Gospodarstvo

Vegrad: Pogajanj ni bilo

Ljubljana, 22. 02. 2010 07.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Napovedanih pogajanj med vodstvom podjetja Vegrad in predstavniki zaposlenih po celodnevnem čakanju na koncu ni bilo. Podjetje pa se je zaradi štiridnevne zamude pri izplačilu januarskih plač za 200 delavcev znašlo v prekršku.

Vodstvo podjetja Vegrad in predstavniki zaposlenih bi morali danes nadaljevati pred tednom dni prekinjena pogajanja. A po celodnevnem čakanju sploh niso sedli za pogajalsko mizo. Še preden je v javnost prišla informacija, da pogajanj ne bo, je neuradno krožilo, da so pogajanja vprašljiva, saj je eden od vodilnih pogajalcev na dopustu.

Na sestanku naj bi sicer govorili tudi o časovnih rokih za izplačila še neporavnanih obveznosti, saj družba zaposlenim dolguje še del lanskega regresa, režijskim delavcem pa tudi del decembrskih plač. Januarske je večina zaposlenih dobila v petek.

Družba je v petek namreč zagotovila likvidnostna sredstva za izplačilo obveznosti do zaposlenih za januar. Plače je dobilo 1500 zaposlenih v Vegradovih družbah, za preostalih 200 pa je vodstvo družbe napovedalo, da jih bodo dobili v začetku tega tedna. Podjetje je po zagotovilih vodstva prejšnji teden poravnalo tudi vse še neporavnane anuitete posojil zaposlenih za december.

Ker so pogajanja odpovedana, ni jasno, kdaj bodo delavci denar dobili in ni jasno, koliko časa bodo še tako negotovi glede mesečnih plač, ki jim pripadajo.

Kazen od 750 do 2.000 evrov

Zaradi štiridnevne zamude pri izplačilu januarskih plač za dvesto delavcev pa se je podjetje že znašlo v prekršku in jih bo pod drobnogled vzel delovni inšpektorat. "Šli bomo v inšpekcijski pregled, poskušali ugotoviti, ali to tudi zares drži in če drži, potem bomo ukrepali v skladu z zakonom, kar v tem konkretnem primeru pomeni, da bomo speljali prekrškovni postopek," je dejal glavni inšpektor za delo Borut Brezovar.

Za prekršek, ko delodajalec ne izplača plače do 18. v mesecu, je zagrožena denarna globa od 750 do 2.000 evrov. Inšpektor Brezovar ni povedal, kdaj bodo postopek začeli in koliko časa bo trajal. Vprašanje pa je, koliko bo sploh učinkovit, saj je zagrožena kazen razmeroma nizka.

Vegrad
Vegrad FOTO: POP TV

Pripravljajo program prestrukturiranja

Direktorica Vegrada Hilda Tovšak je sicer v intervjuju za Finance dejala, da bo Vegrad do septembra prodal vsa stanovanja v Celovških dvorih. Kot še obljublja, bodo cene občutno nižje. "Do konca marca bomo končali gradnjo Celovških dvorov z vsemi 833 stanovanji in pridobili uporabno dovoljenje. Niti malo me ni strah, da se projekt ne pokrije. Še dobiček bomo imeli,“ je dejala Tovšakova za Finance.

Predvidoma v tem tednu bo vodstvo družbe, kot je v petek napovedala direktorica Hilda Tovšak, na novinarski konferenci predstavilo osnutek načrta prestrukturiranja ter naslednje korake družbe.

Kot je poudarila v intervjuju za Finance, popolnoma verjame v obstoj Vegrada, a v zmanjšanem obsegu. V Vegradu pripravljajo program prestrukturiranja, tako kadrovskega, organizacijskega kot finančnega, je dejala Tovšakova. "Vegrad se bo skrčil, ker ni več investicij in potreb za 1.700 ljudi. Junija bo Vegrad zaposloval veliko manj delavcev. Vse nepotrebno premoženje bomo prodali, denimo domove za starostnike, katerih lastniki smo. Vse, česar ne potrebujemo, bomo prodali. Marsikje bomo rezali stroške.“

Preberite še: Bo "razprodaja" Hilde Tovšak zdaj končno prinesla cenejša stanovanja?

Hilda Tovšak
Hilda Tovšak FOTO: POP TV

Pomoč države?

Dnevnik je sicer poročal, da želi Vegrad od države pridobiti poroštvo za najem posojila v višini 10 milijonov evrov s šestmesečnim moratorijem na odplačilo in triodstotno obrestno mero. Poleg zavarovanj naj bi bila osebno poroštvo pripravljena ponuditi tudi Tovšakova.

Minister za gospodarstvo Matej Lahovnik je že prejšnji teden dejal, da se država ne bo vpletala. "Če gradbena podjetja pričakujejo, da bo intervenirala država, je to iluzija. Če bi uvedli kakršne koli subvencije, bi to pomenilo le vpihavanje dodatnega zraka v že dolgo časa napihnjen nepremičninski balon," je dejal Lahovnik.

