Vam podjetje plačuje prispevke?

Viator & Vektor je zaradi likvidnostnih težav prispevke za socialno varnost res poravnal z zamudo. A družba še zdaleč ni edina, ki ali ne plačuje prispevkov ali pa je Dursov dolžnik.

Na Dursu ne razkrivajo, katera podjetja so njihovi dolžniki. Podatki o 52.000 slovenskih delavcih, ki jim delodajalec ni plačeval prispevkov, pa so iz 5. oktobra. ''Zadeve se vsak dan spreminjajo, nekateri plačujejo, drugi ne,'' je pojasnil Iztok Verdnik z Dursa.

Evro

"Žrtev" finančne nediscipline je tudi Durs. (Foto: Reuters)

Lani je bilo v Sloveniji 2,57 milijona davčnih zavezancev (fizične osebe, samostojni podjetniki in pravne osebe). Od tega je bilo pravnih oseb 111.194.

Vsak delavec se lahko oglasi na svojem davčnem uradu, kjer izpolni obrazec z zahtevo za pridobitev podatkov, ali ima plačane prispevke. Vlogo mora praviloma oddati osebno, lahko pa jo z njegovim pooblastilom v njegovem imenu zanj vloži tudi kdo drug. Identificirati se mora z osebnim dokumentom, priložiti pa mora še svojo davčno številko.

Če delodajalec prispevkov ne poravna, Durs ukrepa proti njemu kot dolžniku. Delodajalec namreč od bruto plače obračuna prispevke za socialno varnost, kar seveda prikaže tudi na izplačilni listi. Zatakne pa se, če prispevki niso tudi dejansko plačani. Durs takrat najprej opozori delodajalca, ki lahko zaprosi za obročno odplačevanje. Večinoma dolžnikov plača že po opozorilu, prav tako vsi ne dolgujejo celotne obveze, temveč le del. ''Težko bi rekli, da zavezanec, ki dolguje na primer 950 evrov, ne plačuje prispevkov, če gre za veliko podjetje z na primer 3000 zaposlenimi,'' pojasnjuje Verdnik.

Zaradi finančne krize je neplačil prispevkov več, prav tako narašča število vlog za odloženo plačilo ali obročno odplačevanje. Na Dursu opažajo, da je vse več likvidnostnih težav. Tudi Gospodarska zbornica je pred kratkim objavila anketo, v kateri je približno 70 odstotkov anketiranih priznalo likvidnostne težave, ki so delno povezane z neplačilno disciplino. Zato so ''dacarji'' postavili zgornjo mejo 4000 evrov. Spisek najhujših neplačnikov, ki dolgujejo nad 4000 evrov, dvakrat letno pošiljajo vladi in državnemu zboru. ''In 5. oktobra je bilo 3081 podjetij, ki so Dursu dolgovala nad 4000 evrov in skupno zaposlovala 52.808 delavcev. Vendar, kot rečeno, situacija se dnevno spreminja,'' je še poudaril Verdnik.

Zamujal tudi Viator & Vektor

Med neplačniki prispevkov je bil tudi Viator & Vektor. ''Tako kot večina slovenskih podjetij se tudi v Skupini Viator & Vektor soočamo s težavami na področju likvidnosti. Kljub temu se trudimo in usmerjamo aktivnosti v sprotno poravnavanje zakonsko opredeljenih obveznosti. Pri tem posebno pozornost posvečamo rednemu izplačevanju plač in poravnavanju zakonsko opredeljenih obveznosti, ki jih imamo kot gospodarski subjekt do zaposlenih in države,'' so sporočili iz družbe.

''Zato so plače v Skupini Viator & Vektor izplačane redno, zaradi uravnavanja likvidnosti pa smo zamaknili plačilo prispevkov za socialno varnost. Kljub temu je dinamika plačevanja obveznosti iz naslova prispevkov za zaposlene v skladu z zakonodajo. Družbe Skupina Viator & Vektor, Viator & Vektor Logistika in Viator & Vektor Storitve imajo poravnane obveznosti do Davčne uprave iz naslova prispevkov za zaposlene. Navedbe v nekaterih medijih so očitno uperjene proti dobremu imenu družb skupine Viator & Vektor in povzročajo poslovno škodo družbi in zaposlenim,'' so dodali.

Prenesi v

Zgodba: Finančna kriza

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 29
nicor 18.02.2010 21:29:03
Pa zakaj plačujemo ta DURS? Operirajo z štiri mesece starimi podatki v današnji računalniški dobi !! V toliko kritiziranih časih je SDK (služba družbenega knjigovodstva - za mlajše) sproti vedela, kdo ni plačal prispevkov in vsi računovodje so se bali blokade načrtovali plačila. Da naj zdaj posameznik z osebno izkaznico in davčno številko hodi po DURSu in vlaga neke zahtevke!? Pa lepo vas prosim, mar vsak mesec, mogoče dvakrat letno ali kako ? Začnite že delati svoje delo in nehajte kvasit o davčnih tajnostih in podobne bedarije! Sicer pa, zaradi napake pri plačilu dolgujem davkariji 10 centov, mogoče mi pošljejo opomin, ko bodo usklajevali salde.
Več komentarjev