Gospodarstvo

'V našem mandatu ni bilo junaka, ki bi rekel, da bo projekt stal milijardo evrov. Razglasili bi ga za neprištevnega'

Ljubljana, 17. 03. 2017 11.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Čas za premislek o Tešu 6 je bil leta 2009, nato se je začel projekt dražiti, je preiskovalni komisiji DZ za Teš 6 pojasnil bivši premier Janez Janša. Njegova vlada je leta 2012, ko se je potrdilo državno poroštvo, dobila zagotovila o določenih parametrih naložbe, očitno so bila lažna, nekdo je goljufal in bi moral za to odgovarjati, je poudaril.

Nekdanji premier Janez Janša je preiskovalni komisiji DZ za ugotavljanje politične odgovornosti nosilcev javnih funkcij pri investiciji v Teš 6 pojasnil, da se nanj osebno kakšni pritiski niso vršili, je pa bilo leta 2012 veliko javnih pritiskov na podelitev državnega poroštva (država namreč jamči za 440 milijonov evrov vredno posojilo Evropske investicije banke). Med njimi je omenil pisma sindikatov, grožnje dobavitelja, zahteve za odločanje o poroštvu ...

Vlada se je morala takrat odločiti, bili so določeni roki pri naložbi, francoski Alstom je izvajal pritisk, zadaj so bile iztožljive pogodbe, je nanizal in ocenil, da bi takrat lahko vlado obtožili, da je povzročila izgube ipd. Tako je njegova vlada vztrajala, da se zadevo pripelje na raven odgovornosti, zahtevala je določena jamstva, da bo naložba dobičkonosna.

"Ni šlo za šaleški lobi, ta je bil del nekega širšega lobija, drugače se stvari ne bi odvile v tej smeri," je ocenil Janša.
"Ni šlo za šaleški lobi, ta je bil del nekega širšega lobija, drugače se stvari ne bi odvile v tej smeri," je ocenil Janša. FOTO: Miro Majcen

"Zdaj se je izkazalo, da so ta lažna, ti ljudje bi morali biti v postopku," je poudaril. Dokumente je moral nekdo podpisati, ravni in stopnje odgovornosti pa zato po Janševem mnenju najbrž ni težko ločiti. Številke, ki so jih dobili na dokumentih, so bile argument.

Kot je pojasnil, ni bilo enega strokovnjaka, ki bi rekel, da cena za premog 2,25 evra za gigadžul, ki so jo postavili v Premogovniku Velenje, ni prava. Je pa imel sam, pa tudi takratna ministra Andrej Vizjak in Zvonko Černač, pomisleke, vendar so dokumenti govorili drugače.

Ko je začel Teš 6 obratovati, se je videlo, da ta cena ne drži in da je nekdo zavajal oz. goljufal, je dejal in izrazil presenečenje, ker v tej točki ni zasledil nobene kriminalistične preiskave za to očitno goljufijo in zlorabo tistih, ki so se podpisali pod ceno premoga.

Vlada, ki jo je vodil v obdobju 2004-2008, je sicer Teš 6 uvrstila v resolucijo o nacionalnih razvojnih projektih, a to ni bil zavezujoč dokument, ampak le pripomoček za nadaljnje načrtovanje. Tisti čas je bilo obdobje konjunkture in je bil projekt smiseln, poraba elektrike je namreč naraščala, projekt je imel tudi večjo korist za nacionalno energetsko bilanco kot obstoječi bloki.

Leta 2009 krivulje niso bile več takšne, okoliščine so se drastično spremenile, tistih 25 milijonov evrov za rezervacijo je predstavljalo malenkost v primerjavi z ostalimi izgubami, je ocenil in dodal, da se je tu začela zgodba o javnih pritiskih - sindikati so grozili, zaposlenih v tej branži ni bilo težko navdušiti nad perspektivami zaposlitve, že takrat se je lahko bralo, da so bili tudi grožnje in pritiski znotraj vlade, še posebej s strani SD ali znotraj SD.

"Ni šlo za šaleški lobi, ta je bil del nekega širšega lobija, drugače se stvari ne bi odvile v tej smeri," je ocenil Janša.

