Gospodarstvo

V obtoku je novi bankovec za 10 evrov

Ljubljana, 23. 09. 2014 06.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Novi bankovec za 10 evrov, ki je od danes v obtoku, je odpornejši proti ponarejanju, ima pa tudi daljšo življenjsko dobo. V vodnem znaku ima viden portret Evrope, na varnostni niti pa se nahaja tudi simbol evra.

V obtok z današnjim dnem prihaja novi bankovec za 10 evrov. Glavni razlogi za njegovo uvajanje so novi zaščitni elementi, zaradi katerih bo varnejši za uporabo in odpornejši proti ponarejanju, ter daljša življenjska doba.

Novi bankovec se med drugim ponaša z vrsto kratkih, rahlo izbočenih črtic ob levem in desnem robu. V vodnem znaku je viden portret Evrope, na varnostni niti pa se nahaja tudi simbol evra.

Nova sta tudi večdelni hologram, na katerem se pojavita okno in portret Evrope, ter smaragdno zelena številka, na kateri se ob nagibanju bankovca pojavi svetlobni val, ki potuje navzgor in navzdol. Številka poleg tega spreminja barvo iz smaragdno zelene v temno modro.

Bankovec je prevlečen s posebnim zaščitnim premazom, zaradi katerega bo njegova življenjska doba daljša, s tem pa bo manjši tudi vpliv na okolje.

Banka Slovenije bo nove bankovce posredovala poslovnim bankam, te pa bodo z njimi oskrbele trgovce in bankomate. Na prvi dan bi lahko po ocenah Banke Slovenije zaokrožilo okoli 100.000 novih bankovcev, točna številka pa bo odvisna od povpraševanja.

Stare bankovce za 10 evrov bo sicer mogoče še naprej uporabljati tako kot doslej. Ljudje zaradi novega bankovca načeloma ne bi smeli imeti težav, zgodi se lahko le, da nanje ne bodo prilagojeni določeni prodajni avtomati.

Novi bankovec za 10 evrov je drugi iz serije Evropa, potem ko je Evropska centralna banka prenovljeni bankovec za pet evrov v obtok dala 2. maja lani. Postopoma bodo zamenjani vsi bankovci, in sicer po naraščajočem vrstnem redu glede na vrednost. Naslednji je torej na vrsti bankovec za 20 evrov, ki ga je mogoče pričakovati v letu do letu in pol.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ONniON
23. 09. 2014 11.32
+4
danska, češka, poljska , švedska, madžarska , VB nimajo evra
ONniON
23. 09. 2014 11.19
+1
meni je evro grd in ga nimam rad , hvalabogu da druge države v eu nimajo evra
General ZKS
23. 09. 2014 09.49
+1
Smo napredni :D
Bu?ko Štru?ko
23. 09. 2014 09.04
+15
Fajn papir za kurjavo! :)