FOTO: V Kočevju položili temeljni kamen za novo tovarno: na leto bodo izdelali okoli 6000 robotov

Nova tovarna Yaskawa v Kočevju bo začela obratovati v zadnji četrtini prihodnjega leta. Do leta 2023 bo zaposlovala približno 200 ljudi, letno pa bo izdelala 6000 robotov. Poleg tovarne, ki bo izdelovala industrijske robote, bo Yaskawa odprla tudi center za raziskave in razvoj.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Fotogalerija (20)

 • Položitev temeljnega kamna Yaskawa - 20
 • Položitev temeljnega kamna Yaskawa - 19
 • Položitev temeljnega kamna Yaskawa - 18
 • Položitev temeljnega kamna Yaskawa - 17
 • Položitev temeljnega kamna Yaskawa - 16
 • Položitev temeljnega kamna Yaskawa - 15
 • Položitev temeljnega kamna Yaskawa - 14
 • Položitev temeljnega kamna Yaskawa - 13
 • Položitev temeljnega kamna Yaskawa - 12
 • Položitev temeljnega kamna Yaskawa - 11
 • Položitev temeljnega kamna Yaskawa - 10
 • Položitev temeljnega kamna Yaskawa - 9
 • Položitev temeljnega kamna Yaskawa - 8
 • Položitev temeljnega kamna Yaskawa - 7
 • Položitev temeljnega kamna Yaskawa - 6
 • Položitev temeljnega kamna Yaskawa - 5
 • Položitev temeljnega kamna Yaskawa - 4
 • Položitev temeljnega kamna Yaskawa - 3
 • Položitev temeljnega kamna Yaskawa - 2
 • Položitev temeljnega kamna Yaskawa - 1

Na kočevskem gradbišču evropske tovarne največjega svetovnega proizvajalca industrijskih robotov, japonske Yaskawe, so položili temeljni kamen. Pred njegovim polaganjem so v Kulturnem centru Kočevje pripravili slovesnost s pozdravnimi govori predsednika vlade Mira Cerarja, predstavnikov družbe Yaskawa in kočevskega podžupana Romana Hrovata.

Cerar je v svojem govoru poudaril, da naj bo politika v službi gospodarskega napredka in razvoja ter dodal, da vlada spodbuja in išče možnosti novih naložb, s čimer bi okrepila gospodarski razvoj države.

V Yaskawi pričakujejo, da bodo prvi Motomanovi roboti ugledali luč v Kočevju prihodnje leto. Redno proizvodnjo naj bi začeli leta 2019, za potrebe tovarne bodo ustanovili tudi center za robotske raziskave in razvoj, ki bo robote lahko razvijal in jih prilagajal glede na zahteve kupcev

Hkrati je ob tem, ko so se pomembnim večjim naložbenikom do zdaj posvečali posamezno, napovedal, da z novim zakonom o spodbujanju investicij to ne bo več potrebno. S tem bodo namreč izenačili pravice domačih in tujih naložbenikov, predvsem pa bodo "zagotovili predvidljivost okolja".

Premier je nadaljeval, da slovensko industrijo po svetu predstavljajo kot zeleno, ustvarjalno in pametno, za tak pa je označil tudi projekt nove tovarne. Z zasledovanjem omenjenih ciljev želi vlada pritegniti in razvijati še več takšnih naložb in s temi državno konkurenčno okrepiti.

"Slovenija je po mojem trdnem prepričanju namreč odlična lokacija za nove investicije in nove sedeže podjetij. Država nudi odlično strateško lokacijo, vpetost v mednarodno poslovno okolje in zelo dobro izobraženo ter sposobno delovno silo," je med drugim poudaril Cerar. 

Položitev temeljnega kamna Yaskawa - 18

Na leto bodo izdelali okoli 6000 robotov. (Foto: Damjan Žibert)

Graditi bodo začeli prej, kot so načrtovali

Polaganja temeljnega kamna so se udeležili tudi predsednik in izvršni direktor Yaskawa Europe ter podpredsednik Yaskawa Electric Corporation Manfred Stern, predsednik Yaskawa Robotics Division Europe in direktor Yaskawa Europe Bruno Schnekenburger, generalni direktor Yaskawa Robotics Division in podpredsednik korporacije Yaskawa Electric Masahiro Ogawa, več ministrov ter drugi gosti.

Stern je med drugim dejal, da so za kočevsko naložbo trdo delali in ujeli vse roke, z gradnjo pa začeli celo mesec pred zastavljenim rokom. Tovarna bo začela obratovati v zadnji četrtini prihodnjega leta. Navedel je tudi, da Yaskawa globalno zaposluje 14.500 ljudi in izdela 40.000 robotov letno. V Evropi zaposluje 1700 ljudi.