Leta 2009 bi lahko projekt ustavili, prihranili bi veliko denarja, ko pa bi se pokazali pozitivni trendi, bi se lahko z investicijo nadaljevalo. "Ni bilo treba postaviti dokončne usode tega bloka, samo 'time out' bi si vzeli," je menil Janša.

Janša je pojasnil tudi, da njegova vlada v prvem mandatu nikoli ni odločala o tem, da se projekt podraži. V času našega mandata ni bilo junaka, ki bi rekel, da je to projekt, ki bo stal eno milijardo evrov, razglasili bi ga za neprištevnega, je poudaril. Po njegovem mnenju pa se je v raznih dokumentih pripravljal teren za podražitev.

TEŠ 6
TEŠ 6 FOTO: Damjan Žibert

Teš 6 se je s sprva ocenjenih 650 milijonov evrov podražil na 1,428 milijarde evrov, čeprav je v zavezah, danih v zameno za državno jamstvo, najvišja končna vrednost projekta postavljena pri 1,3 milijarde evrov.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (976)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

SDS_je_poden
20. 03. 2017 18.39
+1
Kar oko se mi orosi, ko berem vaše komentarje. Menda bo počasi ta narod v večini spregledal gologlavca in njemu podobne na obeh straneh pola, ki z pridom vtikajo prste v marmelado, potem pa o tem nič ne vedo! Račun vedno dobimo izstavljen le davkoplačevalci! Počasi mi vlivate upanje, da vso to nesnago končno le nabrcamo stran od korita. Živeli mali narod, velik po srcu!
jg57
23. 03. 2017 15.19
+1
Ti očitno izhajaš iz stare okostenele družbe, kjer so bili argumenti samo besede, dejstva niso štela nič. Sedaj smo v drugih časih, pa se prav tako ne naredi nič, čeprav za to obstajajo dobre možnosti. To kar je nanizal Janša je vse preverljivo, a ni ga raziskovalnega novinarja, ki bi hotel oz. bolje rečeno si upal to preveriti, ker bi ugotovil, da ne laže oz., da je črno na belem kdo je lagal in kdo je zavajal. Ampak ti goljufi, ki so pokradli velike denarje so spoštovani ljudje točno določenih političnih opcij, ki imajo moč in zato so novinarji tiho. No, potem ostanejo v tej demokratični državi samo še ropotala na forumih, tako kot ti in jaz; ki pa vsak po svoje lupamo, seveda brez trdnih argumentov, in med enakopravnimi najbolj enakopravni še naprej ohranjajo svoje pozicije, no in kradejo še naprej.. Ti očitno izhajaš iz stare okostenele družbe, kjer so bili argumenti samo besede, dejstva niso štela ni. Sedaj smo v drugih časih, pa se prav tako ne naredi nič, čeprav za to obstajajo dobre možnosti. To kar je nanizal Janša je vse preverljivo, a ni ga raziskovalnega novinarja, ki bi hotel oz. bolje rečeno si upal to preveriti, ker bi ugotovil, da ne laže oz., da je črno na belem kdo je lagal in kdo je zavajal. Ampak ti goljufi, ki so pokradli velike denarje so spoštovani ljudje točno določenih političnih opcij, ki imajo moč in zato so novinarji tiho. No, potem ostanejo v tej demokratični državi samo še ropotala na forumih, tako kot ti in jaz; ki pa vsak po svoje lupamo, seveda brez trdnih argumentov, in med enakopravnimi najbolj enakopravni še naprej ohranjajo svoje pozicije, no in kradejo še naprej..
proofreader
19. 03. 2017 09.09
+6
Janša bi projekt lahko ustavil in prihranil milijone.
žlikrofi
19. 03. 2017 10.18
+5
jaz ga še sedaj razglašam za neprištevnega
ROMELS
19. 03. 2017 14.24
+2
ferencz 1
19. 03. 2017 08.35
+9
Banda lopovska SDSovska in SDjevska!Oboji pokradli na milijarde!
