Slovenija

V nuklearki poškodba gorivne palice. Uprava miri, da ni nevarnosti

Krško, 04. 03. 2015 10.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Vsaj ena od več kot 28.000 gorivnih palic v Nuklearni elektrarni Krško je poškodovana. Uprave ta poškodba ne skrbi in zatrjuje, da elektrarna obratuje varno in s polno močjo ter brez vplivov na okolje. Celotno jedrsko gorivo bodo zamenjali v naslednjem remontu.

V Nuklearni elektrarni Krško (Nek) so pri preverjanju celovitosti jedrskega goriva februarja zaznali verjetnost njegove netesnosti. Ocenjujejo, da je poškodovana vsaj ena od več kot 28.000 gorivnih palic, predsednik uprave Stane Rožman pa je danes zatrdil, da elektrarna obratuje varno in s polno močjo ter brez vplivov na okolje.

Rožman je povedal, da zaznano odstopanje ne pomeni dodatnega tveganja za okolje in nima nobenih vplivov na varnost obratovanja.

Predsednik uprave NEK Stanislav Rožman.
Predsednik uprave NEK Stanislav Rožman. FOTO: Reuters

Elektrarna obratuje s polno močjo in v okviru zahtev tehničnih specifikacij, ki zelo podrobno določajo omejitve obratovanja. Nastale razmere nimajo nobenih vplivov na varnost obratovanja in ne predstavljajo dodatnega tveganja za okolje, miri uprava Neka.

V naslednjem remontu bodo jedrsko gorivo zamenjali

V Nek bodo omenjeno stanje gorivnih palic pozorno spremljali, sicer pa jih čez približno mesec čaka novi redni remont, v okviru katerega bodo med drugim sedanje jedrsko gorivo vključno s poškodovano gorivno palico zamenjali. Hkrati bodo na področju jedrskega goriva in drugih področjih izvedli pomembne ukrepe za nadaljnje stabilno delovanje elektrarne, je še povedal Rožman.

Iz Nek so sporočili, da je za njimi več kot 15 mesecev izjemno stabilnega obratovanja v 27. gorivnem ciklusu, v katerem so posebno pozornost namenili jedrskemu gorivu.

Namreč, po izkušnjah zadnjega remonta leta 2013, ko so odkrili poškodbe gorivnih palic, so za spremljanje stanja jedrskega goriva uvedli zelo stroge ukrepe, ki med drugim zajemajo povečano pogostost vzorčenja primarnega hladila in ukrepe za zmanjšanje njegove kontaminacije.

Če gorivna palica ne tesni dobro, radioaktivne snovi uhajajo v vodo
Če gorivna palica ne tesni dobro, radioaktivne snovi uhajajo v vodo FOTO: Kanal A

Do februarja je bilo vse brez posebnosti

Analize merjenih podatkov so ves čas potrjevale celovitost goriva, februarja pa so pokazale na verjetnost njegove netesnosti. Trenutne vrednosti so še vedno daleč pod dopustnimi, a kažejo na sum poškodbe sprejemljivega obsega.

Ocenjujejo namreč, da je poškodovana vsaj ena od več kot 28.000 gorivnih palic, ki so sestavni del 121 gorivnih elementov v reaktorski sredici.

Dodali so, da je dobro stanje jedrskega goriva skozi glavnino 27. gorivnega ciklusa rezultat skrbno izvedenih preventivnih ukrepov med remontom 2013, ki je zajel celovito čiščenje celotnega primarnega kroga, pregled gorivnih elementov, mehansko ojačitev najbolj izpostavljenih gorivnih elementov na prečne tokove hladila in drugo.

Vzorčenja pogostejša, merila za ukrepanje še ostrejša

Hkrati so po remontu 2013 v akcijskem načrtu za spremljanje stanja goriva še podrobneje opredelili pogostost vzorčenja in merila za ukrepanje ob odstopanjih. Ta so zelo rigorozna in predvidevajo zelo natančno spremljanje vseh okoliščin, ki bi lahko vplivale na celovitost goriva.

Tako so v zadnjih tednih ugotovili povečanje določenih aktivnosti nekaterih za odstopanje značilnih izotopov v primarnem hladilu in v skladu s postopki izvedli lastno kakor tudi neodvisno evalvacijo stanja celovitosti jedrskega goriva. Rezultati pa kažejo poškodbo na vsaj ene gorivne palice.

