Gospodarstvo

V Magni upajo, da so pojasnjena vsa vprašanja in odpravljene vse bojazni

Maribor, 24. 07. 2017 15.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Po javni obravnavi v postopku izdaje okoljevarstvenega soglasja za postavitev lakirnice avtomobilskega podjetja Magna Steyr v občini Hoče-Slivnica, v podjetju upajo, da so duhovi pomirjeni, okoljevarstveniki pa imajo še vedno vrsto pomislekov.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: V Magnini lakirnici predvidena posebna gasilska enota
    01:30
    Iz SVETA: V Magnini lakirnici predvidena posebna gasilska enota
  • Iz 24UR: Nova ekološka bomba?
    01:55
    Iz 24UR: Nova ekološka bomba?
Magna Steyr
Magna Steyr FOTO: POP TV

Arso je danes v Ljubljani izvedel javno obravnavo v postopku izdaje okoljevarstvenega soglasja za postavitev lakirnice avtomobilskega podjetja Magna Steyr v občini Hoče-Slivnica. Okoljevarstveniki so izrazili več pomislekov, med drugim glede požarne varnosti in vplivov na okolje, Magna pa upa, da so odgovorili na vsa vprašanja in odpravili bojazni.

Javna obravnava je del postopka izdaje okoljevarstvenega soglasja; kdaj bi lahko bil zaključen, predstavniki Agencije RS za okolje (Arso) niso želeli ugibati, prav tako se niso želeli opredeljevati do argumentov v današnji razpravi.

"Nasprotna stran še ni dala nobene izjave, ki bi bila za nas korektna in bi se lahko z njo strinjali," je po obravnavi povedal predsednik okoljevarstvene organizacije Alpe Adria Green, enega od 12 stranskih udeležencev v postopku, Vojko Bernard.

Pričakuje, da bo Arso soglasje izdal. "Ker je to prioriteta vlade, bo verjetno v mesecu dni postopek končan. Okoljevarstveno soglasje bomo pregledali in se nanj po vsej verjetnosti pritožili," je dodal Bernard.

V Magni menijo, da so odgovorili na pomisleke. "Število predstavnikov Magne na današnji obravnavi je pokazalo, kako pomembno vprašanje je to za nas. Upam, da smo znova odgovorili na številna vprašanja in odpravili bojazni, ki so jih izrazile nevladne organizacije," je po obravnavi povedal vodja načrtovane investicije v Sloveniji pri Magni David Adam.

Poudaril je, da številne mejne vrednosti zdaleč ne bi bile dosežene, poleg tega je izvedensko mnenje pokazalo, da vpliva na zdravje okoliških prebivalcev ne bi bilo. "Danes smo pokazali, da delamo vse, kar je mogoče, da bi zaščitili okolico," je dodal.

Kako dolgo so pripravljeni čakati na dovoljenja, je težko reči, je povedal Adam in dodal, da je najpomembnejše, ali se čutijo dobrodošle. "Trenutno se. Današnja razprava je bila odprta in upam, da bomo dosegli dobro rešitev za vse," je dejal.

Okoljske organizacije so izrazile nestrinjanje z izbiro lokacije. Predstavniki Arsa so povedali, da to ni več predmet postopka okoljevarstvenega soglasja, ampak se je to določalo v strateški fazi načrtovanja.

Okoljevarstvenike je ob zadnjih primerih požarov v industrijskih obratih med drugim zanimala požarna varnost. Aleš Robnik iz Inštituta za varstvo pri delu, ki je izdelal oceno predvidenih protipožarnih ukrepov, je zatrdil, da so pri investiciji, tudi zaradi zahtev zavarovalnic, upoštevani vsi najvišji protipožarni standardi. Tako so glede na velikost obrata predvideni vsi ukrepi, v zadnji, četrti fazi obrata med drugim tudi posebna gasilska enota v obratu, kot je to primer v tovarni v Gradcu. Predstavniki Magne so ob pomislekih o zadostni količine vode za gašenje povedali, da je med drugim predviden poseben rezervoar za vodo, ki bi omogočila samostojno gašenje požara.

Glede protipožarne varnosti so predstavniki Arsa napovedali, da bodo za mnenje glede teh načrtov zaprosili tudi upravo za zaščito in reševanje.