samuray1
18. 03. 2017 18.45
+6
O ti Janez,le kaj zlagal se boš danes?
gregolin
18. 03. 2017 16.06
+6
A ga še niso zaprli?
M_teorija
18. 03. 2017 13.10
+11
Le kdo lahko še verjame v verodostojnost besed nekoga, ki je pod lažnim imenom Tomaž Majer podpihovav sovraštvo do državljanov drugačne nacionalnosti. Kdo verjame v dobronamernost, če ga lastni sošolci nimajo v čislih. Kdo verjame v državotvornost nekoga, če so mu vsi državni simboli od himne do zastave napačni, Ustava, državne inštitucije, dvomi v volivni sistem, volivce, neodvisnost medijev!? Kdo nekomu lahko verjame obljubam v boljšo sedanjost in prihodnost, če potvarja zgodovino, če je bil do večerja zagrizen komunist, danes zagrizen antikomunist. Kdo verjame v dialog, če zaradi lastnih interesov diskvalificira donedavne člane stranke, diskvalificira politično sorodne stranke, da ne omenjamo diskvalifikacija drugače mislečih politikov iz drugih strank!? Kdo lahko verjame v transparentnost nekoga, če se z kriminalci sestaja v kritju noči, po zakotnih gostilnah!? Kdo razen belih noskov!?
žlikrofi
19. 03. 2017 10.19
+3
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
M_teorija
18. 03. 2017 12.52
+8
Janez se boji da bi ga razglasili za neprištevnega!? Hja nerodna reč skriti očem nekaj očitnega!?
felix58
18. 03. 2017 11.39
+3
Kriva je takratna vlada in ne bi bil presenečen, če ni kaki žagl z dnarom pristal tam
felix58
18. 03. 2017 11.40
+3
no, sramota, grejo se za poštenjake, naj pa lažejo sebi, ker eni vemo, kdo so, zakaaj so in kam bojo prišli...
perovskija
18. 03. 2017 10.52
+3
poslušala sem zaslišanje v živo, Anže Božič se je sprehajal, nato pa poročal, popolnoma prirejeno, saj nismo vsi bedaki
staridida
18. 03. 2017 09.54
-6
Levaki imajo slab spomin....
ROMELS
18. 03. 2017 09.40
+1
Janez, Janez vseh slovencev, je poštenjak.
felix58
18. 03. 2017 11.34
-2
ROMELS
18. 03. 2017 13.39
+5
trunck
18. 03. 2017 09.11
+6
Zakaj temu patološkemu lažnivcu verjame več kot 10% slovenceljnov.. Ker je tem slovenceljnem laž v njihovi biti. Verjamejo, da so dobili WW2, verjamejo, da so oni osvobodili Slovenijo leta 1991, verjamejo, da so uspešni, verjamejo, da imajo one dolgo 20 cm, verjamejo, da so pametni, ... Vendar to ni problem. Problem pa je, ker teh 10% slovenceljnev terorizira ostalih 90% in celo kdaj v tej agresivnosti dobi volitve. In po hitrem postopku v štirih letih zapufa Slovenijo za naslednje desetletje.
felix58
18. 03. 2017 11.38
+1
in kdo pa so tile od teh 10 % ? Prišleki...seveda iz juga, ostalo pa so ostanki bele garde zdajšnjih domobrancev...in kako naj to funkcionira v neki družbi....nikakor
Janez_53
18. 03. 2017 08.52
+5
Mojster sprenevedanja in manipulacije bi nas rad prepričal, da on in njegova prva vlada, ki sta odobrila projekt TEŠ6 in podpisala luknjasto in nedodelano pogodbo, ki je omogočala več kot 100 odstotno podražitev, NIMATA NIČ S TEM!!! Vse so drugi krivi!!! Kakšne strokovnjake pa je imel, da niso bili sposobni pripraviti kvalitetnega projekta in pogodbe? Je bila pogodba luknjasta z določenim namenom? In sedaj brezsramno kaže na leto 2012, ko je bil projekt že totalno zafuran! Človek ne more verjeti! Ravnokar sem prebral trilogijo "V imenu države", kjer sem spoznal, kakšna ekipa "osamosvojiteljev" se je zbrala okrog Janše v času osamosvajanja. Preberite to "slovensko kriminalko v treh delih", pa vam bo marsikaj postalo jasno.
