernu je kitajska letalska družba China Eastern Airlines naročila 30 letal tipa A320 in se tako odzvala na naraščajoče potrebe na kratkih in srednje dolgih poletih. Pogodbena vrednost posla znaša okrog 1,4 milijarde evrov, letala pa naj bi bila dobavljena med majem 2008 in novembrom 2010. Kitajska je najbolj rastoč trg za konkurenta - evropski Airbus in ameriški Boeing. Evropski koncern razmišlja celo, da bi proizvodnjo za kitajske potrebe preselil v to azijsko državo.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

xes
29. 06. 2006 12.43
Mogoce so bili timigni postavljeni malce prevec ambiciozno... kakorkoli ze, rajsi vidim da to letalo, ki bo prevazalo tako veliko stevilo ljudi naenkrat naredijo tako kot se spodobi, torej brez napak, kot pa da se pozneje izkaze, da bi lahko resili 800 zivljenj, ce bi imel samo eden delavec dve urce vec casa za pritrditev par kablov tako kot se spodobi. Je pa dandanes trend ne samo v letalski industriji postavljati visokoambiciozne plane z ultrakratkimi casovnimi roki.... mogoce tako solamo danasnje ekonomiste, ne vem... star pregovor pravi "kdor visoko leta nizko pade".. naj tokrat raje pade nakaj vodilnih iz svojih polozajev kot pa letalo iz neba.... dolocene stvari pac rabijo dolocen cas, ne glede na ambicije.
tadej.mrak@s5.net
29. 06. 2006 11.53
boeing ma tko al tko ze prpravljeno konkurenco 787. zakaj pa zamujajo je pa kriva samo politika. kaj so si pa francozi, anglezi, spanci in nemci tko neumno razdelil dele ki jih posamezna drzava izdeluje.
iqsto@yahoo.co.uk
29. 06. 2006 11.17
Važno da letijo letala
theykilledKenny
28. 06. 2006 10.07
Škoda! Lahko bi uspešno konkurirali ameriškim imperialistom!