Gospodarstvo

V kašici gluten, v salami salmonela

Ljubljana, 03. 10. 2007 20.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V otroški kašici Alete, naprodaj v Müllerju, je alergenik gluten. V Leclercu pa so prodajali s salmonelo okužene salame.

Zdravstveni inšpektorat Republike Slovenije je na podlagi prijave potrošnika izvedel izredni inšpekcijski pregled pri Müller drogeriji. Ugotovljeno je bilo, da so imeli v prometu neustrezno označen izdelek, ki vsebuje gluten, na slovenskem prevodu deklaracije pa je bilo označeno, da ne vsebuje glutena. Gre za Alete mlečno zrnato kašo za otroke po četrtem mesecu, ki jo prodajajo v steklenem kozarčku. ''Izdelek predstavlja tveganje za dojenčke, ki imajo alergijo na gluten. Trgovec je živilo že umaknil iz prometa,'' so zapisali na spletni strani zdravstvenega inšpektorata Slovenije.

Iz Müller Drogerije so opozorili na pomanjkljivo označeno otroško kašico Alete gute-nacht-brei proizvajalca Nestle, ki je bila naprodaj v njihovi poslovalnici. Na izdelku piše, da ne vsebuje glutena, kar pa ni res, so sporočili.

Opozorili so, naj izdelka, pakiranega v 190-gramski embalaži s črtno kodo 4005500080374, kupci ne uporabljajo, če je otrok alergičen na gluten. Uživanje omenjene kašice bi namreč pri njih lahko sprožilo nevarno alergično reakcijo.

Mlečno zrnato kašico so že umaknili s polic. V Müller Drogeriji obenem zagotavljajo, da lahko kupci izdelek prinesejo nazaj v poslovalnice, kjer jim bodo vrnili kupnino.

Salama s salmonelo

Salamijada
Salamijada FOTO: POP TV

Iz hipermarketa E.Leclerc pa so sporočili, da obstaja možnost, da so pri njih prodajali salame Mini saucisses seches pur porc, za katere obstaja sum prisotnosti bakterije salmonele. Sporni izdelek je bil pakiran v trikrat po 50-gramski embalaži s črtno kodo 3564700234747, lot zdravju škodljivega izdelka je M229301243, roka uporabe pa sta 8. oktober 2008 in 4. november 2007.

Mikrobiološka kontrola je v izdelku pokazala prisotnost bakterije salmonele, zato živilo ni varno za uživanje. Ker obstaja možnost, da je bil izdelek naprodaj v hipermarketu E.Leclerc, na oddelku mesnih predpakiranih izdelkov, kupce tam naprošajo, naj ga ne zaužijejo, temveč ga vrnejo v trgovino.

V zadnjem času številni podobni primeri

Podoben primer se je zgodil 7. septembra, ko je republiški zdravstveni inšpektorat, s slovenskega trga odpoklical začetno formulo za dojenčke Bebivita s prilagojenimi beljakovinami proizvajalca Humana. V formuli je bila prisotna bakterija Enterobacter sakazakii, ki lahko povzroči hude zdravstvene težave pri dojenčkih. Izdelek je bil takrat distribuiran le v trgovsko verigo Müller.

Na napačno oziroma pomanjkljivo deklarirano otroško hrano je zdravstveni inšpektorat opozarjal tudi v avgustu. Takrat je bila pomanjkljivo označena otroška kašica s čokolado Cioko Bambino, pakirana v 1000-gramski embalaži. Analiza je v živilu pokazala morebitno prisotnost na embalaži neoznačenih alergenih snovi.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

lenchi@klepetulja.com
04. 10. 2007 13.56
V slovenske trgovine pride itak tretjerazredna roba.... (pa še dražje je kot čez mejo)
gvinko@email.si
04. 10. 2007 13.33
Pri takšnih cenah in tako visokih podraćitvah kot se obetajo, si trgovci slabe kvalitete hrane ne bi smeli privoščiti prodajati, država bi pa tudi morala kaj ukreniti! Seveda gospodje iz parlamenta si ob svojih plačah lahko privoščijo drugačno hrano, kot je namenjena "raji"! Sramota nad sramoto!
smrkeljcek
04. 10. 2007 09.12
kupujte slovensko hrano in jejte v slovenskih, eventuelno srbskih lokalih. Razne kebabe, bureke in podobno pa spustite...
hobbes
04. 10. 2007 01.15
nevem če je bla glih salmonela, vem samo, da enkrat lani, sem žrl neka jajca z gobam, pa sm pol še v istem dnevu v teku noči najmanj 10x sral pa 2x bruhu ja klinc, 4 kile sm pa le shujšu takrat :DD
Biofrutekk
03. 10. 2007 21.56
Vafar vrjem 1 teden nazaj sm prebolu salmonelo k sm jo staknu pr enmu pleskavičarju in ni fajn še mn pa zdrava. Misl mal preden še kšno bedarijo napišeš.
kritika@email.si
03. 10. 2007 21.25
Ne vem čemu smo uvedli HACCP sistem, če se takšne stvari dogajajo na redni bazi?
valfar@gmail.com
03. 10. 2007 21.18
-1
Salmonela je zdrava, ker ti fino prepuca sistem in še pomaga če moraš hujšat. ;D