izpolni polje vzdevek
17. 03. 2017 22.58
+4
Za vse forumaše pa: LJUDSTVO JE NADZORNI ODBOR VSAKE VLADE. Sprašujte konkretno in direktono: kdo, koliko, kdaj.
Janezek1a
18. 03. 2017 11.07
+1
Tako je, premier je zgolj prvi služabnik ljudstva. Če se srečate z njim mu dovolite, da vam odpre vrata. To je njegova dolžnost do gospodarja!
izpolni polje vzdevek
17. 03. 2017 22.56
+9
Torej na temo TEŠ smo danes ugotovili dejstva: Križani je podpisal 600 miljonov, Janša in ostali (spodaj si lahko natančno preberete) pa so v Parizu podpisali pogodbe za povišanje sredstev na 350 in potem dodatnih 550 miljonov. Če bo kdo bral kasneje, to je povzetek.
izpolni polje vzdevek
17. 03. 2017 22.57
+14
Večina nas meni, da jim bo nemogoče kaj dokazat, zato prism, DRAGA VLADA, posvetite se PRIHODNOSTI energetske oskrbe Slovenije iz obnovljivih virov in zberite pogum, da zaprete TEŠ.
kaslc 1
17. 03. 2017 22.52
+4
a gremo spet kejsno svecko prizgat?
srebrnibreg
17. 03. 2017 22.57
+2
Kmalu gremo spat, ker bo gospod admin verjetno zaklenil.
izpolni polje vzdevek
17. 03. 2017 22.48
+0
Cyber, kaj je po tvojem namen volitev?
izpolni polje vzdevek
17. 03. 2017 22.50
+0
Zame je namen volitev pravica, da sodelujem, da imam svoj glas. Ne bo vedno zmagal. Ne bo vedno slišen. Slovenci igramo kvalifikacije za svetovno prvestvo, čeprav vemo, da ne bomo nikoli zmagali. A smo ponosni, ker sodelujemo.
srebrnibreg
17. 03. 2017 22.54
+3
Saj nihče ne rabi iti na volitve vendar naj potem ne jamra nad državo. Jamranje takšnih mi gre na jetra.
CyberWorm90
17. 03. 2017 22.55
-2
jst bi se tkoj odpowedu tej prawici če bi se lohka : ))) sam nažalost se nemorm : )))
vsismosužnji
17. 03. 2017 22.56
+6
namen volitev je izključno to da daje nepomembni raji občutek da odloča o nečem velikem!!!čeprav ne odloča o ničemer!!!
CyberWorm90
17. 03. 2017 22.57
+3
mark twain al kdo že bil k reku : ))) če bi wolitwe lohka kej spremenile bi ble prepowedane : )))
izpolni polje vzdevek
17. 03. 2017 22.59
-2
Cyber, lahko se odlpveš pravici. Vrneš državlajnstvo. Se preseliš drugam. Samo tam imaš spet to dolžnost.
izpolni polje vzdevek
17. 03. 2017 22.59
+1
Sodobni...še en cinik,ki je bil včasih romantik.
vsismosužnji
17. 03. 2017 22.59
+2
zadnje volitve so to lepo pokazale!!!kapital se je odločil da bo kandidiral cerar ,janša je pa itak že njihov,drugi pa sploh nobenih možnosti niso imeli!!!torej v vsakem primeru bi bil izvoljen njihov ljubljenček!!!
srebrnibreg
17. 03. 2017 22.44
+1
CyberWorm90 17.03.2017 22:38:28 ajde srebrnignoj šu sm na wolitwe pa sm wolu gnoj od cmerota : ))) mi je pa žal da si nism rajš roke pa noge poseku : )))...................Kočevc torej si pristal na nivoju sektašev. Lepo, da si pokazal svoj obraz. Naslednjič lahko z gnojem obkladaš le tistega kateri te je na svet spravil.
CyberWorm90
17. 03. 2017 22.46
-1
zdej sm sektaš k ne hodim na wolitwe al kok? dej powej to še wsem 51% slowencom : )))
srebrnibreg
17. 03. 2017 22.47
+0
izpolni polje vzdevek
17. 03. 2017 22.47
-2
CyberWorm90
17. 03. 2017 22.50
+0
skratka cmero je odrešitelj zlowenije : ))) še ene parkrat nastawi od uzad junckerju pa smo zmagali : ))