Če palica ne tesni dobro, radioaktivne snovi uhajajo v vodo

Kot so pojasnili, je gorivna palica kovinska cevka s premerom približno centimeter, vanjo pa so zložene uranove tabletke. Če taka palica ne tesni dobro, radioaktivne snovi uhajajo v vodo primarnega kroga. Prav z meritvami povišane koncentracije radioaktivnosti v čistilnem sistemu primarnega kroga pa lahko pravočasno zaznajo verjetnost poškodbe.

Med remontom bo poleg številnih preventivnih dejavnosti in projektov tehnološke nadgradnje izvedli tudi modifikacijo struktur reaktorja.
Med remontom bo poleg številnih preventivnih dejavnosti in projektov tehnološke nadgradnje izvedli tudi modifikacijo struktur reaktorja. FOTO: Damjan Žibert

Nek je sicer po lanskem stabilnem obratovanju praktično pred začetkom rednega remonta, ki se naj bi začel aprila. Med remontom bo poleg številnih preventivnih dejavnosti in projektov tehnološke nadgradnje izvedli tudi modifikacijo struktur reaktorja, s katero bodo zagotovili preusmeritev hladilnega toka primarne vode v reaktorski posodi, kar bo bistveno prispevalo k celovitosti in stabilnosti jedrskega goriva.

