Gospodarstvo

V stečajnem postopku Peka priznanih osem milijonov evrov terjatev

Tržič, 23. 05. 2016 13.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Upniki tržiškega Peka so prijavili 589 terjatev v skupni višini skoraj 11 milijonov evrov, stečajna upraviteljica pa jih je priznala za dobrih osem milijonov evrov. Najvišje terjatve imajo med drugim banke. Blagovna znamka Peko je ocenjena na 374 tisoč evrov.

Stečajna upraviteljica je priznala dobrih osem milijonov evrov terjatev.
Stečajna upraviteljica je priznala dobrih osem milijonov evrov terjatev. FOTO: Miro Majcen

Upniki tržiškega Peka so prijavili 589 terjatev v skupni višini skoraj 11 milijonov evrov, od tega 3,2 navadnih, 2,1 prednostnih in 5,4 milijona evrov zavarovanih terjatev. Stečajna upraviteljica Tadeja Tamše je v osnovnem seznamu preizkušenih terjatev, ki je objavljen na spletni strani Ajpesa, priznala za 8,1 milijona evrov terjatev.

Rok za prijavo terjatev se je iztekel 21. aprila, tri mesece od začetka stečajnega postopka. Najvišje terjatve so med drugim podali NLB, Gorenjska banka, SKB banka, DSU, PGP Inde, Peko Split, Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije, Občina Tržič, BTC Ljubljana, Poslovni sistem Mercator in Finančna uprava RS. Visoke prednostne terjatve pa so podali zaposleni zaradi neizplačanih odpravnin in plač.

Stečajna upraviteljica je priznala skoraj vse prednostne terjatve v vrednosti 2,1 milijona evrov in vse pogojne terjatve v vrednosti 160.000 evrov. Od 3,2 milijona evrov prijavljenih navadnih terjatev jih je priznala 1,7 milijona, 1,5 milijona jih prereka, od 5,4 zavarovanih terjatev pa jih je priznala 4,1 milijona, 1,3 milijona evrov jih prereka.

Blagovna znamka vredna 374 tisoč evrov

Oprema in stroji Peka so ocenjeni na 380 tisoč evrov.
Oprema in stroji Peka so ocenjeni na 380 tisoč evrov. FOTO: Miro Majcen

Na spletni strani Agencije RS za javnopravne evidence in storitve je bila v petek objavljeno tudi otvoritveno poročilo, v katerem so zapisane ugotovitve glede Pekovega premoženja. Blagovna znamka Peko je ocenjena na 374.000 evrov, predvideva pa se, da jo bo glede na dolgoletno tradicijo in uveljavljen položaj na območju Slovenije in ostalih držav nekdanje Jugoslavije mogoče unovčiti.

Zemljišča in zgradbe Peka so po likvidacijski vrednosti ocenjene na 3,5 milijona evrov, nepremičnin brez hipotek pa je le za 310.000 evrov. Nepremičnine v vrednosti 410.000 evrov na območju Srbije in Kosova niso vse lastniško urejene, DSU pa ima nanje prijavljeno izločitveno pravico.

Oprema in stroji so ocenjeni na 380.000 evrov, zaloge materiala in končnih izdelkov pa so ocenjeni na 1,2 milijona evrov. Vrednost poslovnega deleža Peka v PGP Inde je ocenjena na 680.000 evrov. Stanje premoženja Peka na območju nekdanje Jugoslavije pa še ni dokončno ugotovljeno, pojasnjuje stečajna upraviteljica.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.