Pomisleki so se nanašali tudi na smrad in izpuste emisij v zrak. Glede smradu ne v Sloveniji ne v Avstriji ne obstajajo predpisi, ima pa graška tovarna določene kvote v skladu s predpisi, ki veljajo v Nemčiji, so pojasnili. Glede emisij je direktor E-net okolja, ki je izdelalo okoljsko poročilo, Jorg Hodalič povedal, da bodo mejne emisijske vrednosti upoštevane, da pa bodo realne emisije nekajkrat nižje. Glede izpustov prašnih delcev so predstavniki Magne povedali, da je zaradi narave proizvodnje (lakirnice) prisotnost prahu nizka ter da tudi v fazi gradnje mejne vrednosti ne bi bile presežene.

Župan občine Miklavž na Dravskem polju, ki je sosednja občini Hoče-Slivnica, Leo Kremžar je opozoril, da je treba pri vseh predvidenih vplivih upoštevati že obstoječe vplive. "Razprava je pokazala, na katerih področjih je treba še ukrepati," je dejal po obravnavi. Med drugim je izpostavil vprašanje zadostne zmogljivosti kanalizacije in že sedanje onesnaženosti zraka ter posledičnega "nalaganja" vplivov po zagonu obrata. "Nismo ne za ne proti Magni ... Če bomo dobili zagotovila, ki bodo nato izpolnjena in bodo prinesla zmanjšanje obstoječega onesnaževanja, da se bo naredil 'prostor' za Magno in vse skupaj ne bo presegalo dovoljenega, nimamo nobene težave," je dejal Kremžar.

Predstavniki Arsa so pojasnili, da se v tem postopku presoja vpliv predvidenega obrata v tej fazi, da pa se bo pri vsaki nadaljnji fazi upošteval tudi kumulativni vpliv.

Župan občine Hoče-Slivnica Marko Soršak je ocenil, da je bila razprava pozitivna in da se ni pojavilo novih vsebinskih vprašanj. "Pojavile so se stare vsebinske stvari in stara vprašanja, ki se želijo sedaj rešiti - npr. kanalizacija, ki je stvar napak v preteklosti. Zadevo je treba rešiti, ni pa prav, da jo pogojujemo v tem postopku," je povedal. O zagotavljanju nadomestnih kmetijskih zemljišč je povedal, da se še izvajajo parcelacije na nadomestnih zemljiščih, nato bo mogoč podpis pogodb.

O uporabi železnice, kar je zanimalo okoljsko organizacijo Fokus, so predstavniki Magne povedali, da so bili v stiku s Slovenskimi železnicami glede gradnje industrijskega tira in da se ob trenutno predvidenem prevozu - 168 tovornjakov za prevoz karoserij dnevno - gradnja tira ne bi izplačala. Tovornjaki, ki jih bodo uporabili za prevoz, bodo imeli najnovejše motorje euro 6 in glede na sedanji promet bo po ocenah njihov dodatni vpliv zanemarljiv, pravijo v Magni.

Magna je na obravnavi predstavila tudi mnenje strokovnjaka za vpliv takšne proizvodnje na okoliško prebivalstvo, ki je zagotovil, da dodatni vpliv ne bo presegel meje relevantnosti. Glede tega vpliva je Arso za mnenje zaprosil tudi ministrstvo za zdravje, ki pa ocene še ni izdelalo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