Tovšakova v intervjuju za Finance pravi, da od države pričakuje, da zažene investicijski ciklus. "Če ste ministra poslušali pozorno, nam ni odklonil pomoči, ampak je dejal, da je proti subvencioniranju gradbeništva. Mi ne prosimo za subvencije, ampak za povratno pomoč države za podjetje v težavah. Celotna EU pozna takšno pomoč. Vzeli bi jo, potrebno je sicer soglasje Bruslja, za čas priprave programa za prestrukturiranje.“

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (76)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

sottozero
23. 02. 2010 10.43
Hilda in podobni tajkuni pa naj ostanejo brez vsega premoženja, ker je to naš denar, ki so si ga prilastili... Če pa želijo v Sloveniji prodajati tako pregrešno draga stanovanja...jim sporočam, da smo žal "afganistanci" po kuni moči in je bolje naj gredo gradit v kako bolj bogato deželo...
sottozero
23. 02. 2010 10.40
Spustijo naj cene stanovanj iz 3.000 Euro /m2 na 2.000 Euro/m2. Gradnja ni nič posebnega, arhitektura tudi ne in lokacija med Celovško, Litostrojsko in Obvoznico TUDI NE... Pa se bodo poplačale terjatve.
SEBASTI
23. 02. 2010 06.39
Zanima me, če tudi ona še ni dobila plače za december in januar, pa regres, pa dohodnino ima plačano?
eneas
22. 02. 2010 23.42
cene naj bi dolocal trg, torej je vrednost teh stanovanj tocno enaka ceni po kateri jih bo lastniku uspelo prodati, nic vec in nic manj
vetrolov
22. 02. 2010 21.07
a je Hildo strah ? kam je izginil njen nasmeh ?
Jožajoža
22. 02. 2010 21.04
v nebo jo je izstrelil janez janša
OtabE
22. 02. 2010 20.36
Še dodatnega zdravstvenega zavarovanja nam ni plačala tri mesece na plačilni listi je bilo prikazano da je bilo plačano a sedaj dobivamo položnice....
smosezatoboril
22. 02. 2010 20.16
Se še kdo sploh spominja, da je bila TOUŠAKOVA pa ne dolgo tega proglašena za najuspešnejšo žensko. Ha, sedaj se vidi kakšne lovke ima denar. Uspešen si takrat, ko v krizi lahko popelješ podjetje v višave. Ni težko voditi utečenih stvari. Ampak jaz verjamem v Slovence in vem, da bomo znali vse te ki so se povzpeli na oblast in se tam utaborili in si grabijo velike dobičke, kot smo znali v preteklosti, tudi ko bo prišel čas postaviti tja, kjer jim je mesto.
alterego
22. 02. 2010 19.03
Vegrad bo šel v stečaj še pred junijem!
Savin?an
22. 02. 2010 18.30
Ne vem kaj si delate utvare da bo Vegrad ostal, če pa nimajo denarja niti za bencin, da bi delavce prepeljali na delovišče. Danes niso šli na delo, ker niso mel denarja, da bi natankali avtobus. Kaj dela policija, pravosodje itd....
martyn
22. 02. 2010 16.30
HALO KJE JE PA DOBLA GNAR ČE MA VSE RAČUNE ZAPRTE!!! AHA ZAJ SMO TE PA DOBLI IZ PRIVAT RAČUNA SI GA VZELA!!!!!
laufer
22. 02. 2010 16.06
Delavci so tujci z začasnim delovnim dovoljenjem!
smito23
22. 02. 2010 15.41
hilda tovšak: sram te bodi!!! fej!
galiot
22. 02. 2010 15.24
Zanimivo po vsem kar se v Vegradu dogaja,Tovšakova pa še kar na čelu z nagrabljenimi milijoni.Vlada gluha,slepa in ne vem kakšna še,takih primerov je kar nekaj v državi pa za nobenega ni bilo slišat,da so mu kaj zaplenili,kajti po naši zakonodaji ni zakonske osnove.Zakonska osnova samo za malega človeka,če ukrade za preživetje.
dejkometod
22. 02. 2010 15.07
Kriv je menedžment ki odgovarja za vse ,da vse propada. So ljudje ki so zelo šolani in vedo za kaj se gre. So odgovorni. Vedo za kaj se gre . Pa se delajo "bedake", bedaki so , oprostite, oni. Oni , ki iščejo koristi na račun POŠTENIH.
bostjan@kocevje.com
22. 02. 2010 14.53
kar je dobrega, bo prodala - sebi! domovi za upokojence so definitivno dobri, kr tle država financira, važna je koncesija. te jaz takoj vse kupim, na kredit, pol bom pa ceno dvignu bo država moj kredit odplačala....zaprt treba to žensko
dejkometod
22. 02. 2010 14.30
Sara Rotovnik 1
22. 02. 2010 14.28
Posebni tožilci počivajo, ker so utrujeni od pretežkega dela.
laufer
22. 02. 2010 14.24
Vrnite denar s tujih bank, pa boste v Vegradu takoj likvidni!Kaj nekaj le delajo posebni tožilci?
Sara Rotovnik 1
22. 02. 2010 14.21
Po mojem bi tudi tajkunka Hilda morala čakat na svoje milijone in država bi ji morala zaplenit vse premoženje .Saj je reveže oskubljala in še zavajala državo in banke ma kaj si lahko dovolijo. Goli otok za take če bi seveda bili vsi enaki pred zakonom .Kako si je dovolila trgat denar in ga ne odvajat. Sramota za naš pravni sistem ker jo ne spravi za zapahe že drugič padla pravna država.Pahorlandija