Gospodarstvo

Vam podjetje plačuje prispevke?

Ljubljana, 28. 10. 2009 12.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Špela Zupan
Komentarji
29

Viator & Vektor je zaradi likvidnostnih težav prispevke za socialno varnost res poravnal z zamudo. A družba še zdaleč ni edina, ki ali ne plačuje prispevkov ali pa je Dursov dolžnik.

Na Dursu ne razkrivajo, katera podjetja so njihovi dolžniki. Podatki o 52.000 slovenskih delavcih, ki jim delodajalec ni plačeval prispevkov, pa so iz 5. oktobra. ''Zadeve se vsak dan spreminjajo, nekateri plačujejo, drugi ne,'' je pojasnil Iztok Verdnik z Dursa.

"Žrtev" finančne nediscipline je tudi Durs.
"Žrtev" finančne nediscipline je tudi Durs. FOTO: Reuters
Lani je bilo v Sloveniji 2,57 milijona davčnih zavezancev (fizične osebe, samostojni podjetniki in pravne osebe). Od tega je bilo pravnih oseb 111.194.

Vsak delavec se lahko oglasi na svojem davčnem uradu, kjer izpolni obrazec z zahtevo za pridobitev podatkov, ali ima plačane prispevke. Vlogo mora praviloma oddati osebno, lahko pa jo z njegovim pooblastilom v njegovem imenu zanj vloži tudi kdo drug. Identificirati se mora z osebnim dokumentom, priložiti pa mora še svojo davčno številko.

Če delodajalec prispevkov ne poravna, Durs ukrepa proti njemu kot dolžniku. Delodajalec namreč od bruto plače obračuna prispevke za socialno varnost, kar seveda prikaže tudi na izplačilni listi. Zatakne pa se, če prispevki niso tudi dejansko plačani. Durs takrat najprej opozori delodajalca, ki lahko zaprosi za obročno odplačevanje. Večinoma dolžnikov plača že po opozorilu, prav tako vsi ne dolgujejo celotne obveze, temveč le del. ''Težko bi rekli, da zavezanec, ki dolguje na primer 950 evrov, ne plačuje prispevkov, če gre za veliko podjetje z na primer 3000 zaposlenimi,'' pojasnjuje Verdnik.

Zaradi finančne krize je neplačil prispevkov več, prav tako narašča število vlog za odloženo plačilo ali obročno odplačevanje. Na Dursu opažajo, da je vse več likvidnostnih težav. Tudi Gospodarska zbornica je pred kratkim objavila anketo, v kateri je približno 70 odstotkov anketiranih priznalo likvidnostne težave, ki so delno povezane z neplačilno disciplino. Zato so ''dacarji'' postavili zgornjo mejo 4000 evrov. Spisek najhujših neplačnikov, ki dolgujejo nad 4000 evrov, dvakrat letno pošiljajo vladi in državnemu zboru. ''In 5. oktobra je bilo 3081 podjetij, ki so Dursu dolgovala nad 4000 evrov in skupno zaposlovala 52.808 delavcev. Vendar, kot rečeno, situacija se dnevno spreminja,'' je še poudaril Verdnik.

Zamujal tudi Viator & Vektor

Med neplačniki prispevkov je bil tudi Viator & Vektor. ''Tako kot večina slovenskih podjetij se tudi v Skupini Viator & Vektor soočamo s težavami na področju likvidnosti. Kljub temu se trudimo in usmerjamo aktivnosti v sprotno poravnavanje zakonsko opredeljenih obveznosti. Pri tem posebno pozornost posvečamo rednemu izplačevanju plač in poravnavanju zakonsko opredeljenih obveznosti, ki jih imamo kot gospodarski subjekt do zaposlenih in države,'' so sporočili iz družbe.