supergigi
24. 07. 2017 22.12
+11
Jaz upam, da bo vlada na podlagi te izkušnje spremenila zakon, da pritožba na okoljevarstveno dovoljenje sploh ne bo mogoča, ker to ne vodi nikamor. Recimo Pečečnik čaka dovoljenje 10 let, medtem pa Plečnikov stadion propada. Nujno čimprej spremeniti zakon, ker to ne vodi nikamor, razen v propad in revščino.
AlBundy1
24. 07. 2017 21.52
+9
Tisti, ki delujejo proti investiciji Magne, delujejo tudi proti narodu. To je resnica!
trdovrat
25. 07. 2017 10.22
-4
Tisti, ki zagovarjajo to lokacijo Magne, delujejo proti narodu! To je resnica!
nikhrast
25. 07. 2017 11.08
+1
Kako se je treba matrati da ne bi delal, sociala je za lenuhe.
srebrnibreg
25. 07. 2017 16.58
+4
Tisti plačani trije kateri so proti magni za plačilo niso narod.
AlBundy1
24. 07. 2017 21.44
+12
Letno količino vode, ki jo bo Magna potrebovala, načrpa mariborski vodovod v 70 urah!!!! Nehajte se že enkrat lagat!!!
AlBundy1
24. 07. 2017 21.40
+6
Vi mediji pa ste del te gonje!
AlBundy1
24. 07. 2017 21.39
+6
Gonja proti Magni je PLAČANA!
trdovrat
25. 07. 2017 10.20
-1
Daj ti meni povej, kje lahko dvignem plačilo!
Fifi 24
25. 07. 2017 13.41
+4
Trdi plačani so iniciatoriji ti se samo ofca ki beketa v ekipi ovc
trdovrat
25. 07. 2017 15.56
-2
Fifi, škoda da sem prestar, da bi te lahko čez deset let spomnil na te besede! Pa vseeno, delajte z glavo, ne pod taktirko pohlepnega kapitala!
srebrnibreg
25. 07. 2017 16.57
+1
Kdo ti pa daje kruh, če ne delo pa naj bo za kapitalista ali socialista.
AlBundy1
24. 07. 2017 21.36
+7
Magna WELCOME!!!!! Minerji Magne NOT WELCOME!!! Ite že enkrat na Madžarsko!
AlBundy1
24. 07. 2017 21.35
+14
Zakaj pa tale Vojko ni vložil pritožbe za okoljevarstveno dovoljenje za TEŠ? Ha? Poglejte malo po internetu o tem. Kot drugo, vsem "okoljevarstvenim" organizacijam, ki minirajo Magno, je potrebno vzeti stran kakršen koli vir napajanja iz javnih sredstev. Za to je potrebno izvesti zbiranje podpisov! Kot tretje potrebno je ugotoviti dejanski vzrok in ozadje miniranja Magne in ob ugotovljenih morebitnih kršitvah zakona uporabiti pravna sredstva oziroma sredstva pregona. Tukaj je potrebno apelirat na organe pregona, da izvedejo preiskave. In četrto vse politične stranke, VSE, ki nasprotujejo in minirajo Magno, potrebno vrečti ven iz parlamenta, njihove poslance pa na socialno. Tu imam v mislih SDS in ZL. SDS se na eni strani dela, tako da podpira gospodarstvo, dejansko pa podpira le izkoriščevalsko gospodarstvo. ZL- u kljub njihovi "socialni noti" kar paše, da so ljudje brez službe. Vsi pa hočejo imeti samo status QUO in ribariti v kalnem. HOČEMO MAGNO! HOČEMO MAGNO! HOČEMO MAGNO! HOČEMO MAGNO! NOČEMO NJENIH MINERJEV! Minerji Magne niste dobrodošli v Sloveniji!
gov46
24. 07. 2017 21.29
+3
To se lahko samo v sloveniji dogaja. Da jih skrbi glede zraka itd. Vsepovsod se postavlja velike tovarne pa se verjetno drzave ne bunijo tako kot nas narod. Res zalostno. Fajn bi blo da se postavi magno.
Luka738191
24. 07. 2017 21.23
+5
Res upam da postavijo Magno... pa živim v neposrednji bljižnini...
Luka738191
24. 07. 2017 21.24
+5
Skamerrrr
24. 07. 2017 21.20
+6
Moti Magnina lakirnica z najsodobnejšimi eko standardi, in to so barve na vodno osnovi btw ... ne moti pa druga nesnaga od tovarn po Mariboru, tega nebom razumel
BPGC
24. 07. 2017 20.57
+3
Kaj pa Revoz, kako imajontam reseni? Upostevajo kaj vpliv na okolje?
optimist11
02. 08. 2017 10.43
Po mojih informacijah Revoz ni sporen. Ima napram Magni zastarelo tehnolgijo, kar je normalno.(glede ekologije)
srebrnibreg
24. 07. 2017 20.54
+11
Vem samo to, da tistim kateri nasprotuje tej tovarnima nima tri čiste v tintari.
Kollerik
24. 07. 2017 20.52
+9