Priprave na izvedbo te dolgoročne rešitve so začeli takoj po koncu zadnjega remonta, so še sporočili iz Nek.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (79)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Klobasa in zelje
05. 03. 2015 11.38
+0
da niste sam mal nivo senzorjev prenastavli, namest da bi alarmiral pri neki vrednosti, ste alarmni nivo dvignal in pol ni panike, ane??
Masterbater
05. 03. 2015 09.41
+5
Sej te palce se morajo skoz menjavat. Največja žalost pri vsem tem je, da je človeštvo že imelo razvit t.i. Closed lop nuclear cycle ki iztroši palice skoraj 100%, ne pa sedaj ko imamo 5% izkoristek. Pa še težav ne bi imeli z odpadki. Ampak okoli leta 1980 ameriški predsednik Jimmy Carter prepovedal razvoj v to smer in smo še vedno odvisni od nafte, le zakaj...
wolf666
05. 03. 2015 08.36
+1
se vid kok je narod nerazgledan...vsi smo v večji nevarnosti ko vozmo avtomobil, kot od JE....naša JE je pa ena najmodernejših v eu, in ma vse novejše varnostne mehanizme....pa če bi si prebral kako knjigo, članek itd. bi vedl da ena hidroelektrarna nardi več škode kot JE... JEK mma zaprte tipe generatorjev in uperjevalnikov, tko da se lahk zgodi tud lom palic pa neb blo nobenih problemov.... samo kej je treba vedt o določenih stvareh ne pa panike delat
wolf666
05. 03. 2015 08.42
+2
in tud ta voda je TI težka voda, ki je v zaprtem krogu...isto velja za paro...naša JEK pa je zgrajena tko da tud če pride do puščanja ČESARKOLI to ostane v "hangarju" oz zadrževalnem hramu (ki je mimogrede odporno na nalet večjega letala) odpadke pa skladiščijo na kraju JEK, iztrošeno gorivo in gorivne palice pa v posebnem objektu JEK... in še enkrat naša JEK je med bol varnimi v evropi
wolf666
05. 03. 2015 09.03
+1
pa še nekej...razne poškodbe gorivnih palic se dogajajo VES ČAS....pa ni nobene nevarnosti...ker gorivne palice v tem tipu reaktorja (kot že samo ime pove) vsebujejo "gorivo" za jedrske reakcije...te reakcije so nadzorovane, do take mere, da od tega dobimo zelo visoko temperaturo.. ta temperatura uparja vodo, para pa poganja električne generatorje...pol gre ta para nazaj v kondenzator, kjer se pretvori iz pare nazaj v vodo (iz enega stanja v drugega) in nato se celoten cikel ponovi.. TAKA VODA (in para) SE NE SPUŠČA V OKOLJE
randomshinobi
05. 03. 2015 09.38
-1
sej je bla tud fukušima med "najbolj modernimi in najbolj naprednimi" pa lej kaj je blo.
wolf666
05. 03. 2015 09.46
+1
ubistu bla je sam med najnovejšimi...in ni mela pol tolk varnostnih mehanizmou kot jih ma JEK...pa vse to je povzročiu cunami, zarad katerga je blo moteno delovanje....a se ti zdi da se lahk zgodi cunami v slo? KJERKOLI v slo.?
FIGEC
04. 03. 2015 22.48
+2
Če je oni v Celju prišepal na urgenco, ker ga je nehče zabodel, potem ga je zabodel gotovo v nogo. In če ga je v nogo, ga najbrž ni hotel ubiti, na kar namiguje članek. In če sklepam logično kot vedno, me zaradi tega ni treba pobesnelo brisati, tudi če napišem eno samo črko, recimo A...
luciluk
04. 03. 2015 21.37
-5
in vi bi radi še NEK2!!!!! Vse zapret preden bo vse neposeljeno do Monakovega!!!!
sosedov sin
04. 03. 2015 20.15
+4
kupte raj mal bol kvalitetne palce, aja se ne sme je pogodba podpisana z americani, jah pol pa nic, recte, da je vse ok, da ni panike pa bo.
Las Vegas
05. 03. 2015 00.02
-1
usa ali kitajec.... kdo vam dobavlja sranje...
felix59 drugič
04. 03. 2015 19.52
+2
Ribe se v Brežicah že svetijo .
BegunceNaLadijeInvAMERIKO
04. 03. 2015 18.31
-4
pa zakaj folk v sloveniji to dopušča in da tem klientalistam in parazitom dostop do nuklearke ??? to je resna stvar !
aojz
04. 03. 2015 17.40
+6
Ko bo kdo od prepametnih komentatorjev vsaj osnove reaktorja poznal. Pa razliko od Černobilskega in našega. Vam bom povedal. Ruski je imel grafit namesto vode. Grafit gori, voda pa ne.
abvoda
04. 03. 2015 20.29
+1
thinkP
04. 03. 2015 22.36
-1
wolf666
05. 03. 2015 08.51
+2
ne ruski je meu za hladilo tud vodo..sam fora je da ruski ni meu takih palic ampak palice iz grafita, jedro je blo pa jedrsko gorivo...taki tipi reaktorjev sploh več ne obstajajo ker so bli nevarni...ta naš je popolnoma drugačen in med najvarnejšimi, ker tud če v sredici pride do takega loma palic (kot je v černobilu) se NE bo nč zgodil... in tud če pride do kakšnega uhajanja pare, to vse ostane v "hangarju" oz. zadrževalnem hramu (ki je zgrajeno tako da preživi nalet večjega letala) pa še to..jederska energija je med najvarnejšimi na svetu...v vsej svoji zgodovini ni nardila tolk škode na okolju kot TE....in če pogledamo v sloveniji...JE manj onesnažuje okolje kot HE da o TE sploh ne govorimo.. dejte no resno kak članek, knjigo, raziskavo prebrat....nerazgledanost se veča očitno
