Gospodarstvo

V Telekomu nadaljujejo s privatizacijo

Ljubljana, 18. 04. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Privatizacijo Telekoma Slovenije bi začasno ustavili in počakali na ugodnejše razmere, če ne bi bilo problematike vračanja vlaganj v javno telekomunikacijsko omrežje, je povedal državni sekretar na ministrstvu za informacijsko družbo Tomaž Kalin.

S tem se je odzval na pisanje današnjega časnika Finance, ki navaja trditev predsednika nadzornega sveta Telekoma Leonarda F. Peklarja o nameravani začasni zaustavitvi privatizacije družbe. Za začasno prekinitev naj bi se odločili predvsem zaradi neuspeha, ki so ga doživeli Čehi pri poskusu prodaje njihovega telekoma.

Telekomove zastave
Telekomove zastave FOTO:

Prva faza privatizacije je povezana z vračanjem vlaganj

"Razmere v telekomunikacijski panogi niso ugodne, zato bi bilo s prodajo dela državnega deleža v slovenskem telekomu v teh okoliščinah smiselno počakati. Vendar pa je izvedba prve faze privatizacije povezana z vračanji vlaganj, zato privatizacije ne nameravamo zaustaviti," je povedal državni sekretar na ministrstvu za informacijsko družbo Tomaž Kalin.

Predlog zakona o vračanju vlaganj je predviden za obravnavo po hitrem postopku na potekajoči redni seji DZ, na katero so ga prestavili z marčne seje. Predlog v sedanji obliki predvideva vračanja upravičencem, ki so v obdobju do začetka leta 1995 za telefonski priključek plačali bistveno več kot ostali - teh je okoli 150.000 -, v višini od 20 do 40 odstotkov osnove. V tem primeru bi skupna višina vračil, ki bodo izplačana v breme privatizacije Telekoma, znašala okoli 10 milijard tolarjev.

Predstavniki združenja upravičencev pa vztrajajo pri 80-odstotnem vračanju osnove, kar bi pomenilo več kot 20 milijard tolarjev vračil. V združenju napovedujejo, da bodo v primeru neugodne zakonske rešitve začeli zbirati podpise za referendum.

Za načrtovano privatizacijo Telekoma Slovenije, v katerem ima država 66,5-odstoten delež, razplet prvega kroga prodaje 51-odstotnega državnega deleža v češkem telekomu ni spodbuden. Cena, ki sta jo ponudila oba konzorcija, je bistveno nižja od pričakovanj češke vlade. Poleg tega konzorcija sestavljajo predvsem finančni vlagatelji in ne strateški partnerji, ki bi poleg svežega kapitala v podjetje vložili tudi znanje.

Vlada naj bi strategijo privatizacije Telekoma, katere predlog pripravljajo na ministrstvu za informacijsko družbo, prilagodila razmeram na telekomunikacijskem trgu. Kot je danes znova zatrdil državni sekretar, naj bi po pripravah v letošnjem letu prva faza privatizacije stekla leta 2003.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja