Gospodarstvo

Višje cene, višja inflacija

Ljubljana, 28. 12. 2007 11.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Cene so spet poskočile pri hrani, tokrat pri maščobah, sadju in zelenjavi. Dražja je tudi rekreacija, telefonija in internet.

Poslanec SD Milan M. Cvikl je opozoril na dva velika problema, to sta inflacija in visoka rast bruto zadolževanja Slovenije v celoti. Ta dva dejavnika sta povezana z načinom upravljanja slovenske države, ki je s četrtkovimi ukrepi vlade doživel pomemben preobrat. "Velja namreč povedati, da ni vse zlato, kar se sveti, in opozoriti na probleme, ki so skriti pod bleščico površine in skriti pod populizmom četrtkovih ukrepov," je Cvikl komentiral izjave predsednika vlade Janeza Janše.

Glede presežka, za katerega Janez Janša pravi, da je posledica varčevalnih ukrepov, manjše porabe po ministrstvih in višje gospodarske rasti, je Cvikl opozoril, da slednje sicer drži, ampak velik problem je, da je vsebina teh varčevalnih ukrepov na nižjih socialnih transferih, na realno nižjih pokojninah, kar ob visoki inflaciji stotisočim upokojencem in zaposlenim z najnižjim dohodki onemogoča preživetje. "Imamo 13 odstotno rast cen hrane, imamo 11 odstotno rast javne porabe za leto 2008 in imamo le nekaj odstotno rast minimalnih plač in imeli smo 2 odstotno rast pokojnin," je ob tem ponazoril z zaskrbljujočimi številkami in ob tem dejal, da to nikakor ne vodi v družbo blaginje, h kateri bi po prepričanju SD morali težiti.

Vlada janeza janše deluje reaktivno
Vlada janeza janše deluje reaktivno FOTO: Dare Čekeliš

Stanje je nevzdržno

"Mi pozdravljamo, da je vlada včeraj ugotovila, da je vse to nevzdržno. Mi smo takšne ukrepe predlagali pred leti, ko smo predlagali, da naj bo usklajevanje pokojnin zastavljeno tako, da se bodo hitreje dvigovale najnižje pokojnine, ko smo pri minimalnih plačah predlagali, da se ne dvigujejo za bora dva, tri odstotka in ko smo pri davčni reformi dosegli manjše zmanjšanje najvišjega dohodninskega razreda, a bili neuspešni pri preprečitvi ukinitve davčnih olajšav za stotisoče tistih, ki imajo najmanj. Tedaj smo napovedali, kaj bo rezultat," je spomnil Cvikl in dejal, da v tem smislu vlada Janeza Janše deluje reaktivno. "Ustvari velik problem, težave z življenjem za stotisoče, zavrača celo leto naša opozorila, mednarodno opozorila in potem pride z vrsto ukrepov, ki še nimajo realne podlage."

Slovenija potrebuje alternativno vladno ekipo, ki bo delovala drugače, je poudaril Cvikl. "Vladno ekipo, ki bo vnaprej bolje predvidevala gospodarski razvoj, odpravila negativne ukrepe in delovala smotrno ter vzdržno ter tako ustvarjala pravično družbo z blaginjo za vse."

Cene še vedno rastejo

Decembra so se znižale cene le v dveh skupinah, obleka in obutev ter prevoz.
Decembra so se znižale cene le v dveh skupinah, obleka in obutev ter prevoz. FOTO: Dare Čekeliš

Cene življenjskih potrebščin so se decembra v primerjavi z mesecem poprej zvišale za 0,4 odstotka. Od začetka leta do konca decembra pa so se cene dvignile za 5,6 odstotka, kar je največ po letu 2002, je povedala vodja oddelka za statistiko cen življenjskih potrebščin na državnem statističnem uradu Mojca Maček Kenk. Letošnja inflacija je torej še enkrat višja kot lani, ko je znašala 2,8 odstotka.