jamajaka
04. 03. 2015 17.32
+2
brez kom.!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
kure bedne
04. 03. 2015 17.06
+6
Itak, da je vse v redu. Tudi ko bo eksplodirala bo vse vredo. ĐĐĐĐĐ.
ata janez
04. 03. 2015 15.43
+11
Do katastrofe ni nobene nevarnosti,potem sta pa Černobil in Fukušima.Direktorji pa itak vedno govorijo,da je vse v najlepšem redu.Hudirja,ne me basat,saj nisem po župi priplaval.
wolf666
05. 03. 2015 08.52
+2
očitno si če mislš da se z našim reaktorjem lahk zgodi to kar se je z černobilskem ali v fukušimi...
yunostalgik
04. 03. 2015 15.41
+6
Sava teče,nič ne reče...
User1063544
04. 03. 2015 14.24
-9
Največji idiotizem sodobnega človeka je cepljenje atomov za segrevanje vode.
higgsov bozon
04. 03. 2015 14.49
+34
kaj največji idiotizem.....cepljenje atomov je edina pametna ki so jo pogruntali,če se uporablja le za poštene namene...če si pa skeptik-tudi z nožem se da človeka ubit,pa verjetno ni bil za te namene pogruntan !
felix59 drugič
04. 03. 2015 19.52
+5
abvoda
04. 03. 2015 20.31
+1
Las Vegas
05. 03. 2015 00.03
+1
User1063544
05. 03. 2015 09.39
-2
hja, družba pametna.. pa se kar javte da bodo jedrske odpadke v vaših kleteh skladiščili.. 430 reaktorjev trenutno aktivnih po svetu, Bil je en tsunami, sta padla dva, pa si poglejte posledice polovica Japonske obale se sveti ponoči.. En potres, ena naravna katastrofa, ena napaka ob nepravem času na nepravem mestu.... Potem pa bi bila želja po cepljenju drv zelo razumna in sprejemljiva. Sploh nimate pojma kaj zagovarjate OVCE.... :) A ste slišali za Torijeve reaktorje??? Prvi prototip je bil delan na Švedskem v 80-ih letih.. Možnost za neka sevanaj=NIČ, pridobitev energije 2-3x večja kot klasični reaktorji... So zadevo zaprli... zakaj??? Ker so skladiščili strošene palice ravno pri tem reaktorju, je prišlo do nekega izpada in takoj afera... In to sploh ni imelo nobene zveze z reaktorjem samim. Resnica pa je ta, da iz Torija ne morš narediti bombe... Zato pa je danes uranova jedrska energija tako zelena...
User1063544
05. 03. 2015 09.52
Dragon_13
04. 03. 2015 13.35
+24
V Fukušimi so mirili tudi potem ko je v ocean steklo sto tisoče kubičnih metrov visoko radioaktivne vode...
flojdi
04. 03. 2015 18.52
+7
.saj še teče ane. ne spomnim se, da bi pisalo, da ne več.
Patricija Mirza
05. 03. 2015 07.20
Patricija Mirza
05. 03. 2015 07.21
SlovenijamaTALENT
04. 03. 2015 12.48
+5
Drugače pa saj bo, bo, bo bo že kako, vse to skupaj....bomo že.
simple_mind
04. 03. 2015 13.54
+3
dinamitek
04. 03. 2015 14.28
+3
ja od neki je pa tud treba umret, kako pa bo če bomo zdrav umrl ;-))))))
SlovenijamaTALENT
04. 03. 2015 12.20
-4
kaj ko bi še eno tako zgradili z Avstrijci? ja tolk jih nekateri čislajo, ne vem zakaj ne upoštevamo podobnih zunanjih mnenj o sodelovanju, ne? Zopet slovenceljska pamet ....mi po svoje do lasttne pogube..Enkrat se ravnamo po tujih priporočilih , drugič jih ignoriramo, tako pač da slovenceljski mentaliteti zadostimo. samo to je pomembno.... ena smešna vrsta smo mi ..:)
SlovenijamaTALENT
04. 03. 2015 12.36
-3
V glavnem lepo nam je vsem skupaj v naši domovini biti državljan.... tiste o tem naj grem kam drugam kjer mi bo lepše, si zataknemzataknem za klobuk in si zapojem dobra volja je najboljša....:)
SlovenijamaTALENT
04. 03. 2015 12.39
-3
Minuse si pa itak da pišemo kadar nam kdo nastavi ogledalo...več minusov več slovenceljnov...
WHog
04. 03. 2015 12.39
+13
WHog
04. 03. 2015 12.40
+7
minuse si dobil zato k tolces prazno slamo in sejes neumnosti
SlovenijamaTALENT
04. 03. 2015 12.42
-2
Sem vam že zgoraj vnaprej odgovoril g.Whong...lp.
wolf666
05. 03. 2015 09.49
kalašnikov ti si še en od teh k nimajo pojma o JE
Infraping
04. 03. 2015 12.17
+0
Infraping
04. 03. 2015 12.16
-5
Od sedaj naprej bomo vsi odgovarjali le še Bogu (.-;)
razocarani
04. 03. 2015 17.24
+4
Infraping
04. 03. 2015 12.14
-2
Tist ko se še upa igrat z mojim računalnikom, bo dobil ZAGOTOVO RAKA (.-;). ZAGOTOVO Priporočam vrnitev vsega kar je bilo odstranjeno (.-;) . Vaš ŠEF (.-;) Dobit takga raka pomen biti izničen tudi v posmrtnem življenju (.-;) .