Prvi Cimosovi delavci že dobili odpoved, končna številka ostaja skrivnost

V Cimosu so začeli izvajati program presežnih delavcev. Po zagotovilih sindikatov bo ukrep prizadel bistveno manj kot sto zaposlenih v družbah Cimos in Cimos Kinematika. Glede na iskanost delavcev tega profila pa je pričakovati, da bo le malo presežnih delavcev ostalo brezposelnih.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

V koprskem Cimosu so danes začeli izvajati program presežnih delavcev, a glede števila ostajajo skrivnostni. Tako ne dajejo nobenih podatkov o številu presežnih delavcev in časovnici vročanja odpovedi.

Zato pa je sekretar regijskega odbora Sindikata kovinske in elektroindustrije Slovenije (SKEI) Sašo Ristič potrdil, da naj bi prvi zaposleni iz seznama presežnih delavcev danes že dobili odpovedi.

Sindikalist ob tem niti danes ni želel razkriti številk, je pa že pred dnevi pojasnil, da bo brez službe ostalo precej manj kot sto Cimosovih delavcev. Poleg tega so sindikati uspeli dogovoriti kriterije, ki so za presežne delavce ugodnejši od tistih, ki jih predvidevata zakonodaja in kolektivna pogodba.

Cimos - 3

Po zagotovilih sindikatov bo ukrep prizadel bistveno manj kot sto zaposlenih v družbah Cimos in Cimos Kinematika. (Foto: POP TV)

Tako bo izplačilo morebitnega neizrabljenega dopusta višje za 15 odstotkov, morebiten višek ur bo plačan 45 odstotkov višje, za odhod pred iztekom odpovednega roka bo delavcem pripadala odškodnina. Če sta med presežnimi delavci oba zakonca, bo lahko odpuščen samo eden, in sicer tisti z nižjo plačo (razen če se sama ne bosta odločila drugače).

Dogovorjeno je tudi, da bodo morali podjetje obiskati predstavniki zavoda za zaposlovanje, ki bodo odpuščenim delavcem pomagali.

Med kriteriji je tudi prezaposlitev k drugemu delodajalcu. Sporazum sicer predvideva, da mora družba v primeru povečanih potreb (zaradi povečanja obsega naročil) najprej nazaj povabiti odpuščene delavce.
 

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 22
Didi Pele 09.01.2018 16:34:35
V Jugi bi že mali novo delo, zdej ih čaka puša pa na južno mejo za topovsko meso
Več komentarjev