Po besedah generalne direktorice statističnega urada Irene Križman so za letošnjo inflacijo, "ki Slovenije ta hip v EU ne predstavlja v najboljši luči", trije glavni krivci: hrana, nafta za ogrevanje stanovanj ter gostinske storitve. Cene hrane so letos v trgovinah naraščale hitreje kot pri proizvajalcih oziroma iz uvoza, je dodala. Izgleda, da so trgovci res vse podražitve prenesli na kupce, je ocenila Mojca Maček Kenk. Bistveno več so letos k inflaciji prispevale višje cene blaga (+šest odstotkov) kot pa storitev (+4,8 odstotka). Povprečna letna inflacija znaša 3,6 odstotka.

Razlika med rastjo cen v Sloveniji in povprečjem območja evra ostaja rezultat našega približevanja razvitejšim članicam, ki se letos odraža v več kot dvakrat višji gospodarski rasti v Sloveniji, zaradi česar je bila inflacija že v začetku leta približno eno odstotno točko višja. Direktor Umarja Boštjan Vasle

V decembru so se najbolj podražila olja in maščobe, športna oprema, sveža zelenjava in sveže sadje, med storitvami pa storitve za rekreacijo, letalski prevozi, telefonske in internetne storitve ... Za decembrsko inflacijo so tako najbolj zaslužne višje cene prehrambenih izdelkov, ki so k skupni rasti cen prispevale 0,3 odstotne točke, po 0,1 odstotne točke pa so prispevale še višje cene telefonskih in internetnih storitev, počitnic v paketu ter storitev za rekreacijo in športne opreme.

Podobno kot pretekli mesec pa so statistiki tudi decembra zabeležili znižanje cen le v dveh skupinah, in sicer obleka in obutev (v povprečju za 1,9 odstotka) ter prevoz (za 0,1 odstotka).

Mleko in jajca dražja za več kot 21 odstotkov

V primerjavi z zadnjimi tremi leti je za leto 2007 značilna bistveno hitrejša rast cen hrane in brezalkoholnih pijač (+12,9 odstotka) ter gostinskih in nastanitvenih storitev (+8,6 odstotka). Številnejše podražitve hrane in brezalkoholnih pijač beležimo že od maja naprej. Kar nekaj bi jih lahko pripisali koncu cenovne zaveze, druge - od septembra naprej - pa trgovci pripisujejo podražitvam surovin in višjim cenam pri dobaviteljih, je povedala Maček Kenkova.

Letos je podražitev cen hrane in brezalkoholnih pijač bistveno hitrejša.
Letos je podražitev cen hrane in brezalkoholnih pijač bistveno hitrejša. FOTO: Kanal A

Med hrano so se letos najbolj povišale cene mleka, mlečnih izdelkov in jajc (za 21,2 odstotka), sadja (za 20,6 odstotka), olja in maščob (za 20,1 odstotka) ter kruha in drugih izdelkov iz žit (za 18,3 odstotka). Med gostinskimi in nastanitvenimi storitvami so najbolj izstopale višje cene v gostinskih lokalih (za 11,4 odstotka), med stanovanjskimi storitvami pa dražja tekoča (za 25 odstotkov) in trda goriva (za 12,6 odstotka).

Rast cen, merjena s harmoniziranim indeksom cen življenjskih potrebščin, je bila v decembru prav tako 0,4-odstotna. Letna rast cen je bila 5,7-odstotna (lani le triodstotna), povprečna letna pa 3,8-odstotna (lani le 2,5-odstotna). Slovenija ima najvišjo inflacijo v območju evra, sledita Španija in Luksemburg. V novembru je letna stopnja inflacije v 13 državah območja evra v povprečju znašala 3,1 odstotka.

