Gospodarstvo

VIDEO: Dijaki presenetili s poslovnimi idejami

Novo mesto, 12. 11. 2013 11.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Blaž Garbajs
Komentarji
6

"Mrzlično iskanje starih računov je preteklost," pravijo dijaki, ki so na dijaškem Startupu s svojo aplikacijo za shranjevanje računov presenetili strokovno komisijo. Ta je prepričana, da nas ob vzpodbujanju mladih in realizaciji njihovih idej čaka svetla prihodnost.

Se vam je že zgodilo, da ste po domačih omarah, pisarniških predalih ali pa v jeklenem konjičku mrzlično iskali založene in izgubljene račune, s katerimi bi lahko uveljavljali garancijo za pokvarjeno napravo? Mar ne bi bilo veliko lažje račune fotografirati s pametnim mobilnikom oziroma jih skenirati in jih z aplikacijo shraniti v tako imenovan oblak, kjer bi bili preko spleta kadar koli dostopni tako vam kot tistim, ki bi jih za to pooblastili. Bill scan, kot so idejo poimenovali njeni avtorji, je na minulem dijaškem Startup koncu tedna v Novem mestu osvojil prvo mesto. 

Glede na starost sodelujočih so bile ideje fantastične. Če bomo Slovenci sposobni takšne ideje tudi realizirati, imamo absolutno svetlo prihodnost. Lovro Peterlin, direktor podjetja Linea Directa, skupina Studio Moderna

Gre le za eno od izjemnih idej slovenskih dijakov, ki so morali na omenjenem tekmovanju v pičlih treh dneh, od petka do nedelje, razviti lastno podjetniško idejo v delujoč prototip ali celo delujoč izdelek, ki bo konkurenčen na trgu. Komisija, ki so jo sestavljali predstavniki uspešnih slovenskih podjetij in organizacij, je bila – milo rečeno – navdušena.

Kot nam je pojasnila dijakinja Katarina Živec bi Bill scan deloval tako, da bi uporabnik po nakupu s telefonom fotografiral račun, ki velja kot garancija. “Ta fotografija bi se prenesla na splet, poleg tega pa bi se zapisali še čas, kraj in sam predmet nakupa. Ko bi potreboval račun ali garancijo, bi na spletni strani ali telefonu vtipkal datum ali ime izdelka in račun bi se prikazal,”  je pojasnila. Nejc Rebrnjak in Darko Koželj sta dodala, da so bili mentorji nad idejo navdušeni, stroga komisija pa jih je postavila na realna tla, kar jim bo pomagalo pri razreševanju zadev, ki so jih spregledali. Kot nam je pojasnil idejni vodja Luka Picelj, se je ideja porodila iz njegove lastne težnje, da bi rešil svoj problem izgubljenih računov. “Izhajal sem iz tega, da bi rešil tako svoj problem kot tudi problem drugih ljudi,”  je dejal in dodal, da bodo svoje delo nadaljevali in se potrudili, da bo ideja tudi zaživela.

Na tekmovanju je zmagala ekipa, ki je komisiji predstavila idejo o sistemu Bill scan.
Na tekmovanju je zmagala ekipa, ki je komisiji predstavila idejo o sistemu Bill scan. FOTO: POP TV
Drugo mesto za idejo, da bi sredstva za decembrska darila poslovnim partnerjem namenili lačnim šolarčkom

Drugo nagrado je prejela ekipa deklet, ki so sklenila, da bodo ambasadorke dobrodelnega projekta podariMalico. "To je projekt, preko katerega se zbira sredstva za tiste otroke, katerih starši si v teh časih težko privoščijo plačevanje šolskih malic, kosil, izletov in potrebščin," pojasnjuje Katarina Klemenčič. Za cilj so si zadala širitev akcije v širši okolici Brežic. Njihov načrt je plakatiranje in druge vrste obveščanja, iskanje podpore pri znanih estradnikih in športnikih ter predvsem pridobivanje donacij od podjetij. “Tem bi predlagale, da sredstva, ki jih v decembrskem času namenijo za darila poslovnim partnerjem, darujejo za šolske malice. Običajna darila, kot so koledarji in svinčniki, niso tako zelo uporabna oziroma kaj kmalu končajo na zaprašenih policah ali pa v smeteh. Vsaj polovico teh sredstev bi na primer lahko namenili lačnim otrokom,”  nam je pojasnila.

Ekipa deklet, ki so si za cilj zastavile širitev dobrodelne akcije podariMalico, je zasedla drugo mesto.
Ekipa deklet, ki so si za cilj zastavile širitev dobrodelne akcije podariMalico, je zasedla drugo mesto. FOTO: POP TV

Tretje mesto je zasedla ekipa, ki bi ljudem ponudila aplikacijo eSkiing. “Vsi radi smučamo, zato smo se odločili, da se poigramo z zabavno statistiko,” je pojasnil Rok Dolenc, ki je idejo predstavil strogi komisiji. Aplikacijo za mobilnike, ki bi s sistemom GPS merila hitrost in prevoženo pot, bi lahko smučarji uporabljali kot izziv, da bi podirali lastne smučarske rekorde, ali pa zgolj za zabavo. Mladi so razmišljali tudi o motivaciji uporabnikov in oglaševanju gostinskih ponudnikov na smučiščih. “Ob uspešno opravljenem smučarskem izzivu bi lahko na primer pridobili popust pri kosilu v bližnjem gostišču ali pa pri nakupu smučarskih kart,” so pojasnili dijaki.

