Gospodarstvo

FOTO: V Palomi bodo s posodobljenim strojem povečali proizvodne zmogljivosti

Sladki Vrh, 27. 07. 2016 15.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V družbi Paloma so s podporo EBRD zaključili eno največjih investicij v proizvodnjo v zadnjih 30 letih. S posodobitvijo enega od skupno štirih papirnih strojev bodo povečali proizvodne zmogljivosti za okoli 200 ton papirja mesečno, hkrati pa prihranili 20 odstotkov energije.

Kot je na današnji predstavitvi posodobljenega stroja povedal predsednik uprave Tadej Gosak, gre za pomemben korak po vrsti let stagnacije na področju vlaganj v proizvodnjo v tem podjetju. "S tem zaganjamo nov investicijski cikel," je povedal. "S tem izražamo, da želimo to podjetje, ki obstaja že več kot 140 let, ne le ohraniti ampak tudi ponovno pretvoriti v eno najuspešnejših podjetij v regiji," je dodal.

Celotna investicija je stala 1,5 milijona evrov, ki so jih zagotovili s pomočjo Evropske banke za obnovo in razvoj (EBRD). Pogovori o tem so tekli več kot leto dni, a je bila naložba po besedah Gosaka izvedena "v predvidenem času in s predvidenim finančnim vložkom".

posodobljen papirni stroj v Palomi - 3
posodobljen papirni stroj v Palomi - 3 FOTO: Paloma

Cilj naložbe je bilo po besedah pomočnika vodje projekta Sergeja Kneza povečanje zmogljivosti na eni najstarejših proizvodnih linij v podjetju. Omenjeni stroj namreč izhaja iz 70. let prejšnjega stoletja, "zdaj pa je pripravljen na delo v 21. stoletju", je poudaril.

S posodobitvijo stroja, na katerem izdelujejo papir za higienske robčke in toaletni papir, bodo lahko na tej liniji za 20 odstotkov povečali proizvodnjo, hkrati pa za enak delež znižali njeno porabo energije. Doslej so na tem stroju izdelali povprečno okoli tisoč ton papirja mesečno, po novem pa naj bi med 1200 in 1300 ton. Število ljudi, ki dela na stroju, ostaja nespremenjeno.

posodobljen papirni stroj v Palomi - 6
posodobljen papirni stroj v Palomi - 6 FOTO: Paloma

Kmalu bo treba posodobiti še ostale stroje. Po besedah Gosaka bi za naložbe, ki jih načrtujejo v prihodnjih petih letih, potrebovali okoli 70 milijonov evrov. "Nakazuje se, da dobimo dolgoročnega strateškega vlagatelja, in s tem verjamemo, da bomo ojačali investicijski cikel," je dejal.

Pomoči se nadejajo tudi od novega lastnika podjetja. Uprava Palome je namreč na začetku tega tedna podpisala pogodbo s slovaškim finančnim skladom Eco Invest za naložbo preko povečanja kapitala v višini 18,2 milijona evrov. Delničarji bodo o slovaški ponudbi odločali na skupščini v petek.

posodobljen papirni stroj v Palomi - 4
posodobljen papirni stroj v Palomi - 4 FOTO: Paloma
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tomvojo
06. 08. 2016 08.47
Reklame 24ur, vmes pa še kakšna bedasta novica.
Tomvojo
06. 08. 2016 08.46
A so ležajezamenjal?
BobbyP
27. 07. 2016 17.07
+8
Pri tolikem sranju v Sloveniji je taka pridobitev vsekakor dobrodošla.