Gospodarstvo

Vizjak: Privatizacija SIJa je pregledna

Ljubljana, 19. 12. 2007 14.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Privatizacija SIJa je po besedah ministra za gospodarstvo Andreja Vizjaka potekala pregledno in gospodarno.

Ključni cilj privatizacije sistema je nadaljnji razvoj, pojasnjuje minister Vizjak
Ključni cilj privatizacije sistema je nadaljnji razvoj, pojasnjuje minister Vizjak FOTO: POP TV
Poslanci Zares bodo zaradi prodaje državnega lastniškega deleža v SIJ po novem letu zahtevali sklic nujne seje parlamentarne komisije za nadzor javnih financ.

Kot je povedal gospodarski minister Andrej Vizjak, sta bila ključna cilja privatizacije sistema zagotoviti nadaljnji razvoj in iztržiti dobro kupnino, pri čemer je bil nadaljnji razvoj v ospredju. Zaradi številnih navedb o slabi prodaji Slovenske industrije jekla (SIJ) je Vizjak pripravljen vse prodajne dokumente predstaviti poslancem, ki jih to zanima, branil pa se ne bo niti parlamentarne razprave na to temo.

Država je 55,35-odstotni delež v SIJu marca letos prodala ruskemu Koksu in s prodajo iztržila 105 milijonov evrov oziroma 90,73 evra za delnico. Kot zagotavlja Vizjak, deleža niso prodali zgolj na podlagi vrednotenja. To je služilo za orientacijo, medtem ko je bila cena določena tržno. "Objavili smo mednarodni javni poziv. Dokončna cena je bila določena na podlagi prispelih ponudb in pogajanj," je pojasnil in dodal, da takratna ugibanja, da bi bilo mogoče za delnico iztržiti 100.000 takratnih tolarjev (417 evrov), niso imela nobene strokovne podlage.

"Govoriti, da je bil SIJ prodan pod tržno ceno, pri čemer je bila ta ugotovljena z mednarodnim javnim razpisom, je zavajajoča ocena in ne drži. Izpostavljati knjigovodsko vrednost je zgolj iskanje nekega priročnega argumenta," je poudaril Vizjak.

V posodobitve bodo vložili okoli 250 mio evrov

Vizjak je kot pavšalne označil ocene, da se bo kupnina za SIJ poplačala z dobičkom sistema v obdobju enega leta in pol. "Številke kažejo, da bo SIJ letos ustvaril okoli 50 milijonov evrov dobička pred obdavčitvijo, pri čemer bo plačal približno 15 milijonov evrov davka. Ker je Koks nekaj več kot 50-odstotni lastnik, mu torej priteče okoli 27 milijonov evrov," je številke povzel Vizjak. Spomnil je, da se je država ob prodaji tudi izpogajala, da ves dobiček v prihodnjih treh letih ostane za naložbe v SIJu, poleg tega pa se je Koks zavezal, da bo v posodobitve vložil približno 250 milijonov evrov.

Država je vsem delničarjem SIJa omogočila, da se umaknejo iz družbe na enak način kot država, je pojasnil minister. "Nekaj delničarjev je očitno ocenilo, da po ponujeni ceni ne bodo prodali deleža, torej ocenjujejo, da je družba vredna več. Sam verjamem, da bo tako, da bo družba z novimi investicijami čez čas boljša," je dejal Vizjak.

Številke kažejo, da bo SIJ letos ustvaril okoli 50 milijonov evrov dobička
Številke kažejo, da bo SIJ letos ustvaril okoli 50 milijonov evrov dobička FOTO: Reuters


Tudi čas za prodajo SIJa je bil po Vizjakovih ocenah izbran optimalno. Prepričan je, da bi bilo neodgovorno, če bi vlada s prodajo zavlačevala in čakala na slabše čase. "V tem primeru ne bi dobili niti razvojne ponudbe niti optimalne cene. Tako pa smo SIJ prodali kot učinkovit sistem, ki išče partnerja," je pojasnil. Vizjak je prepričan, da je Koks primeren partner, saj je ponudil vertikalno integracijo in naredil dodano vrednost zase in za SIJ. "Zlila se je win-win situacija obeh partnerjev," je zatrdil minister za gospodarstvo.

Vizjak: Prodaja po delih je smešna

Vizjak je razkril, da je država v času iskanja potencialnega kupca za SIJ vodila tudi pogovore s konzorcijem slovenskih podjetij, ki so tako ali drugače poslovno povezana s slovensko jeklarsko industrijo. "Ugotovili smo, da bi bil konzorcij zainteresiran, če bi dobil SIJ zelo poceni, praktično zastonj in bi država poleg tega še naprej vlagala v razvoj," je pojasnil in dodal, da se konzorcij slovenskih podjetij na koncu ni niti prijavil na razpis.

Trditev, da bi bilo SIJ bolje prodati po delih, medtem ko se vsa svetovna jeklarska industrija združuje, se zdi Vizjaku smešna. "Toliko pavšalnega, kot je bilo izrečenega na ta račun v teh dneh, boli," je dejal in dodal, da je bila pri prodaji SIJa upoštevana tako socialna, družbena kot okoljska odgovornost.

"SIJ posluje dobro in ogromno vlaga zaradi treh okoliščin: uspešne sanacije, ki so jo plačali davkoplačevalci in delno zaposleni, zaradi konjunkture na jeklarskih trgih in odgovorne države lastnika, torej države," je prepričan Vizjak, ki je podatke o prodaji pripravljen razkriti vsem poslancem, ki so zainteresirani za to. Kot je zatrdil, podpira diskusijo na kakšnem od delovnih teles državnega zbora, na kateri bi pojasnili zadevo.

Vizjaku je žal, kot je dejal, da se je ta pomemben segment slovenske industrije spolitiziral, kar je slabo za SIJ. "Želim si, da bi se pogovarjali z argumenti, s podatki. Ne želim pa si, da se neargumentirano politizira o tej resni stvari," je še zatrdil minister za gospodarstvo.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

johc
21. 12. 2007 20.47
pogleda naj se letošnji dobiček v Acroniju pred Rusi in potem pod Rusi