Potem ko se je kava v gostinskih lokalih samo decembra lani podražila za 3,6 odstotka, se je letos še za dodatnih 15 odstotkov, so izračunali na statističnem uradu. Riž, ki se je v letu 2006 pocenil za tri odstotke, je letos dražji za 16 odstotkov, cena alpskega mleka pa se je po lanski enoodstotni rasti letos zvišala za 16 odstotkov. Marca letos se je začelo dražiti tudi kurilno olje, letošnja podražitev tako znaša 25 odstotkov, medtem ko se je v letu 2006 njegova cena znižala za 1,6 odstotka. Za 26 odstotkov se je letos podražil tudi kruh, katerega cene so se lani znižale za osem odstotkov. Limone, katerim je cena lani poskočila za pet odstotkov, pa so se v letu 2007 podražile kar za 70 odstotkov.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (246)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

fmunih@email.si
03. 01. 2008 16.56
Ljudje, ne zapravlajte denarja in boditi skromni. Trgovci ne bodo vzdržali tega pritiska zmanjšane prodaje, ker so kreditno preobremenjeni. Cene bodo morali znižati. Pojdite v LIDL ali HOFER, ker nista dvignila cen. Delodajalci ne dvignite plač, ker niste krivi za grabež trgovcev. EURO NI DEVALVIRAL, ZATO TRGOVCI NISO IMELI RAZLOGA ZA DVIG CEN NAD 3 ODSTOTKE. DVIGNILI PA SO CENE ZA PET LET VNAPREJ. Semolič naj PROBLEM PLAČ UREDI S TRGOVCI in vse bo ponovno v redu. H A L O S E M O L I Č!
trout80
03. 01. 2008 08.44
Saj je vseeno kdo vlada, pa tud če sosedova Micka, stanje se ne bo spremenilo, blaginja državljanov pa tudi ne. Sem zaposlen na ministrstvu in imam borih 540€ plače, pri vseh podražitvah in stroških za življenje, mi ne ostane kaj dosti za ostale t.i. luksozne stvari (npr. smučanje, kopanje,...). Pol pa takole bereš in vidiš, da se bunite in kregate ni denarja, ni denarja, Pahor sem, Janša tja, ja zajebi državo pa začni preprodajat še kaj drugega, kar ni na trgovinskih policah, če vidiš, da se ne da živet s tem kar dobiš od delodajalca.
Tonček Balonček
02. 01. 2008 18.20
Mene sploh ti podatki ne zanimajo! Če imamo visoko rast in predsedujemo Evropi, sem popolnoma zadovoljen! Pa kaj bi še več?? Skrbijo me še ribolovne cone, potem bo pa dovolj! Dajmo naši!!!1Tako dobro nam še ni bilo, pečemo sardelce in girice, pravkar bomo varni pred pornografijo, nalepk nimamo in še marsikaj, hvala Janez!!!
doki007@email.si
02. 01. 2008 17.09
ha ha,..a ni zanimivo kako to da že lansko leto na prvega 2007 ni bilo podražitev ,....???! ---prevzeli evro ,..neredili da je inflacija taka kot more bit in gremo dalje ,...!!! ---po enem letu narod protestira negoduje za podražitvam ,....sej majo prov ,....penzije pa plače pa iste ,....
neti
02. 01. 2008 17.01
super.fly3r, hej imamo najvišjo stopnjo inflacije na €-področju, pa če bi bila takšnja stopnja lansko leto € še videli ne bi, pa tako se izvršilni organ, beri vlada (ne novinarji) rekreativno trudi, jao trudno, da še bollj zasedamo odlično prvo mesto.
WestSilver
02. 01. 2008 16.34
nimamo najvišje inflacije v državah EU. novinarji pop tvja pa kar nadaljujejo z takšnimi spodrsljaji (glej naslov nad posnetkom).
mac4_m
01. 01. 2008 13.23
višje nagrade managerjem, večje škodljive individualne pogodbe raznih drekačev, večje razdeljevanje dobičkov temu shitu, več denarja po kajmanih in sefih raznih bank, več pripojenih parazitov na državni proračun, VEČJA INFLACIJA....
