Gospodarstvo

Kazenske ovadbe za Vegrad

Velenje/Ljubljana, 06. 08. 2010 06.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Zaradi suma kršenja temeljnih pravic dela oziroma neizplačila več kot treh zaporednih plač je inšpektorat zoper družbo Vegrad in njeni hčerinski družbi vložil več kazenskih ovadb. Sicer pa uprava ni pripravila poročila o solventnosti.

Direktorica Vegrada Hilda Tovšak
Direktorica Vegrada Hilda Tovšak FOTO: Aljoša Kravanja

Inšpektorat za delo je v tem tednu na Okrožno državno tožilstvo v Celju podal več kazenskih ovadb zoper družbo Vegrad in njeni hčerinski družbi Vegrad - Inde in Vegrad Projektivni biro ter odgovorne osebe teh družb. Gre za sum kaznivega dejanja kršenja temeljnih pravic iz dela oz. neizplačila plač.

Glavni inšpektor za delo Borut Brezovar je pojasnil, da gre za neizplačilo več kot treh zaporednih plač ter posledično neizplačilo prispevkov. "Druge sume je preiskovala policija, tako da se v ta del nismo vključevali," je dodal. Vložitev kazenskih ovadb zoper odgovorne v Vegradu je sicer napovedal že prejšnji teden. Delovna inšpekcija je Vegrad namreč obiskovala vsak mesec vsaj enkrat, v zadnjega pol leta pa so družbo pregledovali zaradi neizplačil plač in regresa.

Policija je minuli petek potrdila, da v Vegradu preiskuje sume nepravilnosti in kaznivih dejanj, in sicer se sumi nanašajo na administrativno izplačilne prepovedi, kršitve delovnopravne zakonodaje, predvsem glede odrejanja in izplačila nadurnega dela ter izplačila regresa in plač, neupravičeno zadrževanje prostovoljnih prispevkov, ki so jih delavci zbrali za svojce enega od preminulih sodelavcev, ter sum zlorab, povezanih s poslovanjem družbe in povzročitvijo nelikvidnosti.

Poročila o solventnosti uprava še ni pripravila

Vegrad
Vegrad FOTO: POP TV

Uprava Vegrada bi morala do danes pripraviti celovito poročilo o izpolnjevanju pogojev solventnosti družbe, ki ga je zahteval nadzorni svet, a tega za zdaj ni storila. Državna Posebna družba za podjetniško svetovanje, ki je 29-odstotna lastnica Vegrada, je namreč danes potrdila, da omenjenega poročila ni prejela.

Tudi predsednik nadzornega sveta Vegrada Klemen Boštjančič nima informacij, da bi Vegradova uprava pripravila zahtevano poročilo. V četrtkovi izjavi je Boštjančič sicer izrazil upanje, da bo uprava poročilo le pravočasno pripravila, če pa poročila ne bo, pa bo nadzorni svet na podlagi drugih dejstev (blokada računov, neizplačilo plač, neizpolnitev obveznosti do dobaviteljev) sklepal, da je družba postala insolventna ter od uprave zahteval uvedbo postopkov insolventnosti družbe v skladu s stečajnim zakonom, so v torek napovedali nadzorniki. V upravi Vegrada danes nihče ni dosegljiv za pojasnilo, ali in kdaj bodo pripravili poročilo o solventnosti podjetja.

Namen poročila, ki ga je nadzorni svet od uprave zahteval na torkovi seji, je razkritje stanja v družbi. Kljub nenehnemu zagotavljanju uprave, da družba ni insolventna, pa številne informacije, ki se pojavljajo v javnosti, zbujajo dvom v resničnost njenih trditev, je v torkovem sporočilu za javnost zapisal Boštjančič.

Velenjska občina prekinila pogodbo z Vegradom

Medtem je velenjska občina enostransko prekinila pogodbo o prenovi Vile Bianca, ki jo je maja lani podpisala z Vegradom. Družba namreč pri prenovi omenjene vile z deli zamuja že več kot mesec dni, kar je razvidno tudi iz nadzornikovega vpisa v gradbeni dnevnik, so sporočili z Mestne občine Velenje.