Pametne ovratnice in "facebook za pse"

Gašper Kastelic in Kristjana Redek sta nam predstavila izdelek svoje ekipe. Poimenovali so ga Pet space, gre pa za lično oblikovano pasjo ovratnico, ki bi vsebovala kodo QR. “Če se vaš pes izgubi, lahko najditelj s telefonom skenira to kodo, in v enem samem trenutku se mu na telefonu izpišejo vsi podatki o lastniku,”  je pojasnil Gašper in dodal, da jih je komisija opozorila na tiste pomenljivosti, na katere niso niti pomislili, kar pa je zelo dobro za njihovo nadaljnje delo. “Imeli smo kar nekaj težav med razvijanjem, a so nam mentorji vlili veliko samozavesti in uspelo nam je,” je bila z končnim izdelkom zadovoljna Kristjana. Z omenjeno ovratnico bi bil pes vključen v omrežje na spletu, na neki način podoben slavnemu Facebooku, so še pojasnili mladi nadobudneži.

Startup na Gimnaziji v Novem mestu
Startup na Gimnaziji v Novem mestu FOTO: POP TV

Colloco por loco pa se imenuje projekt, ki bi povezal tiste, ki iščejo prostor za zabave ali praznovanja, s tistimi, ki imajo na voljo primerne prostore, ki bi jih dali v najem. “Predstavile smo spletno stran, kjer bi se srečali ponudniki in povpraševalci po kočah, zidanicah in drugih objektih, ki bolj ali manj samevajo,” je idejo predstavila Lana Klemenčič.

Mentorica podjetniškega krožka Željka Kitić iz Zavoda Nefiks nam je razložila, da so na tekmovanje povabili dijake večine slovenskih srednjih šol. “Najprej smo odločali, na katerih idejah se bo delalo, sledilo je trdo delo, rezultate pa so dijaki predstavili komisiji oziroma tudi morebitnim investitorjem,” je dejala. Vse to z namenom spodbujanja podjetnosti. “Mi vemo, da lahko našo državo rešijo prav mladi, ki jih želimo seznaniti s tem, da so kljub rosnim letom sposobni uresničiti svoje ideje. Kot smo videli, jim teh ne manjka, a jih je treba opogumiti in jim dati priložnost, da jih tudi uresničijo,”  je prepričana. Ravnateljica Mojca Lukšič je dodala, da krožek na šoli poteka že tretje šolsko leto, želi pa si, da bi tudi takšno tekmovanje postalo tradicionalno. “Ravno pred kratkim je bila narejena raziskava, ki je pokazala, da je bilo v zadnjem letu ustanovljenih več tako imenovanih startup podjetij kot v preteklih petih letih skupaj. Mi smo prepričani, da bi bilo treba otroke v tej smeri vzgajati že v vrtcih,” meni mentor Janez Gorenc.

Da so mladi tako zelo predani želji po uresničevanju svojih idej, je močno razveselilo tudi predstavnike slovenskih podjetij. “Glede na starost sodelujočih so bile ideje fantastične. Če bomo Slovenci sposobni takšne ideje tudi realizirati, imamo absolutno svetlo prihodnost,” navdušenja ni skrival Lovro Peterlin, izvršni direktor podjetja Linea Directa iz skupine Studio Moderna. “Mlad je treba začeti, biti zelo konsistenten pri tem, kar delaš, in predvsem vztrajati,”  je ob koncu sklenil svoje izkušnje v nasvet slovenskim dijakom.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

24kura
25. 11. 2013 21.10
+2
Si želim, da bi lahko rekel da je originalno in inovativno. Pa na žalost ni. Že leto ali dve obstaja app/online service (lemon com) s katerim lahko fotografiraš račune, ki se nato prenesejo na server kjer se izvede OCR in ti potem v aplikacijo vrne podatek o znesku računa, davka, posameznih postavkah,... Račune lahko tagiraš, spremljaš porabo,... Verjetno je bilo (pre)malo časa za research. Pa tudi glavna ideja tukaj je,da mladi začnejo drugače razmišljati. Kar je vspodbudno. Le tako naprej. Tudi, če padeš, se pač pobereš in guraš naprej.
Jasmin Kurbaši? 1
13. 11. 2013 09.42
+1
Super ideja Samo da je ime Darko KUŠER in ne KOŽELJ. :)
big_foot
12. 11. 2013 11.57
+4
Idej nam v Slo. ne manjka. Ko pa hočeš poslovno tudi uspeti se pa začne Sizifovo delo ko ti država dobesedno meče polena pod noge, ne pa da bi spodbujala ras malih podjetij. Sam sem imel podjetje v Slo, pa sem ga zaradi nenormalnih davščin selil v tujino.
zbut
12. 11. 2013 20.30
-1
furko
12. 11. 2013 11.54
-3
ideja je precej stara, vseeno pa jim zelim da se potrudijo in razvijajo naprej
ODSLUŽILDOB
12. 11. 2013 11.20
+4
Super,vse lepo in prav ,vse čestitke ampak za razvijanje vaših idej čimprej zapustite Slovenijo,žal to je realnost in se držite svojih načel in pravil...