Prvo Bore
31. 12. 2007 12.30
Pošteni Slovenci in državljani Slovenije SREČNO 2008 in da se nam uresničijo naše želje, da vržemo dol MJJJ !!!
politik70
31. 12. 2007 11.15
☼Srečno in uspešno 2008☼ želi Politik70 vsem levim ,desnim -rdečim in belim pa tudi neopredeljenim! Pa tudi če sem se komu zameril jaz nisem nobenemu! Srečno 2008 in da bi še dolgo pisali pod istimi nicki ! Pozdrav Politik70
civitasstain@gmail.com
31. 12. 2007 04.43
prašek Sodeč po tvojem komentarju si res nazorno omejena oseba. Oprosti, dvomim celo v tvojo šolsko izobrazbo. Al se spraviš na RC, ali na JJ, ali....Tebi manjka izobrazba, s propagando si dovolj napolnjen.
123_Zoke_vec_ni
31. 12. 2007 00.59
Jaoj prašek, kot da so te včeraj iz čuze potegnil! Kosti se izkopava in prekopava tam od 1942 - v različnih obdobjih pač enih več in drugih manj. Ampak tvoj spomin ne seže dlje kot do l. 2005. Svojo nestrpnost izkazuješ že s tem ko to problematiziraš. Ko so prekopaval partizanske žrtve v kostnice in na pokopališča so naredili prav. In tega mnenja sem tudi sedaj, ko prekopavajo in dostojno pokopavajo partizanske žrtve. Ta nizkotna organizacija RKC je tudi moja organizacija in jaz sem njen del, kot vsi verniki, ki se deklarirajo za njen del. Torej nas ne moreš spoštovat obenem pa zmerjat našo skupnost. Kot bi rekel: saj muslimani so kar fejst ampak umma je pa najbolj nizkotna organizacija na svetu.... No ja, če tako meniš o incidentih, napiši pismo z isto vsebino, se pod nejga podpiši s pravim imenom in naslovom in ga pošlji Janezu Janši. Boš takoj nalsednji za Ropom v vrsti, ki boš plačeval za obrekovanje in laži. Čanžek že plačuje... Pri Hotizi je bilo razčiščeno - Hrvatje so ostali na svojem (katastrsko). Na Snežniku je pa nekaj gozdarjev napravilo šov v sodelovanju z oddajo Svet. Moj prijatelj je že iskal te table, da jih vrže v graben, pa se je skoraj izgubil v hostah Bogu za ritjo. Tam če greš na Hrvaško posekat 2000 kubikov lesa, nihče ne bo vedel, taka luknja je... Jep, vzeli so kredite za neumnosti - še večja neumnost pa je, da nekateri niti ne vedo kako ga bodo vrnili... Amerika - živeti od plastike... Ti.ki.še.vedno.ne.veš.kdo.pravzap... mi pač ne boš govoril o kmetih. Tega tečaja v Bachusu še niste jemali... Pa kako ne veš!?? Ljubljana - Levstikova - govnači!
123_Zoke_vec_ni
30. 12. 2007 22.35
prašek, ti ti nekonsistentnež, zakaj pa potem kljub JJ nisi kupil avtomobilske nalepke?? Saj veš, vse drek... Kdo je koga sprl vidiš po lastnih izjavah, ki so polne nizkotnih opazk in prostaškega jezika, sovraštva do Cerkve in drugače mislečih. Komentar več bi bil zares odveč. Zanimivo kako te skrbi za južno mejo, po drugi strani pa se ti toži po Jugovini. Ti ata še ni povedal, da to ne gre skup?? Da ti osvežim pešajoči spomin, JJ je bil prvi premier po l. 1991, ki je na mejo poslal posebne policijske enote. Slovenski državljani iliti Slovenci so daleč od roba preživetja, vsaj večina, kar mi je potrdil vsakokraten obisk trgovskega centra. Kakšne neumnosti se kupuje, to moraš videt z lastnimi očmi, drugače ne bi verjel. ti.ki.ne.veš.kdo.hočeš.biti, na kmetih bi bili dreka prav veseli. Tudi govnači stanujoč na Levstikovi bi bili veseli malce gnoja. Politik0.7, si ti dežurni pljuvač Janeza Janše?? Če se zamenja, gotovo. Mediji tega že ne bodo počeli. Ko bodo "osvobojeni" bodo po stari navadi spet mrcvarili opozicijo, vlado pa kovali v zvezde. Tvoji računi pa bodo rasli, plača pa se bo nižala, prav tako penzije - kot je nekoč že bilo....
