V Peku se bodo borili do konca, čakajo na (takojšen) odziv države

Vodstvo Peka se je sestalo z delavci. Čeprav so obupani, so se z upravo dogovorili, da se bodo borili do konca. "Dali bomo vse od sebe, da po 110 letih Pekova blagovna znamka in proizvodnja obutve ostaneta v Tržiču," pravi predsednik uprave.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Potem ko je v četrtek odjeknila novica, da Osimpex odstopa od prevzema Peka, se je danes vodstvo tržiškega obutvenega podjetja sestalo z zaposlenimi. Čeprav so obupani, saj so težko pričakovana sveža sredstva novega lastnika videli kot edino rešitev, pa so se dogovorili, da se bodo borili do konca. Hkrati čakajo na takojšen odziv države.

Peko

(Foto: Tilen Perko)

"Dogovorili smo se, da bomo dali vse od sebe, da po 110 letih Pekova blagovna znamka in proizvodnja obutve ostaneta v Tržiču," je po sestanku povedal predsednik uprave Peka Janez Sajovic in pojasnil, da se bodo borili do konca, saj jim drugega ne preostane. Skrbi pa ga usoda večine od 364 zaposlenih v tržiškem Peku, katerih povprečna starost se giblje okrog 50 let in za katere v Tržiču drugih delovnih mest ni.

Sindikalistka: Propad bi pomenil hude osebne zgodbe

"Menimo, da je Peko treba ohraniti, da je treba ohraniti proizvodnjo in delovna mesta. Upamo, da se bodo zdaj odzvali lastniki, ki so za to odgovorni," je izpostavila predsednica Pekovega sindikata Sandra Lang in dodala, da v Peku ostajajo optimistični. Nekaterim Peko pomeni dobesedno vse, saj sta v njem zaposlena oba zakonca, zato bi propad družbe pomenil zelo hude osebne zgodbe.

Sajovic verjame, da ima vlada vendarle neki scenarij in bo Peku lahko hitro pomagala. "V tem trenutku tudi hitro ni dovolj hitro, ampak je treba takoj," je opozoril. Z lastniki in predstavniki države kot večinske lastnice se doslej o nadaljnjih korakih še ni pogovarjal. Z ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo pa so sporočili, da "bo država iskala novo rešitev za Peko in bo na tem projektu začela delati naprej že prihodnji teden".

Če ne bo odziva države, bodo razglasili insolvenčnost

Peko ima s strani davčne uprave, ki ji dolguje več kot pol milijona evrov, že od začetka tega tedna blokiran račun, čeprav je bilo po besedah predsednika uprave Peka Janeza Sajovica dogovorjeno, da z izvršbo počaka vsaj do konca meseca.

"Še verjamem v zdrav razum in da se najde rešitev v roku dveh, treh dni in da se z lastniki dogovorimo, kako naprej," je poudaril Sajovic, ki je že govoril s predsednikom nadzornega sveta Peka Robertom Ličnom in ugotovila sta, da če ne bo takojšnjega odziva države, bo Peko primoran najverjetneje že v začetku prihodnjega tedna razglasiti insolventnost. "Vseeno upam, da bo država našla neko rešitev in to ne bo potrebno," je dodal.

Tudi dobavitelji, ki jih skrbi, kako bo s poplačilom njihovih terjatev, so se na odločitev Osimpexa takoj odzvali. Proizvodnja v Peku sicer s pomočjo starih zalog trenutno še teče, čeprav je zaradi pomanjkanja materiala že zelo motena. "Slej ko prej se bo ustavila in če se to zgodi, jo je praktično nemogoče spet zagnati," je opozoril Sajovic in spet pozval državo, naj najde takojšnjo rešitev.

Da je treba z odločitvijo pohiteti, je Sajovic vlado in lastnike opozarjal že od začetka prodaje. Čeprav so se pogajanja komisije za prodajo z Osimpexom zavlekla, bi bil položaj že rešen, če bi bila kupoprodajna pogodba 28. marca, ko je komisija sprejela odločitev o prodaji, podpisana, ne pa le parafirana. Problem je nastal, ko se je v prodajo vmešala politika, ugotavlja Sajovic, ki ne ve, zakaj je bilo po parafiranju pogodbe do končne odločitve treba čakati še dva meseca.

"Ne glede na to, kakšna so bila zavarovanja Peka, se jaz Osimpexa nisem bal, ker se je javno izpostavil. Bojim pa se špekulantov, ki samo čakajo, da bi šel Peko v stečaj, in da bi pod ceno dobili tisto, kar je za njih zanimivo, v prvi vrsti trgovsko mrežo, predvsem na Hrvaškem," je izpostavil Sajovic. Prepričan je, da lahko Peko obstane, a za to potrebuje sveža sredstva najprej za poplačilo zapadlih obveznosti in za nakup novega materiala, potem pa še nekaj milijonov evrov za reorganizacijo, prestrukturiranje in posodobitev proizvodnje, trgovske mreže in razvoja. "Da bodo naši čevlji cenovno in po videzu zanimivi končnemu kupcu," je poudaril.
 

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 31
 
darko32 31.05.2013 21:01:25
Sam še zmeraj nosim čevlje iz PEKA, namreč so edini, ki so vredni svojega denarja.
Zgodilo se mi je, da sem hotel privarčevati 25% in sem si kupil poceni čevlje. Ti čevlji pa so se mi tako uničili že novi, da sem moral domov iz službe bos. Prosil sem taksta, da me pelje domov.
Tako sem zapravil še več za taksi.

Od tega dogodka kupim čevlje PEKO in pri isti uporabi in vzdrževanju zdržijo 500% več kot cenena obutev.

1 in edino pravbilo je, da preden začneš čevlje nosit jih namaži z zaščitnimi kremami, ki ti jih predlaga proizvajalec in neboš imel problema ob predpogoju, da je obutev narejena vredu.
Več komentarjev