Gospodarstvo

V Dohi brez dogovora o zamrznitvi proizvodnje nafte

Doha, 17. 04. 2016 21.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Predstavniki največjih proizvajalk nafte niso sklenili dogovora o zamrznitvi proizvodnje za stabilizacijo trga. Celotna zgodba presežkov črnega zlata na trgu se je začela zaradi proizvodnje nafte iz skrilavcev in posledičnega boja za tržni delež.

Naftna ploščad
Naftna ploščad FOTO: Thinkstock

Predstavniki največjih proizvajalk nafte danes v Dohi niso sklenili dogovora o zamrznitvi proizvodnje za stabilizacijo trga. Po besedah katarskega ministra ministra za energetiko in industrijo Mohammeda bin Saleh al Sadaja so sodelujoči po šestih urah pogajanj sklenili, da potrebujejo več časa.

Zaključek današnjih pogajanj je bil, da države znotraj Organizacije držav izvoznic nafte (Opec) in tudi države, ki niso članice, potrebujejo več časa za medsebojno usklajevanje, Sadaja povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Na vprašanje, ali je bil v središču današnjega posveta Iran, ki sicer ne želi zamrzniti svoje proizvodnje, je katarski minister dejal, da bila vsaka zamrznitev ob sodelovanju Teherana bolj učinkovita, spoštujejo pa njihovo stališče.

Sada je dodal, da se bodo predstavniki držav Opeca sestali junija na Dunaju, kdaj bi bil dogovor lahko dosežen, pa ni želel špekulirati.

Celotna zgodba presežkov črnega zlata na trgu se je začela zaradi proizvodnje nafte iz skrilavcev in posledičnega boja za tržni delež. Tradicionalne proizvajalke so namreč nove igralce želele iztisniti, kar jim do neke mere že uspeva.

Po podatkih IEA je do začetka aprila število vrtin za proizvajanje nafte iz skrilavcev glede na vrhunec oktobra 2014 padlo za skoraj 80 odstotkov, a analitiki opozarjajo, da bi se lahko proizvajalci te nafte na dvig cen hitro odzvali s ponovnim zagonom.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

rossi66
18. 04. 2016 16.48
+1
Ameriska naftna industrija, ki zadnje case temelji predvsem na izkoriscanju nekonvencionalnih virov (skriljavcev) je od zacetka krize zaradi nizke cene sodcka izgubila cetrt milijona delavcev... Odpusceni. Kakor se zadeve razvijajo in kam se obracajo, jih bo na cseti se vec... Ta trenutek ni dobro biti v ZDA zaposlen na naftnem sektorju, saj trepetas vsak dan... Se bo pa ameriski naftni sektor pobral, kot se je se vedno.
Borec21
18. 04. 2016 16.08
prej so se kartelno lahko dogovoril kok naj bo najvišja cena, sedaj pa se kartelno ne znajo zment kok naj bo najnižja. To je odraz svetovnega gospodarstva in poslovnih verig en sam j...
Cofar
18. 04. 2016 19.55
ta velki služijo .... raja pa vseen plača :)
mertseger
18. 04. 2016 10.34
+1
Super bencin bo še vedno poceni :))
ROMELS
18. 04. 2016 09.27
+8
To je dobro za upokojence in delavce z nizkimi prejemki.
puspan
18. 04. 2016 08.36
+9
Nič hudega, če se niso mogli zediniti samo pomeni, da bodo energenti še nadalje v izobilju, s tem pa tudi nizke cene.