''Zato so plače v Skupini Viator & Vektor izplačane redno, zaradi uravnavanja likvidnosti pa smo zamaknili plačilo prispevkov za socialno varnost. Kljub temu je dinamika plačevanja obveznosti iz naslova prispevkov za zaposlene v skladu z zakonodajo. Družbe Skupina Viator & Vektor, Viator & Vektor Logistika in Viator & Vektor Storitve imajo poravnane obveznosti do Davčne uprave iz naslova prispevkov za zaposlene. Navedbe v nekaterih medijih so očitno uperjene proti dobremu imenu družb skupine Viator & Vektor in povzročajo poslovno škodo družbi in zaposlenim,'' so dodali.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (29)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nicor
18. 02. 2010 21.29
Pa zakaj plačujemo ta DURS? Operirajo z štiri mesece starimi podatki v današnji računalniški dobi !! V toliko kritiziranih časih je SDK (služba družbenega knjigovodstva - za mlajše) sproti vedela, kdo ni plačal prispevkov in vsi računovodje so se bali blokade načrtovali plačila. Da naj zdaj posameznik z osebno izkaznico in davčno številko hodi po DURSu in vlaga neke zahtevke!? Pa lepo vas prosim, mar vsak mesec, mogoče dvakrat letno ali kako ? Začnite že delati svoje delo in nehajte kvasit o davčnih tajnostih in podobne bedarije! Sicer pa, zaradi napake pri plačilu dolgujem davkariji 10 centov, mogoče mi pošljejo opomin, ko bodo usklajevali salde.
Klizma
29. 10. 2009 10.51
+1
Koga ščiti državna institucija DURS se tukaj lepo vidi ! ! ! Ko pa bodo ti ljudje čez leta ugotovili, da njihovih penzij ni, in pristali na eksistenčni margini, pa to ne bo več davčna tajna ???!!! Pristali bodo na naših ramenih !!!!! ! KOGA ŠČITIJO?!!???? SMRDLJIVI KAPITAL IN NJEGOVE LASTNIKE !!!! SAJ JE VENDAR JASNO, DA TO NE MORE BITI DAVČNA TAJNA - VEDETI - JE OSNOVNA PRAVICA DELAVCEV!!!
Klizma
29. 10. 2009 10.30
par tisoč ljudi na DURS - samo po informacijo ! ! ! Se bodo hitro zganili !!!! Pa še to - to so njihove zajamčene pravice - kdo jim bo plačal prevoz in ev. dan odsotnosti z dela . - kar bi jim po zakonu moralo pripadati ! ! ! B O L A N A DRŽAVA !!!!! Da so take informacije lahko davčna tajna ? ? ? B O L A N A DRŽAVA NA KVADRAT!!!!!!!!!!
resslovenka
29. 10. 2009 08.13
Veliko zajedene gnilobe je tudi v podjetju Viator in Vektor, se bo še dosti pisalo in slišalo na to temo. Nezadovoljstvo zaposlenih že dosega kritično mejo. O tem koliko delavcev so tam odpustili še ni prišlo v javnost. Le zakaj. Ker je nekdo, ki vso zadevo vodi tudi predsednik GZS, ki tudi sam ne plačuje prispevkov za svoje delavce? Res sramota. So to "možgani" slovenskega menedžmenta? Slabo se nam piše, zares slabo, ker opravičila za takšno enostavno ni.
mali_mali
29. 10. 2009 08.11
Mene ne zanima preteklost in preštevanje kosti. Pomembno je to in sedaj ko se še da nekaj ukrepat. kako DURS dopušča da se prispevki ne plačujejo? Če prispevki ne bi bilo plačani bi bilo potrebno blokirati račun in potem odvesti vse dajatve delodajalca. Država niti ne ve kako butasto izpada ko se spreneveda in se čudi da nekdo več let ne odvaja potrebnih dajatev. Prava aroganca! Še nihče ni odgovarjal zato. Potem pa vse pade na ramena davkoplačevalcev ko vlada pokriva nesposobnost sistema. Tovrstnko kupovanje socialnega miru bo kratkega daha. Volitve pridejo okoli in morda bo zmagal tisti ki bo obljubljal da bo raja dobila plačano tisto kar ji pripada. Raja? Ja, gospodje so že tako poskrbeli zase.
d3nta
29. 10. 2009 06.59
+2
Zakaj ne obstaja spletna stran, kjer bi delavec preveril, ali ti podjetje nakazuje prispevke, ali pa ti jih samo trga in nič ne nakaže?
jaka64
29. 10. 2009 00.15
Ma, ukinejo nej prispevke, se vsaj brezdelna banda ne bo napajala z našim denarjem. Obenem pa naj še ukinejo "obvezno prostovoljno članstvo" v GZS, ki ravno tako ne naredi nič za svoje člane, razen pobiranja članarin. Opravljanje dejavnosti v RS nima nobene varovalke. Državljani manj razvitih držav nam povzročajo nelojalno konkurenco. _frucika_ v EU se nič ne splača. Več ko delaš, več moraš pobrati DDV za državo. Marže so 5-10%, DDV pa založiš za državo 20%.