Po Schnekenburgerjevih besedah se želi Yaskawa z novo tovarno približati evropskim potrebam, hkrati pa pri izdelavi robotov postati vodilna na svojih trgih. 
"S to potezo sledimo zastavljeni strategiji podjetja. V Evropi nameravamo ponuditi vrhunske storitve za naše stranke," je izpostavil. 

Glede nove tovarne je navedel, da bo ta merila 120 krat 92 metrov, imela bo nekaj manj kot 10.000 kvadratnih metrov uporabne površine. Do leta 2023 bo zaposlovala približno 200 ljudi, letno pa bo izdelala 6000 robotov.

Ogawa je ocenil, da je Slovenija idealno mesto za postavitev Yaskawine evropske tovarne robotov, kočevski podžupan Hrovat pa je opozoril, da nova delovna mesta prinašajo rešitev za visoko kočevsko nezaposlenost.

"To je zgodovinski trenutek za nas. Občina Kočevje se že leta spopada z visoko stopnjo brezposelnosti. Priča smo bili upadu rodnosti, zmanjševanju števila otrok v šolah, množičnemu odseljevanju mladih. Podjetja se niso odločala za investicije. Kočevje je počasi a žal zanesljivo nazadovalo," sta ob temelju nove tovarne poudarila župan Kočevja Vladimir Prebilič in podžupan Roman Hrovat.

3D projekcija podjetja v Kočevju

Tako bo videti proizvodni objekt v Kočevju. (Foto: Yaskawa Slovenija)

Koliko je vredna naložba?

Celotna naložba bo stala približno 25 milijonov evrov. Slovenija bo vzpostavitev Yaskawine kočevske tovarne podprla s 5,67 milijona evrov. Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport pa je za potrebe novih strokovnih kadrov kočevskemu izobraževalnemu centru odobrilo uvedbo dodatnega strojniškega programa.

"Z letno proizvodnjo nekaj tisoč robotov bo Yaskawa zadostila 80 % evropskega povpraševanja po robotih, kar bo Slovenijo postavilo ob bok Kitajski in Japonski, ki trenutno edini izdelujeta robote v proizvodnih centrih," je dejal minister Zdravko Počivalšek. "Ribnica in Kočevje bosta na ravni mikrolokacije tako postali High tech robot valley."

Minister Počivalšek je izrazil tudi pričakovanje, da bo investicija pozitivno vplivala na motivacijo mladih in upa, da se bodo zaradi te in podobnih investicij bolj odločali za tehnične študije. "Glede na dejstvo, da se v Kočevju zadnjih 20 let srečujejo z investicijsko krizo in z odhajanjem mladega perspektivnega kadra iz Kočevja, se mi zdi izredno pomemben podatek, da bo Yaskawa za dosego svojih ciljev do leta 2020 potrebovala do 200 novih delovnih mest. Potrebovali bodo visoko izobražene sodelavce, predvideno pa je, da bodo postopoma zaposlili okoli 40 inženirjev," je povedal minister.

Poleg tovarne, ki bo izdelovala industrijske robote, bo Yaskawa odprla tudi center za raziskave in razvoj. Z novim centrom bodo okrepili in nadgradili sodelovanje z domačimi fakultetami in inštituti, sicer pa Yaskawa sodeluje s Fakulteto za strojništvo, Fakulteto za elektrotehniko in z Inštitutom Jožef Štefan.

"Mnenja smo, da zgodnje vključevanje študentov vseh študijskih stopenj v problematiko podjetij, v katerih se nameravajo kasneje zaposliti, zagotavlja podjetjem optimalno izobražene mlade inženirje in s tem odlično osnovo za razvoj lastne tehnologije in na znanju temelječe proizvodnje," je dejal Stane Pejovnik, predsednik Inženirske akademije Slovenije.

Japonska korporacija Yaskawa Electric je sicer leta 1994 prevzela v Nemčiji delujoče slovensko podjetje Motoman Robotec, leta 1996 pa so v Ribnici ustanovili podjetje za proizvodnjo robotskih celic Yaskawa Ristro. Hkrati v Ribnici deluje Yaskawa Slovenija, ki skrbi za prodajo v Sloveniji in na trgih nekdanje Jugoslavije.

Za novo tovarno robotov v Kočevju so v Ribnici letos ustanovili podjetje Yaskawa Europe Robotics, razvoj in proizvodnja robotov.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 264
 
PIPI3456 05.11.2017 11:05:36
Brezveze ta firma,od nasih nihce ne bo mogel krasti,tako kot pri magni ne,sem proti tem firmam ker ne morem nic ukrasti.
Več komentarjev