Gospodarstvo

V prvem četrtletju 5,4-odstotna anketna brezposelnost

Ljubljana, 29. 05. 2009 12.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
P.J. / STA
Komentarji
2

V prvem četrtletju se je anketna brezposelnost zvišala s 40.000 na 55.000 in je sedaj 5,4-odstotna. Najbolj se je zaposlenost znižala med obrtniki in študenti.

V prvem četrtletju je bilo manj študentskega dela
V prvem četrtletju je bilo manj študentskega dela FOTO: POP TV

Stopnja anketne brezposelnosti je v prvem četrtletju znašala 5,4 odstotka, medtem ko je bila v zadnjem lanskem četrtletju 4,3-odstotna. Po anketi o delovni sili je bilo v prvem četrtletju 55.000 brezposelnih oseb, kažejo začasni podatki državnega statističnega urada.

Stopnja brezposelnosti po anketi o delovni sili, ki temelji na mednarodno usklajenih opredelitvah Mednarodne organizacije za delo (ILO) in Eurostata, je bila v prvem četrtletju 5,5-odstotna za moške in 5,2-odstotna za ženske.

Delovno aktivnih je 962.000 prebivalcev

Delovno aktivnih je bilo 962.000 prebivalcev, kar je skoraj 40.000 oz. štiri odstotke manj kot v zadnjem lanskem četrtletju. Najbolj opazno se je število delovno aktivnih prebivalcev znižalo med obrtniki in pri njih zaposlenimi osebami ter med tistimi, ki so delali prek študentskih servisov, je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani povedala Irena Svetin s statističnega urada.

Glede na dejavnost se razporeditev delovno aktivnih prebivalcev ni bistveno spremenila. Tudi v prvem četrtletju je bila dobra četrtina vseh delovno aktivnih prebivalcev zaposlena v predelovalnih dejavnostih, pri čemer pa je bilo v prvem četrtletju glede na zadnje lansko v tej dejavnosti zaposlenih dobrih 15.000 oseb manj.

Največ prostih delovnih mest je bilo v gradbeništvu in predelovalnih dejavnostih.
Največ prostih delovnih mest je bilo v gradbeništvu in predelovalnih dejavnostih. FOTO: Reuters

Število anketno brezposelnih oseb se je glede na zadnje lansko četrtletje povečalo za 10.000, na 55.000. V vzhodni Sloveniji je bila stopnja anketne brezposelnosti 6,1-odstotna, v zahodni pa 4,6-odstotna.

Stopnja brezposelnosti je bila najvišja med osebami, starimi od 15 do 24 let, in sicer 14,7 odstotka, kar je 3,6 odstotne točke več kot v prejšnjem četrtletju.

Največ prostih delovnih mest v gradbeništvu

V prvem četrtletju je bilo prostih skupno 5651 delovnih mest, od tega 24,2 odstotka v gradbeništvu, 15,5 odstotka v predelovalnih dejavnostih, 13,1 odstotka pa v trgovini, popravilih motornih vozil in pri izdelkih široke porabe.

Število neaktivnih prebivalcev se je v prvem četrtletju v primerjavi s predhodnim četrtletjem povečalo, in sicer za 21.000 oseb oz. za tri odstotke. Neaktivno prebivalstvo so v glavnem predstavljale ženske, saj jih je bilo v prvem trimesečju letošnjega leta 420.000 oz. 60 odstotkov.

Stopnja registrirane brezposelnosti je v prvem četrtletju znašala 8,1 odstotka, kar je 1,4 odstotne točke več kot v zadnjem lanskem četrtletju. Število registriranih brezposelnih se je v četrtletju povečalo za 13.000.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Kathalena
30. 05. 2009 12.50
Če bi pravilno preračunali in odšteli vse ki so prisotni na delu, bi ugotovili da dela manj kot 200 000 tisoč Ljudi.. Notarji, sodniki, rtvejevci, zborničarji, sazavci, občinarji in družbosolovci nikoli niso delali to so pitoni, ki se vlačijo naookoli..
Hochstapler
29. 05. 2009 22.24
Delat je potrebno, delat. V mojih časih so delali vsi, pa še premalo je bil delavcev. Zato pa smo jih popolnili z delavci iz Bosne, Srbije, Hrvaške. Danes pa nihče ne dela, vsi sedijo za kopači, valjarji, žerjavi, v pisarnah žigosajo papirje, jih zlagajo po številkah, arhivirajo. Birkoratske in tehnokratske sile so se globoko zažrle v sleherno organizacijo združenega dela, treba bo obnoviti delo kot vrednoto, gradbeno mehanizacijo pa zamenjati s krampi, lopatami, grabljami in samokolnicami. Verjemite, potem bo narod srečen.