politik70
30. 12. 2007 19.47
temacni Kaj si ti danes dežuren za zagovarjanje JJ? Ne sekiraj se ! Še kakšne pol leta pa boš lahko tolkel po vladi! Ne bo ti je treba več zagovarjati! Boš videl je lažje..... Pozdrav Politik70
figa.mac
30. 12. 2007 18.22
Ja Slovenci bi morali biti kot Romuni,ko so plačali zadnji dolg,so skoraj pomrli od lakote.
123_Zoke_vec_ni
30. 12. 2007 17.30
Prašek, me veseli, da si končno pristal na temeljno resnico - da vsi mediji od 1.1.2005 niso niti enkrat prevladujoče poročali pozitivno o JJ vladi. Zdaj imaš le še droben korakec do priznanja, da nihče, ki obvladuje medije ne bi dopustil, da ti negativno poročajo o njem. Potem pa si že na cilju, ki je, da se celotna novinarska srenja in opozicija laže ko pes teče. Marveč, sami obvladujejo medije, ki poročajo da je JJ kriv za inflacijo. Taisti pa, ki medije obvladujejo - glej zlomka - obvladujejo tudi trgovino! Povej, je to dovolj jasno, ali ti res ni pomoči? In boš še naprej krivil za višje cene vse, samo tiste ne, ki so jih navili - to je Boška Šrota, Igorja Bavčarja ter LDS in SD, ki stojita za tem.
Bohem
30. 12. 2007 14.21
Preprosta rešitev se najde: nižje cene pa bo nižja inflacija!!!!! :P
hinko.murovec@siol.net
30. 12. 2007 12.44
Pa dajmo malo drugače. Nekaj let nazaj je Bajuk par mesecev čaral in hitro dokazal kompetence in odšel. Potem je ob podpori in izdatni pomoči RKCja iz ozadja le uspelo JJ , čemur so bli krivi tudi sami v LDSu zaradi nekaj grdih napak. Toda , RKC se je začela distancirati od tega genija JJ, da dela oslarije, zdrahe in skratka škodo kamor pride ga EU javno opominja ( sicer vlado a vlada je JJ ) saj drugačnega prav ni razen njegovega. Manja, povej na katerem koncu korita te vlade se nažiraš in nehaj z glorijo , razumem, da dokler lahko za nič lepo živiš pač deluješ kot konkubina JJ a to se ti lahko maščuje, pa srečno. Slabše bolj pokvarjene vlade še nismo imeli, so bili vsi po svoje in tudi bodo lopovi, toda sedanji samo kapo dol, za tako vodenje moraš biti že super kaliber. LP
123_Zoke_vec_ni
30. 12. 2007 09.24
Jasno, ko vam predstavim konkreten argument, ki ga preprosto ni moč ovreči, postanete žaljivi... Ampak to je pač nivo Pahorjevih privržencev..... Dejstvo je pač dejstvo - kljub vsem obtožbam JJ o cenzuri in vplivom na medije, ni medija, ki bi od 1.1.2005 prevladujoče poročal pozitivno o vladi. In vsi vaši konstrukti se zrušijo kot hiša iz kart.... Zdaj pa le žali kolikor hočeš, drugega tako ne znaš.....
SEJ BO
30. 12. 2007 06.12
Kaj je temačni ali si se pokakal v hlače,če bi ti res eno primazal bi cel dan hodil okrog in trobil,da je vlada pokradla državo. Taki ste vi za lastno rit bi še mamo izdali, STRAHOPETCI.
SEJ BO
30. 12. 2007 04.34
Da bomo obmolknili to lahko samo sanjaš ti in tvoj dolenček.Vidim,da vam je ta delo zelo všeč,JJ STALNO MAHA Z NJIM V PARLAMENTU,ti pa tukaj ponujaš neke članke. Vse kar piše v delu je čista resnica,če vam je prav ali ne. Vi bi se kar nekaj obračunavali in nekoga utišali,ko vam pove resnico,če ne boš priden, boš dobil eno zaušnico ha,ha,ha.