Gospodarstvo

V stečaju Aha Mure prijavljenih za 116,5 milijona evrov terjatev

Murska Sobota, 24. 09. 2014 14.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V stečaju Aha Mure je svoje terjatve prijavilo 71 upnikov. Večmilijonske terjatve so prijavile banke, zaposleni ter tudi nekdanja solastnica Mojca Lukančič s podjetji iz skupina Aha, ki jih obvladuje.

V stečaju Aha Mure je 71 upnikov prijavilo za 116,5 milijona evrov terjatev. Od tega je stečajni upravitelj Stevo Radovanović priznal za 31,7 milijona evrov terjatev, za 20,1 milijona evrov je delno ali v celoti prerekanih terjatev, pogojno priznanih pa je za 64,6 milijona evrov terjatev, kaže danes objavljeni osnovni seznam preizkušenih terjatev.

Med drugim je v stečaju večmilijonske terjatve prijavila nekdanja solastnica Aha Mure Mojca Lukančič. Kot odvetnica je prijavila za 5,8 milijona evrov navadnih terjatev, ki izhajajo iz poroštva za kredit NLB, stečajni upravitelj pa je terjatev pogojno priznal. Prav tako je stečajni upravitelj pogojno priznal terjatev Lukančičeve v višini 8,7 milijona evrov, ki izhaja iz poroštva za kredit NLB v povezavi z državno subvencijo, je razvidno iz osnovnega seznama preizkušenih terjatev, ki je danes objavljen na spletnih straneh Agencije za javnopravne evidence in storitve.

Mura
Mura FOTO: POP TV

Večmilijonske terjatve so prijavila tudi nekatera podjetja iz skupine Aha, ki jo obvladujeta Lukančičeva in Nigel Peter Buxton. Med drugim so jih prijavili Holding družbe Aha Skupina, Aha Emmi, Aha Plastik, Aha Secaplast, Aha EMS in Aha Hoja, vse v povezavi s poroštvom za kredit NLB, stečajni upravitelj pa je terjatve pogojno priznal.

Med večje upnike Aha Mure spadajo državne institucije in banke. Med drugim je Davčna uprava RS prijavila terjatev v višini skoraj treh milijonov evrov, ki je priznana, prav tako je priznana zavarovana terjatev v višini sedmih milijonov evrov ministrstva za gospodarstvo iz naslova državne subvencije.

Probanka je prijavila terjatev v višini dobrega milijona evrov, ki jo stečajni upravitelj v večjem znesku prereka. NLB je prijavila terjatve v skupni višini več kot 5,8 milijona evrov, ki so večinoma priznane. Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje je prijavil prednostno terjatev v višini dobrega dva milijona evrov, ki je priznana, prav tako je priznana prednostna terjatev Zavoda za zdravstveno zavarovanje v višini 1,1 milijona evrov.

Gorenjska banka je prijavila zavarovano terjatev v višini dveh milijonov evrov, ki je priznana, prerekana pa je ločitvena pravica, podobno je pri terjatvi Banke Koper, prav tako v višini dveh milijonov evrov.

Delavci so prijavili za 6,2 milijona evrov terjatev, od tega je za 5,3 milijona evrov prednostnih terjatev, ostalo so navadne terjatve, vse terjatve pa je stečajni upravitelj priznal. Aha Mura je ob stečaju 23. maja letos imela 1138 zaposlenih, od tega ima trenutno t.i. zdravo jedro še 452 zaposlenih, dodatnih deset delavcev je zaposlenih na mestih strokovnih služb.

Stečajni upravitelj v prav tako danes objavljenem načrtu poteka stečajnega postopka Aha Mure še ne more natančno napovedati, kdaj bi se lahko zaključil stečajni postopek, saj je to odvisno od unovčenja premoženja in poteka pravdnih postopkov pred sodišči.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

evasle
25. 09. 2014 15.51
+14
Primejo jih naj že enkrat in imajo tako dolgo zaprte, da bodo prinesli nazaj naš denar, plačan od naših davkov... pred stečajem je dobila Mura milijone za "zagon in druge nesmisle"... kje je denar?? Zgleda, da bomo tele kriminalce morali sami lovit po cestah in po svoje obračunat z njimi...
odpisan2x
24. 09. 2014 17.38
+23
to ni za pod rubriko gospodarstvo-uvedite rubriko grozljivke
4krogci
24. 09. 2014 16.53
+5
Trenutno ma objavleno ponudbo za osebnega šoferja. 5000€ na mesec fiksno, je pa res da si na razpolago 24ur na dan non stop!
galiot
24. 09. 2014 15.37
+24
Tako se je in se dogaja z veliko podjetji v državni lasti,posamezniki obogatijo na račun cele Slovenije ,vse te pomoči države ,pravzaprav vseh nas je pristal v žepih posameznikov.To je praksa in ni za pričakovat kaj dobrega saj zaenkrat ne kajti vse je zastrupljeno z pohlepom..Država da te kap...
renovatio
24. 09. 2014 15.13
+23
carsko, oguljufaš delavce podjetje daš v stečajni postopek....denar pa v lasten žep.....i love u slovenija...
binmister
24. 09. 2014 15.47
+10
renovatio-------- ja tako so naredili zakone saj država jim dela uslugo da lahko kradejo
hinko.murovec@siol.net
24. 09. 2014 15.08
+36
No punca je za hece. Gospa solastnica, ki je dobesedno skupaj z Radičevo nategnila Slovenijo za nekaj miljončkov bo sedaj po vsem fiasku in lopovščinah še dodatno izcuzala iz te Slovenije par miljončkov ITD. . A ni nikogar zdrave pameti, da bi to ženšče in njenega Angleža pošteno prezračil in jima odvzel vse kar sta nagoljufala ??