Pred odločitvijo o prekinitvi pogodbe so Vegradu ponudili možnost sporazumne prekinitve pogodbe ter čas za premislek in morebitne pripombe. Ker se do roka, ki se je iztekel danes ob 10. uri, v Vegradu niso odzvali, je bila občina prisiljena od pogodbe odstopiti. Več kot očitno, je namreč postalo, da Vegrad del na objektu Vila Bianca v nobenem primeru ne bo pravočasno zaključil, še navajajo na občini.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (60)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

plastik
13. 08. 2010 13.54
Delavci VEGRADA na piknik na MARTINOVO posestvo v Mislinji je last Hilde Tovšak mislim da imajo gor tolk zaloge da bojo lepo preskrbljeni.Hrano jim bo streel njihov bivši delavec ki upravlja z posestvom pa ne zastonj
atomic1
12. 08. 2010 19.38
kdo se bo zagovarjal,ne me hecat,boga Hilda ona je tako socialno naravnana,dajte no ona pa ja ni nič kriva,krivi so delavci,kaj si pa mislijo za svojo krvavo delo hočejo plačilo JA ja lepo so zapufali našo lepo Slovenijo,za to moraš biti pa res talent.Ne vem ali jih niso učili k kmetu po pamet. Takoj v arest in vse jim pobrat,tudi velike šole in licence,nesposobneži!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Nicolete
08. 08. 2010 18.14
To je nadaljevanje umazane Lopate.
Buena Vita
08. 08. 2010 16.29
Buena Vita
08. 08. 2010 16.28
UHA,DA NAJ BO SRAMOTA PAHORJA IN TURKA ČLOVEK,KJE TI ŽIVIŠ.POD NJIHOVO TAKTIRKO SE TE SVINJARIJE DELAJO,KAJ STE POZABILI KAKO SO KRIČALI V EN GLAS PO JANŠATOVI VLADI KO SO ZAPRLI ZA EN DAN ZIDARJA NE VEŠ KDO JE BIL GLASNEJŠI,PAHOR,TURK,KRESALOVA,ZAJLER,VUAU,SMRDI DO NEBES
saintjozef
07. 08. 2010 22.36
Ali se bodo gospa zagovarjali na prostosti?
FARM37750
07. 08. 2010 16.14
Sramota brez primere kaj se dogaja v Sloveniji in se še bo,kratko malo vse pozapret in jim odvzet premoženje.Malega človeka za vsako malenkost zapreje a za te velike lopove pa niso ti isti zakoni al kaj,sam to bo se dogajalo še naprej saj vrana,vrani ne izkljuva oko.
kawboy
07. 08. 2010 12.08
Gospod glavni inšpektor Borut Brezovar, če je bila ta ugotovitev šele sedaj potem me resno skrbi kaj ste počeli ves ta čas od osamosvojitve naprej na tem delovnem mestu to velja isto za tožilce in sodnike, ter odvetnike? Kako si lahko vsak razlaga zakone po svoje, če so pa jasno zapisani na papirju? Ne bi reku, če ne bi bilo tako? Prav tako obstaja sum spravljanja ljudi v suženjska razmerja112. člen KZ-1 U.L. RS, št.55/2008, da vam naštejem samo nekaj sumov kaznivih dejanj, ki ste jih še naredili: kršitev enakopravnosti 131. člen sum zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic 257. člen, sum nevestnega dela v službi 258. člen. In zaradi vašega malomarnosti in malomarnosto območnih inšpektorjev, čeprav ste bili na to opozorejni niste pravočasno ukrepali in posredovali ter takoj sankcionirali takšne delodajalce in ker niste zakonodajo prilagodili tako, da do takšnih primerov ne bi več prihajalo, saj ste ves čas govorili, da to ni v vaši pristojnosti.
sonyomaster
07. 08. 2010 00.59
Tovšakova je pozabila plačat inšpektorju določen znesek zato je komaj sedaj vložil kazenske ovadbe.Vsi so iste barabe.
Nauders
07. 08. 2010 00.03
s takim obnašanjem se ne pride daleč to je preseglo vse meje Vegrad bo padel, naj ga kupi normalna gradbena firma
komarec
06. 08. 2010 20.40
Tovšakova iz najbolj poštene stranke NSi
rajak
06. 08. 2010 20.13
SLOVENAC 3 : TUD JAZ GREM
WikiX
06. 08. 2010 19.44