izpolni polje vzdevek
17. 03. 2017 22.50
+0
srebrnibreg
17. 03. 2017 22.51
+0
vzdevek-CyberWorm90 17.03.2017 22:38:28 ajde srebrnignoj...........za to moram biti tiho? Sem jaz njega kdaj s tem obkladal? Dobro plačujem z dobrim slabo pa s še slabšim. Ena od mojih napak.
izpolni polje vzdevek
17. 03. 2017 22.51
-1
izpolni polje vzdevek
17. 03. 2017 22.54
-1
Ok..citat si prilepil...mislim, da mi manjka malo ozadja.
srebrnibreg
17. 03. 2017 22.56
+1
Na prvo mi ni prijelo zato sem moral dodati. Torej kaj praviš. Sem narobe odreagiral?
Uporabnik113189
17. 03. 2017 22.34
+1
Nekoč nekje, pred leti sem zasledil knjižico, ki mi je bila v trenutku všeč. Pa sem jo kupil Pravi katekizem za podjetnike, investitorje v proizvodnjo. Mogoče jo imam nekje, sem jo že našel. V njej so odgovori kaj storiti z zavoženo investicijo, ki te zatolčejo v tla s kruto resnico. Pogoste napake pri investiranju, zmotna razmišljanja, katastrofalne napake nekih velikih podjetij z gradnjo robotiziranih obratov itd.. Malce je težka, je pa zelo poučna Prevedena v slovenščino. .Napisal jo je Pierre Beranger, naslov je Nova pravila proizvodnje ( v industrijsko dovršenost) Ko pogledam letnik 1989 se zdi, da je zastarela. Presenetljivo pa so mnogi opisani problemi še vedno zelo aktualni kljub robotizaciji, novi programski opremi, računalništvu. Kot zanalašč za razmislek glede TEŠ 6. Mogoče se bo kdo od srca nasmejal svoji neumnosti, ko bo prebiral določena poglavja..
izpolni polje vzdevek
17. 03. 2017 22.35
+0
Klasik, hvala za priporočilo. Lahko na kratko povzameš o čem govori, ker ne vem če bomo vsi brali.
Uporabnik113189
17. 03. 2017 22.39
+1
Na primer narejenega ni več potrebno narediti. Če so te japonci prehiteli na trgu in vzeli vse tržišče, si postavil celo tovarno prepozno in ne boš prodal ničesar..
Uporabnik113189
17. 03. 2017 22.41
+0
Ko modernizacija zaostri problem. Kupil si robota, ga postavil sredi tovarne, ta pa ti je potem ustvaril toliko problemov, da moraš obrat zapreti..
izpolni polje vzdevek
17. 03. 2017 22.42
+1
Res je klasik. Kaj torej predlagaš glede TEŠ 6?
Uporabnik113189
17. 03. 2017 22.43
+1
Vedno bolj prepričano osebje, slabo nam gre, treba bo investirati..Visoka tehnologija in njena zapeljivost..
izpolni polje vzdevek
17. 03. 2017 22.44
+1
Sorry, prehitela sem te, kaj torej predlagaš glede tEŠ?
Uporabnik113189
17. 03. 2017 22.47
+3
Mislim da bi morali nekateri najprej predelati to knjižico. Ni debela..ca 200 strani, pa bi gotovo našli več idej. Mogoče se še da kaj rešiti. Načeloma pa velja pravilo, da moraš popolnoma zavoženo zadevo čim prej zapreti, ker je to najceneje. Ford je moral zapreti povsem novo veliko robotizirano tovarno na primer. Nemško letališče v Berlinu je polomija, mnogo je primerov iz prakse.
izpolni polje vzdevek
17. 03. 2017 22.53
+2
Vidim poanto, o takoj zapreto. In se absolutno strinjam. A misliš, da ne bi potem ljudje še bolj vzkipeli, ker se je zapravilo več kot miljardo in potem zaprlo? Tisti, ki bo predlagal zaprtje, je adijo na volitvah, razen če zna zadevo pravilno razložit.
izpolni polje vzdevek
17. 03. 2017 22.29
+2
Država je kot Titanik, dolgo traja preden se ladja obrne, tudi ko si obrnil krmilo, se ne odzove takoj. Če je kdo od vas kdaj upravljal večji stroj ali plovilo pol veste o čem govorim.