Gospodarstvo

Pomanjkljivosti v Celovških dvorih?

Ljubljana, 11. 08. 2010 07.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Po končanem tehničnem pregledu naj bi v Celovških dvorih odkrili več pomanjkljivosti, ali bodo kljub temu dobili uporabno dovoljenje, pa bo znano v prihodnjih dneh.

Na Celovških dvorih, največjem Vegradovem projektu, je danes drugi dan potekal tehnični pregled. Na vselitev v stanovanja zaradi spora med Vegradom in nepoplačanimi podizvajalci še vedno čaka približno 2000 lastnikov in 400 socialno ogroženih družin, ki so od MOL v najem dobile neprofitna stanovanja. Potem ko je Vegrad ob posredovanju vlade in bank podizvajalce naposled le poplačal, so se ti podvizali in končali vsa bistvena dela. Celovški dvori bi lahko že ta teden dobili uporabno dovoljenje, z njim pa tudi prve stanovalce. A lahko se zaplete.

Celovški dvori-6
Celovški dvori-6 FOTO: Aljoša Kravanja

Na objektu naj bi odkrili več pomanjkljivosti, ni pa še znano, ali bo to vplivalo na podelitev uporabnega dovoljenja."Za vselitev sta potrebna dva pogoja: eden je uporabno dovoljenje, drugo je kakovosten pregled vseh stanovanj," pojasnjuje Jožka Hegler, direktorica Ljubljanskega stanovanjskega sklada. Zaradi zamud je Vegrad ljubljanskemu stanovanjskemu skladu dolžen že za 2,5 milijona evrov penalov.

Zgodba s stanovanjskim megaprojektom pa se bolj srečno izteka vsaj za podizvajalce. "Po tistem sestanku, ki je bil pri premierju, se je zgodba začela razpletati. Začeli so se pogovarjati z nami, kar smo si prej prizadevali mesece. Kar se tiče denarja, smo skoraj vse dobili, kar nismo, stoji še na bančnih izjavah," pravi Mirko Požar iz Združenja izvajalcev zaključnih del. Vendar poplačani ne bodo v celoti, kar pa niti ni bil njihov cilj, pojasnjuje Požar: "Naš cilj ni bil, da dobimo v celoti, naš cilj je bil, da dobimo toliko, da preživimo."

Vegradovi nadzorniki še brez poročila

Uprava Vegrada pa naj bi danes nadzornemu svetu poslala poročili o poslovanju v prvi polovici leta ter o solventnosti družbe, v četrtek pa naj bi se z njima seznanili nadzorniki. A se to ni zgodilo.

Uprava pod vodstvom Hilde Tovšak naj bi danes oddala poročili o poslovanju in solventnosti družbe.
Uprava pod vodstvom Hilde Tovšak naj bi danes oddala poročili o poslovanju in solventnosti družbe. FOTO: Aljoša Kravanja

Predsednik nadzornega sveta Vegrada Klemen Boštjančič je povedal, da tudi danes nadzorni svet od uprave ni prejel zahtevanega poročila o solventnosti podjetja, ki so ga nadzorniki zahtevali že prejšnji teden. Boštjančič pričakuje, da bodo poročilo prejeli jutri, ko bodo na seji nadzornega sveta razpravljali o poročilu in bo najverjetneje tudi padla odločitev, kako naprej. Od poročila finančnega poslovanja je namreč odvisno, kako bo z drugimi projekti Vegrada oziroma ali se jim lahko zgodi celo stečaj. Če poročila od uprave ne bodo prejeli, bodo sklepali, da je družba že insolventna.

Boštjančič je že v ponedeljek pojasnil, da je uprava pod vodstvom Hilde Tovšak nadzornikom sporočila, da bo računovodske izkaze za obdobje do 30. junija pripravila najpozneje do danes, ko bo ugotovila tudi dejansko stanje glede solventnosti družbe.