Hja, plače niso bile izplačane, zato bi težko govorili o sumu. v tem primeru, govorimo kar o dejstvih, s čimer imajo očitno policija in tožilstvo velike težave. Inšpektor je kar tri mesece zapored spremljal in ugotavljal, da ni in ni bilo plač ter prispevkov, preden so ugotovili sum, da niso bile izplačane. Kaj naj bi spremljala policija ni ravno jasno, razen vse na splošno, poleg prijav in obvestil, če se je kdo za te potrudil. Oni so namreč povsem navajeni naše večrazredne družbe, saj so jo tako tudi ustvarili in se jim dnevna korupcija ter diskriminacija, ne zdita nič posebnega. Drugo so razne lovke, v katere je razvejano sodišče, ki je zagotovo spremljalo ter nadziralo nastanek in razvoj suženjstva, vendar so to zanje posamezna kazniva dejanja in prekrški, za katere ne obstaja pripravljeno gradivo, da bi lahko začeli postopek. Ker pri nas je tako, da če ni konstrukta, tudi ne morejo vedeti, kdo je lahko spoznan za krivega v imenu ljudstva, ki mu vlada oligarhija. Ti osamolastitelji nikakor ne morjo biti kaznovani, niti vpleteni v kakšne sodne postopke, kar bi rušilo Ustavno ureditev v državi, škodovalo pa bi tudi njihovemu ugledu v tujini. Zato morajo tajne službe in razne komisije najprej pripraviti načrt, koga se bo kako kriminaliziralo, koga nikakor ne, kdo pa bo pred javnostjo zaigral v vlogi tragičnega junaka oziroma heroine, ki jo bo usoda na koncu čudežno rešila. Seveda v zadnjem trenutku, da bo bolj dramatično. Najbolj so zaskrbljene stare eminence, ki so ustanovili Vegrad in ga postavili na noge. Zato morajo zdaj tam prelagati tone papirja ter pisati silna poročila in to za kazen tako dolgo, dokler ne bo jasno, da ne bodo našli nobenih papirjev. Vse namreč ostane v družini, le tehnika šeškanja se zna spremeniti, ko bodo po dolgem času, stare sove spet pestvale Ido v svojih nedrjih.
POVOJ
06. 08. 2010 18.55
A mislite da lahko Hildica mirno spi, kje pa, saj jo žere 1000 in ena stvar kako izpeljati to sranje v svojo korist.
zulj001
06. 08. 2010 16.53
Ne smemo pozabit,da je Hilda donirala Jankoviču v njegovo blagajno in je pod njegovo "zaščito".Jankovič je pa v predvolilni kampaniji krepko pomagal trenutnim oblastnikom in ti mu še kar naprej gledajo skozi prste itd...
gizadlinka
06. 08. 2010 16.52
prej uprava ne bo dala poročila, da bo vse premoženje prenakazala na druga podjetja, ki so spet v lasti istih, pa če se bo zavlečevalo, podizvajalci in drugi upniki niti tožbe ne bodo mogli vložiti, ker je rok le 1 leto odkar so bila sredstva prenakazana v druga podjetja. Za tako ravnanje ta podjetja plačujejo ...
gizadlinka
06. 08. 2010 16.49
je potrebno vso premoženje podjetja najprej prenakazati v nova podjetja, potem bo pa stečaj in vsi podizvajalci, upniki in delavci bodo dobili velik nič. Dobro pa se ve, kdo bo največ dobil.
slovenac3
06. 08. 2010 16.35
Če bo kakšen tajkun v Sloveniji zaprt grem po kolenih na Triglav. To so samo sanje v naši BANANA državi.
Melx
06. 08. 2010 16.29
hanoveranec06.08.2010, 16:14 Ne se prehitro veselit, ker takšni so pri nas zaščiteni, nedotakljivi. Pri nas je pač žal tako, da je treba udarit po siromaku.
bb38150
06. 08. 2010 16.22
Jaz se vprašam ,kaj so čakali do sedaj ???Človek pošteno dela tri mesece za plačilo gre po paket na rdeči križ,kaj tako se dela? Ubogi delavci,kateri pridejo v Slovenijo ,da lažje preživijo potem doživijo takšno ponižanje in sramoto. Gospej Tavšakovi vse zaplenit,ne pa da se arogantno smeji.Ko je izjavila ,da so bili delavci pošteno plačani in so prišli na izlet v Slovenijo ,kako lahko ena normalna poštena gospa to izjavi? Kaj jo ni sram ?Ne samo njo, celo državo v kateri se to dogaja ko dovoli ,da se z ljudmi tako dela in se jih ponižuje. Sramota in to je pravna država,saj smo slabši kakor v Albaniji ?