Gospodarstvo

V Luki Koper zaradi upočasnjenega dela že določene zamude

Koper, 29. 01. 2018 16.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Zaradi upočasnjenega dela žerjavistov v zadnjih dneh prihaja do zamud v Luki Koper, po pojasnilih predsednika uprave Zadela gre za en dan zamude, ki jo skušajo nadoknaditi s kopenskim prometom, niso pa preusmerjali ladij v druga pristanišča. Po njegovem gre tudi za vprašanje o dosedanjem načinu dela v pristanišču.

Žerjavisti so t.i. belo stavko sprožili v petek.
Žerjavisti so t.i. belo stavko sprožili v petek. FOTO: iStock

Kot je robu današnje konference o vzpostavitvi infrastrukture za alternativna goriva v prometu ter možnostih napajanja ladij z električno energijo navedel predsednik uprave Dimitrij Zadel, trenutno ocenjujejo stroškovni vpliv upočasnjenega dela in so v navezi s kupci, "tako da skušamo rešiti, kar se rešiti da in vzpostaviti čim prej stanje, kot mora biti".

"Ladje se niso preusmerile v druga pristanišča. Kvečjemu gre v tem primeru za en dan zamude, ki jo skušamo potem nadoknaditi s kopenskim prometom," je stanje ocenil prvi mož Luke Koper.

Pri tem je izpostavil, da s kakšno "belo" ali siceršnjo stavko niso bili seznanjeni, pač pa zaposleni govorijo o upočasnjenem delu. Kot je pojasnil Zadel, do zdaj tega problema sploh niso zaznali oz. so bili z njim soočeni šele prejšnji teden.

Tu je tudi vprašanje na eni strani dela po predpisih ter na drugi strani dela po ustaljenem postopku. Zadel je pri tem povedal, da so se tudi sami vprašali, kako so lahko prej delali na določen način, zdaj pa naenkrat to ni več mogoče. Predsednik uprave sicer ni želel špekulirati, a dodal, da se nakazuje, "da se je prej delalo drugače".

Belo stavko so žerjavisti po poročanju več medijev sprožili v petek, in sicer po tem, ko je luška uprava nekaj dni prej začela postopek izredne odpovedi pogodbe o zaposlitvi sindikalistu Mladenu Jovičiću. Čeprav je vodstvo družbe nato v petek sklenilo ustaviti postopke in namesto tega iti v sodno izpodbijanje zadnje Jovičićeve pogodbe o zaposlitvi, to ni pomirilo žerjavistov, ki so zaradi po njihovem enostranskih potez uprave zoper sindikat in ostale zaposlene preklicali socialni mir.

Podporo Jovičiću so v zadnjih dneh med drugimi izrazili v Združenju svetov delavcev Slovenije, Sindikatu pristaniških delavcev Slovenije, Sindikatu poštnih delavcev in Visokošolskem sindikatu. V civilni fronti Vstala Primorska, vstani Slovenija! pa so pripravili spletno peticijo v podporo Jovičiću, ki jo je do danes podpisalo več kot 260 posameznikov.

Civilna fronta sicer za torek ob 15. uri skupaj z gibanjem Puntarji napoveduje protest pred Luko Koper v podporo delavskemu boju. Kot so zapisali v civilni fronti, zahtevajo, da se konča gonja proti sindikalistom in delavcem, "ki so dovolj pogumni, da se uprejo škodljivim manipulacijam uprav".

Svojo prisotnost na protestu je prek Facebooka potrdilo skoraj 200 ljudi, sicer pa se je na podobnem protestu pred poldrugim letom, ko je bila v zraku zamenjava tedanje Matićeve uprave, zbralo nekaj tisoč ljudi.

Zadel je danes sicer povedal, da ne računajo na to, da bi delavci lahko ustavili delo. Po njegovih informacijah se v torek obeta samo shod, in to večinoma z udeležbo zunanjih akterjev. To je posredno nakazal tudi predsednik sveta delavcev v Luki Mirko Slosar, ki je poudaril, da shod organizira civilna fronta in da ne gre za luško zadevo.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Finfer
29. 01. 2018 21.22
Namesto da bi zaustavili isp-je ki ropajo denar delavcev pri pretovoru avtomobilov se ukvarjajo sami s seboj !!
100 % BDP = STOP
29. 01. 2018 17.48
+2
Pod staro upravo Luke Koper se je promet dvignil iz 140 mio € na čez 200 mio € ( v slabih 4 letih ) , dobiček iz pozitivne 0 na skoraj 50 mio € , dobičkonosnost sredstev iz skoraj nič na 9 % . . . očitno so upravljali SLABO . Pričakujem , da bo pod novo upravo letni promet padel , dobički pa prepolovili . . . in še nekaj v razmislek , mogoče 2.tira dolgoročno niti ne potrebujemo . . . . še kakšna zamenjava , mogoče zmerna bela stavka in se vrnejo v 2013 .
CIGU MIGU
29. 01. 2018 17.05
+3
ljubljana,ne pozabiti da je luka v kopru,in zaposleni tudi niso iz kopra
komarec
29. 01. 2018 17.03
+2
No, tudi upravo se da spraviti na realna tla, če se le hoče.
Moj?ica123
29. 01. 2018 17.01