_frucika_
28. 10. 2009 23.37
BLINKETTA to da ti po 14-ih dneh zablokirajo račun zaradi neplačanih prispevkov (za s.p.), to ni res! Po 14-ih dneh mogoče prejmeš obvestilo, zablokirajo ti ga pa šele po 30-ih dneh. Drugače se pa strinjam s teboj da so res dvojna merila, poleg tega da je obdavčevanje pr sp-jih veliko višje kot pri d.o.o., d.d., d.n.o.,... Danes se ne izplača več imeti s.p., ti časi so minil.
Mira Ornik
28. 10. 2009 21.37
Če kot samostojni podjetnik zamudiš plačilo svojih lastnih prispevkov (!!!) napr. za 14 dni, ti davčna avtomatsko blokira račun in si vzame svoje. Istočasno te nažene še zdravnik, čes da nisi več zdravstveno zavarovan. Kako lahko neko podjetje ne plača prispevkov za delavce po več let brez, da davčna ukrepa in kdorkoli v zdravstvu to ugotovi? Dvojna merila? Korupcija?
periot
28. 10. 2009 21.20
To vse pa naša gnila država dovoli pa ne da ne vedo kaj se dogaja???
kolesar111
28. 10. 2009 21.00
Mogoče veste koliko podjetij ima Pavček?Tudi voznikom je znižal plače za od 300-500eur na mesec protizakonito pa se nič ne govori in piše,sebi je pa kupil jahto,ki ima preko 30m za bogatih 4,5 milijonov eur za prispevke pa nimajo.Tako pa tako je Viator dolžan vse naokoli pa se nič ne govori.Banda pokvarjena.
mima09
28. 10. 2009 20.41
DULE82 Razumem, poznam precej primerov. Delavci iz Bosne so srečni, da zaslužijo za njihove razmere kar precej ( za naše seveda slabo ), potem verjetno pošiljajo denar domov, garajo od jutra do večera, so tiho kot miške in prenašajo izkoriščanje ( v nasprotnem jim verjetno delodajalec grozi z izgonom iz države oziroma nepodaljšanjem vize ). Ti delavci ga ne bodo nikoli prijavili, žal. In, če bi ga prijavil ti, mi verjemi, da jim ne bi naredil usluge.
sarcy65
28. 10. 2009 20.27
MIMA09 GRE ZA GRADBENIKA KO MA FOLK IZ BOSNE PA DELAJO OD JUTRA DO MRAKA. NIKAMOR NE MOREJO OB 10 DOBIJO EN SENDVIČ ZUA ČEZ CEL DAN. PA ŠE VEČJE SVINJARIJE PELJE.
mima09
28. 10. 2009 20.08
crysis, optimist! Čez 30 let bo pokojnina, ki jo boš dobil znašala max 200 evrov, ker za več ne bo denarja ( in ker se bo osnova za izračun vsako leto spreminjala pač v skladu z luknjo v proračunu ). DULE82 dokler inšpekcija nima prijave, ne more nič. Delavci, ki čakajo že 4 mesece na plačo, bi ga morali ovaditi.
mali_M
28. 10. 2009 19.50
Tako je to, če se med sabo poznajo pravi ljudje.
crysis
28. 10. 2009 19.34
kakšna penzija folk spiz je zmeri bolj v ***** če hočte vidt penzijo šparat ker navjo mel čez 30 let nič če pa bodo imeli bote dobili minimalno se prav 400 evrov pol bo pa spet jok pa stok
sarcy65
28. 10. 2009 19.16
vem za privatnika ko že 4 mesece zamuja z plačo! pa so lahko vsi sam tiho.dodatkov pa valda da niti nima namena plačevat je pa tuji državljan. pravzaprav firma niti ni registrirana, kje so sedaj inšpekcije???
mima09
28. 10. 2009 19.07
svulo, prav imaš! Samo nekaj si pozabil-a! Tvojo mamo bodo zablokirali za 100 evrov in ji nabili obresti, zaračunali deblokado... tistim, ki so pa dolžni tisoče in tisoče pa bodo po par letih dolg odpisali, ker je firma tako "uboga", da direktor dobi "samo" še 20.000 evrov plače; kje za božjo voljo naj še vzamejo za prispevke! Ti podatki bi morali biti javni! Prispevki za najnižjo plačo znesejo okoli 230 evrov ( pa verjetno ne gre samo za najnižje plače ), množimo z 52.000 in z rezultatom pokrijemo par odpravnin, poslanska nadomestila, nagradimo stečajne upravitelje...
odbogaposlan
28. 10. 2009 17.55
zdej bomo pa mel penzijsko reformo, ker je prevelka luknja, ker ne plačuejo prispevke, da bomo delal do 65 leta, 70 leta al groba do groba! mafizoti tajkunski in politični!
odbogaposlan
28. 10. 2009 17.53
To je bil tisti, ki so ga rezal kot salamo, pa Drobnjakarski, so ukinil to, te pripsevke, pa delavske knjižice, pa tisit podjetni nič kaj skorumpirani Simčiččip.