Pa to je neverjetno! Ko je že skoraj vse rešeneo in to z zamudo, se najde nekaj aktivistov, ki spet komplicirajo in bremzajo. Pa kaj bi te bud*ale rade???! Da zaradi nekaj gozda in zemlje na stotine dela potrebnih ljudi ne pride do svojih delovnih mest?????? Če bo zaradi njih Magna spakirala svoje kovčke in odšla na Madžarsko, jih bo treba dat na sodišče in to takoj!
AlBundy1
24. 07. 2017 22.08
+7
Fischerfritzfischtfrische
24. 07. 2017 20.33
+10
2 km stran pa odpad mega velik Surovina, brez gasilske enote, smrad in smeti po okolici, pa nobenga ne moti, Slovenistan
Kollerik
24. 07. 2017 20.49
+3
....samo mimo Lendave se pelji ob primerno vročem vremenu, pa te bo skoraj pobralo od hudega smradu .... mene je to leto dodobra zaguncalo v avtu kar nekajkrat...
hotchilipoper
24. 07. 2017 20.20
+1
Od te tovarne bo največ pokasirala država,ljudje pa bodo delali za minimalca
Fischerfritzfischtfrische
24. 07. 2017 20.29
+3
a res...? magna ponuja v mb povpr. placo 1200 eur... bolje delat za slo tajkune za 600 eur
jonbonslon
24. 07. 2017 20.35
+0
dobili bodo minimalca in strup za vse večne čase...nasledniki jim bodo zelo hvaležni...
Fischerfritzfischtfrische
24. 07. 2017 20.42
+6
ja, v pojdi si v Novo Mesto v Revoz ta strup pogledat. Sposodi si skafander pri NASA, vozilo za kemicno zascito pri SV in se pelji v Novo Mesto... in upaj da bos ziv prisel iz NM... da se nebis zastrupil tam
trdovrat
24. 07. 2017 21.18
+0
Ti riboslovec, spotoma povprašaj revozove delavce o plači! Pa misliš, da bo pri dobrotnici Magna kaj drugače? Žrli boste pa plažo od Monsanta!
hotchilipoper
24. 07. 2017 20.19
+0
Zakaj avstrijci ne naredijo te tovarne doma,če je tako “ekološka“
Fischerfritzfischtfrische
24. 07. 2017 20.27
+9
Ko bo odšla Magna, potem zaprite še Revoz tovarno avtomobilov v Novem Mestu,... ko zaprete Revoz, zaprite se Palfinger, Durabus, Henkel, Gorenje, MLM, Cimos... in si kupite nelakirane avte in pohistvo, jejte krmo za zivino pridelano na kmetijski zemlji v Hocah, ne hodite v sluzbo, denar naj vam da drzava prek CSD in RK.... Butale Slovenistan
Kollerik
24. 07. 2017 20.50
+3
Skamerrrr
24. 07. 2017 20.17
+11
90% okoliških prebivalcev potencialne Magne se je izreklo za podporo projetku Magna. Projekt podpira tudi celotno Štajersko gospodarstvo. ... Zdaj pa projekt ruši nekaj osebkov ki so parkrat v življenju bili v MB ali celo nikoli, te "prvovrstne kmetijske zemlje" v Hočah pa še noben od njih ni videl. Na morju pa gledam slovake in čehe ki pred 15 leti niso imeli za burek, danes pa jedo v restavracijah, slovenci pa po Konzumu iščejo pašteto v akciji. Poglejte si malo kako izgledajo te fabrike na Slovaškem in kako je prispevalo to k dvigu standarda in kakšen je vpliv na okolje... pa no za vpliv na okolje si lahko ogledate Revoz v Novem Mestu ali kakšno lakirnico v Mariboru... V Sloveniji je dovolj da nekaj ekstremistov tipa Janša, Luka Mesec, Požar in nekaj "ekoteroristov" poruši zgodbo za katero se bodo druge države zagreble
Kollerik
24. 07. 2017 20.50
+3
vladaricaumov
24. 07. 2017 20.12
+0
Ne rabis bit genij, da ves, da nas bodo nategnil. Kva pa ponujajo, petsto delovnih mest za tri mesca po seststo eur. Resel ste Slovenijo.
Jožajoža
24. 07. 2017 20.12
+6
magna ne odstopa, ker bo dobila zemljišča zastonj, tovarno bodo zgradile naše državne banke, dobili bodo celo državne subvencije, za delavce pa denarce za zaposlitev. takim pogojem se še bog smeji,dasiravno je odprtega srca.
hipertrop
24. 07. 2017 19.44
+2
Se pravi, zdaj se je našel spet en zakompleksanec, tokrat Vojko Bernard, ki verjetno nikoli ni bil v občini Hoče-Slivnica, kaj šele na tisti zakisani zemlji, pogledal si je po google maps kje je to in si rekel, ah to se pa bomo pritožili, preden bo sploh soglasje od ARSo,niti prebrali ga ne bomo, mi se bomo kr pritožili ... Na jaavno razpravo pa se je verjetno pripeljal v vozilu ki je bilo izdelano v Magni, :D