V Cimosu bo brez dela najverjetneje ostalo 147 ljudi, najbolj na udaru zaposleni v Senožečah

V Cimosu bodo najverjetneje odpustili okrog 147 presežnih delavcev. Najbolj naj bi bili na udaru zaposleni v tovarni v Senožečah, odpuščanja so predvidena tudi iz vrst režijskih delavcev. Že spomladi so se nedolgo po prevzemu s strani italijanskega sklada v tem obratu začela odpuščanja po mehki metodi.

V slovenskem delu Cimosa naj bi bilo na podlagi programa presežnih delavcev odveč 147 delavcev, poroča Dnevnik. Po zatrjevanju njegovih virov naj bi bili najbolj na udaru zaposleni v tovarni v Senožečah, odpuščanja pa so predvidena tudi iz vrst režijskih delavcev.

Kot navajajo, so se nedolgo po prevzemu Cimosa s strani sklada Palladio Finanziaria letos spomladi v proizvodnem obratu v Senožečah začela odpuščanja po mehki metodi. V času poletnih dopustov je ta proizvodni obrat zapustilo več deset delavcev, nekaj tudi na lastno pobudo.

Pod vodstvom novega predsednika Cimosove uprave Gina Bertija pa so v koprski družbi pripravili program presežnih delavcev. Za zdaj naj bi jih bilo preveč 147, najbolj pa naj bi bili na udaru zaposleni v Senožečah, kjer poteka mehanska obdelava raznih delov za avtomobilsko industrijo, ki jih v drugih tovarnah izdeluje Cimos, sklicujoč se na neuradne vire piše časnik. Del proizvodnje iz Senožeč bi Cimos utegnil preseliti na Hrvaško.

cimos

V Cimosu bo brez dela ostalo več kot 100 ljudi. (Foto: POP TV)

Odpuščanja pa so predvidena še na treh preostalih proizvodnih lokacijah v Sloveniji: v Vuzenici, Mariboru in Kopru. Novoustanovljeno družbo Cimos Kinematika, kamor je bilo premeščenih okoli 200 delavcev, namerava Cimos prodati, od teh delavcev pa naj bi jih bilo odveč približno 10 odstotkov. Zniževanje delovne sile je predvideno med režijskimi delavci oz. v centralnih in podpornih službah v Kopru. Iz vrst t.i. belih ovratnikov namerava Cimos odpustiti 25 delavcev.

Preden bo Cimos začel odpuščati zaposlene, se bo moral s sindikati dogovoriti o kriterijih odpuščanja. Tako naj bi v Senožečah sestanek s sindikatom in svetom delavcem po informacijah časnika predviden v začetku decembra.

Na podlagi dogovora z novim lastnikom, ki je bil sklenjen še pred prevzemom Cimosa, bodo vsi odpuščeni delavci prejeli odpravnino, ki bo 15 odstotkov višja od zakonsko določene. Po neuradnih podatkih naj bi bilo v Skupini Cimos sicer zaposlenih še okoli 3400 delavcev, od tega v Sloveniji še približno 1500, dodaja Dnevnik.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 49
 
srecnii 15.11.2017 21:28:33
bu*a.la, plače previsoke a sti zdrav, za isti proizvod in isto št. ur dobi v Avstriji delavec 1800 evrov, pri nas mogoče 800 evrov. Še vedno naš dvojni bruto ne doseže 1800 evrov neto Avstrijske plače, ampak tam 1300 evrov.
Več komentarjev