Gospodarstvo

V Revozu bodo zaradi težav z dobavo iz Japonske odpuščali

Novo mesto, 04. 05. 2011 10.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Revozu bodo zaradi težav pri dobavi elektronike iz Japonske, ki jo je prizadel cunami, prenehali delati v treh izmenah. Začasno bodo zato odpustili okoli 390 agencijskih delavcev in 130 zaposlenih za določen čas.

Proizvodnja v Revozu
Proizvodnja v Revozu FOTO: Miro Majcen

Iz Revoza so sporočili, da bodo zaradi težav pri dobavi elektronskih delov iz Japonske začasno prenehali delati v treh izmenah. Od 23. maja bodo tako začasno ustavili proizvodnjo v nočni izmeni. Zato bodo morali odpustiti okoli 390 zaposlenih prek agencij za posredovanje delavcev in okoli 130 zaposlenih za določen čas. V tovarni še pravijo, da bodo lahko zopet povečali proizvodnjo, ko bo vzpostavljena normalna oskrba z deli iz Japonske.

Kot so še pojasnili v Revozu, se v regiji Sandai, ki sta jo 11. marca prizadela potres in cunami, nahaja tudi večina proizvodnje elektronskih delov. Zaradi naravne nesreče je bila ta dobava prekinjena. V Renaultu so sicer takoj po nesreči ustanovili posebno skupino, ki je bila odgovorna za zagotavljanje oskrbe in obratovanja svojih tovarn po svetu. Vendar ukrepi te skupine niso zadostovali, da bi v Revozu lahko ohranili obseg proizvodnje na trenutni ravni.

Tretja izmena naj bi spet začela delati najpozneje v pol leta

Predsednik območne organizacije Zveze delavskih sindikatov Slovenije Solidarnost in predsednik Revozovega sindikata Slavko Pungeršič je pojasnil, da se je sindikat v torek z upravo Revoza dogovoril, da bo ta pri delavcih nočne izmene odpustila le agencijske delavce, ki so pretežno tujci, in delavce zaposlene za določen čas, med katerimi prevladujejo domačini. Ker tretja izmena zaposluje več delavcev, kot jih nameravajo odpustiti, bodo njihov preostanek prerazporedili v obstoječi izmeni, takoj ko bodo v Revozu vnovič vzpostavili tretjo izmeno, po Pungeršiču v nekaj mesecih do pol leta, pa naj bi najprej zaposlili sedaj odpuščene delavce, je dejal.

Ukinitev tretje izmene v tovarni je po besedah vodstva in sindikalista le začasna.
Ukinitev tretje izmene v tovarni je po besedah vodstva in sindikalista le začasna. FOTO: Reuters