Uprava je nadzorni svet tudi obvestila, da že v tem času izvaja vse potrebne aktivnosti glede finančne sanacije družbe v skladu z določili zakona o finančnem poslovanju, postopkih zaradi insolventnosti in prisilnem prenehanju.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

NACIST
12. 08. 2010 21.11
Naša držav,ne država ampak ljudje ki jo vdiji so totalni * ki tkim kot so,Tovšakova,ki je sigurno dobila plače ne upajo nič.Primer VEGRADOV delavec ni dobil PLAČE ukrade pašteto pa gre v zapor zaradi paštete.GOSPA TOVŠAKOVA PA NA HAVAJE Z DELAVČEVO PLAČ?
kubo
12. 08. 2010 02.54
kriminal se javno predvaja pred vsemi nami...nasa pravna dezela je taksna,da lahko iz kriminalnega dejanja naredis ne kriminalno dejanje..
slovenija-tone
11. 08. 2010 23.03
ah sej kaj pa je ene 150.000 evrov za stanovanje-400 imam na mesec tko da bom glih za pravnuka prišparal lol hahaha
vinadap.
11. 08. 2010 21.25
Ne bom se čudil, če se bo komu odtrgalo in bomo o Hildi brali na predzadnjih straneh časopisov...
Gruub73
11. 08. 2010 19.50
Dokler bodo nesmisli in nepravilnosti v javno dostopnih tlorisih, dovoljenja ne more in ne sme biti. Vsak študent arhitekture se temu lahko samo smeji.
Nicolete
11. 08. 2010 19.06
Vegradovi nadzorniki so za v zapor in zaplembo premoženja oni so svoje že opreavili tudi in predvsem zaradi njih je tako sedaj bi prišle prav tudi vislice.
odbogaposlan
11. 08. 2010 17.56
tudi še jutri bodo!
tron3
11. 08. 2010 17.47
Bravo Hildica tako se dela, kaj se pa grejo tile nadzorniki, če pa te podpira predsednik Vlade Borut Pahor in predsednik države Danilo Turk, pa še RKC, pa lublanski župan Jankovič in združba ki se tudi rada od teb uči, kr tako naprej teta Hilda, saj se ti nič ne bo zgodilo
Aleš Porobija
11. 08. 2010 17.17
Vodstvo, na čelu z Hildo odstavit, ampak nemudoma in postavit pred sodišče ! Verjetno pa vsi vemo da nebo tako ker smo pač v SLOVENIJI !
resslovenka
11. 08. 2010 14.12
Najbrž računovodstvo ne zna sklamfat enega poročila. Zaradi šlamastike in prikrivanja dejanskih podatkov. Imam občutek da je tam gora nečednosti. Bi se reklo, da so delali po domače. Nadzorniki so medtem spali, ne dremali, vmes pa pokasirali še kakšno sejnino. Mi pa beremo in se zgražamo. Le kje so zdaj tista zdrava podjetja, ki ustvarjajo veliko dodano vrednost o katerih govori ministrica za gospodarstvo?
zetta
11. 08. 2010 13.06
Narko, ma kaj govoriš???? DDV itak vedno plačajo kupci, tudi do sedaj so ga, le odvede in dursu ga plača investitor...
Naglas
11. 08. 2010 10.52
O mater, ta zadnja fotka je slabše kot Fužine ... res mi deluje zaporniško. Druga stvar pa; kako si vodstvo dovoli, da komaj sedaj predloži poročilo o solventnosti, ki bi jo morali že prejšnji teden!!!?? Kakšna ignoranca! Če bi nadzorniki bili kaj, bi zahtevali začetek stečajnega postopka ali pa najprej odstavili vodstvo!
Maček2
11. 08. 2010 09.32
podpis pod predhodnika
Peter Kralj 1
11. 08. 2010 09.21
HILDICA, res si naredila ČEŽANO! Kupci, a se zavedate, da boste davek (DDV) plačali vi! Nova zakonodaja predpisuje, da v gradbeništvu DDV plača kupec - ne tako kot pri vseh ostalih, ko se DDV odtegne tistemu, ki račun izstavi.
Roxy79
11. 08. 2010 09.01
zadnje čase pa sami dnevi D. In kdaj bodo dnevi D za delavce? da bodo dobili pravična plačila??
Cofar
11. 08. 2010 08.46
Pa še tole - naredijo objekte ko iz kakšne grzoljivke, potem pa jamrajo da se noče prodat :) Ni čudno! Bi vi hoteli živet v stanovanju s pogledom na garažo od LPPja???? Mislim, da ne :) oz. morda ja, ampak samo če bi bil m2 200 evrov :) ne pa 2000 evrov :) pa še to je vprašanje kdo bi hotel to kupiti :)
Cofar
11. 08. 2010 08.44
K sm vidu kako grdi bloki so Celovški Dvori - jst sploh ne vem kdo bi hotu tm živet???? Žalostno, kako grde objekte gradijo SLO gradbinci :)