Gospodarstvo

V prvih dveh mesecih manjša poraba elektrike

Ljubljana, 26. 03. 2009 16.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Zmanjšanje proizvodnje se vse bolj odraža tudi pri porabi električne energije, saj je bil odjem iz prenosnega omrežja v prvih dveh mesecih za 9,7 odstotka manjši kot v istem lanskem obdobju.

Zmanjšanje proizvodnje se vse bolj odraža tudi pri porabi električne energije, saj je odjem iz prenosnega omrežja v prvih dveh mesecih znašal 1,98 milijarde kilovatnih ur, kar je bilo za 213,4 milijona oziroma za 9,7 odstotka manj kot v istem lanskem obdobju, so sporočili iz Elektra Slovenije (Eles).

Eles
Eles FOTO:

To pomeni za 9,7 odstotka manjšo porabo, pri čemer pa niso upoštevani odjemalci, ki prejemajo elektriko neposredno iz distribucijskega omrežja, so za 24ur.com sporočili iz Elesa.

Zmanjšanje povpraševanja po električni energiji je bilo zlasti opazno v skupini neposrednih odjemalcev, ki so s prevzetimi 189 milijoni kilovatnih ur za lanskimi primerjalnimi rezultati zaostali kar za 42,6 odstotka.

Odjem distribucijskih podjetij, ki so v tem času prevzela 1,79 milijarde kilovatnih ur, pa je bil v primerjavi s prvima lanskima mesecema manjši za 3,9 odstotka. Iz prenosnega omrežja je bilo februarja prevzetih 933,9 milijona kilovatnih ur električne energije, kar je bilo kar za 12,1 odstotka manj kot februarja lani.

Elesu je iz domačih elektrarn februarja uspelo zagotoviti kar 1,16 milijarde kilovatnih ur električne energije, kar je bilo za 70,5 milijona oziroma za 6,4 odstotka več kot v istem času lani in tudi za 9,7 odstotka nad prvotnimi pričakovanji.

Dobre proizvodne rezultate gre po pojasnilih Elesa tudi tokrat pripisati predvsem izjemno visoki proizvodnji v hidroelektrarnah, ki so skupaj februarja v omrežje poslale 251,5 milijona kilovatnih ur električne energije oziroma za skoraj 100 milijonov kilovatnih ur več kot februarja lani in tako lanske primerjalne rezultate presegle za kar 66,6 odstotka.

Izkupiček iz termoelektrarn, kamor sodi tudi Jedrska elektrarna Krško, pa je februarja znašal 916,1 milijona kilovatnih ur, kar je bilo za 30 milijonov kilovatnih ur oziroma za 3,2 odstotka manj kot februarja lani.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nemejugat
27. 03. 2009 01.04
...industrija manj dela, zato manjša poraba elektrike...
odbogaposlan
26. 03. 2009 18.25
Kdo jo je manj porabil? Talum? Prvi