Odpuščeni delavci bodo junija – enako kot drugi Revozovi delavci – dobili izplačan del regresa, vsi po omenjenem premostitvenem obdobju nazaj zaposleni pa bodo ob vnovični zaposlitvi dobili izplačan še preostali del regresa za polno delovno leto, je pojasnil sindikalist. Uprava je omenjeni dogovor podpisala, v Revozu pa si prizadevajo, da bi dobavno vrzel čim prej nadomestili z novimi dobavitelji elektronskih delov ali vrnitvijo Japoncev, je še povedal Pungeršič.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (40)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zalijanc
08. 05. 2011 22.07
zakaj se ne povežete z indijsko tehnologijo in sestavljate električne avtomobile?
Madyy
08. 05. 2011 12.41
Namesto Adencij in zavodov za zaposlovanje bi tam lahko bila tabla in kreda z eno rubliko nekaj kvadratov " Iščem Ponujam ".. Tako si pa na stotine družboslovcev Norce dela iz ubogih delavcev ter jih derejo kot zajce..
resslovenka
06. 05. 2011 08.31
Človeški viri, pridejo in odpadejo.... Je tako, zaradi različnih razlogov...npr. pohlep, napuh in zaplankana miselnost da je delodajalec alfa in omega stvarstva, ki lahko počne s temi viri kar se mu zljubi. Mnogim manjka zgolj zdrave kmečke logike in poštenosti. Taki lahko brez škode takoj zaprejo svoje "štacune". Človeški viri se vedno znajdemo, ko je to potrebno.
Ivan Krzisnik
05. 05. 2011 19.13
Hehe spet jih masirajo posvoje, pač ČLOVEŠKI viri, pridejo in odpadejo!
Madyy
05. 05. 2011 19.07
Še agencije so začele uničevati delavce.. Pa to še svet ni videl..vsak sredi belega dneva z pomočjo države in represije si dela Norca iz Delavcev..
kratko in jasno
05. 05. 2011 11.34
hja, ne vem no, delavci gledate/mo le toliko daleč kolikor vam paše.... čisto slednjega delodajalca obtožujete - izkoriščevanja subvencij, - namernega nepodaljšanja pogodb o zap. za določen čas, - požrešnosti, in še in še bi lahko naštevala ... ne vem no, a se noben ne zamisli, da stanje kot tako v državi resno in kritično, da vsak delodajalec zaposluje in izplačuje plače od proizvodje katero mora iz nečesa sestaviti in kar najbolj pomembno prodati naprej in dobiti denar , denar s katerim izplačuje plače in kupuje surovino v proizvodnjo in seveda s tem ustvarja dobiček , kateri vam gre tok v nos.... ja kaj za vraga naj počne z delavci če nima dela, če robo katero sicer pridni delavci naredijo nima komu prodati oz nima vhoda surovine iz kateri naj bi delavske roke naredili izdelek ??!! ne vem ali nočete razumeti ali ste......, brez veze ...
Kurz Mahl
05. 05. 2011 08.54
Brez skrbi, Renault bo kmalu našel novega, cenejšega, kitajskega dobavitelja elektronike in bo tako ponovno postal kralj odstavnih pasov. Tudi serviserji si že manejo roke.
nikhrast
05. 05. 2011 06.01
Pa saj to ni nič nenavadnega, avto kompanije stalno zapirajo za kakšen teden, prevelike zaloge, poleti pa tudi za nekaj tednov ko rekonstruirajo tovarno. V Severni Ameriki imajo nekatere tovarne isti problem, nobeden pa ne govori o socialni državi tam, samo delavci so si priborili pogodbe kjer dobijo 85% plače če se avto tovarna zapre za kakšen teden. Za pol leta je pa podpora za brezposelnost, okoli $450 na teden, nekaj je, ni pa veliko.
Kiwich
04. 05. 2011 22.42
zaposlili bodo pa take k jim bo prva zaposlitev in bo za usakega delavca pokaseral po 4000€ iz zavoda za zaposlovanje. zakon ki ustreza delodajalcem
Kiwich
04. 05. 2011 22.40
izteka se 2 letno zaposlovanje za določen čas, kar pomen da bi moral zaposlit za nedoločen čas, in tega pač nočejo, zaposlili jih bodo pa spet čez kake 3 mesce. V tem je fora.
izzyone
04. 05. 2011 22.05
Potem jih pa naj naročijo v litostroju.
tali?ni tom
04. 05. 2011 21.36
le zakaj francozi tako zavzeto napadajo libijo?? zato ker BO TAM POCEN DELOVNA SILA!!!!!!!!!!!!! mi bomo pa izvisel
Jožajoža
04. 05. 2011 21.33
V Revozu bodo zaradi težav z dobavo iz Japonske odpuščali.NASLOV BI SE MORA GLASITI: v SLOVENIJ bodo zaradi težav v državi odpuščali v javnem sektorju.
gordo
04. 05. 2011 20.54
zelo zanimivo
Odpri.oci
04. 05. 2011 20.26
Zanimivo, da je "delov" zmanjkalo samo za Revoz.... medtem ko tovarne v Franciji delajo z polno paro in jim delov, tudi japonskih, prav nič ne primankuje !!!! . In ta Revoz je pred kakim letom in pol (že v Pahorjevi vladi) v višini nekaj deset mio eurov.... . In tudi dober mesec nazaj (konec marca) so zopet "zaprosili" za državno subvencijo..... . Na tak način, da bi mi CELOTNE PLAČE IN NABAVNE STROŠKE pokrivala država s subvencijami.... prihodke od prodaje bi pa trpal v svoje žepe..... tako tudi opici ne bi bilo težko voditi podjetja.... z dobičkom !!!!! . Najprej jim je "država" oz. smo jim davkoplačevalci ZGRADILI oz. plačali linijo za proizvodnjo twinga.... potem so dobili na milione za "skrajšan delovni čas"... (ob treh izmenah ?????), sedaj jim bomo davkoplačevalci zgradili oz. plačali še cca pol miliarde vredno linijo za "wind"..... Ob dejstvu, da za "izvožene" avtomobile drčava ne dobi niti centa DDV-ja.... še več.... celo vračati ga mora.... in ob dejstvu, da vsaki dve leti Slovenija "šenka" reanultu na desetine milionov eurov raznih subvencij..... je potem kaj čudnega, da zmanjkuje že celo za birokratske plače ?????
factory
04. 05. 2011 18.33
čudno nikjer ne piše da bi direktorja odpustli povsod odpuščajo samo delavce nikogar iz pisaren ne odpustijo ma joj kam vse to vodi
cvekalo
04. 05. 2011 17.03
Salinas 04.05.2011, 14:01 V avtomobilski industriji ni možno zamenjati dobavitelja čez noč.
jani666
04. 05. 2011 15.12
vezuv
04. 05. 2011 15.10
SuperVeloce - kaj hodiš v državno podjetje delat, pojdi med podjetnike, ko jim tako zavidaš. Takrat boš vsaj videl in vedel KAKO SE DELA. Ja podjetnik mora misliti naprej kako bo svoje izdelke prodal... zaposlen je 24 h na dan, svetke in petke, ti pa hodiš lepo na šiht, oddelaš 8 ur in daš možgane na pašo. Bejži hitro med podjetnike.
SuperVeloce
04. 05. 2011 14.59
Vidite, kako lepo je podjetnikom in ostali gol.azni, ker lahko izkoriščajo pogodbe za določen čas... in nekateri ste na referendumu dali glas za malo delo. HA!